Tags Posts tagged with "Veta Biris"

Veta Biris

Sâmbătă, 20 decembrie 2014, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia va avea loc un concert extraordinar de Crăciun.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” al judeţului Alba.

Tudor şi Nicolae Furdui Iancu alături de grupul instrumental „Crai Nou”
Veta Biriş şi un grup de teologi greco-catolici din Blaj
Giulia şi Ilie Medrea
Adriana şi mariana Anghel
Mirela Mănescu şi grupul „Cântul Sălciuan”
Grupul Folcloric Muguri de Tezaur condus de prof. Leontina Fărcaş
Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba – dirijor Alexandru Pal
Solişti: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa.

Preţul unui bilet: 10 lei.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit Cafeneaua culturală a lunii septembrie, moment de nostalgie, împărtăşiri de amintiri şi de vieţi. Printre invitaţi, niciodată absent, Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, alături de bibliotecare, scriitori, profesori, ziarişti, oameni ai cărţii şi ai cântecului…

Au fost şase sărbătoriţi:

Veta Biriş, cunoscuta interpretă s-a născut la 11 august 1949. Interpreta de pe Valea Târnavelor a cântat pentru cei prezenţi câteva melodii populare. Alături de ea s-a aflat un alt om al Blajului nostru iubit: ziaristul, omul de cultură, scriitorul Ion Moldovan.

Cornel Nistea, moţul, a fost prezentat de prietenul său de la Uniunea Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara, poetul, criticul literar Aurel Pantea. Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în în satul Valea Largă, comuna Sălciua, pe Valea Arieşului.

Emil Jurca a fost prezentat de prietenul său de la Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, profesorul Iosif Ionel Vesa. Profesorul Emil Jurca s-a născut la 22 august 1934.

Ana Hinescu, născută în 7 iulie 1949, profesor, bibliotecar, om de cultură al Blajului, vicepreşedintă a Despărţământului „Timotei Cipariu” ASTRA din Blaj.

Profesorul universitar Mihai Pascaru (Universitatea Alba Iulia) s-a născut la 2 august 1959.

Ioan Hănţulescu, ziarist, scriitor, poet, epigramist – a fost prezentat de prietenul şi şeful său pe linie de epigrame Ioan Filimon. Hanţi (cum îi spun prietenii) a împlinit 50 de ani de curând, pe 1 septembrie.

Discuţiile au fost moderate de Cristina Smadea şi Mioara Pop de la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”. Între prezentări, publicul a fost încântat de melodiile Feliciei Pop (care predă la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, fosta Şcoală nr. 6 din Alba Iulia), o demnă urmaşă a Tatianei Stepa.

Prezentarea sărbătoriţilor a fost condimentată cu trei lansări de carte: Anca Elena Şerpe „Poem în lanţ”, o tânără frumoasă poetă, originară din Piatra Neamţ, care s-a mutat de câţiva ani la Alba Iulia. Petru Făgăraş şi-a lansat volumul de poezie „Seve de dor” – un sebeşan adevărat, care a fost prezentat de prietenul Ion Kamla, poet, scriitor, umorist cu un talent foarte fin.

I-am lăsat la urmă pe fraţii români din Serbia: Costa Roşu şi Todor Ursu au prezentat un impresionant volum monografic despre istroromâni, vorbitori ai limbii româneşti vechi – o limbă latină – pe malul Mării Adriatice, în zonele locuite astăzi de croaţi şi muntenegreni.

La Mulţi Ani tuturor şi succes în activitate artistică!

„E timpul toamnei din noi”, adică e momentul să ne gândim, din nou, la oamenii din jurul nostru care de-a lungul timpului ne-au dăruit „poveşti”, cântece, poezii: Veta Biriş, Ioan Hănţulescu, Ana Hinescu, Emil Jurcă, Cornel Nistea şi Mihai Pascaru. Aşadar, Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Alba-Hunedoara, şi partenerii, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Librăria Humanitas Alba Iulia, vă invită la o nouă cafenea culturală, joi, 25 septembrie 2014, ora 18.00, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

În rândurile de început vi i-am prezentat pe cei ce vor fi aniversaţi, dar avem mult mai multe de oferit: lansări de carte, recital de muzică folk şi, nu în ultimul rând, un invitat special din Serbia: Costa Roşu. Sperăm că am reuşit să vă stârnim dorinţa şi curiozitatea şi nu ne rămâne decât să vă aşteptăm şi să vă întâmpinăm cu un salut de bun venit.

Anca Elena Şerpe propune publicului volumul „Poem în lanţ”, poetul Petre Făgăraş din Sebeş îşi va lansa volumul „Seve de dor”, iar Costa Roşu ne aduce o monografie interesantă despre istroromâni.

Cristina Smadea, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook