Cultura, Evenimente, Stirea Zilei, Stiri

Festivalul Internaţional de Teatru, o nouă poveste la Alba Iulia

În perioada 1-5 octombrie 2014 la Alba Iulia are loc a IX-a ediţie a festivalului Internaţional de Teatru POVEŞTI, eveniment organizat de Teatrul de Păpuşi Prichindel Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

Primele spectacole la care s-au epuizat biletele sunt: „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă, „Suflet românesc ” – un one man show cu Dan Puric, „Linişte! Sărut! Acţiune” cu Pavel Bartoş.

Ziarul Apulum VĂ RECOMANDĂ câteva spectacole impresionante, la care încă se mai găsesc bilete…

JOI, 2 OCTOMBRIE 2014 – HOW TO DO EVERYTHING OUT OF NOTHING
Ora 17.00. Sala Teatrului de Păpuşi
DUETUL KVAM, RUSIA
Spectacol pentru tineri şi adulţi (50 min.)
Regia: Andrei Knyazkov
Distribuția: Alexey Melnik, Andrei Knyazkov
Spectacolul Cu 4 mâini sau Cum din nimic facem totul este fără cuvinte și durează o oră. Momentul este o performanță excentrică, distractivă, dinamică și muzicală, care include elemente de mânuire păpuşi, mini-trucuri de iluzie și mimă. Spectacolul s-a jucat în Italia, Spania, Tunisia, Irlanda, Grecia, Muntenegru, Cipru, Finlanda, România, Bulgaria, Polonia, Turcia, Iran, Malta.
www.kvam.handmadetheatre.ru

JOI, 2 OCTOMBRIE 2014 – O, LADĂ… (Creaţie colectivă după Ion Creangă)
Ora 18.30. Casa de Cultură a Sindicatelor
Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ
Spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.)
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Romulus Boicu
Textul: Genţiana Ionescu
Muzica și versurile: Ada Milea
Distribuția: Nora Covali, Corina Grigoraş, Ecaterina Hâţu, Cătălina Ieşanu, Ingrid Robu, Adina Suciu, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Răzvan Bănuţ, Dan Covrig, Victor Giurescu, Dragoş Ionescu, Costel Manole, Rareş Pîrlog
Alexandru Dabija continuă explorarea poveştilor lui Ion Creangă, realizând un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului, dar şi ale reflecţiei amare. În O… ladă întâlnim personajele din Fata babei şi fata moşneagului, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după Punguţa cu doi bani). Chipurile din poveşti primesc importante atribute psihologizante, în intenţia regizorală de a amenda diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, O… ladă aduce în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare.
Raluca Naclad, secretar literar

VINERI, 3 OCTOMBRIE 2014 – DON QUIJOTE
Ora 21.00. Casa de Cultură a Sindicatelor
Teatrul national Tg. Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”
Spectacol pentru tineri şi adulţi (70 min)
Regia: Mihai Măniuţiu
Scenariul, adaptarea: Ada Milea, Mihai Măniuţiu
Scenografia, costumele: Adrian Damian
Coloana sonoră: Ada Milea
Distribuţia: Csaba Ciugulitu, Luchian Pantea, Mihai Crăciun, Rareş Budileanu, Costin Gavază, Anca Loghin, Alexandra Ţifrea, Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Raisa Anè, Sergiu Marocico, Cristina Holtzli, Ciprian Mistreanu, Claudiu Banciu, Ştefan Mura, Cristina Iuşan
Orchestra: Zeno Apostolache – pian, acordeon, Cristian Tomşa – vioară, Rareş Budileanu / Costin Gavază – tobe, Claudiu Banciu – chitară
În acelaşi timp divertisment inteligent şi fantezie onirică, re-interpretare şi re-citire a unei cărţi care a făcut înconjurul lumii, impunând (cel puţin) două personaje emblematice care conţin în ele lumi întregi şi doze mereu variabile de realitate şi imaginaţie, de întâmplări închipuite suprapuse peste existenţe presupus reale, spectacolul conceput de Mihai Măniuţiu pe lectura extrem de proaspătă şi coerentă a histrionicei Ada Milea îşi construieşte propriul univers din muzică, imagine, semne şi idei, un univers care se prezintă rotund, atent şlefuit.
Mircea Sorin Rusu – iterNet.ro
www.teatrunational.ro

SÂMBĂTĂ, 4 OCTOMBRIE 2014 – FOLIA, SHAKESPEARE & CO
Ora 19.00. Casa de Cultură a Sindicatelor
Fundaţia Art Production, Asociaţia Globalart, „Gigi Căciuleanu” Romania dance Company
Spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.)
Regia, coregrafia, scenariul, adaptarea: Gigi Căciuleanu
Scenografia, costumele: Corina Grămoșteanu
Muzica originală: Paul Ilea
Distribuţia: Ramona Bărbulescu, Richard Bovnoczki, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Călin, Paul Cimpoieru, Relu Dobrin, Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon
Spre deosebire de punerea în scenă a unei anume piese, în Folia, Shakespeare & Co nu m-am concentrat cu predilecție pe una sau alta din textele lui Shakespeare, ci m-am inspirat liber din lumea acestora. Am impresia că la Shakespeare scena nu este numai un spațiu anume ci cuprinde, precum în teoria lui Einstein, și timpul. „Persoana îndrăgostită”, oricare i-ar fi numele și sexul de la o piesă la alta, este victima „învârtelilor” lui Cupidon. Folia mea constituie o serie de variații pe această temă, cu ajutorul inspiratelor variații muzicale imaginate de tânărul compozitor Paul Ilea pe tema binecunoscutei fraze muzicale în „vogă” secole de-a rândul începând din evul mediu… Cu Folia, ceea ce m-a interesat a fost să „zgândăr” această fațadă bufonească. Bineînțeles că explorarea s-ar putea extinde la nesfârșit, continuată nu numai de artiști ci și de public. La această reflecție personală, odată cu vizionarea Foliei mele, îl invit, cu toată smerenia, pe spectator.
Gigi Căciuleanu
www.art-production.ro

SÂMBĂTĂ, 4 OCTOMBRIE 2014 – DIDIER MALHERBE & RENAUD GILLET
Ora 21.00. Sala Teatrului de Păpuşi
Compania Sarl Nemo, Franţa
Concert duduk, chitară clasică, lăută (75 min.)
Didier Malherbe la duduk armenian, saxofon soprano, flaut indian, bansuri și alte tipuri de flaut iar Renaud Gillet la chitară și lăută Renaissance prezintă un repertoriu de melodii armeniene, câteva standarde clasice și compoziții originale, totul cufundat într-o suplă atmosferă de jazz, propice improvizației.
www.didiermalherbe.com

DUMINICĂ, 5 OCTOMBRIE 2014 – ANTOLOGIA
Ora 17.00. Sala Teatrului de Păpuşi
Compania Jordi Bertran, Spania
Spectacol nonverbal pentru copii, tineri şi adulţi (60 min.)
Regia: Jordi Bertran
Distribuția: Jordi Bertran, San Martin Jacob Paullette Ivonne Marie
Jordi Bertran, cunoscut pe plan internaţional ca fiind unul dintre maeştrii păpuşari, prezintă un spectacol în şapte scene muzicale şi de teatru, în care mişcarea, detaliile sugestive şi gesturile naturale produc un magnetism hipnotic, care va captiva privitorul. Antologia, piesa de debut a lui Jordi Bertran, a fost lansată în 1987 şi continuă să facă parte din repertoriul său până în prezent, vizitând de peste douăzeci de ani scenele de pe cinci continente. Structurat de-a lungul liniilor unui cabaret, scenele din Antologia se desfăşoară într-o secvenţă elaborată, care combină ritmul spectacolului cu dezvoltarea emoţională a fiecăruia dintre personajele recreate de către păpuşar, care – prin corzile păpuşii – aduce la viaţă bine-cunoscute dar şi imaginare sau anonime personaje, inspirate de circ, teatru sau lumea culturală.
www.jordibertran.cat

DUMINICĂ, 5 OCTOMBRIE 2014 – ÎNSEMNĂRILE UNUI NEBUN
Ora 18.30. Casa de Cultură a Studenţilor
O producţie ARCUB din Bucureşti
Spectacol pentru tineri şi adulţi (100 min.)
Regia, scenariul, adaptarea: Felix Alexa
Scenografia, costumele: Diana Ruxandra Ion
Coloana sonoră: Alexander Bălănescu
Distribuţia: Marius Manole, Alexander Bălănescu
Însemnările unui nebun este un spectacol unic, în care umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări. Când singurătatea şi lipsa de perspective ajung să ne chinuie, unica posibilitate de evadare din realitatea ostilă rămâne imaginaţia. Astfel putem construi un nou univers, în care totul este posibil, iar graniţa dintre lumea reală şi cea plăsmuită devine fragilă, aproape insesizabilă. „Participăm la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atât de actual, vorbind despre coşmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre condiţia umană căreia i s-a furat misterul într-un timp desacralizat. Această montare ilustrează creator poetica unui regizor cu personalitate şi stil. Felix Alexa aduce valori de emoţie şi de gândire în citirea lui Gogol şi a epocii noastre. (…) Însemnările unui nebun se impune ca un moment de vârf al stagiunii, pe care vi-l recomandăm.”
Ludmila Patlanjoglu (Cotidianul.ro) www.arcub.ro

 

FOTO: MIHAI LAZĂR

1 octombrie 2014

About Author

Marius Paul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...