Tags Posts tagged with "Zlatna"

Zlatna

apa_splashA fost aprobată finanţarea de către Uniunea Europeană a Proiectului Major: ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”, în valoare totală de 114.079.588 euro (fără TVA). Astfel, Uniunea Europeană va finanţa acest proiect cu 86.737.563 euro (fără TVA), la această sumă adăugându-se 13.265.745 euro de la bugetul statului, 2.040.884 euro de la bugetele locale ca beneficiari finali ai investiţiilor, iar Beneficiarul proiectului, SC APA CTTA SA Alba, va contribui cu 12.035.397 euro.

Proiectul cuprinde 3 contracte de servicii, unul de furnizare vehicule operaționale, şi 9 contracte de lucrări, prin care se vor realiza investiții în infrastructura de apă și apă uzată, după cum urmează:

-reabilitarea aducţiunilor Galda-Teius-Aiud-Ocna Mureş şi Galda-Blaj,

-extinderea şi reabilitarea aducţiunilor Cimpeni-Abrud şi Cimpeni-Baia de Arieş,

-extindere și reabilitare rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Alba Iulia, localitatea Pâclișa, în aglomerarea Ighiu, localitatea Țelna şi în aglomerările Abrud și Baia de Arieș, execuție lucrări pt. extinderea sistemelor de apă în Arieșeni.

-extindere rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Aiud – Lopadea Nouă

-extindere rețele de apă uzată în aglomerarea Unirea – Războieni şi în aglomerarea Blaj – Sâncel -extindere/reabilitare sistem de alimentare cu apă în Cistei şi Bucerdea Grânoasa- Crăciunelu de Jos

-construire stații de epurare apă uzată în Abrud şi Baia de Arieș, reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă Zlatna și Mihoiești (Câmpeni).

Prin intermediul acestui proiect vor fi continuate acţiunile integrate de dezvoltare a sistemelor de apă şi apa uzată în aglomerările cu o populaţie cuprinsă între 2000-10.000 locuitori.

Astfel, în ceea ce priveşte alimentarea cu apa vor beneficia peste 100.000 de locuitori din aria de deservire a 4 sisteme zonale de alimentare cu apă: Alba, Zlatna, Apuseni şi Arieşeni, iar pentru canalizare-epurare circa 23.000 locuitori din 7 aglomerări: Alba Iulia, Ighiu, Aiud-Lopadea Noua, Blaj, Sâncel, Abrud, Baia de Arieş, Unirea, Războieni.

În vederea susţinerii acestui proiect major de investiţii, SC APA CTTA SA ALBA, anunţa intenţia de majorare a preţului apei potabile şi a tarifului la canalizare, începând cu 01.01.2018, în baza Strategiei de tarifare pe o perioadă de 5 ani aprobată de către toate Consiliile locale membre, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Alba.

foto: adevarul.es

Poliţiştii din Alba Iulia au reţinut două dintre cele trei femei care şi-au păgubit cu peste 7000 de lei clienţii cărora le promiteau favoruri sexuale. Acestea acostau bărbaţi în locuri publice, îi conduceau până la un anumit loc şi le furau banii pe care-i aveau asupra lor.

Miercuri, 5 august, poliţiştii de investigaţii criminale din Alba Iulia, le-au reţinut pe S.C.B., de 24 de ani, din Alba Iulia şi pe I.D.A., de 25 de ani, din Zlatna, care sunt bănuite de furtul sumei de 570 de lei, de la un bărbat pe care l-au abordat în autogara din Alba Iulia şi căruia i-au promis favoruri sexuale, potrivit IPJ Alba.

După ce l-au condus pe bărbat într-o locaţie din Alba Iulia, cele două tinere au profitat de neatenţia lui şi i-au sustras din portmoneu toţi banii ce-i avea asupra sa.

Dosarul penal întocmit pe numele celor două femei, pentru furt calificat, a fost reunit la dosarul în care sunt cercetate faptele de furt comise de ele, în perioada august 2014 – iulie 2015.

Acestea vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cele două tinere au mai fost reţinute în 29 iulie, pentru o perioadă de 24 de ore, alături de V.A.E., de 30 de ani, din Blaj. Cele trei sunt bănuite de comiterea, în perioada august 2014 – iulie 2015, a 4 furturi în dauna unor bărbaţi.

Fie împreună, fie individual, acostau bărbaţi, în locuri publice din municipiul Alba Iulia şi le propuneau să se deplaseze împreună, în diverse locaţii, pentru a întreţine relaţii sexuale. În aceste împrejurări şi profitând de neatenţia victimelor, femeile sustrăgeau sumele de bani ce le aveau asupra lor.

Prejudiciul total, reclamat în cele 4 furturi este de 7.700 de lei.

Poliţiştii au reuşit să documenteze activitatea celor trei femei în cele patru cazuri sesizate, dintre care unul în luna august 2014, iar alte trei în lunile iunie şi iulie 2015.

Pe numele bănuitelor au fost întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt şi furt calificat, iar cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii lor activităţi infracţionale.

foto: adevarul.es

Două tinere din Blaj şi Zlatna sunt cercetate pentru furt, după ce i-au promis unui bărbat că vor întreţine relaţii sexuale cu el, însă, pe drum spre locaţia stabilită, i-au sustras suma de 3.500 de lei.

Potrivit IPJ Alba, la data de 22 iulie, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia le-au identificat pe două femei de 30 şi 25 de ani, din Blaj şi Zlatna, care sunt bănuite de furtul sumei de 3.500 de lei, de la un bărbat.

Luni, acestea le-au promis bărbatului că vor întreţine relaţii sexuale cu el, l-au determinat să se deplaseze împreună, cu un taxi, în zona Pârâul Iovului, pe raza municipiului Alba Iulia, însă pe drum, profitând de neatenţia lui, i-au sustras suma de 3.500 de lei, după care l-au abandonat.

Cercetările sunt continuate faţă de cele două femei, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

Un accident rutier s-a produs duminică seara, pe varianta ocolitoare a oraşului Zlatna. Un tânăr în vârstă de 17 ani a luat maşina familiei pentru a da o tură, dar nu a ajuns foarte departe. A mers circa 500 de metri, a pierdut controlul volanului şi s-a izbit cu maşina de un zid.

Potrivit IPJ Alba, la data de 19 iulie, în jurul orei 19.10, poliţiştii din Zlatna au intervenit pentru soluţionarea unui eveniment rutier ce a avut loc pe varianta ocolitoare a oraşului.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat că un minor în vârstă de 17 ani, din Zlatna, profitând de lipsa părinţilor de acasă, a luat autoturismul familiei şi l-a condus până pe varianta de ocolire a oraşului.

La întoarcerea spre domiciliu, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi a intrat în coliziune cu un zid de beton. În urma accidentului, a rezultat doar avarierea autoturismului.

Poliţiştii din Zlatna au întocmit pe numele minorului, dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt în scop de folosinţă, conducere fără permis şi distrugere.

„Acasă la Brâncuşi” este cel mai bun film etnografic, distins cu Marele Premiu al juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a treia. Este un film documetar, produs de către Radu Tora, project manager – Ion Călinoiu, imagine şi montaj – Constantin Pahonţu. Decernarea premiilor a avut loc pe stadionul oraşului, unde publicul zlătnean a umplut tribunele până la refuz. Prezent pe scena festivalului, Radu Tora, câştigătorul Marelui Premiu a spus că prima oară a fost în oraşul Zlatna în anul 1991, iar astăzi (n.n.- duminică 7 iunie 2015) a avut un şoc când s-a reîntors pe străzile oraşului. În sens pozitiv, bineînţeles, pentru că Zlatna a renăscut, are o faţă nouă, care nu mai are nimic din „imaginea cenuşie” a perioadei de început a anilor 1990.

Marele Premiu (cel mai bun film etnografic) – Acasă la Brâncuși, producător: Radu Tora
Premiul juriului (ex aequo) – Tracii, istorie ascunsă, regia: Daniel Roxin
Premiul juriului (ex aequo) – Armenopolis, suflet românesc, regia: Izabela Bostan Kevorkian și Florin Kevorkian
Premiul publicului – Istorii despre Vlad Voievod Draculea, regizor: Andrei Chiriac
Premiu pentru scenariu de film romanesc – Vărarii, scenariul: Levente Vargyasi
Premiu pentru scenariu de film străin – Tore (Danemarca), scenariul: Iben Ravn
Cea mai bună imagine a unui film românesc – După 40 de ani, regizor: Adrian Drăgușin
Cea mai bună imagine a unui film străin (ex aequo) – Lijeričari i zdravičari / Muzicanţii lijericari şi nuntaşii veseli (Croația), imagine: Mak Vejzovic
Cea mai bună imagine a unui film străin (ex aequo) – Fuera del foco (Mexic), imagine: Antonio Zirion și Adrian Arce
Cea mai bună coloană sonoră a unui film românesc – Ţapinarii, realizator: Petru I. Pap
Cea mai bună coloană sonoră a unui film străin – Komiški kvarantore / 40 de ore de rugăciune (Croația), coloana sonoră: Krunoslav Ljubanović
Cea mai bună regie a unui film românesc – Şi maine e o zi, producător: Diana Deleanu
Cea mai bună regie a unui film străin – Macko (Croația), regia: Davor Borić
Menţiune specială pentru document cinematografic – Crăişorul munţilor (1983), regia: Ion Valerian Pasat

După decernarea premiilor, care a început la ora 20.00, a urcat pe scena festivalului, unul dintre membrii juriului: maestrul Ioan Bocşa. În aplauzele publicului, maestrul Bocşa a susţinut un recital de muzică populară împreună cu Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE”, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, instruit şi condus chiar de el. Emoţionant a fost şi discursul maestrului Ioan Bocşa, care a evocat legătura sa cu oraşul Zlatna şi a apreciat realizările celor care conduc destinele acestui oraş. În finalul spectacolului de încheiere a ediţiei a treia FIFE Zlatna a avut loc recitalul extraordinar al maestrului Dumitru Fărcaş.

La sfârşitul acestei săptămâni, oraşul Zlatna va găzdui mai multe evenimente.
Astfel, vineri va începe Festivalul Internaţional de film etnografic ediţia III – Zlatna, se va inugura Palatul administrativ al oraşului Zlatna şi se va inaugura un tren de epocă.
Programul special va începe vineri, de la ora 12:15 cu îmbarcarea invitaţilor în tren, la gară Zlatna şi plecarea spre gara Pătrânjeni. Se va face o clatorie dus-întors pe traseul Zlatna (12.15) – Pătrânjeni (12.50) cu un tren de epoca pus în mişcare de o locomotivă cu abur din 1906.
La ora 14:00 se va inaugura Palatul administrativ al oraşului Zlatna aflat în centrul oraşului – o clădire de patrimoniu din secolul XVI, recent reabilitată.
Festivităţile vor continua cu parada portului popular de la ora 18:00, apoi spectacol folcloric, iar după ora 20:00 în curtea noii Primarii vor fi proiectate filmele din programul FIFE.

Poliţiştii din Zlatna l-au surprins în flagrant delict pe un bărbat din oraş, în timp ce sustrăgea combustibil. Pe numele lui a fost întocmit dosar penal.

În fapt, în noaptea de 18/19 mi, în jurul orelor 04.20, patrula de siguranţă publică din cadrul Poliţiei Orașului Zlatna, l-a depistat pe A.L., de 43 de ani, din Zlatna, în timp ce sustrăgea o canistră cu 20 de litri de motorină proveniţi din rezervorul unui utilaj aflat în curtea unei societăţi comerciale din oraş.

Faţă de A.L. cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook