Tags Posts tagged with "worldwideromania"

worldwideromania

Pe situ-ul www.worldwideromania.com am descoperit o poveste interesantă. Mai precis este vorba despre un fag din satul Muncel de lângă Baia de Arieş care nu-şi pierde niciodată frunzele, indiferent de anotimp.
„În satul Muncelu de lângă Baia de Arieș , este un fag de dimensiuni impresionante despre care bătrânii acestui sat spun că ar avea 500 de ani. Pomul fermecat are o scorbură mare în care există un izvor despre care localnicii credeau că-i tămăduitor. I se spune „fermecat” deoarece frunzele uscate nu i se desprind iarna de ramuri, coroana copacului fiind astfel brun-maronie.
Potrivit legendei, aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Împăratul Franz Iosef. Legenda Fagului Împăratului nu are însă corespondent în realitate, Avram Iancu refuzând să-l întâlnească pe Împăratul Austro-Ungar în 1852, pe când acesta sosise în Țara Moților.
O altă legendă susține că Iancu i-ar fi refuzat pe trimișii împăratului cu cuvintele: „Spuneți-i lui Francisc Iosef ca un bolund cu un mincinos nu s-or înțelege niciodată.”
Localnicii de aici împărtășesc câteva gânduri. „Vezi frunzele acestui pom cum îşi schimbă culoarea când vine iarna, se fac ruginii, dar nu cad decât primăvara, când apar cele noi, verzi”, explică săteanul cum e cu povestea copacului veşnic „îmbrăcat”. De la alt om, Ioan Corcheş, tot bătrân, că numai bătrânii au rămas în satul Muncel, aflăm că pe lângă pomul cu pricina ar fi trecut un vechi drum care traversa munţii, iar acolo, la “fagul împăratului”, s-ar fi oprit, cu sute de ani în urmă, un călugăr şi el ar fi binecuvântat bucata aceea de pământ, pentru ca după aceea să răsară acolo pomul fermecat. Ne iese în cale şi Sabina Panţa, care îşi face cruce şi se jură că un cumnat de-al ei s-a „lecuit de bube”, nu cu mult timp în urmă, cu apa din „burta” arborelui. “Oamenii îşi caută lecuirea aici de când lumea”, aud de la femeie. Moţii fac drumul şi azi prin pustietate în căutarea unui miracol, aşa cum şi alte guri din sat vorbesc.
Localizare: Fagul împăratului se afla pe maul drept al Ariesului, lângă satul Muncelu, la circa doi kilometri vest de Baia de Arieș pe drumul spre Câmpeni” ne spun cei de la www.worldwideromania.com/ .
sursa: http://www.worldwideromania.com/
sursa foto: http://www.worldwideromania.com/

Centrul istoric al orașului Alba Iulia, a fost complet renovat și în acest moment arată superb. Acesta a fost numit de oficialii din turismul elvețian drept „destinație culturală de excepție”, în cadrul unui prestigios târg turistic desfășurat la Lunago în Elveția.
A fost catalogat o bijuterie arhitectonică, iar standul dedicat Alba Iuliei a fost vizitat de 15.000 dintre cei 45.000 de vizitatori ai târgului. Cluj Napoca și Alba Iulia au fost singurele orașe românești prezente la târgul de la Lugano.

Povestea cetăţii Alba Carolina

Cetatea bastionară de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construită între anii 1715-1738 în contextual instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Acesta avea rol în apărare și urma să devină fortificația principală a Transilvaniei și a fost construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirate de arhitectul militar francez, mareșalul Vauban. Trei sisteme de fortificații apară fortificația bastionară de la Alba Iulia. Au forma unui heptagon neregulat, cele șapte bastioane conferindu-i imaginea stelată, caracteristică cetăților de acest tip.
Bastioanele cetății le regăsim și astăzi, purtând aceleași nume ca și în trecut. Trinitatea reprezintă cel mai mare bastion, acesta poate fi recunoscut după blazonul încoronat cu câmpuri multiple și Frunze de acant – Sfântul Ștefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano și Sfânta Elisabeta.

Înfrăţire cerută de americani

În urma unei experiențe plăcute la Alba Iulia, primarul unui oraș American a solicitat, înfrățirea localității pe care o administrează (Madison, statul Indiana) cu superbul oraș transilvănean.
„Ne bucurăm sincer să vedem că şi alţii apreciază ceea ce s-a făcut la Alba iulia, în general şi transformările Cetăţii Alba Carolina, în special. Indiferent că vin de la Marea Baltică sau de peste Atlantic, turiştii trebuie să fie convinși că Alba Iulia va fi o gazdă perfectă pentru ei şi că aici istoria e mai vie, mai palpabilă, decât oriunde altundeva, iar aerul istoriei chiar se poate respira, la propriu.”, a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

sursa:http://www.worldwideromania.com/2014/05/25/orasul-romanesc-cu-cel-mai-spectaculos-centru-istoric/
sursa foto: http://www.worldwideromania.com/

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook