Tags Posts tagged with "UE"

UE

Centrala termică în condensare, singura care va mai fi vândută în magazinele de specialitate din România de la 26 septembrie, este cu până la 50% mai eficientă decât cea convenţională. De asemenea, este şi mai scumpă – 3.500 de lei, faţă de circa 2.000 de lei, se arată într-o știre publicată de economica.net.

Din 26 septembrie 2015, românii nu vor mai putea cumpăra decât centrale termice în condensare, pentru că o directivă europeană impune comercializarea doar acelor produse care ating un anume grad de eficienţă energetică cu un consum mai mic de gaze. Practic, centrala convenţională dispare din magazine – nu va mai putea fi cumpărată de niciunde de pe teritoriul României, ca, de altfel, şi de pe teritoriul UE.

Mai multe puteți citi aici.

Sutele de neconformităţi constatate pe autostrada Sibiu – Orăştie îi îngrijorează pe reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Publice (CNADNR), care recunosc, prin vocea unui oficial, că deşi au avut rapoartele de neconformitate, nu au fost foarte atenţi la ce spun acestea. Invitat la Realitatea TV, directorul de investiţii al CNADNR, Alin Goga, a declarat că, la câte deficienţe au fost constatate, autostrada ar trebui să fie închisă traficului şi reconstruită de la zero. Mai mult, „s-ar putea ca și Uniunea Europeană, ținând cont că am făcut niște plăți nelegale, să ne spună să le dăm toți banii înapoi”, a mai spus Goga.

„Tot ce am plătit trebuie scos afară şi să construim din nou”

„Trebuie să scoatem tot afară și – am vorbit asta cu profesori universitari, cu absolut toată lumea – în condițiile în care am știut că recepționăm un lucru defect. A fost o pasivitate”, a spus directorul de investiții al CNADNR.
Potrivit directorului de investiţii al CNADNR, o rezolvare tehnică a tuturor deficienţelor de pe acest tronson de autostradă ar costa cam 250 de milioane de euro, în condiţiile în care firma italiană care s-a ocupat de proiect a primit toţi banii din contract, deşi lucrările sale au prezentat peste 300 de deficienţe.

„Tot ce am plătit trebuie scos afară și să construim, din nou, de la zero. Planurile de alunecare sunt avansate. Şi ce este cel mai grav este că noi am avut rapoarte comandate de CNADNR, de constructor, care ne-au spus și am știut şi din raportul doamnei Sanda Manea, profesor la Universitatea de Construcții București, că sunt greșeli de proiectare și de execuție. Am știut din decembrie, anul trecut, și noi am plătit autostrada integral, în condițiile în care am știut că lucrurile sunt făcute greșit”, a confirmat directorul de investiţii al CNADNR.

Consultantul pe lucrare a fost concediat de CNADNR, dar a câştigat în instanţă şi cere zece milioane

Cele 300 de note de neconformitate pe marginea execuţiei lucrărilor au fost făcute de firma Consitrans – consultant pe lucrare al CNADNR. Nu a lipsit nici sesizarea de la DRDP Brașov, care a avertizat că există un plan de alunecare, ce afectează și magistrala de cale ferată.

„Nu firma asta era inginerul. Era consultant și ăla spune <<vezi că nu sunt în regulă>>. Noi le-am ascuns, l-am dat pe ăla afară și am pus niște salariați de-ai noștri. Consitrans a câștigat în tribunal și trebuie să le dăm și zece milioane de lei. Punem niște salariați și oricât de bine intenționați ar vrea să fie, nu au experiență de șantier, pentru că sunt oameni care au stat mai mult la birouri și ei depind de un director. Specialiștilor care au verificat calitatea tehnică a construcțiilor le-a luat o zi să spună că nu e în regulă. Autrostrada trebuie închisă”, a declarat Alin Goga.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

În perioada 25 iunie – 3 iulie a avut loc a treia mobilitate în cadrul proiectului Dida Media Europe, implementat de Consiliul județean Alba – în calitate de coordonator al proiectului, alături de Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia, Casa Corpului Didactic Alba și Asociația Alba-Manche Împreună/Ami în parteneriat cu Officio Scolastico Le Marche din Italia, consorţiul partenerial italian fiind alcătuit din 13 organizații, școli, asociații și autorități locale.

În cadrul vizitei au fost organizate întâlniri de lucru cu partenerii italieni, desfășurate în localitățile Senigallia, San Benedetto, Ostra (din regiunea Le Marche), precum și la Roma, la sediul reprezentanței italiene a Comisiei Europene.

Temele întâlnirilor au fost educația pentru cetățenia europeană în rândul tinerilor, cooperarea transnațională în domeniul programelor de educație și schimburi culturale finanțate prin programe ale Comisiei Europene, integrarea tinerilor în contextul liberalizării pieței muncii și a liberei circulații a persoanelor în spațiul european constituind preocupări majore ale tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.

Prezentările specialiștilor italieni referitor la integrarea tinerilor si viitorul Uniunii Europene au reafirmat imperativ necesitatea coordonării politicilor destinate educației si tineretului, la nivelul tuturor statelor membre, în vederea depășirii decalajelor existente încă intre țările mai nou integrate (cum este și cazul României) în UE și statele vestice, inițiatoare ale actualei structuri geo-politice europene.

Au fost dezbătute aspecte importante legate de problemele actuale ale UE: criza economică, lipsa locurilor de muncă, imigrația, extremismul religios, terorismul – principalele pericole cărora trebuie să le facă față cetățenii UE în prezent.

Una din direcțiile de revigorare a spațiului european – identificată și propusă în cadrul dialogului transnațional – a fost dimensiunea culturală europeană. Educarea tinerilor in spiritul valorilor europene este una din direcțiile esențiale ce trebuie dezvoltate în prezent, pentru a asigura continuitatea și stabilitatea spațiului european, ca identitate economico-socială și culturală în competiția cu ceilalți poli de dezvoltare, în contextul fenomenului de globalizare.

Mobilitatea organizată în cadrul proiectului a consolidat relațiile de colaborare inițiate între administrația județului Alba și regiunea Le Marche din Italia în vederea dezvoltării unor proiecte viitoare, temă ce va fi abordată și cu prilejul mobilității partenerilor italieni, vizită ce se va desfășura în perioada 23-26 iulie.

ADR Centru sintetizează informațiile privind fondurile europene
CARAVANA DE INFORMARE PRIVIND PRIORITĂȚILE DE INVESTIȚII DIN FONDURI NERAMBURSABILE

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în colaborare cu Consiliile județene din Regiunea Centru și reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, dar și ai altor organisme regionale, vor prezenta, marți 21 aprilie 2015, în Sala ”Orchidea Events” din Sfântu Gheorghe, informații actualizate privind pregătirea de proiecte pentru perioada de finanțare 2014-2020. Seria acestor evenimente a inclus, săptămâna trecută, întâlniri de lucru la Miercurea Ciuc și Brașov și va continua miercuri la Alba Iulia, iar până la sfârșitul lunii aprilie astfel de întâlniri vor fi organizate la Târgu Mureș și Sibiu. În acest fel, la nivel regional, peste 600 de persoane vor primi cele mai recente informații privind proiectele finanțate din fonduri europene, în următoarea perioadă.

Suita acestor evenimente a fost concepută de ADR Centru pentru a veni în sprijinul potențialilor solicitanți de fonduri europene nerambursabile, alocate prin Programele Operaționale 2014-2020. Transferul noilor informații se bazează pe experiența dobândită prin implementarea POR 2007-2013, pe prezentarea proiectelor de succes și a metodelor prin care au fost depășite eventualele probleme întâmpinate pe parcursul derulării acestora. În cadrul Ședinței CDR Centru din luna martie, desfășurată la Brașov, a fost analizată oportunitatea derulării unor astfel de seminarii de informare a potențialilor beneficiari de fonduri europene nerambursabile, pentru pregătirea proiectelor finanțabile în perioada 2014-2020. Membrii CDR Centru au fost de acord în unanimitate că această propunere vine în întâmpinarea nevoilor potențialilor beneficiari de fonduri și au solicitat ADR Centru organizarea acestor întâlniri de lucru, reunite sub egida unei Caravane de informare ”Fondurile Europene 2014-2020 în Regiunea Centru”, care se va derula în perioada 15-30 aprilie 2015. În județul Covasna evenimentul propus va avea loc în Sala Orchidea Events” din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 11. În data de 22.04.2015 va avea loc și cel de-al patrulea seminar de acest gen, la Alba Iulia, în sala de conferințe a Hotelului Parc.

La precedentul eveniment, din Brașov, au fost prezenți, în calitate de reprezentanți ai instituțiilor de nivel guvernamental, domnii Valeriu Șoneriu, Secretar de stat în cadrul MFE și Cătălin Gheran, director în cadrul AM POS Mediu. Tot la seminarul din Brașov a participat domnul prefect Mihai Mohaci, vicepreședintele CJ Brașov – Mihail Veștea, directorul OI POS Mediu Sibiu, Mihai Croitoru și doamna Nicoleta Buta, director AFIR Brașov. Cu o zi înainte, în 16 aprilie, la Miercurea Ciuc, seminarul de lucru organizat de ADR Centru s-a bucurat de prezența vicepreședintelui CJ Harghita, domnul Barti Tihamer și a directorului AFIR Harghita, Ioan Hîrb. La seminariile din Harghita și Brașov au participat peste 230 de persoane, interesate de pregătirea noilor proiecte finanțate din fonduri europene.

”Am constatat, în aceste întâlniri directe, că nevoia de informare a potențialilor beneficiari de fonduri nerambursabile este foarte mare. Un aspect important al noii perioade de programare, în cadrul căreia au fost deja lansate patru programe operaționale, îl constituie corelarea viitoarelor finanțări europene pentru anii 2014-2020, pe principalele direcții de dezvoltare: Competitivitatea, Oamenii și societatea, Infrastructura și Resursele, dar și Spațiul rural. De aceea, am axat seminariile noastre pe câteva paliere, respectiv pe prezentarea stadiului de implementare a POR în perioada 2007-2013, pe prezentarea unor probleme, dar și a proiectelor de succes din perioada care se încheie în acest an, precum și pe o prezentare a legăturilor dintre toate programele operaționale, astfel încât să ne maximizăm impactul multiplicării de informații. Această acțiune va susține, cu siguranță, activitatea noastră instituțională de coordonare a finanțărilor acordate prin programul REGIO, în așa fel încât, la finalul anului 2015, gradul de absorbție a fondurilor nerambursabile alocate regiunii să depășească valoarea de 80%. Am beneficiat, în demersul nostru de organizare a seminariilor din cadrul Caravanei, de sprijinul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ai Organismului Intermediar POSDRU Regiunea Centru, ai altor organisme implicate în pregătirea de proiecte pentru perioada de finanțare 2014-2020 și, în special, al Consiliilor județene din Regiunea Centru”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la aceste evenimente de informare din Regiunea Centru.

ADR Centru a demarat în luna martie procesul de contractare a proiectelor selectate pentru finanțare în cadrul Axei Prioritare 1 – Operațiunea 1.1.1 ”Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile pentru întreprinderi”. Apelul de proiecte lansat în luna octombrie 2014 a oferit firmelor beneficiare fonduri nerambursabile pentru achiziția de utilaje destinate sectorului productiv. Prin seminarul organizat la Alba Iulia pentru reprezentanții beneficiarilor primelor contracte de finanțare semnate s-a urmărit diseminarea metodologiei de lucru pentru derularea rapidă a proiectelor.

Cele 18 cereri selectate spre finanțare din Regiunea Centru, pe acest apel de proiecte, au o valoare totală de peste 82,5 milioane lei și vor beneficia de peste 41 milioane lei fonduri nerambursabile din Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013. La finalul anului 2014 a fost lansat acest ultim apel de proiecte pe Axa Prioritară 1 a POSCCE, în cadrul Domeniului Major de Intervenţie 1.1 – Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM. Acest apel a vizat utilizarea eficientă a resurselor financiare europene pentru finanțarea sistemelor de producţie inovative şi eco-eficiente ale întreprinderilor. În cadrul acestui apel, accesibil atât IMM cât și întreprinderilor mari, au fost depuse un număr de peste 900 de proiecte din toată țara. Valoarea finanțării nerambursabile maxime a fost stabilită la suma de 4.450.000 lei pentru IMM și 17.800.000 lei pentru întreprinderi mari, iar cheltuielile eligibile vizează achiziția de echipamente și active intangibile, necesare proceselor de producție.

În urma semnării contractelor de finanțare, beneficiarii de fonduri au fost invitați la sediul ADR Centru pentru a participa la discuții pe tema implementării proiectelor. Cei prezenți la seminar au primit informații punctuale despre documentele ce trebuie prezentate la ADR Centru. De asemenea, a fost prezentat și Ordinul 1120/2013 privind aprobarea Procedurii simplificate aplicate de beneficiarii privaţi pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări. Se va pune un accent deosebit pe detalierea mecanismului cererilor de plată, dar și asupra prevederilor Manualului de identitate vizuală ce sunt aplicate de către toți beneficiarii. La finalul seminarului, pentru cei ce doresc să mai acceseze și alte fonduri nerambursabile, se vor prezenta direcțiile europene și naționale în ceea privește finanțarea firmelor din fonduri europene în perioada 2014-2020.

”Acest apel de proiecte reprezintă o oportunitate pentru economia Regiunii Centru de a atrage noi fonduri pentru dezvoltare. Un prim avantaj al acestei sesiuni a constat în faptul că procesul de evaluare și contractare s-a desfășurat imediat după depunerea proiectelor și așa au trecut mai puțin de trei luni de la depunerea proiectelor și până la demararea contractării. De fapt, aceste proiecte sunt de actualitate și reflectă nevoile de investiții ale solicitanților, precum și evoluțiile tehnologice de ultima oră. De asemenea, fiind condiționate de finalizarea implementării până la sfârșitul acestui an, aceste proiecte vor genera efecte imediate în economia regională. Am discutat cu beneficiarii despre cum îi putem sprijini să-și implementeze cât mai bine proiectele. Cu toții am convenit că acest apel de proiecte va avea o contribuție importantă la absorbția fondurilor prevăzute în cadrul Axei 1 POSCCE”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Specifică acestui apel de proiecte a fost prevederea conform căreia au avut acces la finanțare toate proiectele care întrunesc un punctaj de peste 80 de puncte. Din Regiunea Centru, au fost selectate pentru finanțare un număr de 18 proiecte având beneficiari IMM, care totalizează investiții ce depășesc 82,5 milioane lei iar finanțarea nerambursabilă atrasă este de peste 41,13 milioane lei. Aceste proiecte vor contribui la menținerea a 1116 locuri de muncă și vor crea alte 82. În total vor fi achiziționate 95 de active industriale tangibile și intangibile care vor contribui la creșterea cifrei de afaceri și a exportului beneficiarilor cu procente cuprinse intre 10 si 110%.

Comisia Europeană a rambursat României în acest an fonduri cu o valoare de peste 678 milioane de euro, aferente aplicațiilor de plată transmise în anul 2014 și în anul 2015.

„România a încasat în acest an peste 678 milioane de euro de la Comisia Europeană. În luna februarie a.c., țării noastre i-au fost rambursate fonduri în valoare de peste 460 milioane de euro, iar în luna martie a.c. i-au fost rambursate alte fonduri în valoare de aproximativ 217 milioane de euro”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Sumele rambursate României în anul 2015 din fondurile structurale și de coeziune:

Programul Operațional Sectorial Transport- aprox. 299 milioane de euro
Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane-aprox. 158 milioane de euro
Programul Operațional Regional-aprox. 137 milioane de euro
Programul Operațional Sectorial Mediu- aprox. 68 milioane de euro
Programul Operațional Asistență Tehnică- aprox. 17 milioane de euro

În prezent, rata de absorbție curentă este de aproximativ 53%.

„Obiectivul nostru este să atingem o rată de absorbție de aproximativ 80% la sfârșitul acestui an. Este un obiectiv fezabil, în primul rând datorită măsurilor pe care am început să le implementăm încă din anul 2013 și pe care le continuăm și în acest an. Vă reamintesc, acest an este ultimul în care mai putem cheltui fondurile alocate de UE pentru perioada de programare 2007 – 2013”, a adăugat ministrul Eugen Teodorovici.

foto: max-media.ro

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Alba, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene și a unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2011-2014.

În cursul zilei de 02 martie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate în municipiul București și în județele: Prahova, Cluj și Brașov, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

La Cluj percheziţiile l-ar viza pe preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu.
Din primele informații, ancheta vizează derularea unei privind construirea unei stații de epurare a apelor menajere de la Ocna Sibiu și Luncani. În primul caz, licitația a fost anulată de beneficiar după ce a fost câștigată de Napoca SA, pe motiv că proiectul nu corespunde cerințelor proiectului. În al doilea caz, este vorba tot despre o investiție care privește construirea unei stații de epurare, la Luncani, județul Mureș, investiție care a fost finalizată dar nu a fost recepționată, potrivit evz.ro.
Investiția derulată de CJ Brașov și CJ Mureș se ridică la peste 400 de milioane de lei, adică 90 de milioane de euro. Prejudiciul propriu zis este de opt milioane de lei, susțin surse bine informate.
Tot din primele informații procurorii DNA au descins la locuința președintelui CCI Cluj, un apartament de patru camere situat în cartierul Gheorgheni, din Cluj Napoca dar și la fostul birou de la societatea Napoca Construcții, a cărui președinte al Consiliul de Administrație a fost până de în luna ianuarie 2015 când și-a dat demisia. Oficial, acționarul majoritar al SC Napoca SA a anunțat revocarea din funcția de președinte al Consiliului de Administrație, la Adunarea Generală a Acționarilor care a avut loc în februarie 2015. A doua zi după ce a aflat de această intenție, Dimitriu și-a anunțat demisia, potrivit evz.ro.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Dezvoltarea comunităţilor locale prin economie socială – un proiect european cu caracter social care va genera noi locuri de munca pentru Alba Iulia
Proiectul este implementat pe o durată de 12 luni, începând cu data de 29 decembrie 2014, de către Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Asociaţia EFECT – Educație, Formare, Evaluare, Creativitate, Tradiție; Asociaţia Oameni Sănătoşi; ASOCIAŢIA START CARIERA; SC N&D ANDRA OIL SRL şi ACPDA- Associaco Cultural Porto d’Artes, fiind finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Axa prioritară 6 „Promovarea Incluziunii Sociale” Domeniul major de intervenţie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”.
Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă creşterea participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, în viaţa economică şi socială atât prin îmbunătăţirea competenţelor şi dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale ale acestora cât şi prin punerea în practică a unui model eficient de economie socială utilizând transferul de bune practici, promovarea unei societăţi inclusive şi coezive în scopul asigurării bunăstarii cetăţenilor la nivelul a 3 regiuni de dezvoltare (Regiunea Centru, Regiunea Bucureşti-Ilfov, Regiunea Vest). Practic, proiectul va genera 12 structuri de economie socială, dintre care 7 vor fi active la nivelul județului Alba și în Alba Iulia.
„Unii asociază noţiunea de Primărie strict cu performanţe edilitare şi administrative. Alba Iulia a dovedit că a trecut de mult peste concepţii minimaliste şi a învăţat că grija faţă de oraş înseamnă, înainte de toate, atenţie faţă de oameni. În Alba Iulia latura socială a comunităţii are o identitate fermă, tocmai prin acest tip de proiecte derulate cu societatea civilă. Şi în cadrul acestui proiect avem un parteneriat valoros, un acompaniament ce ne va ajuta să scoatem pe piaţa muncii un număr de 12 întreprinderi sociale, echivalentul a 60 locuri de muncă.” (Mircea Hava – primarul Municipiului Alba Iulia)
Proiectul are un buget în valoare totală de 9.749.425,80 RON, din care Asistenţa financiară nerambursabilă 9.554.437,28 RON reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, iar contribuţia solicitantului este de 194.988,52 RON, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook