Tags Posts tagged with "Vartop"

Vartop

Ninsorile abundente și răcirea vremii din ultima perioadă au creat condiții excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă, la Șureanu, în weekend-ul 12-14 februarie. După cum ne informează Rareș Tileagă, jurnalist și monitor de schi la Șureanu, zăpadă de cea mai bună calitate există din plin atât pe pârtii, cât și în zonele foarte întinse de off-piste, iar drumul dintre lacul Oașa și pârtii este, acum, în stare foarte bună. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă echipați de schi și să veniți la Șureanu, unde zăpadă naturală este din belșug.

În acest week-end se va schia pe cel puțin 6 din cele 8 pârtii ale Domeniului Schiabil Șureanu (adică A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară circa 40-50 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită între 60 și 80 cm. De asemenea, zonele alpine de off-piste de la Șureanu sunt accesibile, având un powder excelent în aceste zile. Nu mai există porțiuni de gheață, de pietre și de iarbă, zăpada fiind excelentă acum. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Este posibil ca și teleschiul „Șureanu” să fie pornit, ceea ce va permite practicarea schiului pe pârtiile S_1 și S_2.

Cât despre condițiile meteo, la Șureanu va ninge sâmbătă și Duminică, urmând ca stratul de zăpadă să crească semnificativ. Temperaturile vor oscila între -8 și 1 grad Celsius, iar vântul va sufla cu putere în zonele de platou alpin, viscolind zăpada. Este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată. Recomandăm ochelarii de schi, cagula și hainele rezistente la viscol și frig. Deși urmează, săptămâna viitoare, o încălzire a vremii, totuși în continuare la Șureanu se va schia în condiții foarte bune.

Pe celelalte pârtii din județ, la Arieșeni, există zăpadă din belșug, iar pârtiile de schi Vârtop 1 și Vârtop 2 sunt pregătite pentru turiștii care le vor lua cu asalt în acest weekend. Întrucât a nins în ultimele zile, stratul de zăpadă este foarte bogat acum pe Vârtop 1 și Vârtop 2, măsurând aproximativ 40 cm pe pârtie. Se poate schia, așadar, în condiții foarte bune, inclusiv în zonele de off-piste. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.

Și la Arieșeni va ninge sâmbătă, urmând ca Duminică să fie precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Temperaturile se vor încadra între -7 și 2 grade Celsius, însă nu vor afecta calitatea zăpezii de pe pârtii. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Foto: Rareș Tileagă

Consiliul Judeţean Alba ne oferă şi în această săptămână informaţii privind starea pârtiilor din judeţul Alba.

Informaţii utile pentru perioada 16-18 ianuarie 2015:

 

Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime: 2 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate rețelele
Informații despre pârtii: 0256 227 955

Evaluare generală: sezonul continuă satisfăcător la Arieșeni, unde zăpada s-a păstrat pe pârtii în condiții bune. Urmează vreme rece, care va conserva în continuare zăpada pe pârtii. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Cîmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 40 cm și este perfect practicabil pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. De asemenea, zona de off-piste este accesibilă, deși stratul de zăpadă nu este foarte consistent.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni nu va mai ninge în weekend. Cerul va fi parțial înnorat, cu temperaturi între -6 și 4 grade Celsius, urmând ca săptămâna viitoare să apară lapoviță și ninsoare. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– atenție la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Domeniul Schiabil Şureanu

Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
Lungime: 11 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: în principal Telekom
Informații despre pârtii: 0258 738 121; 0258 738 102

Evaluare generală: sezonul continuă în condiții foarte bune la Șureanu, în ciuda faptului că săptămâna trecută a fost marcată de viscol, de furtuni de ninsoare, de ploi și de încălziri bruște, care au afectat drumul dintre lacul Oașa și pârtii. În special ziua de Duminică (11 ianuarie) a fost dezamăgitoare în ceea ce privește accesul la pârtii; datorită încălzirii, zăpada s-a topit pe drum și a creat ambuteiaje dese. Din fericire, însă, situația s-a redresat semnificativ în ultimele zile, drumul este din nou într-o stare bună, zăpada pe pârtii e suficientă, vremea e plăcută iar sezonul se află în plină desfășurare.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul este deszăpezit și practicabil de către orice tip de mașină. Sunt absolut necesare lanțurile, pe care trebuie să le montați când ajungeți la barajul Oașa. Vremea s-a răcit din nou, ceea ce a făcut ca zăpada așternută la începutul săptămânii să se păstreze pe drum. Astfel, drumul este neted, înghețat și ușor de parcurs. Deși există refugii din loc în loc, păstrați atenția sporită la porțiunile înguste!

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, cinci sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 30-50 cm iar cel natural, din afara pârtiilor, între 60-80 cm. Pârtia A_1 prezintă în continure mici porțiuni de pietre în partea superioară, abruptă, datorită viscolului care a spulberat zăpada. Cu toate acestea, suprafața pârtiilor este schiabilă în condiții foarte bune. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, cel puțin telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este accesibilă.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu nu va mai ninge în weekend, ci doar pe sfârșitul zilei de Duminică, urmând ca ninsorile și lapovița să continue toată săptămâna următoare. Cerul va fi parțial înnorat iar temperaturile se vor încadra între – 2 și 3 grade Celsius. Vremea nu va afecta vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski–uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:
– nu vă încredeți excesiv în puterea mașinii d-voastră;
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor pentru roți;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

01.ArieseniServiciul Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba pune la dispoziţia celor interesaţi starea pârtiilor din judeţul Alba perioada 7-9 martie 2014.

Arieşeni (Vârtop şi Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în judeţul Alba, Piatra Grăitoare în judeţul Bihor)
Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală: în continuare, la Arieşeni se poate schia cu mare dificultate datorită scăderii considerabile a stratului de zăpadă. Dintre cele trei pârtii, doar Vârtop 2 mai prezintă zăpadă, însă extrem de puţină şi aproape deloc schiabilă

Acces: Alba Iulia – Abrud – Cîmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţa faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 ore 30 minute

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 5 cm, fiind foarte greu practicabil pentru schi şi snowboard. Doar pârtia Vârtop 2 este posibil să fie funcţională; Vârtop 1, situată în Arieşeni, judeţul Alba şi pârtia Piatra Grăitoare din judeţul Bihor vor fi nefuncţionale. Zona de off-piste este inaccesibilă

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni sunt şanse de ploaie şi de lapoviţă în weekend, cu temperaturi între 0 şi 6 grade Celsius. Din păcate nu urmează ninsori zilele următoare. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi afectată de condițiile meteo

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune

Sfatul Serviciului Turism: ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

 

Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A1, A2, A3, C1, C2, C3, C4, S1, S2)
Lungime: 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: nu
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: Cosmote

Evaluare generală: sezonul continuă relativ satisfăcător la Şureanu: ninge uşor în acest moment, există zăpadă (nu foarte multă) pe toate pârtiile, iar prognoza meteo anunţă o răcire a vremii, deci o bună păstrare a zăpezii. A nins zilele trecute şi stratul de zăpadă a crescut. Pentru detalii despre starea pârtiilor şi a drumului, contactaţi personalul Domeniului Schiabil Şureanu (tel. 0258.738.121 sau 0258.738.102) sau intraţi pe www.schisureanu.ro

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţa faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 ore

Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de mici porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil de către orice tip de autovehicul

Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este deszăpezit şi se află într-o stare acceptabilă, practicabilă pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru cele cu gardă joasă. În continuare există acele porţiuni înguste, cu gropi şi şanţuri între Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului, dar sunt traversabile cu atenţie mare. Nu sunt necesare lanţurile pentru roţi decât în cazuri excepţionale (precum ambuteiajele în pantă).

Pârtii, strat de zăpadă şi instalaţii de cablu: 7 din cele 9 pârtii vor fi funcţionale în acest weekend (A1, A2, A3, C1, C2, C3, C4), ca şi teleschiul şi telescaunul care le deservesc (zilnic între orele 10.00-17.00) DOAR DACĂ ESTE CURENT. Pârtiile S1 Şi S2 vor fi închise. Se poate schia pe toate cele 7 pârtii, dintre care cele mai bune sunt A3, A2 Şi A1. Totuşi, pe unele pârtii (C1, C3, A1) există mici porţiuni de iarbă Şi pietre, aşadar atenţie la coborâre! Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 10 cm grosime.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Şureanu a nins în această săptămână suficient pentru ca pârtiile să aibă un aspect îmbunătăţit faţă de săptămâna trecută. Nu a nins mult şi nici nu vor mai urma ninsori zilele următoare, dar zăpada aşternută este potrivită pentru schi. În acest weekend vor mai fi precipitaţii slabe şi temperaturi între -3 şi 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii e posibil să fie afectată de condiţiile meteo

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa

Sfatul Serviciului Turism: evitaţi să coborâţi de la pârtii în jurul dimineţii (când majoritatea maşinilor urcă la pârtii) şi să urcaţi spre pârtii în jurul după-mesei (când majoritatea maşinilor coboară de la pârtii), pentru că drumul este îngust şi se pot crea blocaje.

Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba

Urma_VartopLângă satul Casa de Piatră, comuna Arieșeni, județul Alba, se află peștetra Vârtop. În această peșteră, în anul 1974 a fost descoperita “Sala Pasilor” (de o echipa condusa de dl Profesor Dr Iosif Viehmann), în care au fost desoperite urme pietrificate ale “Omului de Vartop”.

La venerabila vârstă de 88 de ani, dl Profesor Doctor Iosif Viehmann, cercetător pricipal la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță” Cluj (în prezent pensionat), ne povestește despre descoperirea urmei: “Deasupra, în tavan e o gaură. Știu că am doi alpiniști desăvârșiți de la Clubul Universitar Cluj, pe care îi rog să-mi mijlocească trecerea prin strâmtoare, prin găurica din tavan. Nu termin bine parcursul peșterii cu studenții, și cei doi vin victorioși: ”Domnule Profesor puteți trece”.

Acum cum urcăm? Ei fiind alpiniști urcă ca un paianjen. Studentul Ioan Bucur, astăzi membru corespondent al Academiei Române, un important profesor de geologie al Univesității Babeș Bolyai, face pentru mine o scară a măgarilor (…). Eu hotăresc să scoatem o bucată mare de ”lapte de piatră concreționat”. Cu toate precauțiile eșantionul a crăpat foarte puțin, și în margine de imagine. Urma este obiect de
tezaur în colecția de formațiuni a Institutului de Speologie din Cluj, pentru că este prima urmă descoperită cu desăvârșire și siguranță în carstul sau în peșterile României. Cea mai perfect conservată urmă antropo din peșterile Terrei.”

Urma are 22cm lungime si 10,6 cm latime iar degetul mare fiind mai departat de celelalte degete cu 1,6 cm , se presupune că el putea “apuca” obiecte cu piciorul dupa cum o pot face maimutele. Inaltimea sa nu depasea 146cm. Dupa descoperire in urma cercetarilor realizate de dl  Profesor Doctor Iosif Viehmann împreună de d-l antropolog Cantemir Rișcuția, acesta a stabilit ca este vorba de un om de neanderthal.
Faptul că ”Sala Pașilor” nu se află pe parcursul turistic și este greu accesibilă, existența ei a rămas necunoscută speologilor amatori.

Dl Profesor Doctor Bogdan Onac, cercetător pricipal la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță” Cluj, în prezent profesor la Univesity of South Florida – Statele Unite, ne relatează: ”la momentul descoperirii, pentru că era unicat, colegul Viehmann a decis să o scoată afară, pentru a o păstra și studia în muzeu (Muzeul Racoviță al Institutul de Speologie ”Emil Racoviță” Cluj). ”Peste timp s-a dovedit că a fost o decizie foarte bună, pentru că în 1995, când vroiam să ne ducem cu colegi din străinătate să vadă urma de vârtop, am constatat că ce mai rămăsese, respectiv un călcâi și partea din față a piciorului, au fost trei urme în total, au fost scoase afară cu ajutorul unui fierăstrău electric și ca urmare pștera fiind vandalizată nu mai era nimic de văzut în ea. Ca urmare, faptul că astăzi avem în Muzeul Institutului de Speologie această urmă completă a ”omului de vârtop”, este o
bucurie și de asemenea un material de studiu.

Din momentul descoperirii și până în anul  2005 au fost făcute numeroase presupuneri priviind vârsta omului care s-a plimbat în peștera Vârtop. Presupunerile au venit pe baza măsurătorilor lungimii urmei, lățimii urmei, adâncimii și așa mai departe. S-au vehiculat vârste între 18000 și 80000 de ani fără o bază de datare radiometrică ci pur și simplu pe analiză antropologică. Urma a fost lăsată într-un material moale, ceea ce speologii și mineralogii cunosc sub numele de ”montmilh”.

Omul a călcat și a rămas această amprentă. (…) Cea ce este foarte interesant și important pentru noi este că după ce omul a plecat din locul respectiv, peste urmă, din tavan a început să picure apă, și a început formarea unei mici stalagmite. Începând de prin 1993 am început să lucrez în laboratorul de datare Uraniu-Thoriu a Universității din Bergen Norvegia, cu profesorul Stein-Erik Lauritzen.

Am apelat la prezența acestei bucățele de stalagmită. Am datat baza stalagmitei la 62000 de ani, ceea ce înseamnă că urma nu putea fi mai recentă de 62000 de ani. Este prima urmă de neanderthalian care a fost datată direct prin metoda Uraniu-Thoriu.”

Ulterior întrucat în Cluj se adusese un tomograf performant cu acesta s-au realizat secțiuni imagistice prin urmă ăi s-a constatat că momentul în care omul de neanderthal a pașit și a lăsat urma a fost  în urmă cu 62000 ani, ulterior aceasta urma umplandu-se cu alt material in periaoada mai recentă.

Urma este cea mai veche amprentă plantară conservată de om de neanderthal din lume. Au fost descoperite oase și resturi ale culturii omului de neanderthal care sunt mai vechi de 62000 de ani, dar aceasta este cea mai veche amprentă plantară.

În prezent Peștera Vârtop este accesibilă turiștilor, în grija Administrației Parcului Natural Apuseni.

Dr Ciubotărescu C.
Președinte A.S.Sfinx Gârda

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook