Tags Posts tagged with "zilei"

zilei

twp_20131025_004Astăzi în holul Primăriei municipiului Alba Iulia corul Liceului de Arte “Regina Maria” Alba Iulia a intonat Imnul de Stat al României şi Imnul Regal în onoarea zilei de naştere a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

Mihai I, Rege al României, Principe al României, fost Principe de Hohenzollern (n. 25 octombrie 1921, Sinaia), în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Din 1941, regele Mihai este mareșal al României. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_al_Rom%C3%A2niei)

Regele Mihai I al României s-a născut la Sinaia, fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena. Din partea tatălui este nepot al Regelui Ferdinand I și alReginei Maria, iar din partea mamei nepot al Regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, Regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei șamd. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_al_Rom%C3%A2niei)

Astăzi Majestatea Sa Regele Mihai I al României împlineşte 92 de ani. Cu această ocazie Primarul municipiului Alba Iulia, dl. Mircea Hava a transmis o scrisoare de felicitare Majestăţii Sale şi a participat alături de reprezentanţi ai Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) la un scurt moment susţinut Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia în holul Primăriei municipiului Alba Iulia.

foto: presidency.ro
foto: presidency.ro
foto: presidency.ro

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis miercuri, 9 octombrie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România.

Vă prezentăm textul mesajului:

‘Ziua dedicată memoriei victimelor Holocaustului din România este, pentru poporul român, o datorie de onoare și un apel la responsabilitate față de adevărul istoric. Este o zi cu o simbolistică aparte, o expresia a faptului că statul român s-a angajat să garanteze libertatea și drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor săi, în spiritul respectului față de alteritate și al principiilor statului de drept.

Este cutremurătoare evocarea suferinței și a persecuțiilor justificate ideologic, la care au fost supuse comunitățile evreiești și rome. Participăm astăzi, prin compasiunea și respectul nostru, la evocarea acestei tragedii umane care a marcat istoria secolului XX și ale cărei reverberații vor continua să fie simțite de generațiile care vor veni. În același timp, este important ca această moștenire a suferinței care a marcat destinul poporului evreu să lase loc speranței și reconcilierii în numele valorilor care ne definesc și prin care ne păstrăm umanitatea și demnitatea.

Amintirea unor crime care au avut puterea să clatine în profunzime temeiurile civilizației noastre, ale spiritului care a ținut laolaltă vechea Europă, ar trebui să aibă puterea de a cataliza prin generația de astăzi un nou spirit pentru o Europă unită în care, din nefericire, continuă să existe curentele extremiste și xenofobe. Cu siguranță, climatul economic dificil

favorizează aceste fenomene sociale și politice extreme, dar trebuie să realizăm că, în esență, acestea sunt animate de voința și alegerile pe care le facem.

Excluziunea, intoleranța, antisemitismul, disprețul față de ceea ce nu cunoaștem sunt, în egală măsură, efecte ale capacității noastre limitate de a răspunde provocărilor pe care ni le lansează zilnic lumea în care trăim, o lume sfâșiată de tensiuni economice și sociale, de războaie civile, de acte de cruzime fără precedent împotriva oamenilor nevinovați.

Consider că mai ales într-o zi în care evocăm suferința unui popor, dar și puterea sa de a ierta și de a clădi o civilizație și o cultură durabile care fac parte din patrimoniul României, avem prilejul de a reflecta cu maturitate și cu responsabilitate la semnificația unei civilizații a păcii. Speranța într-o lume mai bună nu înseamnă ceea ce ne imaginăm, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Rădăcinile speranței într-o lume a concordiei, construită pe libertate și adevăr, cresc în spiritul nostru, acolo unde cresc și rădăcinile responsabilitățiifață de valorile care ne definesc ca oameni.

Pentru ca evocarea suferinței umane să nu fie zadarnică, este necesar ca toate eforturile noastre să fie îndreptate spre un ideal de comunitate națională în care patriotismul să fie înțeles ca dialog și cunoaștere, ca respect față de lege și față de instituțiile menite să slujească binele comun.

Am convingerea că România, ca țară care s-a angajat să respecte exigențele statului de drept, va avea puterea să facă din asumarea trecutului un punct de pornire pentru o viziune națională care să împiedice repetarea episoadelor ce i-au întinat istoria. Cred că tinerii vor ști să prețuiască bogăția diversității de tradiții și vor pune laolaltă ideile și aspirațiile lor pentru a clădi o lume în care dialogul și curajul, respectul pentru pluralism și solidaritatea ne vor garanta identitatea și prosperitatea.

Doresc să adresez membrilor Comunităților Evreiești aprecierea mea profundă pentru contribuția originală la cultura română și patrimoniul național. ‘Să ne amintim’, împreună cu cei care au supraviețuit tragediei Holocaustului și care și-au păstrat, în ciuda suferințelor și a nedreptăților, fidelitatea față de România și încrederea în viitorul pe care-l putem clădi împreună’.

foto: verticalonline.ro
foto: verticalonline.ro
foto: verticalonline.ro

Astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, transmit un gând bun părinților și bunicilor noștri, cărora le urez ‘La mulți ani!’. Doresc tuturor să aibă multă sănătate, o viață liniștită și să poată să ne transmită din bunătatea și înțelepciunea lor mult timp de acum înainte.

Știu foarte bine că, pentru unii dintre cei pe care îi sărbătorim astăzi, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice nu înseamnă decât o altă zi de suferință și de neajunsuri. Acest lucru este profund nedrept, iar una dintre preocupările mele și ale colegilor mei din Guvern este aceea de a îndrepta această situație.

Pașii pe care i-am făcut până acum, în primul an de guvernare, în această direcție sunt o dovadă a credinței și a hotărârii de a îmbunătăți semnificativ condițiile de viață ale vârstnicilor, fie că vorbim de restituirea sumelor reținute ilegal din pensie, de redeschiderea unor spitale, de o grijă mai mare pentru plata la timp a medicamentelor sau de indexarea, pentru prima dată după mult timp, a pensiei cu rata inflației.

Sunt conștient de faptul că anii de greutăți pe care părinții și bunicii noștri i-au traversat nu pot fi anulați peste noapte. Acest lucru nu trebuie să ne descurajeze, ci să ne motiveze și mai mult. A fi alături de persoanele vârstnice și a le arăta respectul nostru este o datorie morală pentru noi, ca cetățeni și ca societate.

Victor Ponta

Prim-ministru al Guvernului României

 

Mesajul Ministrului Muncii, Mariana CÂMPEANU,  cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice

Începând din 1991, data de 1 octombrie este marcată, la nivel mondial, ca Ziua Persoanelor Vârstnice, o zi cu mare încărcătură emoțională pentru noi toți, tineri și vârstnici deopotrivă.

Cu acest prilej, aș dori să-mi exprim respectul, admirația și recunoștința față de persoanele în vârstă, pe care le onorăm pentru tot ceea ce au oferit societății românești de-a lungul vieții lor.

Avem datoria ca societate să redefinim solidaritatea între generații, ca acțiune socială menită să asigure păstrarea demnității umane pe tot parcursul vieții.

Este obligația noastră, a tuturor, să găsim soluțiile concrete pentru creșterea calității vieții persoanelor vârstnice, prin implicarea lor socială și culturală în viața cetății.

Persoanele vârstnice au nevoie de condiții favorabile îmbătrânirii active și a unui mod de viață autonom, prin pensii decente, sau prin menținerea lucrătorilor vârstnici pe piața muncii, atunci când aceștia pot și o doresc, precum și prin asigurarea unor servicii adecvate nevoilor lor, de locuri în care să se poată întâlni pentru a petrece timpul liber, de facilități pentru asistență și recuperare medicală, de terapii ocupaționale și, extrem de important în cazul celor singuri, de socializare într-un climat familial.

Suntem conștienți cât de important este pentru persoanele de vârsta a treia să simtă că sunt necesare pentru familie și pentru cei din jur, de aceea crearea și dezvoltarea serviciilor adecvate nevoilor acestora trebuie să reprezinte o prioritate pentru autorități.

Adresez tuturor pensionarilor, vârstnicilor, calde urări de sănătate, viață lungă și liniștită alături de cei dragi!

timg_1328Aşezământul Social „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roşia de Secaş îi va sărbători joi, 26 septembrie, pe beneficiarii Serviciului socio – medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice. Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită în fiecare an pe data de 1 octombrie. Cu acest prilej, persoanele vârstnice vor servi tradiţionalul tort festiv iar asistentul social Veronica Pop şi îngrijitorul la domiciliu Valeriu Damian le vor ura „La Mulţi Ani” şi le vor oferi diplome şi felicitări realizate manual în cadrul atelierelor de creaţie ale serviciului.

Astfel de evenimente sunt deosebit de importante deoarece persoanele vârstnice au posibilitatea de a se întâlni şi socializa, se simt preţuite şi parte integrantă a acestei societăţi” a precizat părintele coordonator Ovidiu Nicolae Pop.

Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din cadrul Aşezământului Social „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roşia de Secaş a luat naştere în toamna anului 2008 la iniţiativa părintelui paroh Ovidiu Nicolae Pop şi funcţionează în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, având ca şi colaboratori Consiliul Local Roşia de Secaş şi Parohia Ortodoxă Roşia de Secaş.

Acesta are ca scop sprijinirea persoanelor vârstnice sărace, singure, bolnave, aflate în stare de semidependenţă fizică din comuna Roşia de Secaş. 25 de vârstnici beneficiază lunar de pachete cu alimente, servicii de menaj şi gospodăreşti, servicii social – comunitare, de recreere şi creaţie, servicii de informare medicală, de consiliere socială şi pastorală. În cei cinci ani de activitate, Aşezământul Social „Sfântul Ierarh Nicolae” din Roşia de Secaş a ajutat 250 de vârstnici.

ziua-imnuluiLuni 29 iulie a.c. cu prilejul Zilei Imnului Naţional al României, cu începere de la orele 9,00 se va organiza în Piaţa Tricolorului ceremonialul dedicat acestui important eveniment.

Vor participa reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţul Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, unităţilor militare din garnizoana Alba Iulia, Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, etc.

Programul activităţii conţine momente speciale, printre care menţionăm:

Prezentarea onorului;

Rugă şi închinare pentru poporul roman;

Alocuţiune privind simbolistica versurilor imnului naţional al României, scurt istoric şi semnificaţii;

Moment artistic susţinut de fanfara judeţului Alba;

Intonarea Imnului Naţional al României.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook