Tags Posts tagged with "Ziarul"

Ziarul

Călin Popescu Tăriceanu candidează la funcţia de Preşedinte al României în numele valorilor liberale, ca un continuator legitim al liberalismului modernizator şi reformator care a construit România modernă. Primatul libertăţii individuale reprezintă fundamentul oricărei organizaţii politice, sociale, economice şi culturale democratice.
Fidel tradiţiei liberale româneşti, Călin Popescu Tăriceanu îşi propune să continue programul fondatorilor liberali ai României moderne, inspirându-se din gândirea şi acţiunea lor întemeietoare de stat şi reformatoare a societăţii. De la Proclamaţia de drepturi şi libertăţi din 11 iunie 1848 şi până în prezent la integrarea în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, liberalii au fost, aşa cum observa profetic în 1905 Ion I. C. Brătianu, cei care ”au pus în execuţie necesităţile vitale ale României”. Aproape un secol şi jumătate, valorile liberalismului românesc au rămas constante: naţiunea, democraţia, prosperitatea, ordinea, proprietatea privată şi solidaritatea socială. Întrupând o vocaţie istorică, guvernarea liberală din 2004-2008 a adăugat acestor valori şi ataşamentul faţă de proiectul construcţiei unei Europe unite.
Viziunea politică a liberalilor români a fost mereu aceeaşi: consolidarea unei societăţi de oameni liberi, instruiţi, capabili de iniţiativă, o societate care a eliminat privilegiile de clasă şi de statut, o societate unde, între un stat neutru şi indivizi, nu se interpun reţele de patronaj, grupuri de interese structurate sau alte forme de dependenţă colectivă.
Călin Popescu Tăriceanu, candidatul independent, dar susţinut de Partidul Liberal Reformator la Preşedinţia României, a declarat: ”Ca liberal, viitor preşedinte al României, cred în autonomia persoanei şi în suveranitatea conştiinţei individuale. Cred că drepturile şi libertăţile îşi au izvorul în natura umană, rolul statului fiind exclusiv acela de a le recunoaşte, ocroti şi promova. Cred că datoria fundamentală a statului este aceea de a asigura drepturile şi libertăţile individuale, fie ele civile, politice, sociale sau economice. Cred că a doua îndatorire a statului este aceea de a-i forma pe cetăţeni pentru libertate, responsabilitate şi cetăţenie democratică. Cred în separarea funcţională şi controlul reciproc al puterilor în stat; nicio autoritate publică nu poate fi independentă faţă de celelalte şi nu se poate sustrage controlului cetăţenilor, care este sursa suveranităţii naţionale. Cred că individul are întotdeauna întâietate asupra grupului şi mă opun oricărei forme nivelatoare de colectivism. Cred că valoarea unei societăţi rezidă în valoarea individuală a fiecăruia dintre cetăţenii săi. Cred că drepturile individuale se referă la ceea ce are dreptul să înfăptuiască fiecare cetăţean, nu la ceea ce se simte îndreptăţit să primească de la alţii. Cred că proprietatea trebuie să fie rodul muncii, al creativităţii, al energiei şi al excelenţei individuale. Cred că proprietatea individuală nu este un scop în sine, ci un mijloc de a proteja şi spori libertatea. Cred că piaţa liberală şi capitalismul oferă instrumentele cele mai juste şi mai legitime pentru crearea avuţiei. Cred că liberalismul nu poate exista fără capitalism, dar şi că, în absenţa liberalismului, capitalismul poate produce nedreptate şi servitute. Cred că securitatea vieţii şi a proprietăţii constituie cele dintâi libertăţi ale cetăţenilor. Cred că statul de drept înseamnă domnia legii, nu a oamenilor care populează vremelnic instituţiile represive ale statului. Cred că un stat ce impozitează excesiv munca este un stat care descurajează munca, şi că un nivel scăzut şi judicios distribuit al impozitelor şi taxelor este metoda cea mai favorizatoare a creşterii economice şi de creare a avuţiei. Cred că indivizii şi societatea au datoria să-i sprijine pe acei cetăţeni aflaţi în incapacitatea temporară sau permanentă de a-şi asuma răspunderea pentru propria viaţă. Cred că o societate liberă are nevoie de curajul cetăţenilor săi: curajul de a vorbi chiar şi împotriva opiniei majoritare, curajul de a îndrăzni mai degrabă să faci, decât să te plângi că alţii nu fac destul sau ce trebuie. Cred în progres, în toate domeniile acţiunii umane. Cred că demnitatea umană este măsura tuturor formelor de organizare socială şi politică”.
Campanie electorală pentru alegerile prezidențiale

Sub sloganul „Young Ideas – Smart Campaigns” („Idei tinere – Campanii inteligente”), în perioada 12 – 14 septembrie 2014, a avut loc la Eforie Nord, Școala Politică a tinerilor din Alianța Creștin Liberală. La eveniment a participat și o delegație de tineri din ACL Alba, între ai cărei lideri s-au numărat tineri atât din TNL Alba, cât și din TDL Alba (Gabriel Altomi, Ovidiu Ciucur, Florin Dan, Horea Negrea, Bogdan Păunescu, Roxana Popoviciu, Adrian Simion, Andreea Tănase, ș.a.).
La această ediție, care a avut tema „Campania politică în era digitală”, au susținut prelegeri diverși lideri ai Partidului Național Liberal și ai Partidului Democrat-Liberal (Florin Alexe, Anca Boagiu, Dan Mihalache, Sorin Moldovan, Andreea Paul, Adriana Săftoiu, Raluca Turcan, Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Vlad-Nistor, Mihai Voicu ș.a.). Printre lectori s-au numărat și invitați de peste hotare, precum Konstantinos Kyranakis (președinte YEPP) și Christodoulos Ioannou (vicepreședinte YEPP) sau reputați specialiști români din domeniul analizei politice, precum Alexandru Cumpănașu.
Printre temele abordate în cadrul sesiunilor de comunicări amintim: „Promovarea valorilor creștin-liberale în societatea românească”, „Teme principale de pe agenda publică 2014”, „Cum comunicăm?”, „Comunicarea unui mesaj politic”, „Planificarea strategiei de comunicare online”, „Cum folosim «armele digitale»?”, „Perspectivele partidelor românești de centru-dreapta”, „Comunicare eficientă în social-media”, „Perspective privind politicile educaționale” etc.
Vineri, 12 septembrie, au avut loc și delegațiile permanete ale TNL și TDL, iar președintele TDL Alba Iulia, Bogdan Păunescu, a fost desemnat vicepreședinte la nivel național. S-a hotărât unificarea celor două birouri naționale ale TNL și TDL, cu o conducere asigurată de doi copreședinți: Florin Alexe și, respectiv, Sorin Moldovan.
Sâmbătă, cei în jur de 1000 de participanți au avut bucuria de a-i avea alături pe cei doi copreședinți ai ACL: Klaus Iohannis (președintele Partidului Național Liberal și candidatul ACL la preșdinția României) și Vasile Blaga (președintele Partidului Democrat–Liberal și șeful de campanie al ACL pentru alegerile prezidențiale). Cei doi lideri le-au vorbit tinerilor din ACL despre importanța campaniei pentru alegerile prezidențiale de anul acesta și despre viziunea ACL și programul lui Klaus Iohannis pentru dezvoltarea României în următorul deceniu.
De asemenea, s-a votat și „Strategia Națională TNL-TDL în Domeniul Tineretului și Sportului”, dar și „Manifestul Tinerilor din ACL – Normalitate, NU urgență!”, al cărui conținut îl redăm în continuare:
„Tinerii reuniți sub sigla Alianței Creștin-Liberale împărtășesc o seamă de principii și valori, specifice societății deschise, care reprezintă, în mare parte, tânăra generație din România:
– Libertate. Democrație. Drepturi.
– Respect. Familie. Demnitate.
– Integritate. Unitate. Diversitate.
– Stat de drept. Egalitate de șanse. Separația puterilor în stat.
– Proprietate privată. Liberă inițiativă. Competiție.
Guvernarea Ponta susține și ea aceste valori, dar numai la nivel declarativ. În fapt, cu fiecare decizie pe care o promovează, «guvernarea de urgență» a lui Ponta încalcă sistematic aceste principii și valori.
Normalitate, nu urgență!
Avem datoria morală de a schimba «guvernarea de urgență» cu NORMALITATEA. Este, în primul rând, datoria noastră, a tinerilor să înţelegem importanţa implicării fiecăruia dintre noi pentru crearea şi conservarea unui climat de NORMALITATE în societatea românească. Este datoria noastră, ca viitori părinţi, să luptăm pentru copiii noştri şi să le dăm posibilitatea să crească într-o societate care să respecte și să aplice valorile și principiile societății deschise, enumerate mai sus.
Să acționăm!
Noi, tinerii din ACL suntem hotărâți să construim o țară prosperă, curată, o țară rânduită. Noi, tinerii din ACL, ACȚIONĂM pentru a trăi într-o țară europeană, competitivă, o țară demnă. Chemăm toți tinerii din România să ACȚIONEZE pentru a readuce normalitatea în societatea românească. Prosperitatea României este în mâinile noastre!
Educația nu se poate cumpăra!
Noi suntem tineri implicaţi şi educaţi. Înțelegem importanța unui preşedinte care preţuieşte educaţia! Doar prin performanța educației putem fi o naţiune puternică! Sistemul educațional trebuie să producă abilități și competențe, nu taxe și chitanțe. Cum arată şcoala azi, va arăta ţara mâine!
Profilul unui președinte
Un președinte trebuie să fie onest și serios! Să fie de bună-credință și să lupte pentru dreptatea țării sale! Președintele României trebuie să fie un președinte de nivel european, să fie respectat în țara sa și în Europa! Un preşedinte trebuie să aibă respect și înțelegere față de oameni! Președintele României trebuie să fie un preşedinte pentru tineri și solidar cu bătrânii noştri! O țară este precum conducătorul său. Valorile şi principiile pe care el le promovează se propagă în întreaga societate.
Iohannis pentru normalitate
Tinerii acestei ţări s-au săturat de minciună și mediocritate. Tinerii României vor să aibă o țară demnă și prosperă. Pentru a trăi după valorile și principiile pe care le respectăm, pentru a avea o țară NORMALĂ, noi, tinerii din ACL, ACȚIONĂM împreună, suntem uniți și ne urmărim neabătuți obiectivele. Putem să schimbăm în bine întreaga Românie, aşa cum am făcut la Sibiu! Noi, tinerii din ACL, vom da României cel mai bun preşedinte de până acum – Klaus Iohannis, preşedinte!
NORMALITATE, NU URGENȚĂ!”

Plecat să-şi răzbune fiul înjurat de un vecin, un bărbat din Blaj a fost pe punctul de a lua bătaie. A fost salvat la timp de jandarmi, care au intervenit şi au aplanat conflictul.
Marţi seara, jandarmii din Blaj, care au fost nevoiţi să intervină de urgenţă pe strada Alexandru Borza din localitate, pentru a aplana un scandal la care participau 4 bărbaţi. Intervenţia a decurs fără probleme şi nu a necesitat, în cele din urmă, folosirea forţei şi a mijloacelor tehnice din dotare, dar este surprinzător motivul pentru care cei patru s-au certat în mijlocul drumului, s-au ameninţat şi puţin a lipsit ca unul să fie chiar agresat fizic. În fapt, un minor în vârstă de 14 ani a fost apostrofat de un vecin, care are dublul vârstei sale. Copilul a fugit acasă şi i-a spus tatălui ce a păţit, iar acesta, în loc sa apeleze la ajutorul forţelor de ordine a plecat spre domiciliul vinovatului, unde l-a găsit doar pe tatăl acestuia. Între cei doi a izbucnit o ceartă, la care ulterior s-au alăturat şi doi fii ai celui din urmă, totul riscând să se transforme într-un episod de violenţă fizică. Văzându-se în evidentă inferioritate şi temându-se pentru sănătatea sa, tatăl minorului de 14 ani a apelat la ajutorul jandarmilor şi a fost salvat la timp de aceştia.
Principalii vinovaţi au fost identificaţi şi sancţionaţi contravenţional. Cosmin R. ( 35 de ani), Emilian N. ( 28 de ani) şi Andrei S. ( 33 de ani) s-au ales cu câte o amendă în valoare de 200 de lei, iar Andrei C. ( 55 de ani) cu un avertisment scris. Totodată, li s-a reamintit ca, pentru rezolvarea eventualelor divergenţe, să apeleze la lege şi la cei însărcinaţi cu aplicarea acesteia.

Untânăr, în vârstă de 20 de ani, din Alba Iulia este cercetat penal pentru furt calificat.
Se pare că, în perioada 08 – 18 iulie, D.N.D. a pătruns în efracţie într-o locuinţă de pe strada Almaşului din Alba Iulia de unde a sustras un aragaz și o butelie.

Cea de-a treia ediție a Alba Muzic&Film Festival a debutat joi seara cu un concert de excepție susținut de Grigore Leșe și un film românesc „Selfie” ales perfect pentru a deschide ediția din acest an a festivalului. Vlad Logigan și Flavia Hojda, doi dintre principalii actori ai peliculei au fost prezenți la Alba Iulia pentru a „lua pulsul” publicului și a-i bucura pe cei care și-au dorit să-i vadă pe „Ana” și „George”.
Prima seară a Festivalului de Film de la Alba Iulia a fost una de succes. Deși începerea spectacolului a fost întârziată de mutarea locației din Piața Cetății pe Latura de Vest a Cetății, oamenii nu s-au arătat deranjați de acest inconvenient și au gustat fiecare moment.
Concertul susținut de Grigore Leșe a reușit să adune sute de spectatori, cetățeni și turiști care s-au bucurat de mai bine de o oră de muzică tradițional românească.
În fapt, după cum declară chiar „doctorul în muzică”, prin acest spectacol și-a dorit să aducă oamenii mai aproape de „vremea când muzica nu era doar utilitară, ci avea valențe magice, de protecție, însoțind omul în momentele fundamentale ale vieții”.
După concert, cei care au rămas în Șanțurile Cetății au putut urmării cel mai bun film românesc al anului 2014, „Selfie”.
Comedia prezintă poveste a trei tinere, Ana, Roxana și Yasmin, proaspăt absolvente de liceu, care, decid cu trei zile înainte de examenul de bacalaureat să se relaxeze o seară pe malul Mării Negre. Peripețiile prin care trec cele trei adolescente alături de grupul de băieți pe care i-au întâlnit, sunt condimentate cu nenumărate momente umoristice care i-au făcut ca cei prezenți la film să râdă în hohote.
Doi dintre actorii care joacă în rolurile principale, Vlad Logigan și Flavia Hojda, au și ajuns la Alba Iulia unde au făcut fotografii cu toți cei care au dorit, au împărțit postere și au dat autografe.
Aceștia au declarat pentru Alba100% că nu se așteptau ca acest film să se bucure de un asemenea succes și că se aud zvonuri cu privire la faptul că ar putea apărea „Selfie II”.
„Nu ne așteptam la un asemenea succes, sigur că ne-am dorit foarte tare să placă oamenilor. Este după muți ani un film cu tineri, pentru tineri și părinți dar era în special o comedie pentru tineri. Acesta era scopul nostru, ca oamenii să meargă la cinema cu plăcere și să se bucure nu să fie supărați că au văzut încă un film românesc” a declarat Vlad Logigan, actorul care în film îl interpretează pe George, un tânăr iluzionist care profită de talentul său pentru a golii buzunarele oamenilor.
Vlad a mai spus că există discuții despre posibila realizare a Selfie II.
Ce a mai declarat actorul dar și colega sa de platou Flavia Hojda, care spune că personajul său Ana îi seamănă foarte tare, veți putea vedea miercuri în primul număr al ziarului tipărit Alba100%, pentru care nu veți face mare efort să îl aveți deoarece în veți găsi în poștele dumneavoastră.
Festivalul va continua până duminică iar programul ne aduce alte filme, concerte sau piese de teatru.

foto: oradetimis.oradestiri.ro

Miercuri, pe strada Decebal din Teiuş, o minoră în vârstă de 8 ani, din Teiuş, în timp ce circula pe o bicicletă, din cauză că nu a păstrat o distanţă laterală suficientă faţă de un autoturism parcat, a intrat în coliziune cu portiera acestuia care era deschisă.
În urma accidentului, minora a suferit leziuni corporale şi a fost transportată la spitalul din Alba Iulia unde a rămas internată.

Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos, la-u depistat, pe strada Telman din comuna Vinţu de Jos, pe G.G., de 20 de ani, din comuna Conţeşti, judeţul Dâmboviţa, care efectua acte de comerţ ambulant.
În urma verificărilor efectuate de poliţiştii a rezultat că tânărul nu avea aviz de însoţire a bunurilor de uz casnic ce le oferea spre vânzare şi în pus nu deţinea autorizație pentru efectuarea de acte de comerţ.
Poliţiştii l-au sancţionat contravenţional, în conformitate cu prevederile Legii 12/1990 privind comerţul iar bunurile de uz casnic (găleţi şi lighene), în valoare de 230 de lei, au fost confiscate.
În aceeaşi zi, pe strada Nicolae Iorga din comuna Vinţu de Jos, a fost depistat un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Brad, judeţul Hunedoara, care oferea spre vânzare parfumuri, fără de deţine documente legale de provenienţă şi autorizație de comercializare.
Şi în acest caz, comerciantul a fost sancţionat contravenţional, în baza prevederilor Legii 12/1990 privind comerţul iar parfumurile comercializate ilegal, în valoare de 200 de lei, au fost confiscate.

Primarul Mircea Hava a avut o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Mondiale – Divizia Finanţări Internaţionale, având ca subiect iniţierea unui program de cooperare şi susţinere a viitoarelor proiecte de dezvoltare a municipiului Alba Iulia. Spaţiul de lucru descris de reprezentanţii administraţiei locale şi delegaţia Băncii Mondiale a inclus discuţii despre posibilitatea refinanţării datoriei publice a municipiului în condiţii mai avantajoase de creditare (dobânzi mai mici) şi costuri operaţionale diminuate. De asemenea, s-a luat în calcul posibilitatea cofinanţării proiectelor primăriei ce subscriu viitoarei alocări financiare europene dintre 2014-2020, precum şi susţinerea altor investiţii de interes local pentru care nu vor fi solicitate fonduri europene. Vor fi analizate toate etapele proiectelor de dezvoltare comunitară, impactul acestora pe termen mediu şi lung, atât din perspectiva costurilor financiare de punere în opera cât şi posiblitatea ca acestea să se autofinanţeze după finalizare.
“ Alba Iulia a învăţat să gestioneze eficient mecanismele de finanţare europeană şi cele care ne ajută sa completăm ceea ce ne oferă Europa. Nu uzul, ci abuzul de credite poate pune probleme unei comunităţi, iar noi am căutat să fim raţionali în nevoia de a completa sumele de bani necesare proiectelor de dezvoltare. Şi de aceasta dată suntem preocupaţi să lucrăm cu instituţii internaţionale de notorietate, cu o puternică cultură financiar, atente la cum se cheltuiesc banii şi care îşi bazează analiza pe evaluări făcute de instituţii prestigioase, cum ar fi Moody’s. Aceste demersuri sunt parte integrantă a economiei actuale. Am fost apreciaţi de Banca Mondială încă de anul trecut pentru nivelul ridicat de practici financiare cu care operăm, dar şi pentru proiectele de dezvoltare puse în operă. Chibzuiala planificării şi astfel de parteneriate ne-au plasat într-o zonă de siguranţă şi de garantare a investiţiilor” a precizat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook