Interviuri

Rep: Dorel Bogdan, tânăr politician, fost membru al celui mai mare partid din Romania timp de mulți ani. Ai surprins multă lume când ți-ai dat demisia din PSD. Ce te-a îndemnat să faci acest gest?

Dorel Bogdan: Da. Întradevăr așa este. Am activat mulți ani întru-un partid în care am mers din dorința de a face ceva pentru comunitate și pentru a schimba lucrurile în bine, să fiu aproape de oameni, de acei oameni pentru care verbul “a face“ să fie primordial în viața lor. Dar din păcate am avut o mare dezamăgire în partid în acea perioadă și am preferat să plec cu gândul că pot să ajut oamenii neimplicat politic. Întotdeauna adevărul, curajul, respectul, modestia și răbdarea vor fi valorile după care îmi voi ghida viața și pe care le voi respecta.

Rep: Ai plecat dezamăgit de politică sau de partid? Sau de modul în care se făcea politica partidului?

Dorel Bogdan: Nu de politică și nici de partid, de modul în care se făcea politica partidului. Și nu mă refer doar la un partid anume. De 26 de ani actuala clasă politică ne-a dezămagit constant. Deși mereu ne-am plâns de aceste specimene care ne conduc țara, la fiecare alegeri am ales aceleași soluții. Am ales aceiași oameni și totuși ne-am așteptat la un rezultat diferit. Orientarea, activitatea și acțiunea partidelor care s-au succedat la putere nu au făcut altceva decât să promoveze minciuna, impolitețea, ignoranța egoismul și multe altele.

Rep:Cu toate acestea, te-ai întors în politică, alături de Bogdan Diaconu, într-o construcție nouă.

Dorel Bogdan: Da. Așa este. Într-o construcție nouă, într-o abordare nouă și într-o orientare nouă. Schimbarea reală trebuie făcută în viața noastră. Noi trebuie să ne schimbăm, pentru a putea la un moment dat să avem o clasă politică schimbată. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, trebuie să renunțăm la a mai crede „că merge și așa”. Noi ne revoltăm și prin lozinci devenim precum politicienii împotriva cărora ne manifestăm neplăcerile, doar spunem că am vrea o schimbare dar nu facem o schimbare. Pe lângă revoltă ar trebui să începem să facem o diferență în comunitățile din care venim. Să începem să fim mai integri, să respectăm regulile, să nu mai fim indiferenți la probleme din jurul nostru ci dimpotrivă să luăm inițiativa și să oferim soluții problemelor care le vedem.

Rep: Ești președintele organizației județene a PRU. Din această poziție, cum vezi viitorul spectru politic al României. Cum crezi că va arăta peste un an noul parlament. Vom continua să avem aceleași „variante imorale”, „albe ca zăpadași „interese naționale” ca și acum pe post de jolly jocker în jocul de-a puterea?

Dorel Bogdan: Este o întrebare bună. E foarte greu să poți să spui acum ce se va întâmpla peste un an nu numai în politică și în alte domenii. Nu putem ști ce se întâmplă mâine sau chiar și peste doua ore, peste un minut. Dar în primul rând trebuie să realizăm și să conștientizăm că problema suntem noi toți. Pentru a schimba sistemul trebuie să ne schimbăm noi, să devenim mai implicați să fim mai integri. Altfel spus, o rezolvare imediată nu există…nu cred în „minuni pocnite” rezolvarea va fi de durată.

Rep: Ce crezi ca le lipsește românilor acum ca să fie mai puternici? Oare încrederea în propriile puteri?

Crezi că patriotismul este desuet în aceste vremuri? Mai mult angajament față de țară nu ar da forță întregii națiuni?

Dorel Bogdan: Oamenii sunt puternici prin construcția lor și trec în viață prin multe greutăți. Pe oameni nu îi interesează luptele politice, cine contra cine, ci cum le sunt rezolvate probemele lor şi reacţionează doar atunci când îşi conștientizează lipsurile sau le sunt ameninţate confortul şi încrederea în propriile puteri.

Eu cred că în următoarea perioadă se va dezvolta conceptul de naționalism – modern, de dragoste de țară, de loialitate și respect național, de identitate națională iar la alegerile din anul următor să învingă poporul roman, nu trădătorii.Votul este cea mai puternică armă iar dacă mergem în procent cât mai mare la vot, îi invingem. România are nevoie de un alt sistem de dezvoltare unitară, care să aducă beneficii tuturor românilor nu clasei politice.

Rep: Care crezi ca este cea mai corectă variantă a sistemului de vot? Uninominal pur sau pe liste. De asemenea, cum vezi votul prin corespondență?

Dorel Bogdan: Sistemul majoritar uninominal într-un singur tur are dezavantajul că lasă fără reprezentare o bună parte a cetăţenilor, este aşa numitul sistem al câştigătorului care ia totul. Un candidat care a câştigat în colegiul electoral în care candidează cele mai multe voturi, indiferent de numărul lor sau de rezultatele pe ţară ale partidului lui, câştigă mandatul. Dar din punctul meu de vedere un sistem majoritar uninominal cu două tururi de scrutin ar fi mult mai corect pentru că alegatorul, dacă preferatul lui a ieșit din cursă, se poate orienta spre un al candidat. În acest caz mandatul este mult mai legitim pentru că este câștigat cu 50%+1 din voturi.Votul prin corespondență este necesar dar trebuie aplicat într-o formă simpla și sigură.

Rep: Cum ți se pare varianta care circulă în aceste zile, referitor la revenire României la statutul de monarhie constituționala?

Dorel Bogdan: În aceste zile în „strada” circulă tot felul de variante delicate din punct de vedere social. Frustrarea ieșiri în „stradă”, asa cum se vorbește în ultimele zile a fost cauzată de faptul că tinerii au murit în clubul Colectiv datorită nerespectării legislației și a emiterii autorizației pe bază de șpagă. Tineri s-au trezit că acolo unde merg să își petreacă timpul liber, în cluburi, viețile le sunt puse în pericol de patronii care dau șpagă și de corupția celor pe care ei, prin votul lor, îi trimit în scaunele în care se află, să aibă grijă de ei și să le asigure o viață decentă. Această frustrare s-a accentuat puternic, mai ales că au ieșit la iveală foarte multe nereguli în urma anchetelor. Toată furia lor i-a determinat să meargă în stradă și să ceara demisia celor care i-au dezamăgit. Pe fondul acestei instabilități sociale s-au creat tot felul de grupuri și grupulețe fiecare cu interesul lor. Diverși reprezentanți ai unor ONG-uri care au luptat în repetate rânduri împotriva poporului român, împotriva valorilor morale, creștine și naționale ale neamului românesc cu finanțări cel puțin dubioase, care practică manipularea în rândul tinerilor. Părerea mea este că ar trebui reformat aproape totul și gândind că trebuie plecat de la Constituție, cred, că ar trebui pusă în discuție și forma de guvernământ pentru că prin ceea ce trecem și am trecut de 26 de ani demonstrează că cea actuală, semiprezidențială având carențe esențiale pentru că președintele nu poate face nimic nici în cazul parlamentului nici a guvernului și că, din punctul meu de vedere este mai bună formă de guvernământ a unei republici prezidențiale

 

Sedinta-consiliu

Dragi prieteni,

Găsim pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Alba următorul anunț:

“Agenția pentru Protecția Mediului Alba anunță publicului interesat organizarea ședinței de dezbatere publică privind solicitarea de revizuire a autorizației integrate de mediu nr. SB 67/2007, revizuită la 01.03.2010 pentru activitatea desfășurată de SC KRONOSPAN SEBES SA pe amplasamentul din localitatea Sebeș, str. Mihail Kogălniceanu nr.59, jud. Alba.
Activitatea se încadrează în anexa nr.1 a OUG 152/2005 privind controlul integrat al poluării, modificată și aprobată de Legea 84/2006, cu modificările și completările ulterioare, la punctul:
o 4.1. Instalații chimice pentru producerea de substanțe chimice organice de bază: hidrocarburi ce conțin oxigen, precum: alcooli, aldehide, cetone, acizi carboxilici, esteri, acetați, eteri, peroxizi, rășini epoxidice.
o 1.1. Instalații de ardere cu o putere nominală mai mare de 50 MW.
Dezbaterea publică va avea loc în data de 08.11.2013, începând cu ora 16.00, la Colegiul Național «Lucian Blaga», Str. Călugăreni nr.49, loc. Sebeș, jud. Alba.
Informațiile privind potențialul impact asupra mediului al activității pentru care se solicită revizuirea autorizației integrate de mediu se pot obține de la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Alba, str. Lalelelor, nr.7B, jud. Alba, zilnic: luni – joi, între orele 8-16 și vineri între orele 8-14 și la sediul SC Kronospan Sebes SA, loc. Sebeș str. Mihail Kogălniceanu nr.59, jud. Alba.
Observațiile, sugestiile și propunerile publicului se primesc în scris la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Alba sau prin e-mail la office@apmab.anpm.ro până la data dezbaterii publice –08.11.2013”.

http://apmab.anpm.ro/dezbatere_publica_sc_kronospan_sebes_sa-111029

Să înțelegem că suntem informați prin cuvintele potrivite ale limbajului de lemn asupra construcției (totuși!) și a celei de a doua unități pentru produs formaldehida?

Voi ce înțelegeți?

Haideți să ne informăm și să participăm și noi la dezbatere. Orașul se confruntă în mod real cu probleme de mediu, nu putem nega asta. Avem opțiunea legală și obligația morală de a ne informa – cel puțin! – și de a ne exprima opiniile. Iată un bun prilej pentru asta.

Subiect suplimentar: presa locală tace cu desăvârșire … de ce oare? Să nu fie acesta un subiect interesant pentru public? Sau nu constituie subiecte decât evenimentele din viața și activitatea companiilor care nu achiziționează spațiu plublicitar?

 

traian-berbeceanu-a-fost-retinut-pentru-24-de-ore-106166-1Cine conduce această ţară în care un ofiţer superior al Poliţiei Române este reţinut şi arestat nevinovat?… această ţară în care familia îmi este umilită şi hărţuită zi de zi?… această ţară în care o echipă de elită a Poliţiei Române este „pusă la zid” pentru singurul motiv că au servit cu abnegaţie şi sacrificii deosebite, o societate aproape inertă?

Stau după gratii în baza unui dosar „fabricat”, în baza unor vinovăţii inventate!

Sunt luat de lângă familia mea minunată, pentru simplul fapt că nu am acceptat să tac, că nu am vrut să fiu „unul de-al lor”!
Sunt ţinut departe de echipa mea de profesionişti desăvârşiţi, pentru vina de a fi uniţi, puternici, neînduplecaţi… pentru că avem notorietate şi autoritate!

În România zilelor noastre, NOTORIETATEA şi AUTORITATEA au fost transformate din virtuţi, în temeiuri de arestare!

Nu mă mai interesează nicio sentinţă, în aceste momente cumplite!… singurul VERDICT care mă poate afecta este acela dat de oamenii pe care i-am servit 20 de ani, de colegii şi familia mea, de societatea civilă… iar dacă aceştia au hotărât să mă condamne mă supun necondiţionat, mă resemnez… dar atunci când scap de aici îmi izgonesc copilul într-o ţară normală! Măcar el să trăiască liniştit!
Iar dacă cei care contează pentru mine au încredere şi mă susţin, indiferent de riscuri şi greutăţi mă voi lupta până la capăt.
Din Arestul IPJ Alba, vă salut cu drag!

03.11.2013                                          cms.şef Traian Berbeceanu
Sursa Antena 3

Cel mai mult pentru el contează familia, dar vreau să vă spun că soţul meu astăzi a fost dus la Bucureşti. A fost reţinut acolo în condiţiile în care, din câte ştiu eu,  dosarul nu este înregistrat la Bucureşti. A fost oprit acolo. Este fără medicamente, fără haine şi fără bani. Nu-mi explic această situaţie„, a spus Gabriela Berbeceanu, luni seară, la Antena 3.

 

 

 

Dan-Fratila

“Referitor la Proiectul privind aprobarea conditiilor de organizare si
desfasurare a licitatiei pt vanzarea, prin licitatie publica deschisa, a
terenului in suprafata de 3.6 h, situat in Petresti, strada Energiei, imi
exprim dezamagirea despre modul in care au decurs discutiile in cadrul
sedintei de consiliu. Nu ma supara faptul ca acest proiect nu a fost
aprobat, dar sunt dezamagit de modul in care colegii mei, consilieri, au
tratat o posibila investitie ce s-ar putea realiza pe raza Municipiului
Sebes. Astazi, discutia pe acest proiect s-a personalizat pe societatea
Pehart Tec SA, care a si solicitat analizarea oportunitatii de vanzare a
terenului in cauza, dar nu trebuie pierdut din vedere faptul ca vanzarea se
va face prin licitatie publica deschisa si este posibil ca un alt investitor
sa castige licitatia. Ceea ce consider important este faptul ca unii colegi
se lasa prada orgoliilor personale si a polemicilor si nu mai analizeaza
obiectiv proiectele de hotarare. Va spun sincer ca imi este rusine ca sunt
consilier al Municipiului Sebes si nu este prima data cand se intampla asta.
Imi aduc aminte de un proiect, care de altfel nu ne face cinste, initiat la
solicitarea societatii Star Transmision, cu privire la modernizarea retelei
de apa si canal care deserveste noua fabrica, ce urma a fi efectuata cu
finantarea beneficiarului si care a fost respiunsa cu un singur vot si nu am
inteles pe ce motiv. Astazi acelasi consilier a avut o atitudine impotriva
unei investitii, dar si a unui important venit la bugetul local, cu care se
pot demara investitii de care Sebesul are nevoie. Sa ne uitam putin la
scolile care necesita lucrari de reparatie si modernizare, ca tot a inceput
anul scolar, sa ne gandim la unitatile spitalicesti care trebuie modernizate
pentru acreditarea din 2014, sa ne uitam la parcul central cu cunoscutul
lac, dar care nu este valorificat de catre cetateni. Ar fi atat de multe de
facut si am gasit si surse de venit, dar nu putem depasi niste idei preconcepute.”

A declarat Dan FRATILA in timpul sedintei de consiliu din data de 30/09/2013

Preluare Sebesanul.ro

175593_113572082136662_2022076583_oVreau să vă întreb domnule Bardan aţi avut aşa un traseu foarte interesant şi în cele din urmă aţi revenit de unde aţi plecat: Apă CTTA?

Da. M-am întors aici cu drag. Între colegii mei de aici. Am plecat în urmă cu mai bine de opt ani, în 2004. De altfel am plecat de aici din acestă societate de pe aceeaşi funcţie am plecat deputat cu suspendare apoi mandatul de prefect şi m-am întors anul trecut înapoi între colegi, înapoi la meserie ca să spun aşa. În toată perioada în care nu mi-am dus activitatea în firmă am ţinut legătura cu colegii. Am râmas prieteni, fiindcă aşa mi se pare normal.

V-au primit bine colegii? 

Absolut. E un colectiv, cum vă spuneam din care am plecat în care am lucrat şi cu care am râmas în permanenţă legătură şi am considerat şi în perioada în care am fost în societate i-am considerat colegii mei şi de altfel şi
ei m-au considerat colegul lor.

Perioada de deputăţie una utilă şi folositoare 

Cum a fost etapa de deputăţie?

Ei au trecut câţiva ani de atunci, a fost o perioadă în primul rând interesantă, benefică şi eu spun că a fost şi cu rezultate ca parlamentar. Iar o chestiune interesantă a fost că am prins într-un mandat şi puterea şi opoziţia. A fost o perioadă care mi-a făcut bine şi profesional pentru că lucrând mult cu legislaţie, lucrând în Parlament am acumulat experienţă, informaţii şi am o altă expertiză, dealtfel asta s-a completat şi cu perioada când mi-am îndeplinit mandatul de prefect. La îndeplinirea mandatului de prefect mi-a făcut foarte bine perioada de mandat de deputat pentru că şi în prefectură ştim cu toţii se lucrează foarte mult cu legislaţie de tot felul. Lucrând cu
legislaţie, fiind deputat patru ani mi-a fost mult mai simplu să mă adaptez la munca din prefectură.

Care a fost cea mai importantă experienţă din mandatul de deputat?

Toate au fost interesante. Dar dacă vreţi să vă spun una extraordinară, îmi amintesc acuma o chestiune legată de presă dacă tot suntem aici cu voi împreună, ştiţi toate chestiile alea care se făceau sau cred că şi acum încă se mai fac prin parlament întreabă pe unu pe altu ce s-a discutat, ce s-a făcut. Ies din plen, dacă bine ţin minte erau de la o televiziune, nu conteză numele, a venit reporterul m-a întrebat ce s-a întâmplat iar eu am început să-i spun nişte teme şi văd cameramanul cum închide camera. L-am întrebat pe reporter: Ce face cameramanul, de ce se retrage? Iar reporterul mi-a răspuns: Nu prea era interesant. Zic: Dacă spuneam vreo prostie mă filmaţi mă? Iar reporterul a zis: Da, vă filmam. Eu le-am spus să nu se mai apropie de mine. Le mai spuneam colegilor, erau acele imagini dacă vă amitiţi mulţi moţăiau unii prin Parlament, mi se întâmpla şi mie să mi se facă somn dar n-am stat acolo, am ieşit la o cafea, dacă chiar n-am mai putut m-am dus la hotel şi m-am odihnit calumea nu am stat acolo să mă chinui pe scaun. Asta a fost bună aşa ca şi o parte altfel, era munca în comisie, dealfel eu am şi făcut parte dintr-o comisie în care chiar ştiam despre ce e vorba în comisia de administraţie şi chiar am lucrat bine acolo. De fapt legile în parlament acolo se fac în comisie, acolo este laboratorul nu în plen. În plen aţi văzut sunt dezbateri, bălăcăreli şi tot felu.

Foarte puţini parlamentari sunt întrebaţi sau pe foarte puţină lume interesează viaţa parlamentarului în afara faptului că are salar, taxă forfetară, că are o grămadă de beneficii, nimeni nu întreabă cât de uşor sau cât de greu este să fi plecat de acasă?

Sigur, există şi partea cealaltă de vacanţele parlamentare destul de dese şi lungi, într-un an de zile sunt trei luni: ianuarie, iulie şi august. Vacanţă este impropriu spus, atunci când defapt activitatea parlamentară ar trebui să se desfăşoare în circumscripţie nu în Bucureşti. Am făcut naveta de Bucureşti patru ani. Acuma mi foarte simplu când am o problemă sau o delegaţie ştiu foarte bine Bucureştiul mă duc uşor până acolo.

Aţi devenit după aceea prefect de Alba. Sunteţi unul dintre prefecţii de Alba cu care presa a colaborat bine. A fost o trecere practic în acelaşi domeniu dar cu mai multe probleme şi provocări?

Da, mult mai multe probleme şi cred eu mult mai aproape de problema cetăţeanului în poziţia de prefect. Eu spuneam un lucru, fiind deputat de Alba eram atunci 5 sau 6 deputaţi de Alba, senatori sunt mai mulţi prefect este doar unul, cetăţeanul vine foarte mult spre primar, spre pre şedintele CJ şi spre prefect cu problemele lui personale fiindcă aicea simte că ar pu tea fi rezolvarea. Nu întotdeauna rezolva rea este aicea pentru că asta este nu întotdeauna depinde de prefect sau de primar sau de preşedintele CJ, dar am încercat să ascult pe fiecare sau să dau un sfat unde n-am putut face altceva.

Sunt multe probleme? În afară de cele artificiale, înafară de reclamagii de profesie.

Sigur că sunt şi din ăştia dar deja te obişnuieşti cu ei. La un moment dat îmi aduc aminte primele zile, primele săptămâni, de mandat de prefect un om de genul ăstă. Vine, eu de bună credinţă îl ascult, chem oamenii, pleacă omul de la audienţă şi colegii din prefectură mi-au spus că ăsta tot vine de vreo zece ani, tot cu probleme. Normal că l-am ascultat şi poate să vină şi mâine, le-am spus colegilor, fiindcă acum ştiu cum să-l abordez. Sunt problemele generale şi am spus cetăţenii merg în audienţă la primar, preşedintele consiliului judeţean şi la prefect, majoritatea cazurilor merg pentru problema lui, are o problemă personală a lui care poate cineva i-o poate
rezolva din cei de care spuneam.

Care a fost cel mai greu moment, cea mai mare provocarea din timpul mandatului de prefect?

Nu cred că a existat o provocare mai mare sau mai mică, nu există aşa ceva. Dacă vrei să-ţi faci treaba toate lucrurile le tratezi cu aceaşi seriozitate şi la fel, pentru că toate sunt seriose indiferent de ce natură sunt.

Dar probleme la care aţi intervenit. Ştiu eu, inundaţii?

Ştiţi că în mandatul meu de prefect am avut inundaţiile la Ocna Mureş, prăbuşi rea la Ocna Mureş, am avut la Aiud două probleme, au fost la Blaj dacă vă aduceţi aminte prăbuşirea unde s-a încercat construirea acelei şcoli, s-a dărâmat din cauza unor ploi. Astea sunt probleme care ţin de coordonarea prefectului şi sigur cu spriji nul celor de la ISU, celor de la poliţie, jandarmi şi aşa mai departe fiindcă eu lucram foarte bine cu ei, deoarece ei erau meseriaşii. Pe de altă parte probleme la fel de importante sau încă mai este mult de muncă e în zona fondului funciar. Ştim că probleme nu sau rezolvat mai sunt de retrocedat, mai sunt de despăgubit, sunt încă probleme.

În acest domeniu nu v-aţi prins puţin în hăţişul legilor fiind un domeniu destul de sensibil?

Este sensibil, este o legislaţie destul de vastă dar vă spuneam mai devreme că având o experienţă de patru ani în Camera Deputaţilor am ştiut să interpretez o lege şi vă spun sincer că am pus mâna şi am citit legislaţia unde nu-mi era clar ceva anume. Avantajul vă spuneam că a ăsta a fost citind-o lucrând în zona asta mi-a fost simplu să o văd, să o interpretez şi să ştiu despre ce vorbesc.

Apropo de pământ, legea funciară se referă la pământ, vă trageţi dintr-o zonă pitorească a judeţului, o zonă care şi acum are acelaşi aer ca şi la începuturile pământului. Din păcate este o zonă care nu prea are multe şanse de dezvoltare. Care ar fi şansele, turismul?

Aşa este, vă referiţi la Ceru-Băcăinți. Da, ar fi turismul pentru că altceva nu aş vedea acolo pentru că zona este într-adevăr una pitorească, este o zonă cu un specific anume. Cu siguranţă aţi fost acolo şi aţi văzut acele construcţii din piatră care nu se văd peste tot, începând de la case, acareturi, inclusiv acoperişurile cu lespede de piatră. E o zonă deosebită. Sigur, ca să faci şi turism până la urmă trebuie să ai şi acces, din fericire în ultimii ani s-a reuşit asfaltarea drumului până la primărie şi mai sunt şi alte proiecte şi programe în zonă pentru amenajări. Chiar discutam în urmă cu câteva zile cu oameni de acolo, fiindcă mai merg când am timp până aco lo, am casa
părintească şi chiar spuneau că a început lumea să se intereseze de proprietăţi şi să cumpere proprietăţi mai timid la început. Oameni plecaţi de acolo sau cu rădăcini acolo au început să vină mai des la Ceru-Băcăinți.

Să ne reîntoarcem aici de unde aţi plecat. Cu ce probleme vă confruntaţi în zona asta a distribuţiei de apă în judeţul Alba?

Nu ne confruntăm cu probleme, societatea merge bine, este un colectiv de oameni serioşi care-şi fac treaba. Aici utilizatorul, cetăţeanul şi nu numai cetăţea nul mai sunt societăţi, asociaţii şi aşa mai departe spre zona asta se
îndreaptă prima dată cu o reclamaţie sau cu o sesizare. Încercăm ca lucrurile să meargă rapid, dacă cineva sesizează ceva încercăm să rezolvâm cât mai repede problema.

Aici vin oamenii să întrebe de ce este atât de mare preţul la apă?

Preţul la apă nu este mare, aicea este o discuţie pe care o tot aud şi vă spun de ce. Cât este metrul cub de apa? 3,36 Lei. Ce însemnă un metru cub de apă? 1000 de litri. Deci un litru de apă este 0,0003, apă care îţi vine acasă la robinet. Dacă mer gem şi cumpărăm o sticlă de jumătate de litru, cât este? 2 lei şi 50 de bani. Deci o sticlă de o jumătate de litru este aproape cât 1000 de litri.

Cu apa din sticlă nu facem duş?

Cu atât mai mult. Şi asta nu trebuie să mergi să o cumperi pentru că îţi vine acasă. Mai mult, este o apă din oră în oră analizată. Eu acasă beau apă de la robinet este cea mai bună şi cea mai controlată. În contextul ăsta preţul nu este foarte mare. Acuma sigur lumea se uită domne mi-a venit factura la apă nu ştiu cât. Dute vezi cât ai consumat, adică dacă consumi mult sigur că îţi creşte dacă consumi mai puţin bineînteles că-ţi scade. Trebuie să consumi cât ai nevoie. Vă mai spun un lucru pe care-l fac şi eu acasă din păcate, când te bărbiereşti dimineaţa laşi robinetul să curgă sau până te pregăteşti să te bagi la duş. Vreau să vă spun că în altă parte nu fac chestia asta.

Unii şi-au instalat, cunosc cazuri în Germania, automatele alea de pornesc apa cu senzori de mişcare?

Oare de ce? Ca să nu plătească în plus că probabil şi la ei e la fel sau poate mai scumpă. Ar mai fi o chestiune pe care lumea nu o sesizează foarte bine. Cei care sunt legaţi la canalizare, plătesc şi canalizarea, si lumea zice „domne mi-a venit 7 lei pe metru cub”, păi nu-i 7 lei fiindcă jumătate e apa si cealaltă jumatate canalul. Serviciul de canalizare e un alt serviciu prestatat de societatea noastră dar că e un alt serviciu, cine are îl plăteşte cine nu, ba. Până la urmă lucrurile se vor lămuri şi în zona asta. Iar aceste preţuri, ştiţi că noi suntem de cinci ani suntem într-o derulare a unui program pe post mediu şi este o previziune făcută şi un proiect de preţuri făcut de 5 ani aprobat de UE, de Guvern, de toată lumea, de Asociaţia Intercomuni ta ră de Dezvoltare, gândit din 2008, toată lumea ştia ce preţ va fi în 2013 şi la apă şi la canalizare.

Privind în retrospectiv la scaunul de deputat acum este un alt deputat pe zonă, la fotoliu de prefect este un alt prefect, cum le cometaţi activităţiile?

Nu le comentez activităţiile pentru că pe domnul deputat nu prea îl văd cu nimic, nu l-am văzut nici prin presă nici prin oraş la zilele oraşului, parcă stă ascuns. Probabil că va ieşi în preajma alegerilor să mai spună câte ceva dar nu am observat nici o activitate concretă din partea lui, poate are şi nu ştim noi. La prefectură, urmăresc presa şi văd tot timpul declaraţiile prefectului prin presă „voi face, voi interveni, voi nu ştiu ce”… Vreau să văd şi eu odată am făcut, am realizat, s-a rezolvat problema aia… n-am văzut încă. E foarte frumos să ai intenţii, excelent, minunat că trebuie să pleci de la intenţii şi de la planuri, dar este foarte important să ieşi în public şi să spui am făcut asta, am rezolvat asta, asta n-am putut-o, aici am intervenit sau aici am rezolvat. Partea asta cu voi face, voi interveni este aşa un vis frumos.

Unde v-aţi întoarce peste 3 ani?

Nicăieri, sunt aici acum şi aici îmi place pentru că fac meseria asta între colegi nu m-am gândit la o reîntoarcere în viaţa publică, am trecut prin etapele de poziţii publice să mai vină şi alţii mai tineri, nicio problemă. Eu nu sunt bătrân, mai am potenţial dar vom vedea până atuncea. Dacă va fi nevoie, unde va fi ne voie cu colegii mei din Partidul Democrat Liberal, nu în altă parte, deoarece este singurul partid în care am fost membru vreodată. Cu toate că am terminat şcoala înainte de 89 am scăpat să mă facă membru de partid deşi au fost două tentative când eram studenţi spre final şi pe urmă în producţie şi le-am scăpat pe amândouă. Nu am intrat în FSN, am intrat direct in PD în 1996, deci nu m-am aruncat repede imediat după revoluţie am stat să analizez, să văd.

tdsc02628Domnule Mircea Trifu sunteţi de peste 15 ani în domeniul imobiliarelor. Ce v-a determinat să alegeţi acest domeniu?

Piaţa imobiliară este cel mai bun barometru pentru valoarea unei economii de piaţă. Fluctuaţiile preţurilor în domeniul imobiliar exprimă în cel mai just fel dacă o economie este stabilă, adică dacă o economie este pe profit, în creştere sau nu. Motivul pentru care am ales acest domeniu ar fi cam două. Pentru că e unul din domeniile în care banii se pot câştiga onest şi rezultatele sunt proporţionale cu volumul de muncă prestat şi cu calitatea serviciului prestat.

Care este situaţia actuală a pieţei imobiliare în Alba şi Alba Iulia?

După o lungă perioadă de prăbuşire a pieţei imobiliare aceasta s-a stabilizat. La apartamente preţurile sunt undeva la 550 euro pe metru pătrat, terenurile intravilane pentru construirea unei locuinţe se învârt undeva în jur de 40 euro pe metru pătrat iar spaţiile comerciale, datorită randamentului crescut pe care-l oferă la închiriere au crescut în ultimii doi ani cu până la 150%.

A afectat criza aşa de mult precum se zice piaţa imobiliară? Şi cum?

Cu siguranţă a fost afectată piaţa imobiliară înregistrând cel puţin o înjumătăţire a preţurilor faţă de 2007-2008. Eu cred că nu numai criza a afectat piaţa imobiliară ci şi o serie de legi neclare cum ar fi ambiguitatea taxării cu TVA a personalelor fizice sau zecile de taxe şi termene pentru obţinerea unei autorizaţii de construcţie au sufocat acest domeniu. Marea problemă este că datorită legilor prost concepute ajung să ia decizii în domeniul economic oameni care nu au condus nici măcar doi angajaţi în ceva şi ajung să trebuiască să conducă o ţară să zicem. Nu poţi să fi un bun administrator când nici nu ai experienţă 5 minute în ceva de genul ăsta. Între 2000 şi 2007 domeniul imobiliar îi determină pe românii plecaţi la muncă în alte ţări să trimită miliarde de euro anual în România pentru achiziţionarea de imobile, ceea ce nu făcea decât să avem o creştere economică. Piaţa imobiliară era una sigură, chiar dacă legislaţia în domeniu era şi atunci ambiguă, însă în locul unor măsuri şi a unor legi care să simplifice tranzacţiile imobiliare, scoaterea din circuitul agricol, exploatarea zăcămintelor minerale, aplicarea legii exproprierii terenurilor de utilitate publică ,în ultimii ani a fost creată şi mai multă confuzie.

Acordă autorităţile locale sprijin dezvoltatorilor în imobiliare?

Aici aş detalia răspunsul. Dincolo de subiectivismul cu care o să vă răspund la această întrebare datorat cunoscutului conflict în plan politic dintre mine şi autorităţile locale aş putea să vă spun cu certitudine că în permanenţă am avut senzaţia că nu există suficientă cunoaştere vis-à-vis de beneficiile economice pe care o dezvoltarea urbanistică armonioasă a unui oraş poate aduce comunităţii. Dacă acest lucru a fost înţeles încă de acum 2000 de ani de către romani şi alte civilizaţii se pare că mai ales la noi în oraş treaba asta nu s-a aplicat. În loc să fie bine clarificat pe baza unei viziuni în timp un plan urbanistic general în ultimii 15 ani a fost o permanentă bâjbâială, necunoaşterea legilor urbanismului şi ca atare Alba Iulia nu are nici acum un plan urbanistic general. Investitorii atât în domeniul civil cât şi industrial sunt într-o permanenta confuzie în ceea ce priveşte dezvoltarea urbanistică a oraşului şi asta cu certitudine se datorează incapacităţii şi lipsei de cunoaştere în domeniu a autorităţilor locale. Deşi, fără lipsa de modestie pot să spun că împreună cu câţiva arhitecţi am pus bazele urbanistice pe următorii 50 de ani în ceea ce priveşte construcţia de locuinţe în Alba Iulia dezvoltând peste 60 de hectare de planuri urbanistice atât în zona de nord a oraşului Alba Iulia cât şi în sud, aici mă refer aici la cunoscutul cartier Orizont la zona Podei cât şi la zona Şeigău. Nu am fost consultat nici măcar odată de vreo oficialitate în acest sens. Cea mai mare piedică în dezvoltarea urbanistică a oraşului Alba Iulia este încăpăţânarea primăriei de a nu aplica, de parcă Alba Iulia nu se supune legilor din România, legea exproprierii terenurilor de utilitate publică care prevede foarte clar înfiinţarea unei comisii formată din primar şi alte oficialităţi care să evalueze terenurile respective. În lipsa aplicării acestei legi majoritatea căilor de acces rămân în proprietate privată făcând astfel imposibile din punct de vedere legal investiţiile în infrastructură, pe care primăria ar trebui să le facă. Este efectiv un cerc vicios care nu face decât să blocheze dezvoltarea urbanistică. Şi ca să vă dau un exemplu practic pentru înţelegerea acestui aspect pot să vă spun că în momentul în care se face o investiţie în infrastructura unui cartier de zece hectare asta însemnând ca 20 % din suprafaţă în urma urbanizării o vor reprezenta căile de acces, respectiv 2 hectare, 12, 5 km de drum care deservesc 200 de parcele declanşează indirect interesul oamenilor pentru construcţia a 200 de case cu o valoare medie de 50 000 de euro. Asta reprezintă investiţii făcute de mediul privat de peste 10 milioane de euro care aduc taxe locale, impozite şi cel mai important lucru, locuri de muncă în domeniul construcţiilor şi a materialelor de construcţii. Asta se pare că ori nu se înţelege ori nu se vrea. În ambele cazuri cred că trebuie făcut ceva.

Unde vedeţi piaţa imobiliară în următorii 4-5 ani?

În Alba Iulia sunt foarte pozitiv în ce priveşte acest aspect pentru că deja se simte asta. Interesul firmelor naţionale şi multinaţionale a crescut în ultimul an şi mai ales de când se pune tot mai ferm problema execuţiei a autostrăzii intre Sebeş şi Turda, Alba Iulia a redevenit după 15 ani foarte atractivă pentru aceşti investitori.

În trecut aţi fost membru marcant al PNŢCD Alba. Care mai este în acest moment situaţia dumneavoastră politică?

Orice s-ar spune nu am avut şi nu voi avea niciodată din punct de vedere politic o altă apartenenţă decât Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. În 2012 după o muncă de trei ani de zile având ca scop reorganizarea PNTCD-ului la nivel local având şi un lider de excepţie în persoana doctorului Radu Vieru şi susţinut fiind de o echipă inimoasă am ajuns să fim cotaţi, împotriva tuturor previziunilor negative de către un sondaj făcut pe un site local, cu 12 procente, însă datorită interesului PDL de a se legitima în partidul popular European, PNTCD-ul a fost folosit pe post de abţibild şi luat în prizonierat, astfel încât cu două săptămână înainte de alegerile locale întreaga conducere judeţeană şi locală a PNTCD-ului din Alba Iulia a fost decapitată. Pentru mine a fost botezul cu mocirla politică din România ultimilor 20 de ani. Am reuşit în extremis să semnăm un protocol cu PNL chiar la Bucureşti pe care şi-a pus semnătura ca şi gir al seriozităţii chiar Călin Popescu Tăriceanu. Din păcate, protocolul n-a fost respectat de niciun fel, asta fiind un al doilea botez al meu politic, aşa încât în momentul de fata întreaga echipă PNŢCD care s-a aflat în jurul medicului Radu Vieru ne regăsim în Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. Acesta fiind practic idealul major cu care seniorul Corneliu Coposu ne însufleţeşte de acolo de sus. ANRM are ca obiectiv strategic principal, restaurarea monarhiei constituţionale în România, cu actuala Casă Regală a României, după statutul acesteia şi a regulilor de succesiune stabilite de aceasta. Primul congres al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei a urmărit adoptarea propriei strategii în chestiunea restaurării monarhiei sugerând grupurilor monarhiste existente sau în curs de constituire în România sau în afara granițelor, acțiuni pentru împlinirea scopului propus. Din obiectivele adoptate de Congresul ANRM în această strategie amintesc aici: modificarea sau înlocuirea constituţiei actuale, iniţiative legislative care să ne apropie de scopul propus, conturarea unei mase critice în populaţie care să determine schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie constituţională, raportarea activă la clasa politică în relaţia cu primele obiective, finanţarea şi organizarea ANRM. TRĂIASCĂ REGELE!

Care mai este situaţia actuală a PNŢCD Alba?

Aşa cum v-am spus atât în Alba Iulia cât şi în plan naţional partidul se găseşte într-o degringoladă totală.

Este nevoie de cinematograf modern, sală polivalentă şi bazin olimpic la Alba Iulia?

Povestea cu cinematograful am ridicat-o personal încă de acum 5 ani. Este inadmisibil ca în Alba Iulia să nu avem un cinematograf modern şi sper ca primăria să înţeleagă acest lucru, de asta nici nu vreau să comentez prea mult subiectul că mă enervez. Despre sala polivalentă, mă enervez şi mai tare, tocmai datorită faptului că anumite personaje politice au bălăcărit aceste subiecte folosindu-le în plan electoral. Adică 20 de ani, din 20 de bugete locale nu eşti în stare tu primăria să amenajezi o sală de 300 de locuri unde oamenii să beneficieze de cinematografie şi dintr-o dată au apărut nişte indivizi care începând de la Alba Iulia Capitală Culturală, cinematografe spaţiale, telegondole suspendate, teleferic pe Mamut, Mureş navigabil, străzi sub formă de inele mi-au indus pur şi simplu o stare de dispreţ faţă de majoritatea politicienilor din Alba şi una de frustrare vis-à-vis de politică în general.

Aveţi de gând să mai reveniţi în viaţa politică?

Întrebarea dumneavoastră îmi aduce aminte de o întâmplare hazlie. Prin anul 1992 mă întorceam împreună cu un partener din fosta Iugoslavie unde făceam trafic cu servicii de porţelan. Generaţia mai tânără ar fi bine să ştie că la începutul anilor 90 în asta consta capitalismul românesc, în traficul cu şosete, biscuiţi,  rulmenţi şi alte mărunţişuri care erau vândute pe nimic în străinătate în scopul obţinerii câtorva dolari necesari supravieţuirii. Întorcându-ne la momentul respectiv în compartimentul trenului în care ne aflam, un individ era foarte dezamăgit de faptul că un vecin de bloc l-ar fi informat că este foarte profitabil să duci în Iugoslavia un sac de sare. Omul nostru nici una nici alta a transportat din Timişoara până în Belgrad acest sac care avea în jur de 90 kg. Acum la întoarcere ne-a mărturisit rezemându-se de sacul pe care n-a reuşit nicicum să-l vândă că abia aşteaptă să prostească şi el pe cineva să ducă un sac de sare până în Turcia. Cam aşa şi eu cu politica, dacă aş avea un duşman de moarte l-aş sfătui să intre cât mai repede în politică.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook