Masurile dispuse de catre D.S.V.S.A. Alba pentru perioada premergatoare sarbatorilor de iarna

Masurile dispuse de catre D.S.V.S.A. Alba pentru perioada premergatoare sarbatorilor de iarna

În perioada sărbătorilor de iarnă când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil inspectori din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba vor verifica, în perioada imediat urmatoare, in baza unui program bine stabilit,modul in care se produc, depoziteaza, transporta si valorifica carnea de porc destinata consumului uman.

Actiunile de supraveghere si control, pentru verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare se vor desfăşura în targurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de comercializare a produselor alimentare de origine animala (carmangerii, macelarii, magazine alimentare, supermartketuri etc.) precum si din unitatile de alimentatie publica, de tipul restaurantelor, cantinelor,bufetelor etc.

Controalele oficiale vor urmari , in principal aspecte legate de :

  • conditiile sanitar veterinare de functionare a unitatilor care comercializeaza produse de origine animala.

  • conditiile de functionare a unitatilor inregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentatiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum si a pietelor agroalimentare in care se comercializeaza produse de origine animala

- modul in care sunt respectate conditiile sanitar veterinare in targurile organizate pentru vanzarea animalelor vii

In cazul in care in urma controalelor oficiale sunt identificate neconformitati, vor fi dispuse masuri in conformitate cu legislatia in vigoare (retragere/confiscare produselor alimentare, sanctionare contraventionala, suspendarea sau interzicerea activitatii unitatilor etc)

De asemenea, fata de verificarile dispuse in sensul celor prezentate anterior, o atentie deosebita se acorda in aceasta perioada asupra modului in care se efectueaza examenul trichineloscopic a carnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu, din gospodariile populatiei, fapt pentru care DSVSA Alba a dispus urmatoarele masuri:

-Instruirea sub semnatura in cadrul LSVSA judetean a personalului sanitar veterinar de pe raza judetului Alba care efectueaza examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislatiei in vigoare;

-Suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscriptiilor Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul DSVSA Alba in vederea asigurarii efectuarii in bune conditii a examenului trichineloscopic;

Asigurarea unui program de permanenta, incepand cu data 05.12.2015 la sediul LSVSA Alba din cadrul DSVSA Alba. in vederea confirmarii probelor pozitive

La nivelul judetului Alba, examenul trichineloscopic se efectueaza in cadrul Circumscriptiilor sanitar veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din localitatile Cîmpeni, Teius, Aiud, Sebes, Blaj avand un program de lucru intre orele 8-16, in cursul saptamanii(luni-vineri), iar sambata intre orele 9-15

Pe langa aceste circumscriptii, in judetul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat si in cadrul Cabinetelor Medicale Veterinare Private care functioneaza atat la nivelul oraselor cat si la nivelul comunelor din judet.

In municipiul Alba Iulia examenul trichineloscopic se poate efectuta la următoarele cabimete medical veterinare: SC Mart Vet SRL, Alba Iulia, Calea Motilor, nr.108; SC Canis Vet SRL,loc.Alba Iulia, str.Milenium,nr.2 ; Roman Help Vet Alba Iulia, str. Livezii, nr. 59A; CMV Filimon Dorin Alba Iulia, str.Ansberg,nr.6; SC Albavet SA Alba Iulia,str. V.Goldis,nr.9; CMV Dr. Cornea Clinic Vet Alba Iulia, str. Closca,nr.19.

In acest context, pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infestari cu Trichinella spp. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba recomanda tuturor consumatorilor :

Efectuarea examenului trichineloscopic asupra carnii rezultate din sacrificari pentru consum propriu, din gosposdariile populatiei, precum si a cumpararii de carne si produse de origine animala obtinute numai din unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar

Consumul de carne de porc numai dupa ce a fost supusa examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitand in acest fel riscul major de îmbolnavire de trichineloza

Pentru porcii diagnosticati cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia sa fie identificaţi(crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar veterinare conform legislatiei sanitar veterinare

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns