Actualitate, Sanatate, Social

Fibrom foarte mare operat laparoscopic la spitalul din Alba Iulia

ost-620x330În ultimele cinci luni un procent de 60% din totalul intervenţiilor chirurgicale din Secția de Obstetrică și Ginecologie au fost realizate laparoscopic. Această abordare, puţin invazivă, este posibilă în Spitalul din Alba Iulia ca urmare a dotărilor realizate în ultima perioadă, după preluarea instituţiei de către Consiliul Judeţean Alba. Acesta a asigurat 90% din banii alocaţi pentru reabilitarea şi dotarea Secţiei de obstetrică şi ginecologie.

Fibrom mare cât o minge de handball operat laparoscopic

Mai multe afecţiuni ale organelor genitale feminine pot fi tratate, atunci când se impune, prin intervenţie laparoscopică. Acest tip de operaţie este recomandat şi în cazul fibroamelor uterine. Acestea sunt o masa celulară ce se dezvolta la nivelul uterului şi se pot poziţiona în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia.

Mai mult de jumătate din intervențiile chirurgicale realizate în Spitalul din Alba Iulia au fost realizate laparoscopic, este mult peste media pe țară și peste realizările spitalelor din centre universitare prestigioase.

Tehnica operatorie în sine este complexă şi necesită o curbă lungă de învăţare, însă rezultatul final este net superior intervenţiilor chirurgicale clasice.

Din păcate în România laparoscopia este încă în stadiul de „faşă” în timp ce în Europa de vest această tehnică chirurgicală are o tradiţie de 30 de ani.

Rezultatele pe care le avem astăzi pe secţia noastră sunt rezultate de excepţie dacă le comparăm cu performanţele sistemului de sănătate românesc, comparându-ne însă cu sistemele „sănătoase”de sănatate nu facem altceva decat ceea ce trebuie să facem pentru medicina din ziua de azi”, a spus medicul Cristian Țibea.

De mai mult timp am avut probleme legate de menstruație, hemoragii abundente și dureri.

Lucrez ca infirmieră la Spitalul Județean și mi s-a făcut rău la serviciu din cauza unei hemoragii, am fost văzută de medicul de gardă care a hotărât că este nevoie de o intervenție chirurgicală.

Am fost operată laparoscopic pentru extragerea unui fibrom mare cât o minge de handball.

Mă simt foarte bine, m-am ridicat din pat a doua zi după intervenție și am fost externată după trei zile.

Este o intervenție după care îți revi ușor, te poți întoarce repede la viața ta”, a spus pacienta operată laparoscopic în Spitalul Județean de Urgență Alba.

Distribuie Acum

28 august 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...