Tags Posts tagged with "un"

un

article_359223_1Postul de Poliţie Vinţu de Jos a fost sesizat prin 112 , cu privire la faptul că A.E., de 64 de ani, din comuna Vinţu de Jos, este căzut în căminul de apă, din curtea locuinţei sale.
Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului, a rezultat că în timp ce efectua lucrări de întreținere la căminul de apă, bărbatul s-a dezechilibrat şi a căzut în interiorul acestui, suferind leziuni în zona cervicală, în urma cărora a decedat la locul producerii accidentului.
Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Alba în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cu exactitate a cauzei morţii.

foto: bl0g.ro
foto: bl0g.ro
foto: bl0g.ro

Parlamentului European a votat miercuri, 20 noiembrie a.c., aplicarea regulii „N+3″ pentru România şi Slovacia, ceea ce înseamnă că România va avea la dispoziţie încă un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 şi 2012.

Votul exprimat de Parlamentul European este extrem de important pentru România şi îi oferă ţării noastre şansa de a remedia o parte din greşelile din trecut.

Datorită acestei decizii a Parlamentului European, România nu va pierde în acest an peste două miliarde de euro ca urmare a dezangajării automate a acestor fonduri.

Extinderea perioadei pe care România o are la dispoziţie pentru a cheltui sumele alocate pentru anii 2011 şi 2012 va compensa incapacitatea autorităţilor române din perioada 2009-2011 în absorbţia fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Aplicarea regulii “N+3” pentru anii 2011 şi 2012 înseamnă că România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 până la data de 31 decembrie 2015.

În acelaşi timp, trebuie subliniat că termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate în actuala perioadă de programare rămâne neschimbat: până la data de 31 decembrie 2015.

imagesPoliţiştii Biroului Rutier Alba Iulia,  au fost solicitaţi să intervină pentru soluţionarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale, produs pe strada Arieşului din Alba Iulia.

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că A.M., de 49 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers şi a intrat în coliziune cu un autoturism ce era parcat regulamentar.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spitalul din Alba Iulia unde i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele lui A.M. au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

politiaUn poliţist rutier din Alba Iulia a oferit, astăzi, 08 noiembrie 2013, şansa unei noi vieţi pentru o femeie, care a decis că viaţa nu mai are nici o însemnătate pentru ea.

Poliţistul, aflat de serviciu pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, a luat la cunoştinţă despre un apel venit prin numărul unic de urgenţă 112, prin care se solicita prezenţa poliţiei, întrucât în lacul aflat în apropierea cartierului Partoş din Alba Iulia se află o persoană decedată.

Ajuns cu celeritate la faţa locului, poliţistul a intervenit imediat, intrând în apă şi verificând semnele vitale ale femeii, sperând că prezenţa sa acolo ar fi putut-o ajuta pe femeie să rămână în viaţă.

Întrucât femeia avea puls, poliţistul a scos-o pe aceasta afară din apă şi a anunţat de urgenţă ambulanţa, care a sosit la faţa locului şi a transportat femeia la Spitalul Judeţean Alba, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Prin intervenţia sa poliţistul a reuşit salvarea unei vieţi omeneşti, pe care a readus-o în sânul familiei.

UN NUME PUTERNIC: RIMETEA

 

Florian-Rareș Tileagă

Picture 245

 

Natură, arhitectură, tihnă – trei motive pentru care merită să te afli la Rimetea, chiar și pentru cinci minute, indiferent de anotimp. Și asta pentru că Rimetea înseamnă ulițe rustice, priveliști năucitoare cu Piatra Secuiului și aventuri pe crestele Cheilor Aiudului.

 

DSC_1365

 

Rimetea, centrul istoric. În maghiară Torockó, în germană Eisenburg, Rimetea (sat atestat documentar în secolul al XIII-lea) e unul din puţinele sate-monument pe care le avem în țară. Şi se conving de asta miile de turişti care vin la Rimetea din toată Europa, în special din Ungaria, Polonia, Anglia, Franța și Germania. De fapt, ca s-o spun pe cea dreaptă, vezi la Rimetea mai mulți străini decât români.

 

Rimetea, deci, e special ca loc, nu neapărat ca spațiu de activități turistice. E ținutul în care odihna și liniștea sunt cuvintele-cheie, astfel că o plimbare prin sat poate fi suficientă pentru a bifa o zi reușită de concediu. Și, dacă tot veni vorba de promenadă, trebuie neapărat să încerci o plimbare pe mica, foarte îngusta străduță care se strecoară pe lângă clădirea Căminului Cultural, chiar în centru. Este o uliță foarte veche, pavată cu piatră de râu, care duce până sus, pe colina vestică a satului. Străduța e atât de strâmtă printre grădinile care urcă de o parte şi de alta, încât mai mult te strecori decât te plimbi. Dar merită efortul: odată ce ajungi sus, pe colină, ai parte de priveliștea întregului sat şi, mai ales, a Pietrei Secuiului.

 

Biserica unitariană. Biserica cu turn alb, în mod evident foarte veche din centrul satului, îți reconfirmă că te afli într-un mic ținut secuiesc. Se integrează de minune în atmosfera rurală de așezare bătrânească, cu porţi înalte şi faţade semeţe. În jurul bisericii se află zidul de apărare şi, dincolo de el, câţiva stejari încovoiaţi, ca în cazul multor biserici fortificate din Ardeal. În 1802 s-au deschis pentru prima oară uşile acestui monument arhitectonic baroc (după două secole de construcţii), stilul interiorului fiind rococo, vizibil în ornamentaţia rafinată a bolţilor, în contrast cu solemnitatea exteriorului. Grandioasă e şi orga, realizată în 1929 la Braşov, dar mai ales amvonul, cu un baldachin splendid din lemn.

 

Piatra Secuiului (1.129 m alt.) O vezi de oriunde, odată ce treci de Cheile Aiudului, înspre Rimetea. Pare să umbrească totul, cu piscurile ei golașe, părând

mai degrabă un uriaș culcat pe spate, cu cap, burtă, picioare. Culmile calcaroase ale Pietrei Secuiului se ridică, parcă, pe neaşteptate, compact, în stilul Carpaţilor Meridionali. Este, de altfel, cel mai înalt punct din lanțul Colţilor Trascăului, motiv pentru care este de ani buni de zile preferata parapantiștilor și a cățărătorilor profesioniști. Pentru turiștii de rând există un traseu spre vârf, bine marcat, însă e nevoie de maximă precauție, întrucât s-au întâmplat acolo multe accidente fatale. Traseul respectiv pornește din sat, pe un drum de căruţe și continuă pe o potecă până sus. Urcușul nu e ușor deloc, dar bucuria ajungerii sus, pe munte, merită toată osteneala, mai ales pentru panoramele cu satul Rimetea, Cetatea Colţeşti şi Cheile Aiudului.

 

Cheile Aiudului. Se numesc astfel pentru că se află la doar 12 km distanță de Aiud, pe drumul înspre Rimetea. Te strecori printre ele, în umbra piscurilor lor şi nu poţi să nu te opreşti din loc în loc pentru poze – ba versantul de aici, ba peştera de ‘colo. Înălţimile, aproape de 1.000 m (Vârful Răchiş, 779 m), fac din acest peisaj un adevărat spectacol cu stânci. Şi ai tot timpul să le admiri, în timp ce le parcurgi, fiindcă sunt întinse pe o lungime de 2 km, având o lăţime de 25-150 m. Dar şi mai special e faptul că pereţii rezervaţiei adăpostesc aproape 30 de peşteri, greu accesibile. Totodată, Cheile Aiudului sunt faimoase ca zonă de sport extrem (escaladă, zbor cu parapanta), dar și ca agrement (cicloturism, picnic).

tcopiiCampania inițiată de  Asociația Internațională pentru Transport Public – UITP, denumită ”Creștem cu transportul public” s-a încheiat, fiind considerată una dintre cele mai importante campanii organizate vreodată la nivel mondial pentru susținerea transportului public. Din România, la această campanie a participat și STP Alba Iulia, alături de RATB (București), Tursib (Sibiu), Club Metropolitan, Zona Metropolitană Oradea și Autoritatea de Transport Transregio.

În cifre, campania mondială inițiată de UITP arată cam așa:

–          Operatorii participanți transportă zilnic, împreună, aproximativ 86 de milioane de pasageri;

–          Aproape 300.000 de oameni sunt angajați la firmele participante la campanie;

–          200 de milioane de oameni locuiesc în orașele participante;

–          Mesajul campaniei a fost amplasat în 27.292 de vehicule;

–          90 de participanți din 32 de țări de pe 5 continente (inclusive 21 de capitale).

Printre orașele participante, alături de Alba Iulia, amintim: Rio de Janeiro Area (Fetranspor), Sao Paolo Area (Autopass – CMT), Montreal, Moscova, Lisabona (Carris/Metro), Londra (TfL), Madrid (CTRM), Dublin (Bus Eireann), Paris (RATP Group), Viena (Wiener Linien), Roma (ATAC), Kuala Lumpur (SPAD), Barcelona (TMB) și multe altele.

Un film al campaniei poate fi vizionat la:

http://growpublictransport.org/all-together/the-campaign-in-action/

http://www.youtube.com/watch?v=aFMJNnQ8f4I

În acest film au fost folosite și imagini din campania desfășurată la Alba Iulia, unde aproximativ 250 de copii din grupele mari ale Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 12 au învățat să își cumpere primul bilet de autobuz, să îl valideze și să circule prin oraș.
Mai multe detalii despre orașele participante pot fi găsite pe http://growpublictransport.org/all-together/participating-cities/

Creștere durabilă prin transportul public

UITP a lansat în 2012 campania ”Creștere durabilă prin transportul public” pentru a susține ambiția transportatorilor publici din întreaga lume de a dubla cota de piață a transportului public mondial până în 2015. Campania îi vizează pe cei care iau decizii în toate regiunile lumii cu privire la nevoia urgent de a avea un transport public mai bun. De asemenea, prin această campanie, UITP oferă politicienilor, autorităților de transport și companiilor de transport public soluții legate de modul în care pot îmbunătăti acest domeniu vital al dezvoltării globale și îi ajută să implementeze soluții pentru creșterea mobilității. www.growpublictransport.org

Uniunea Internațională de Transport Public – UITP este o rețea intenațională pentru autorități și operatori, institute de știință și cercetare și furnizori de servicii legate de industria transporturilor. UITP are în prezent peste 3400 de membri din 92 de țări și se consideră avocatul global al transportului public și al inovațiilor din acest sector.

STP Alba Iulia este membru UITP din 2007, iar anul trecut, operatorul din Alba Iulia a găzduit întâlnirea cu numărul 100 a Comitetului de Transport Regional al acestei organizații, în timpul căruia s-au pregătit documentele pentru Congresul Mondial al UITP care va avea loc în acest an.

Anul trecut, operatorul din Alba Iulia a găzduit întâlnirea cu numărul 100 a Comitetului de Transport Regional al acestei organizații, în timpul căruia s-au pregătit documentele pentru Congresul Mondial al UITP. Vizitați site-ul nostru: www.uitp.org

foto: iploiesti.ro
foto: iploiesti.ro
foto: iploiesti.ro

Poliţia municipiului Aiud a fost sesizată prin 112 cu privire la faptul că la un local public din Aiud, s-a produs un scandal.

Imediat, la faţa locului, s-au deplasat poliţiştii de ordine publică care au intervenit pentru aplanarea conflictului şi l-au identificat pe T.M., de 69 de ani, din Aiud, care, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat un scandal şi a adresat injurii celor prezenţi în bar şi i-a ameninţat cu un cuţit ce îl avea asupra sa.

T.M. a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Aiud unde pe numele său au fost întocmite actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice”  şi port fără drept al cuțitului.

Foto-arhiva2002-1Regiunea Centru primește vizita unei delegații parlamentare a Landului Brandenburg. Delegația germană, condusă de doamna Barbara Richstein, Președinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului landului german, efectuează această vizită oficială, ca urmare a invitaţiei transmise de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru. Obiectivul vizitei delegației germane este de a consolida relațiile de colaborare dintre cele două regiuni, demarate în urmă cu 10 ani și de a diversifica domeniul viitoarelor colaborări, punând bazele schimburilor de experiență ce vor susține ambele regiuni în dezvoltarea lor economico-socială. În cadrul acestei vizite, delegația germană are programate întâlniri de lucru la Brașov, Sibiu și Alba Iulia.

Marți, 22 octombrie, membrii delegației germane se vor întâlni cu conducerea Regiunii Centru și cu factori de decizie politico-administrativi, la Hotelul Parc din Alba Iulia, pentru a marca împlinirea unui deceniu de parteneriat bilateral.

Colaborarea între Regiunea Centru şi Landul Brandenburg a debutat în perioada 2002-2003, odată cu aprobarea Convenției încheiate în cadrul Proiectului de Twinning Regional pentru implementarea Planului Naţional de Dezvoltare şi s-a dezvoltat continuu, prin intermediul altor proiecte şi iniţiative parteneriale.

În anii ce au urmat, în cadrul a trei proiecte de Twinning realizate, activitatea s-a concentrat asupra dezvoltării capacităţii instituţionale a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea coordonării procesului de dezvoltare regională. Pe lângă activităţile specifice colaborării inter-regionale, s-au dezvoltat și alte parteneriate între cele două regiuni, precum și colaborări punctuale în diferite proiecte europene.

Experiența ADR Centru s-a dezvoltat continuu, începând cu anul 2003, fiind astfel asigurată dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor la nivelul reprezentanţilor politici şi administrativi din Regiunea Centru cu Landul Brandenburg, în același timp fiind acordat tot sprijinul necesar administraţiei și instituţiilor publice din Regiunea Centru.

De-a lungul celor 10 ani de colaborare şi parteneriat cu Landul Brandenburg şi cu Ministerul Federal pentru Economie şi Tehnologie al Germaniei, în cadrul unor proiecte sau acţiuni comune pe diferite teme de interes pentru dezvoltarea regională, s-a realizat transferul de bune practici şi expertiză în domenii precum schimbările demografice, utilizarea surselor regenerabile de energie, dezvoltarea oraşelor cu centre istorice, educaţie profesională iniţială, promovare economică regională, dezvoltarea de clustere, dar şi al promovării regiunii pe lângă Uniunea Europeană.

A trecut un deceniu de când suntem parteneri cu Landul Brandenburg din Germania.

În acest răstimp, ADR Centru a devenit o instituție tot mai complexă, cu activitate dedicată tuturor cetățenilor regiunii, prin atragerea fondurilor europene, dar și experților din diferite domenii de interes, în special prin sprijinul acordat în elaborarea planurilor integrate de dezvoltare la nivel judeţean şi local.

De-a lungul timpului, prin parteneriatul creat, am asigurat dezvoltarea și pregătirea personalului nostru, dobândind expertiză în planificare anuală şi multianuală, dar și în controlul fondurilor publice.

Suntem mai bine informați în legătură cu instrumentele şi regulamentele Uniunii Europene, dar și în privința raportărilor către Comisia Europeană.

Ne-am consolidat capacitatea instituţională și am susținut înființarea structurilor regionale din Regiunea Centru, pentru realizarea documentelor strategice, în special a Planului Regional de Dezvoltare, precum şi pentru realizarea cadrului instituţional regional, necesar implementării Programului Operaţional Regional.

Cooperarea noastră a dus și la promovarea oportunităţilor de dezvoltare a unor parteneriate economice între Regiunea Centru şi Germania, în cadrul misiunilor economice realizate de Landul Brandenburg în Regiunea Centru.

Pentru viitor, ne dorim permanentizarea parteneriatului dintre cele două regiuni și intensificarea colaborării, pentru elaborarea în comun a unor proiecte europene multilaterale în domenii ca dezvoltare urbană și rurală, protecţia climei, sau formare profesională continuă, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Programul delegației germane în Regiunea Centru prevede o întrevedere pe probleme privind cooperare în domeniul cercetării, al transferului tehnologic și al dezvoltării urbane la Brașov, în cursul zilei de luni, precum și dezbateri cu membrii comunității germane, vizite la proiecte finanțate cu fonduri europene și întâlniri cu oamenii de afaceri, miercuri, la Sibiu.

Marți, după ce vor fi vizitate proiecte dezvoltate de municipalitatea albaiuliană în perimetrul Cetății Vauban, la Hotel Parc din Alba Iulia, începând cu ora 11.30, va avea loc Întâlnirea oficială în cadrul căreia va fi analizat parteneriatul bilateral și se va discuta punctual pe marginea proiectelor comune, derulate în domeniile dezvoltării urbane, promovării turismului, utilizării eficiente a resurselor de energie regenerabilă, precum și în domeniul cercetării și al formării profesionale continue.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook