Tags Posts tagged with "vot"

vot

Noul Cod Fiscal a fost adoptat joi cu 279 de voturi pentru, 8 impotriva si 5 abtineri. Acesta va ajunge din nou pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Premierul Victor Ponta a ratat votul pe Codul Fiscal. Desi prezenta sa era asteptata atat de deputatii PSD cat si de presa, premierul a intarziat si a intrat in sala de plen cand deja votul fusese exprimat.

La pupitrul Parlamentului a luat cuvantul presedintele PSD Liviu Dragnea pentru motivarea votului grupului PSD.

Premierul a ratat ocazia sa isi voteze proiectul de suflet pentru ca a crezut ca sedinta de plen urma sa inceapa la ora 12.30, se arată într-o știre publicată pe site-ul stiripesurse.ro.

foto: ziuaveche.ro

În urma votului la ședința de miercuri a Comitetului Executiv al partidului, Liviu Dragnea a fost desemnat preşedinte executiv interimar al PSD. Votul a fost secret cu buletine, iar contracandidatul lui Dragnea a fost Rovana Plumb. Reamintim că funcţia a rămas vacantă după ce premierul Victor Ponta a renunţat la conducerea partidului, în contextul în care este urmărit penal de DNA în dosarul Turceni-Rovinari.

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anunțat miercuri că social-democrații vor avea congres în luna noiembrie.

„L-am susținut (pe Liviu Dragnea — n.r.) pentru că eu cred că are calitățile necesare — bun organizator, într-o perioadă în care e nevoie. Urmează Congresul, care trebuie pregătit. Deci el e omul care poate. (Congresul va fi — n.r.) în noiembrie. S-a propus și toată lumea a fost de acord”, a anunțat Iliescu, după ședința CExN a PSD.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în debutul ședinței Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD, că va face politică numai în PSD și că va sprijini conducerea partidului, indiferent cine este liderul interimar.

Victor Ponta le-a solicitat social-democraților sprijinul, afirmând că eforturile sale, pe viitor, se vor concentra în proporție de 99% pe guvernarea țării, astfel încât rezultatele măsurilor Guvernului Ponta să servească PSD în viitoarele alegeri.

„Vreau să vă rog un singur lucru: să mă sprijiniți în continuare. Acum, 99% din eforturile mele (…) merg spre guvernare, însă în final dvs., politic, la anul, veți avea bătăliile la locale și parlamentare și eu vreau să ne folosească rezultatele guvernării și să zicem că încă o dată PSD a luat țara din prăpastie și a dus-o într-un loc bun”, a mai afirmat Ponta.

sursa: agerpres

Închiderea gropii de gunoi de Pârâul Iovului și transportarea deșeurilor la Cristian a afectat mai multe orașe din Alba, din cauza modificărilor de preț la serviciul de colectare al deșeurilor. Cea mai recentă mărire a tarifelor a fost făcută la Aiud în ședința care a avut loc la data de 17 iulie. Prețurile au crescut cu 1,5 lei pentru persoanele fizice și 17 lei pentru firme.

Proiectul de hotărâre privind modificarea tarifelor pentru serviciul public de salubrizare din municipiul Aiud a fost votat de 11 consilieri locali. Potrivit raportului de specialitate, majorarea tarifelor este motivată de creșterea prețului la conbustibil, creșterea salariilor și transportul deșeurilor la groapa de gunoi de la Cristian.

Prețurile au crescut de la 7,2704 la 8,8288 lei/ persoană/ lună cu TVA pentru persoanele care locuiesc la bloc, de la 6,9685 la 8,0865 lei/ persoană/ lună cu TVA pentru persoanele cu locuință individuală și de la 52,1785 la 70,7760 lei/ mc pentru agenții economici.

„SC Greendays Valorizacao Dos Residuos, Proteccao Do Ambiente, sucursala Aiud, în calitate de operator al serviciului public de salubrizare din municipiul Aiud, prin adresa nr. 648/22.06.2015, înregistrată la sediul municipiului Aiud cu nr. 9654/22.06.2015, a solicitat modificarea tarifelor, motivată de creşterea costurilor de exploatare datorată modificării condiţiilor de operare, ca urmare a necesităţii transportului deşeurilor menajere la rampa de deşeuri din localitatea Cristian, judeţul Sibiu”, se arată în documentaţia de proiect.

Totodată, solicitarea este motivată şi de influenţa unor factori ca: evoluţia indicelui preţurilor de consum IPC total – mai 2015 faţă de aprilie 2011 este 109,70; creşterea preţului la combustibil de la 5,44 lei/litru în anul 2011 la 5,89 lei/litru în prezent, de evoluţia cursului valutar care are influenţă asupra redevenţei lunare plătite de operator (de la 4,215 lei/1 euro în 2011 la 4,4685 lei/1 euro în 2015); majorarea salariului minim pe economie de la 670 lei aferent anului 2011 la 1050 lei în luna iulie 2015.

Conform propunerii operatorului, tarifele propuse pentru activitatea de „Precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeuri menajere, cu excepţia celor cu regim special” sunt:

– condominii – 3,7052 lei fără TVA
– locuinţe individuale: 3,1066 lei fără TVA
– agenţi economici: 33,3274 lei fără TVA

Costurile aferente transportului şi depozitării deşeurilor menajere la rampa de deşeuri din localitatea Cristian, judeţul Sibiu, conform documentelor depuse de operator sunt:

Tariful de depozitare, conform contractului de prestări servicii încheiat între operator şi S.C. TRACON S.R.L. este de 55 lei/tonă fără TVA;

Operatorul propune aplicarea tarifului de depozitare adiţional tarifului de „Precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeuri menajere, cu excepţia celor cu regim special”, conform algoritmului de repartizare a cheltuielilor pe persoană, respectiv agenţi economici prezentat în documentaţia depusă de operator, anexată prezentului raport. Tariful de depozitare rezultat din algoritmul de repartizarea a cheltuielilor cu depozitarea este de 0,7908 lei/ persoană pentru persoanele fizice (condominii şi locuinţe individuale) şi de 5,50 lei/mc pentru agenţii economici.

De asemenea, operatorul propune aplicarea tarifului de transport adiţional tarifului de „Precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale, inclusiv a deşeurilor toxice periculoase din deşeuri menajere, cu excepţia celor cu regim special” şi „Depozitare”, luând în calcul pentru stabilirea repartizării cheltuielilor cu transportul deşeurilor la halda de la Cristian, distanţa de 95 km Aiud – Cristian, tariful de 5,7629 lei/tonă/km aprobat prin HCL nr. 98/2011 şi un coeficient de rentabilizare a transportului de 3, explicaţia operatorului fiind că se transportă cu un container cu o capacitate de 3 ori mai mare decât cel prevăzut iniţial. Algoritmul de repartizare este prezentat în documentaţia depusă de operator, anexată prezentului raport.

Tariful de transport rezultat din algoritmul de repartizarea a cheltuielilor cu transportul este de 2,6240 lei/ persoană pentru persoanele fizice (condominii şi locuinţe individuale) şi de 18,25 lei/mc pentru agenţii economici.

Precolectare, colectare

Transport

Depozitare

Tarif total fără TVA

Tarif total cu TVA

UM

Condominii

3,7052

2,6240

0,7908

7,1200

8,8288

Lei /pers

Locuinţe individuale

3,1066

2,6240

0,7908

6,5214

8,0865

Lei /pers

Agenţi economici

33,3274

18,2500

5,5000

57,0774

70,7760

Lei /mc

Consilierii locali din Alba Iulia se reunesc joi, 9 iulie, de la ora 13.00, în şedinţă extraordinară, cu trei proiecte pe ordinea de zi. Este vorba despre rectificări de buget şi majorarea tarifelor pentru colectarea deşeurilor în oraş.

Proiectul ordinii de zi:

1. Rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Alba Iulia pe anul 2015

2. Execuţia bugetului general de venituri şi cheltuieli pe trimestrul II al municipiului Alba Iulia pe anul 2015.

3. Majorarea unor tarife la activitatea de salubrizare desfăşurată în baza Contractului nr. 69525/2013 privind delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de salubrizare, deszăpezire şi combatere polei în municipiul Alba Iulia.

Până în 4 iulie, Primăria Alba Iulia a pus în dezbatere publică un proiect prin care serviciile de colectare şi transport ale deşeurilor la Alba Iulia s-ar putea scumpi, din iulie, în medie cu 47,34%. Decizia este motivată de faptul că depozitul de deşeuri neconform al municipiului se închide oficial la mijlocul lunii iulie, iar cel nou, de la Galda de Jos, va fi gata abia în luna mai anul viitor.

În aceste condiţii, cel mai apropiat depozit conform este la Cristian, în judeţul Sibiu, la o distanţă de aproximativ 70 de kilometri de Alba Iulia.

Primăria Alba Iulia a anunţat iniţierea unui proiect de hotărâre privind modificarea de la 16 iulie, a Actului Adiţional nr. 4 la Contractul de concesiune 69525 din 2013, privind delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului public de salubrizare, deszăpezire şi combatere polei în Alba Iulia. Reamintim că acest serviciu a fost concesionat de Polaris M Holding SRL Constanţa.

Partidul Mişcarea Populară doreşte să atragă atenţia întregii clase politice şi în primul rând preşedintelui Iohannis, în legătură cu o datorie urgentă pe care o au faţă de românii din diaspora. Marţi, 26 mai, Partidul Mişcarea Populară a organizat, la Parlamentul României, o dezbatere privind necesitatea introducerii votului prin corespondenţă. La eveniment au participat personalităţi din viaţa politică şi academică, specialişti în legislaţie electorală, precum şi lideri ai comunităţii româneşti din state ale Uniunii Europene si SUA în care se exercită dreptul la vot prin corespondenţă.

Semnalul dat de votul din 16 noiembrie ar fi şi acesta, că românii din străinătate vor să voteze, că le pasă de ţara lor. Românii din SUA, Italia, Spania, Germania, Belgia, Austria, Portugalia, Irlanda sau Marea Britanie au cerut hotărât introducerea votului prin corespondenţă. Pentru cei peste 3,5 milioane de români care lucrează sau locuiesc în străinătate ar fi cea mai mare dezamăgire, dacă actuala clasă politică le refuză această doleanţă, acest drept. Distanţele mari, coroborate cu numărul în creştere al cetăţenilor români care aleg să plece peste hotare, precum şi efortul acestora de a rămâne conectaţi şi de a se implica în viaţa politică românească, impune adoptarea unor măsuri legislative pentru asigurarea dreptului constituţional la vot pentru fiecare român. Aceasta este o metodă implementată în foarte multe state, şi şi-a dovedit utilitatea şi eficienţa.

Legea privind votul prin corespondenţă, dar şi legea votului electronic doresc să umple tocmai acest vid legislativ, oferind românilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate o alternativă sigură şi accesibilă de a-şi exprima opţiunea de vot.

PNL şi PSD atunci când au avut ocazia să voteze pentru votul prin corespondenţă nu au făcut-o. Proiectul ce aparţinea PMP a fost respins de Camera Deputaţilor pe 9 decembrie 2014 cu 203 voturi împotrivă, 84 de abţineri şi 8 voturi pentru. După respingerea proiectului de lege, acesta a fost îmbunătăţit, PMP cerând sprijin de la toţi parlamentarii, să i se alăture în calitate de co-iniţiatori, însă nu s-a primit niciun răspuns.

Preşedinte PMP Alba,
deputat Clement Negruţ

foto: amosnews.ro

Un număr de 18.260.276 de cetățeni cu drept de vot erau înscriși, pe 5 mai, în Registrul electoral, potrivit unui comunicat al Autorității Electorale Permanente (AEP), remis AGERPRES.

Dintre aceștia, 8.803.868 sunt bărbați, iar 9.456.408 femei. În altă ordine de idei, din totalul celor cu drept de vot, 10.516.941 de cetățeni sunt din mediul urban, iar 7.743.335 din cel rural.

Față de ultima informare publică realizată de AEP pe această temă, numărul total de alegători a scăzut cu 5.285 de cetățeni cu drept de vot. Astfel, pe 2 aprilie 2015, erau înregistrați 18.265.561 de cetățeni cu drept de vot.

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia.

foto: ghimpele.ro

Legea alegerilor locale a fost adoptată miercuri, 6 mai a.c., de plenul Camerei Deputaților, cu majoritate de voturi.

Principalele noutăți aduse prin actul normativ vizează introducerea posibilității cetățenilor Uniunii Europene să candideze inclusiv pentru funcția de primar, până acum aceștia aveau dreptul de a candida doar pentru funcția de consilier. România, Bulgaria și Grecia fiind singurele țări care aveau această restricție, în acest fel țara noastră aliniindu-se majorității țărilor din UE.

Una dintre cele mai importante prevederi este introducerea sistemului electronic pentru prevenirea votului multiplu. Înainte de exercitarea votului, fiecărui alegător i se va scana cartea de identitate, iar sistemul va verifica secția de votare la care este arondat, precum și faptul ca nu a mai votat în altă secție.

Conform prevederilor actualei legi, primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de consilii județene din rândul consilierilor prin vot indirect. PNL nu a fost de acord cu aceste prevederi, susținând alegerea lor în două tururi de scrutin, având amendamente în acest sens.

“Am votat pentru adoptarea acestei legi, cu toate că alegerea primarului într-un singur tur nu este corectă față de cetățean, în primul rând. Comunitățile locale au nevoie de un primar reprezentativ, nu de un primar care participă la un concurs și se califică la un moment dat, fără o competiție reală. Reprezentativitatea nu poate fi asigurată prin alegerea edilului într-un singur tur. Eu și Partidul Național Liberal am votat împotriva acestui articol, dar am făcut un compromis și am votat legea în integralitate pentru că sistemul electoral românesc trebuie neapărat reformat ,iar acest proiect de lege cuprinde reglementări importante care trebuie aplicate la viitoarele alegeri locale din 2016. PNL va susține, pe viitor, necesitatea alegerii primarilor în două tururi de scutin ca o condiție esențială pentru o democrație reprezentativă.” a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a precizat într-o postare pe facebook că este nevoie de o lege care să asigure votul românilor din diasporă.

„Avem nevoie de o lege care să asigure votul românilor din diaspora. Este rolul Parlamentului să discute și adopte o soluție, oricare ar fi aceea. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect și să-i urmăresc evoluția. Și așa voi face!” a spus Iohannis.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook