Tags Posts tagged with "Uniunea"

Uniunea

apa_splashA fost aprobată finanţarea de către Uniunea Europeană a Proiectului Major: ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”, în valoare totală de 114.079.588 euro (fără TVA). Astfel, Uniunea Europeană va finanţa acest proiect cu 86.737.563 euro (fără TVA), la această sumă adăugându-se 13.265.745 euro de la bugetul statului, 2.040.884 euro de la bugetele locale ca beneficiari finali ai investiţiilor, iar Beneficiarul proiectului, SC APA CTTA SA Alba, va contribui cu 12.035.397 euro.

Proiectul cuprinde 3 contracte de servicii, unul de furnizare vehicule operaționale, şi 9 contracte de lucrări, prin care se vor realiza investiții în infrastructura de apă și apă uzată, după cum urmează:

-reabilitarea aducţiunilor Galda-Teius-Aiud-Ocna Mureş şi Galda-Blaj,

-extinderea şi reabilitarea aducţiunilor Cimpeni-Abrud şi Cimpeni-Baia de Arieş,

-extindere și reabilitare rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Alba Iulia, localitatea Pâclișa, în aglomerarea Ighiu, localitatea Țelna şi în aglomerările Abrud și Baia de Arieș, execuție lucrări pt. extinderea sistemelor de apă în Arieșeni.

-extindere rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Aiud – Lopadea Nouă

-extindere rețele de apă uzată în aglomerarea Unirea – Războieni şi în aglomerarea Blaj – Sâncel -extindere/reabilitare sistem de alimentare cu apă în Cistei şi Bucerdea Grânoasa- Crăciunelu de Jos

-construire stații de epurare apă uzată în Abrud şi Baia de Arieș, reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă Zlatna și Mihoiești (Câmpeni).

Prin intermediul acestui proiect vor fi continuate acţiunile integrate de dezvoltare a sistemelor de apă şi apa uzată în aglomerările cu o populaţie cuprinsă între 2000-10.000 locuitori.

Astfel, în ceea ce priveşte alimentarea cu apa vor beneficia peste 100.000 de locuitori din aria de deservire a 4 sisteme zonale de alimentare cu apă: Alba, Zlatna, Apuseni şi Arieşeni, iar pentru canalizare-epurare circa 23.000 locuitori din 7 aglomerări: Alba Iulia, Ighiu, Aiud-Lopadea Noua, Blaj, Sâncel, Abrud, Baia de Arieş, Unirea, Războieni.

În vederea susţinerii acestui proiect major de investiţii, SC APA CTTA SA ALBA, anunţa intenţia de majorare a preţului apei potabile şi a tarifului la canalizare, începând cu 01.01.2018, în baza Strategiei de tarifare pe o perioadă de 5 ani aprobată de către toate Consiliile locale membre, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Alba.

După ce a guvernat alături de PSD şi PC, în USL, acum PNL lansează acuzaţii la adresa Guvernului Ponta, privind modul în care au fost cheltuiţi banii din fondul de rezervă. Cine ştie, poate aşa vrea PNL să ajungă la guvernare!

Numai că acuzaţiile lansate de liberali sunt contrazise de o analiză a Consiliului Fiscal, o instituţie cunoscută pentru abordările sale critice la adresa actualului Executiv. Desigur că este vorba despre o situaţie absurdă în care numai PNL poate să ajungă, atacând modul în care un guvern din care a făcut parte a cheltuit aceşti bani. Numai că datele oficiale nu susţin aceste acuzaţii. Potrivit datelor oficiale ale Consiliului Fiscal, în timpul actualei guvernări banii din fondul de rezervă au fost mai putini, fiind mult mai responsabil cheltuiţi decât în perioada guvernărilor PDL, ai cărei membri, deveniţi acum liberali, vin şi acuză acum Guvernul Ponta fără să fier bine informaţi. Datele oficiale spun că în 2013, faţă de 2012, alocările din fondul de rezervă al Guvernului au scăzut cu peste 30%, asta în condiţiile în care în anul 2011 s-au alocat mai mulţi bani decât în anul 2012. Să nu mai amintim faptul că, în privinţa hotărârilor de Guvern pentru alocări din fondul de rezervă situaţia e favorabilă Guvernului Ponta, pentru că numărul hotărârilor a scăzut de la 59, câte erau în anul 2011, la 38 în 2013.

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor semnal ale INS. Creşterea economică din trimestrul al patrulea a fost, în termeni reali, de 0,5% faţă de precedentele 3 luni, în funcţie de date ajustate sezonier fără corecţia cu numărul de zile lucrătoare. Faţă de acelaşi trimestru din 2013, PIB-ul a avansat cu 2,6% pe serie brută şi cu 2,5% pe serie ajustată sezonier. În ceea ce priveşte evoluţia consumului privat, principala componentă a PIB, acesta s-a consolidat în ultimele trei luni, fapt confirmat şi de comerţul cu amănuntul, care a înregistrat o creştere de 6,5% în ultimul trimestru. Pentru următoarea perioadă, se estimează o accelerare a economiei pe termen mediu, cu o creştere a PIB de 3,2% în acest an şi de 4,4% în 2016, acesta fiind rezultatul relansării investiţiilor productive. Avem macrostabilitate financiară, au fost relansate creditele în lei, s-au înregistrat încăsări record din exporturi, iar zona euro se redresează.

Alba Iulia, 19 februarie 2015
Biroul de Presă al PSD Alba

Foto: paginaeuropeana.ro

Joi, 4 decembrie 2014, la Alba Iulia a avut loc decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor din România filiala Alba-Hunedoara pentru anul 2013.

Evenimentul a avut loc la hotel Cetate, premiile fiind înmânate de poetul Aurel Pantea, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România filiala Alba-Hunedoara.

Premiile Uniunii Scriitorilor din România filiala Alba-Hunedoara pentru anul 2013:

1.Romanul Anului: Gheorghe Jurcă „Calul din oglindă”
2.Premiul pentru roman: Ştefan Dinică „Mişcarea”
3.Cartea de poezie a anului: Mircea Stâncel „Dincolo de melancolie”
4.Premiul pentru poezie: Flaviu George Predescu „Secretul secretelor”
5.Premiul pentru critică literară: Ironim Muntean „Romanul feminin românesc” şi Sonia Elvireanu „Faţa întunecată a lui Ianus”
6.Premiul pentru memorialistică: Cornel Nistea „Jurnal 1977-1984”
7.Premiul pentru eseu: Monica Grosu „Literatura Apusenilor”
8.Premiul pentru istorie literară: Ion Buzaşi „Andrei Mureşanu. Monografie”
9.Cartea de umor a anului: Dumitru Hurubă „Biroul duşilor de-acasă”
10.Literatura pentru copii: Irimie Străuţ „Iepuraşul Botişor”
11.Premiul Opera Omnia: Eugen Evu
12.Premiul pentru proză scurtă: Ioan Popa

De asemenea au fost validaţi 3 membri noi: Rodica Gabriela Chira. Daniel Dăian, Maria Toma Damşa.

În plus, 15 stagiari ai USR filiala Alba-Hunedoara au devenit titulari: Ioan Dan Bălan, Silvia Beldiman, Raisa Boiangiu, Daria Dalin, Ladisalu Daradici, Monica Grosu, Ioan Hădărig, Casandra Ioan, Ironim Muntean, Iulian Chivu, Sonia Elvireanu, Mihai Pascaru, Flaviu George Predescu, Virgil Todeasă, Igor Ursenco

Iulian BROK

Mediafax.ro prezintă un top al celor mai corupte ţări din lume, citând o prestigioasă asociaţie care monitorizează drepturile omului, societatea şi stadiul corupţiei în lume: Transparency International.

Topul celor mai puţin corupte state este format din Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia şi Norvegia.

Cele mai corupte state din lume sunt Coreea de Nord şi Somalia.

România se află în prima jumătate a clasamentului la egalitate de puncte cu un stat sud-american: Brazilia.

România este a doua ţară din punct de vedere al corupţiei în Uniunea Europeană, doar Bulgaria fiind clasată mai rău decât ţara noastră.

Clasamantului Transparency International pentru 2014 foloseşte o scală de la 0 (corupţie maximă) la 100 (percepute ca fiind ţări cu corupţia cea mai redusă):

1. Danemarca 92
2. Noua Zeelandă 91
3. Finlanda 89
4. Suedia 87
5. Norvegia 86 = Elveţia 86
7. Singapore 84
8. Olanda 83
9. Luxemburg 82
10. Canada 81
(…)
12. Germania 79
(…)
14. Marea Britanie 78
15. Japonia 76
(…)
17. Statele Unite 74
(…)
26. Franţa 69
(…)
64. Turcia 45
(…)

69. Brazilia 43 = România 43

(…)
85. India 38
(…)
100. China 36
(…)
103. Republica Moldova 35
(…)
136. Rusia 27
(…)
166. Eritreea 18 = Libia 18 = Uzbekistan 18
169. Turkmenistan 17
170. Irak 16
171. Sudanul du Sud 15
172. Afganistan 12
173. Sudan 11
174. Coreea de Nord 8 = Somalia 8.

Patru noi membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România filiala Alba au avut primul primul vernisaj ca membri ai asociaţiei la Galeria Municipală de Artă din Alba Iulia.

Expoziţia prezintă lucrări realizate de Cătălin Cioancă, Alba Iulia – ceramist, Luminiţa Bretoiu, Alba Iulia – pictoriţă, Eugen Măcinic, Sebeş – pictor, Mihai Pâslariu, Alba Iulia – pictor, Dan Anghel, Alba Iulia – restaurator.

Lucrările şi artiştii expozanţi au fost prezentate de artistul plastic Diana Ţuculescu şi Nicolae Ispas, preşedintele UAPR filiala Alba.

În mod ciudat afişul expoziţiei – pus pe geamul Galeriei – a fost luat de cineva în ziua de după vernisaj. Reamintim, la precedenta expoziţie a UAPR Alba la o zi după vernisaj au dispărut cele două afişe ale expoziţiei, fiind date jos de cineva care a intrat prin efracţie în Galerie sau care are cheia de la Galerie.

NOTĂ ! La Alba Iulia mai funcţionează o organizaţie – o organizaţie sau asociaţie de artişti plastici – care îşi atribuie denumirea de UAP.

Făcând o paralelă cu UAPR-ul, situaţia este ca şi cum cineva şi-ar aroga, în mod fraudulos, numele de Asociaţia „Uniunea Scriitorilor filiala Alba”, subminând autoritatea oficială a Uniunii Scriitorilor din România filiala Alba-Hunedoara, condusă de poetul Aurel Pantea.

Foto-sediu-ADR_CentruProtecţia consumatorilor, a intereselor şi a siguranţei lor reprezintă o parte esenţială a obiectivului general al UE de a ameliora calitatea vieţii celor 500 de milioane de cetățeni. Vă invităm să cunoaşteţi drepturile dumneavoastră în calitate de consumator euroopean, pentru a putea beneficia de ele. De asemenea, vă invităm să vă expuneți opinia în cadrul consultării publice lansată de Comisia Europeană pe tema protecției consumatorilor la nivel transfrontalier.

Cumpăraţi orice doriţi, oriunde doriţi

Puteţi să faceţi cumpărături oriunde în UE şi să aduceţi acasă produsele cumpărate fără a plăti taxe vamale sau o taxă pe valoare adăugată suplimentară. Această prevedere se aplică şi în cazul în care comandaţi bunuri prin internet, poştă sau telefon.

În cazul în care nu funcţionează, returnaţi-l

În cazul în care articolul pe care l-aţi cumpărat nu arată sau nu funcţionează aşa cum i s-a făcut publicitate sau în cazul în care nu este satisfăcător, aveţi dreptul de a vi se înlocui articolul gratis sau de a vi se returna banii în cazul în care înlocuirea nu a fost efectuată într-un timp rezonabil. Toate bunurile de consum vândute în UE beneficiază de o garanţie minimă de doi ani.

Există norme speciale aplicabile cumpărăturilor on-line, prin telefon sau prin intermediul programelor TV. Pentru că nu puteți atinge și încerca ceea ce cumpăraţi online, beneficiaţi de câteva drepturi în plus. Dacă nu sunteţi mulțumit cu ce aţi cumpărat, aveţi dreptul să returnaţi produsul în zece zile lucrătoare, din momentul livrării și să vă primiţi banii înapoi, fără să fiţi nevoit să explicaţi de ce v-aţi răzgândit și fără să fiţi obligat la penalități. Singurele costuri care pot cădea în sarcina dumneavoastră sunt cheltuielile directe de returnare a produsului.

Standarde înalte pentru siguranţa alimentelor şi a bunurilor de consum

Regulile UE în ceea ce priveşte siguranţa produselor stipulează că producătorii şi distribuitorii au responsabilitatea de a plasa pe piaţă numai produse sigure. În plus, în cazul în care se descoperă produse defectuoase, se iau foarte repede măsuri de protecţie. În cazul în care într-o ţară este depistat un produs periculos, celelalte ţări ale UE sunt informate despre respectivul produs printr-un sistem de avertizare rapidă denumit „RAPEX”.

Problemele cu comercianţi aflaţi în alte ţări ale UE?

În cazurile transfrontaliere puteţi recurge la Reţeaua Centrelor Europene pentru Consumatori (ECC-Net), care vă poate informa cu privire la drepturile dumneavoastră şi vă poate ajuta să rezolvaţi problemele cu comercianţi aflaţi în alte ţări ale UE. Detalii şi date de contact ale Centrului European al Consumatorilor din România se găsesc la adresa de internet: http://www.eccromania.ro/.

Consultare publică: Revizuirea Regulamentului privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorului

Regulamentul UE privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC) pune în legătură autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor prin intermediul unei rețele paneuropene de asigurare a respectării legislației. De la intrarea în vigoare în 2007 a Regulamentului CPC, o autoritate națională din țara UE în care se aduce atingere intereselor consumatorului poate apela la omologul său din statul membru în care se află sediul comerciantului, solicitând măsuri care să pună capăt încălcării. Comisia Europeană a inițiat o consultare cu consumatorii, organizațiile de protecție a consumatorilor și mediul de afaceri pentru a identifica cele mai bune modalități de consolidare a protecției consumatorilor la nivel transfrontalier. Consultarea este deschisă până la 31 ianuarie 2014 și este accesibilă on-line la adresa:

http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dgs_consultations/ca/consumer_protection_cooperation_regulation_201310_ro.htm

tcursanti_8Peste 200 de angajați din județul Alba care lucrează la firme din domeniul construcțiilor primesc gratuit servicii de informare, consiliere, orientare profesională, printr-un proiect finanțat prin programul POSDRU. Demersul este pus în practică de de SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS Alba.

Beneficiarii proiectului sunt angajați din construcții, inclusiv intreprinderi individuale și membri ai intreprinderilor familiale, dar și persoane fizice autorizate pentru activități în sectorul construcții, din județul Alba.

Patru cursuri de calificare

Cel puțin jumătate din numărul total al beneficiarilor vor fi selectați de specialiștii proiectului pentru programele de calificare profesională în ocupații solicitate pe piața muncii.

În luna martie au demarat două programe de calificare de nivel III în ocupațiile de „Tehnician în construcții și lucrări publice“ ( pentru 27 de salariați), respectiv „Inspector resurse umane“ (pentru 28 de salariați). Orele de teorie și practică se desfășoară la Alba Iulia.

Tot prin proiect vor fi organizate alte două cursuri de calificare în ocupațiile de „Izolator“(curs de nivel II) și „Pavator “(curs de nivel I), pentru alți 56 de de angajați. Absolvenții acestor programe vor primi certificate recunoscute pe piața muncii din țară, iar printr-o procedură simplă și în Uniunea Europeană.

Soluția găsită de specialiștii proiectului este furnizarea serviciilor de informare, consiliere, orientare și calificare profesională de nivel I, II și III, în funcție de potențialul individual, nivelul de educație și formare, dar și în acord cu cerințele angajatorilor. Practic, este încurajată atât formarea persoanelor cu un nivel scăzut de educație și calificare, cât și evoluția în carieră a salariaților care urmează cursurile de nivel III, în urma cărora vor obține un statut professional superior. Potrivit legii, angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți angajații cel puțin o dată la doi ani, dacă au cel puțin 21 de salariați, și cel puțin o dată la trei ani, dacă au sub 21 de angajați. Un studiu realizat de Institutul Național de Statistică, înainte de demararea proiectului, arată că doar 11 la sută dintre intreprinderi au organizat programe de formare profesională pentru angajați. Nu de puține ori, angajatorii preferă să susțină formarea muncitorilor cu înaltă calificare sau a tinerilor, în detrimentul celor cu nivel scăzut de calificare sau în vârstă.

Pentru a exista o legătură cât mai funcțională între beneficiari și specialiștii proiectului, a fost înființat un Centru pentru corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii, cu rol important în dezvoltarea economiei bazată pe cunoaștere. Aici sunt furnizate servicii integrate de informare profesională, consiliere şi orientare profesională, evaluare vocaţională.

Prin proiectul „Formare profesională pentru dezvoltare “, ce se va derula până în august 2013, sunt promovate avantajele calificării complete atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor. Este co- finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane –POS DRU 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 2.3 „Acces şi participare la Formare Profesională Continuă“.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook