Tags Posts tagged with "viitorul"

viitorul

1012507_492590737500698_1561318065_nConstatăm că astăzi la Cluj Napoca va avea loc o dezbatere pe marginea patrimoniului cultural de la Roșia Montană. Ne exprimăm dezacordul că la această dezbatere nu au fost invitați și specialiștii care au desfășurat la Roșia Montană cel mai amplu program de cercetare arheologică din România, coordonat ştiințific de către Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti) şi autorizat de către Ministerul Culturii. Dacă acești specialiști români și străini de renume mondial ar fi fost invitați la dezbatere, ei le-ar fi comunicat participanților că obiectivele importante ale patrimoniului cultural de la Roșia Montană se află în afara zonei miniere.

Vă informăm că în urma studiilor complexe desfăşurate în ultimii 10 ani la Roșia Montană, s-au identificat şi delimitat următoarele zone protejate in situ:

Carpeni – 23,3 ha, complexul de galerii Cătălina-Monuleşti, Piatra Corbului – 5,4 ha, Tău Găuri – 3 ha, Jig Văidoaia, reprezentând zone protejate cu valori arheologice, care se întind pe o suprafață de peste 31 ha;

Centrul lstoric – 137 ha, Biserica Greco-Catolică – 4 ha și zona Primăriei actuale – 3 ha, reprezentând zone de protecţie a valorilor arhitecturale şi urbanistice, care se întind pe o suprafață totală de peste 144 ha.

Dacă se va deschide mina de la Roșia Montană vor fi investiți 100 mil. dolari în patrimoniul din România, dintre care 70 mil. dolari în protejarea și conservarea acestor obiective de la Roșia Montană.

De asemenea, considerăm inacceptabilă o dezbatere publică fără să fie invitați printre vorbitori și reprezentanți ai comunității locale. Autoritățile și comunitatea locală nu susțin demersul de înscriere pe lista UNESCO a Roșiei Montane, dorința comunității fiind de fapt punctul de plecare chiar într-o discuție teoretică a unui astfel de subiect oriunde în lume.

Mai mult, la referendumul județean de anul trecut, peste 80% din locuitorii comunei Roșia Montană au votat pentru repornirea mineritului, singurul care ne oferă locuri de muncă, posibilitatea dezvoltării zonei și care poate pune la dispoziție fondurile reale pentru restaurarea și salvarea patrimoniului cultural.

În prezent, zeci de reprezentanți ai sindicatului nostru lucrează la amenajarea patrimoniului din Roșia Montană. Noi știm că patrimoniul poate fi salvat cu bani și cu oameni, nu cu vorbe și rapoarte.

Noi știm că mineritul și patrimoniul nu se exclud, ci, dimpotrivă, pot coexista. Ajutați-ne să salvăm patrimoniul de la Roșia Montană prin minerit, nu prin vorbe și demagogie.

Cristian Albu,
Președintele Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Roșia Montană

poza1Sindicatul ”Viitorul Mineritului” din Roșia Montană a organizat un miting pro-minerit în orașul Abrud, o localitate cu tradiție minieră.

La mitingul minerilor au fost prezenți peste 1.000 de persoane, locuitori din Roșia Montană și Abrud.

Manifestăm pașnic pentru locurile noastre de muncă și pentru șansa noastră la dezvoltare prin minerit.

Le mulțumim locuitorilor din Abrud care sunt solidari cu noi.

Precizăm că au fost în jur de 70 de persoane, reprezentanți ai ONG-urilor sau angajați ai patronilor din Câmpeni aduși cu forța, care protestează împotriva proiectului minier.

Facem un apel la un mars civilizat al acestora, fără instigare la violență.

Cristian Albu, președintele Sindicatului ”Viitorul Mineritului”:

Oricine are dreptul la liberă exprimare în țara asta.

Noi îi respectăm pe toți cei care sunt împotriva proiectului și care manifestă în public acest lucru.

Însă cerem protestatarilor să își spună punctul de vedere în mod civilizat, fără instigare la violențe.

Noi ne dorim pace socială și locuri de muncă, dezvoltare și prosperitate.

Nu avem nevoie de scandaluri și violențe”.

Vă rugăm să vedeți mai jos câteva imagini de la protestul din Abrud, ora 17.30, care confirmă caracterul pașnic al mitingului pro-minerit.

Vă mulțumesc,

Cristian Albu, Președinte Sindicatul „Viitorul Mineritului”

Autobuz_B_12_SJZ_Protestatari_coboara_h._13_26_30b8e8Condamnăm public protestul ONG-urilor din Câmpeni. “Fără forță nu facem nimic. Trebuie să mergem la Roșia Montană și să-i scoatem afară din țară. Avem și coase, și securi și topoare, avem tot ce ne trebuie” – iată ce am văzut la televizor că s-a declarat la Câmpeni. ONG-urile instigă la violență, amenințându-ne că vin peste noi la Roșia Montană să ne scoată cu forța afară din țară!

Nu este posibil așa ceva, într-un stat de drept! Solicităm autorităților să ia măsuri urgente de a asigura pacea socială în zona Munților Apuseni. Este dreptul nostru de cetățeni ai României de a cere locuri de muncă și de a crede în dezvoltarea zonei prin minerit.

Mai mult, SVM aduce probe că protestul “moților din Câmpeni” este unul fabricat de către ONG-uri, finanțate să organizeze acest gen de proteste.

Microbus_CJ_37_ROD_Protestarari_coboara_h.13_14_254359Membrii Sindicatului ”Viitorul Mineritului” au avut inițiativa de a observa toate mijloacele de transport care au intrat în localitatea Câmpeni și au constatat că zeci de mașini și autocare cu numere de Cluj, București, Timisoara sau alte orașe transportau oameni la protestul ”localnicilor din Câmpeni”.

Vă rugăm să vedeți cu ochii dumneavoastră pozele de față – sunt doar niște exemple dintre multe altele, dar ele demonstrează foarte clar că protestul este unul fabricat și că nu are nimic în comun cu voința reală a oamenilor din comunitate. Acești activiști sunt aduși din toată țara să protesteze împotriva locurilor noastre de muncă și să îi facă pe români să creadă că noi, minerii din Apuseni, nu mai vrem minerit. Ei nu ne reprezintă și, mai mult, nu reprezintă nici comunitatea din Câmpeni!

În ultimele câteva zile am văzut cum activiștii ecologiști s-au mobilizat pe internet, pentru miting.

La Cluj, încă de la începutul săptămânii, la sediul activiștilor s-au făcut înscrieri pentru microbuze și autocare, care să transporte ”localnicii” la marșul de protest din Câmpeni.

Adunare_de_la_Campeni_Inscrieri_la_microbuze_si_autocare_clujIată dovada: https://www.facebook.com/alburnusmaior/events?ref=stream&hc_location=stream

Și la București s-au făcut pregătiri serioase pentru prezența ”localnicilor” la Câmpeni. Iată dovada: https://www.facebook.com/alex.gheorghe.988?hc_location=stream

Iată cum sună un mesaj mobilizator al acestui protest “al MOȚILOR” din București:
Alex Gheorghe
Pentru cei care nu au reusit sa achite avansul, am prelungit termenul pana maine 18.10 orele 12.00. Contact – Alex Gheorghe 0725080555. Mai sunt 12 locuri libere. Plecarea se va face din Piata Revolutiei- parcarea din fata BCU orele 23.00

▬ PROGRAM:
Se pleacă vineri 18 octombrie la ora 23:00 cu autocarul. Ajungem sâmbătă la 08:00, vizităm ROSIA MONTANĂ și vom fi la Câmpeni la ora 13:00. La ora 22:00 plecăm spre București, unde ajungem duminică la 06:00.
Preț transport: 90 lei (grup minim 50 de persoane)

S-au făcut eforturi disperate și în localitățile vecine, pe Valea Arieșului, unde oamenii au fost ademeniți cu bani să vină astăzi la Câmpeni. La Roșia Montană, încă de ieri dimineață primim vizite ale unor așa-ziși turiști, ”înarmați” cu aparate foto, care sunt extrem de curioși cu privire la viața comunității, dar în realitate sunt bloggeri din București.

Vedem cum în ultimele săptămâni, aceste ONG-uri încearcă cu disperare să impună ideea falsă că minerii și oamenii din Apuseni nu își doresc minerit. Vedem cum Piața Universității din București s-a mutat la Câmpeni, pentru că trebuie să demonstreze că ”localnicii ar fi împotrivă”. În zona Munților Apuseni oamenii își doresc minerit. Speranța noastră într-un trai mai bun se leagă de minerit, pentru că știm că este singura noastră șansă la dezvoltare. Moții au demonstrat acest lucru atât la referendumul de anul trecut, cât și prin zecile de mii de înscrieri la Grupul de Susținere a Sindicatului ”Viitorul Mineritului”, sau prin manifestul moților semnat de primarii din cele 45 de localități din Munții Apuseni, care au cerut repornirea mineritului la Roșia Montană.

Doamne-ajută!

Cristian Albu,
Președinte
Sindicatul Viitorul Mineritului

UNIȚI SALVĂM ROMÂNIA! Website: www.sindicatulmineritului.ro
Pagina noastră de Facebook: www.facebook.com/#!/SindicatulMineritului
Grupul de susținători ai mineritului de la Roșia Montană www.darosiamontana.ro

1012507_492590737500698_1561318065_nProfesioniștii în minerit vă așteaptă la Roșia Montană, să-i cunoașteți și să vorbiți cu ei, înainte de a mai vorbi în numele lor

Stimată doamnă Eugenia Vodă,

Am citit cu tristețe și revoltă scrisoarea pe care ați adresat-o CNA-ului, prin care ați solicitat stoparea oricărei publicități comerciale pe marginea subiectului Roșia Montană.

Este o cerință care, din păcate, ne amintește de cenzura din vremurile comuniste, cenzură de care măcar noi, cei mai tineri, speram că am scăpat.

În scrisoarea dumneavoastră vorbiți de noi și, mai mult, vorbiți în numele nostru, al roșienilor – asta pentru că cereți să fim interziși și să nu mai putem vorbi noi singuri, oare?

De ce vă jucați cu viețile noastre și ale copiilor noștri, în condițiile în care și noi, prin impozitele și taxele pe care le plătim, contribuim la salariul dvs. de la TVR, postul public de televiziune?

Suntem revoltați că v-ați auto-desemnat purtătorul nostru de cuvânt, mai ales că nu ne amintim să vă fi văzut pe la noi în vizită, să cunoașteți cu adevărat realitățile de aici.

Dacă ați fi venit la noi, ați fi aflat că nu suntem niște brute, așa cum probabil credeți, ci suntem oameni sinceri și direcți, muncitori.

Ați fi văzut că avem și noi capacitatea să înțelegem proiectul „la dimensiunile lui de perspectivă”, așa cum spuneți, mai ales că mulți dintre noi au studii superioare – sunt ingineri de mediu, ingineri chimiști, arhitecți, arheologi, topografi.

Avem experiență de ani de zile și suntem mineri din tată în fiu.

Suntem profesioniști în minerit, asta știm să facem și asta vrem să facem.

Și, tocmai pentru că suntem profesioniști în minerit, știm ce înseamnă o carieră de suprafață, ce înseamnă o uzină de procesare, ce sunt o flotație, un iaz de decantare și un baraj.

Tocmai pentru că suntem profesioniști în minerit am evaluat acest proiect folosindu-ne cunoștințele și experiența și am constatat că este un proiect 100% sigur.

Și, credeți-ne, noi suntem cei mai interesați să fie un proiect sigur, pentru că noi trăim aici, cu copiii, părinții și familiile noastre – nu dumneavoastră.

Noi știm cât de dezvoltată poate fi o zonă în care există un proiect minier de asemenea importanță.

Pentru noi, mineritul înseamnă viață!

Și, fie că sunteți sau nu de acord, de la București sau de la Monaco (unde am auzit că locuiți), cu acest lucru, noi vom lupta până la capăt pentru viața noastră și pentru viitorul copiilor noștri.

Spre deosebire de dumneavoastră, care, spuneți, ați făcut ocolul lumii, mulți roșieni nu-și permit nici măcar „luxul” să ajungă la Alba Iulia.

Știți că la Roșia Montană sunt familii întregi care nu au bani de școală pentru copiii lor?

Știați că sunt mii de oameni care nu au un loc de muncă? Acestora, ce le puteți transmite de la București sau de la Monaco?

Comparați Roșia Montană cu Central Park, care are 25 de milioane de turiști anual.

Lăsând la o parte faptul că turiștii aceia sunt, de fapt, turiști în New York, ce ne propuneți, să mergem 3.000 de roșieni să cerșim în Central Park?

Vorbiți de crimă împotriva umanității.

Noi credem că este o crimă să nu pornești mineritul într-o localitate minieră  și să o condamni astfel la dispariție!

Pe viitor, vă așteptăm aici, la noi, să ne cunoașteți înainte de a vorbi în numele nostru.

Vă vom primi respectuos și vă vom vorbi sincer.

Veți înțelege, sperăm, nedreptatea pe care ne-o faceți trimițând scrisori deschise, de la București, în care vorbiți în numele nostru, și veți vedea, poate, „privirea de ansamblu” de aici, de la Roșia Montană.

Vă așteptăm!

Cristian Albu, Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană 

ziuaminerului311Sindicatul Viitorul Mineritului (SVM) a solicitat Curții de Apel București suspendarea și anularea deciziei Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) din data de 15 octombrie 2013, cu privire la “intrarea în legalitate în privinţa spoturilor aferente campaniei de promovare în spaţiul audiovizual a proiectului minier de la Roşia Montană”.

Oamenii din Roșia Montană au dreptul să-și facă vocea auzită și, doar pentru că unora nu le place ce aud, nu înseamnă că nu putem să ne apărăm dreptul la opinie și la muncă.

Sindicatul „Viitorul Mineritului”, în calitate de titular al spoturilor publicitare suspendate, atacă această decizie în instanță pe baza a cinci argumente esențiale:

1. Nu există o motivare a acestei decizii, în afara enumerării generale a unor articole de lege pe care este evident că nu le-am încălcat.

2. Luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare în cauză nu era inclusă pe ordinea de zi a şedinţei CNA din 15.10.2013.

3. Luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare s-a făcut cu încălcarea unui elementar drept la apărare al nostru, neavând în niciun fel posibilitatea să ne exprimăm punctul de vedere în respectiva ședință care a precedat decizia.

4. Decizia atacată a fost adoptată cu încălcarea normelor de ordine publică privitoare la procedura de vot, nefiind întrunit un cvorum valabil.

5. Decizia contestată a fost luată în absenţa punctului de vedere al Consiliului Român pentru Publicitate („RAC”).

Am solicitat instanței să constate că decizia CNA este evident nelegală, pentru că e revoltător cum o instituție a statului încalcă dreptul elementar la apărare și la opinie. Sindicatul „Viitorul Mineritului” reprezintă o organizaţie non-profit care apără dreptul la muncă al oamenilor din zona minieră Roșia Montană și împrejurimi. În virtutea deciziei CNA, acești oameni vor fi lipsiți, astfel, de o modalitate legală şi democratică de manifestare a propriilor opinii şi a voinţei lor cu privire la proiectul minier în dezbatere.

Cristian Albu
Președinte Sindicatul “Viitorul Mineritului”

ziuaminerului311Suntem șocați de decizia Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de a interzice spoturile SVM, cu atât mai mult cu cât această decizie s-a luat în lipsa oricărei dezbateri, în care părțile să aibă șansa să-și expună punctul de vedere și să-și apere dreptul la exprimare.

Respingem categoric conținutul acestei decizii și implicațiile sale, întrucât considerăm că nu există nicio motivație morală, juridică sau logică pentru o astfel de decizie. Mai mult, considerăm că această decizie reprezintă un precedent periculos la adresa libertății de exprimare în România, un drept democratic câștigat cu greu.

Dacă nu suntem de acord cu ceva, cerem să fie interzis – cu regret o spunem, așa a acționat acum CNA, dar acesta nu este un principiu democratic, pentru o țară europeană liberă!

Toți oamenii care au apărut în aceste spoturi și-au spus părerea proprie cu privire la importanța mineritului pentru crearea de locuri de muncă – cu ce sunt ei mai puțin îndreptățiți să-și facă auzită părerea decât oricare alți cetățeni ai acestei țări?

Cerem CNA să reexamineze spoturile respective, care respectă atât litera, cât și spiritul legii. CNA este o instituție publică, al cărei rol este să apere și să reglementeze dreptul la liberă exprimare, nu să-l îngrădească. Iar noi dorim să ne cerem dreptul la muncă, un alt drept fundamental, prin orice modalitate permisă de lege, inclusiv prin publicitate TV.

Sindicatul Viitorul Mineritului nu se va lăsa intimidat de astfel de acțiuni și va lupta, în condițiile legii, până la obținerea locurilor de muncă atât de necesare în Roșia Montană!

Cristian Albu,
Președinte Sindicatul Viitorul Mineritului

UNIȚI SALVĂM ROMÂNIA! Website: www.sindicatulmineritului.ro
Pagina noastră de Facebook: www.facebook.com/#!/SindicatulMineritului
Grupul de susținători ai mineritului de la Roșia Montană www.darosiamontana.ro

ziuaminerului31Condamnăm acțiunile unor grupuri, membre ale unor ONG-uri române sau străine, care au venit deliberat în Roșia Montană să instige la ură și comportament agresiv. Aceștia filmează ostentativ, pun întrebări impertinente, instigă la violență doar pentru ca apoi să declare că sunt agresați și bruscați de către localnici. Este o strategie murdară pe care o folosesc oponenții propiectului minier.

Este inadmisibil ca oamenii din Roșia Montană să fie târâți într-un asemenea joc periculos și murdar.

La Roșia Montană vin în fiecare an oponenți ai proiectului minier, iar mulți dintre ai au dialogat cu oamenii din comunitate.

Chiar și în Comisia specială din Parlament se regăsesc oponenți cunoscuți ai proiectului minier, dar aceștia au fost bine primiți la Roșia Montană.

Oricine este binevenit la noi, atâta timp cât ne respectă, îi respectă pe localnici și nu îi provoacă sau nu îi jignesc.

Vrem să le transmitem tuturor românilor că noi suntem oameni simpli, dar cu verticalitate și responsabilitate.

Cunoaștem noțiunile de bun-simț și respect pe care ni le-au inoculat părinții și bunicii noștri.

Suntem oameni credincioși și ospitalieri și îi așteptăm la Roșia Montană pe toți cei care vor să cunoască cu adevărat proiectul minier, care sunt cu adevărat interesați de eforturile companiei pentru salvarea comunității, a patrimoniului și a mediului.

Dar nu suntem de acord cu cei care vin să tulbure liniștea în mod deliberat, pentru a folosi imaginile cu minerii înfierați pe toate posturile de televiziune.

Oamenilor le este extrem de greu să facă față lipsei de locuri de muncă. Ei așteaptă soluții de la politicieni, nu vorbe goale și promisiuni.

De asemenea, locuitorii din Roșia Montană sunt deschiși la un dialog cu cei din Piața Universității, așa cum ați putut vedea și duminica trecută, când am reușit să ne auzim unii cu alții prin intermediul televiziunilor.

Important este ca acest dialog să fie civilizat și corect, fără acțiuni de intimidare sau de instigare la violență.

Nu merităm să fim jigniți și ofensați de către oameni care nu cunosc realitatea din Roșia Montană și care nu ne reprezintă.

Cristian Albu – Președinte Sindicatul ”Viitorul Mineritului” din Roșia Montană

1012507_492590737500698_1561318065_nDe câteva zile, prin Roșia Montană se plimbă grupuri de tineri străini, în mașini cu numere de Ungaria și Germania, care instigă populația la violență și lipesc afișe împotriva proiectului minier.

Solicităm celor care dirijează toate aceste evenimente să înceteze acțiunile de intimidare a oamenilor din Roșia Montană și din comunitățile învecinate. Este o presiune imensă la care sunt supuși oamenii din zonă. Nu este nici cazul și nici momentul pentru lupte fratricide între moții din Apuseni!

Noi, minerii din Roșia Montană, condamnăm astfel de acțiuni de manipulare care împiedică dezbaterea obiectivă și constructivă pe marginea proiectului minier. În joc este soarta noastră și viitorul copiilor noștri, iar dezbaterea pubică trebuie purtată sub incidența normalității, fără presiune și manipulare, cu argumente solide bazate pe cifre și fapte.

Noi luptăm pentru locuri de muncă și pentru o viață mai bună. Vrem să fim lăsați în pace de către cei care nu ne reprezintă, dar pretind că vor să ne salveze. Noi ne putem salva singuri. Prin minerit. Viitorul nostru este mineritul.

Cristian Albu
Președinte Sindicatul ”Viitorul Mineritului” din Roșia Montană

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook