Kronospan Sebeş obligată să realizeze un studiu privind sănătatea populaţiei

Kronospan Sebeş obligată să realizeze un studiu privind sănătatea populaţiei

Cazul construcţiei la Sebeş a unei noi fabrici de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, şi a poluări de pe platforma Kronospan a ajuns la nou episod după ce compania este obligată de către DSP Alba să realizeze un studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei din zona platformei industriale.

Studiul ar urma să fie realizat de un institut păublic de sănătate şi să fie plătit de Kronospan.
Decizia a fost luată în cadrul Comisiei de Analiză Tehnică, reunită marţi, 3 februarie la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, toate instituţiile cu atribuţii în eliberarea unei autorizaţii integrate de mediu (ISU, DSP, Consiliul Judeţean Alba, Prefectură) au reanalizat dosarul depus de societatea Kronochem, companie ce doreşte construcţia unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş cu capacitate de 60.000 de tone pe an.

Compania a depus la începutul anului, 6 ianuarie, documentaţia de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu. Pentru a obţine avizul pentru eliberarea documentului pentru noua fabrică de formaldehidă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a solicitat reprezentanţilor Kronospan Sebeş următoarele:

– să realizeze/ să refacă/ să completeze Studiul de Impact asupra Sănătăţii în baza căruia solicită autorizaţia de mediu, întrucât este vechi de şapte ani, perioadă suficient de mare pentru ca ca starea de sănătate a populaţiei din zona de impact să se modifice. – să respecte noua legislaţie de sănatate publică (Ordinul MS 119/2014) conform căreia obiectivele care necesită stabilirea impactului asupra mediului necesită ulterior stabilirea impactului asupra sănătătii.

– să respecte de asemenea legislaţia care modifică încadrarea formaldehidei din substanţă potenţial cancerigenă, în substanţă cancerigenă, conform Regulamentului 605/2014.

– să respecte anexa la notificarea din 2011 prin care se solicită Kronospan Sebeş să implementeze un program de urmărire a stării de sanătate a populaţei.

Comentarii

Comentarii

1 Comentariu

Lasa un raspuns