Actualitate, Stiri

Fermele de semi-subzistență vor fi sprijinite și în viitorul PNDR 2014 – 2020

pndrSprijinul financiar oferit prin Măsura 141 – Fermele de semisubzistență, prin care s-au acordat 7.500 de euro fermierilor care se încadrau în această categorie, a reprezentat un ajutor real, mai ales pentru oamenii din zona montană care se confruntă cu o situație mai dificilă decât restul agricultorilor.

Sistarea acordării acestui sprijin a fost hotărâtă de către Uniunea Europeană. Cu toate insistențele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, a trebuit să se țină cont de faptul că în noile regulamente aprobate recent s-a renunțat la Măsura 141 și în consecință, prin Programul 2014 – 2020 aceast sprijin a fost eliminat din schema de finanțare.

Facem mențiunea că Măsura 141 a fost acordată în mod tranzitoriu numai în România și Bulgaria și s-a considerat că nu se poate merge la nesfârșit cu fermele de semi-subzistență. După derularea unui Program 2007 – 2013 cu peste 9 miliarde de euro este nevoie să se treacă la un alt stadiu de dezvoltare al agriculturii românești.

Este bine de știut faptul că cererile plată ale beneficiarilor Măsurii 141 vor fi onorate, conform Deciziei de finanțare încheiată cu APDRP, pe o perioadă de 5 ani.

MADR și APDRP sunt preocupate în mod special de compensarea eliminării acestei Măsuri prin introducerea în viitorul PNDR a unui sprijin financiar pentru fermele mici în valoare totală de 150 de milioane de euro. Astfel, după calculele noastre, vor fi finanțați aproximativ 10.000 de fermieri, cu 15.000 de euro nerambursabili/fermă.

Acest sprijin se va acorda cu condiția prezentării unui plan de afaceri. Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de nouă luni de la data deciziei de acordare a ajutorului. Banii vor fi plătiți în cel puțin două rate pe o perioadă de maximum cinci ani.

Un alt sistem de sprijinire a fermelor mici îl reprezintă programul de instalare în mediul rural a tinerilor fermieri. În perioada 2014 – 2020 aceștia vor primi o primă de instalare nerambursabilă de 50.000 de euro, alocându-se în total un plafon dublu de finanțare față de 2007 – 2013, respectiv 612 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, vom avea și Măsura 121 – Modernizarea fermelor familiale, care vor fi sprijinite cu sume cuprinse între 5.000 și 50.000 de euro, cu facilități importante pentru a ușura accesul la finanțare a acestei categorii și a le asigura posibilitățile de cofinanțare a proiectelor.

În viitoarea Politică Agricolă Comună, dar și în obiectivele strategice pe care MADR și celelalte instituții implicate le urmăresc, atenția pentru fermele mici, susținerea lor și depășirea actualului stadiu de semi-subzistență sau de fermă mică, rămân obiective prioritare care vor fi monitorizate cu foarte multă atenție.

Deși eliminarea sprijinului oferit de Măsura 141 poate fi în aparență o problemă, cred că viitorul PNDR oferă o paletă mult mai variată de finanțare a acestei categorii de fermieri din România. Mai mult, sprijinul va fi unul mult mai consistent și mai bine direcționat.

Dorim ca viitorul Program să asigure mult dorita competitivitate a produselor agricole românești, dar în același timp să nu pericliteze existența fermierilor care nu dispun de putere economică relevantă. Consider că viziunea după care se va derula noul PNDR este una care va asigura repartizarea resurselor financiare spre necesitățile cu care se confruntă agricultura românească și în special spre micii fermieri care nu au de ce să se teamă în ceea ce privește dezvoltarea exploatațiilor lor., a declarat Nicolae POPA, directorul general adjunct al APDRP.

Distribuie Acum

28 ianuarie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...