Întâlnire găzduită de ADR Centru, pentru înfiinţarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic la...

Întâlnire găzduită de ADR Centru, pentru înfiinţarea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic la Cugir

Foto-sediu-ADR_CentruÎncepând cu luna februarie 2014, Consiliul Judeţean Alba, în calitate de unic acţionar, şi administraţia “Parcului Industrial Cugir” (PIC) SA şi-au propus asocierea în participatiune între administraţia publică judeţeană şi locală, instituţii de învăţământ superior şi firme private, pentru crearea, în cadrul PIC, a unei platforme prin care rezultatele activităţii de cercetare să fie utilizate în activităţi economice. ADR Centru a găzduit ieri, 14 aprilie 2014, o primă întâlnire comună a factorilor interesaţi în dezvoltarea acestui proiect, în vederea cristalizării grupului de iniţiativă.

Obiectivele principale ale acestui parc tehnologic vor fi stimularea potenţialului inovativ şi tehnico-ştiinţific al personalului academic, universitar, al cercetătorilor şi al studenţilor, stimularea agenţilor economici pentru participarea activă a sectorului privat la dezvoltarea şi valorificarea cercetării şi inovării, prin realizarea unor produse comerciale şi de înaltă tehnicitate, valorificarea pe piaţă a rezultatelor cercetării româneşti, atragerea companiilor străine pentru a învesti în activităţi de transfer tehnologic. ADR Centru a fost invitată de CJ Alba să se implice în această iniţiativă, ţinând cont de faptul că, în cadrul viitorului Program Operaţional Regional 2014-2020, sunt incluse ca şi tipuri de investiţii eligibile – crearea şi dezvoltarea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic.

La întâlnirea de la ADR Centru au participat atât preşedintele CJ Alba – şi al CDR Centru – domnul Ion Dumitrel, precum şi directorul PIC, domnul Emil Muntean, doamna Birgit Schliewenz, reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat între Regiunea Centru şi Landul Brandenburg, directorul general al ADR Centru, domnul Simion Creţu, precum şi membrii echipelor tehnice din cele trei instituţii. S-a discutat despre cooptarea în această asociere a Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a Universităţii Tehnice Cluj Napoca, dar şi a mai multor companii locale, precum UM Cugir sau “Star Transmission”. Ţinând cont de sistemul de implementare a proiectelor din zonă publică prin noul Program Operaţional Regional, ADR Centru susţine şi sprijină acest parteneriat dar, pentru a nu periclita posibilitatea de a accesa fonduri europene a acestei noi structuri care se va crea pentru dezvoltare, pentru moment nu va face parte dintre partenerii iniţiativei.

ADR Centru a oferit însă informaţii importante reprezentanţilor instituţiilor care se vor implica în crearea parteneriatului pentru înfiinţarea parcului tehnologic de la Cugir. Astfel, cei prezenţi au fost informaţi că prin POR 2014-2020, mai precis prin Axa Prioritară dedicată consolidării cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării, se vor aloca fonduri nerambursabile pentru crearea, modernizarea şi extinderea infrastructurilor de inovare şi transfer tehnologic şi pentru achiziţionarea de bunuri, servicii şi dotări pentru entitatea de transfer tehnologic.

”Am discutat cu cei prezenţi despre activităţile specifice entităţii de transfer tehnologic, despre necesitatea realizării de studii de investiţii tehnologice, precum şi despre asistenţă pentru restructurarea sau retehnologizarea şi dimensionarea agenţilor economici care se vor localiza într-o structură de acest gen. La nivel regional sunt foarte importante transferul tehnologic şi activităţile de prognoză, evaluare tehnologică, audit tehnologic şi aşa mai departe. De fapt, misiunea noastră presupune şi asigurarea transferului tehnologic, de la nivelul cercetării către firmele private, pentru că acestea să beneficieze de cele mai recente informaţii pentru a putea deveni competitive pe pieţele europene”, a declarat directorul general ADR Centru, domnul Simion Creţu, după întâlnirea cu grupul de iniţiativă pentru crearea acestui parc tehnologic.

”Am beneficiat de suportul informaţional al ADR Centru şi acest lucru este foarte important, pentru ceea ce dorim să creăm la Cugir. Avem nevoie să atragem investitori şi să dezvoltăm la Cugir o structură complexă, pe modelul văzut la prietenii noştri din Brandenburg. De aceea, este bine că ADR Centru, că o instituţie cu rol de liant, a găzduit această întâlnire, a facilitat întâlnirea cu d-na Birgit Schliewenz şi ne-a reunit pentru a ne armoniza punctele de vedere. Am convenit că, foarte curând, vom putea organiza o misiune în Germania a acestui grup de iniţiativă, care se va întâlni cu partenerii noştri din Potsdam, pentru identifica potenţiali investitori şi pentru a ne formula foarte clar obiectivele, ca să demarăm cât mai repede acest proiect”, a declarat domnul Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, vorbind despre această iniţiativă.

În viziunea promotorilor, Parcul ştiinţific şi tehnologic care ar putea funcţiona în cadrul PIC va contribui la atragerea investitorilor în activităţi de transfer tehnologic, la atragerea de finanţări pentru învăţământ şi cercetare, la dezvoltarea potenţialului ştiinţific, tehnologic şi economic la nivel regional. Locaţia pentru acest parc tehnologic a fost aleasă în oraşul Cugir pentru că este “o zonă industrială cu tradiţie de peste 200 de ani în industria de prelucrare a metalelor”şi “ se pot valorifica rezultatele activităţii de cercetare şi aplicare a tehnologiilor avansate prin participarea instituţiilor de învăţământ superior acreditate alături de agenţi economici şi asociaţii profesionale, ceea ce va contribui la dezvoltarea economico-socială locală”, după cum se arată în documentaţia prezentată consilierilor judeţeni, care au aprobat înfiinţarea acestui parc.

Comentarii

Comentarii

Fara Comentarii

Lasa un raspuns