Tags Posts tagged with "Traian Berbeceanu"

Traian Berbeceanu

Comisarul Traian Berbeceanu susţinea, într-o discuţie interceptată de procurorii anticorupţie, că şefa DIICOT, Alina Bica, şi şeful Poliţiei române, Petre Tobă, ar fi cunoscut problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, după ce ar fost informaţi de către el.

În rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe anchetatorii lui Berbeceanu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) redau conţinutul unei discuţii dintre acesta şi adjunctul şefului Poliţiei Române, Florentin Robescu.

În această discuţie, care a fost interceptată de DNA, Berbeceanu susţinea că şefa DIICOT şi şeful Poliţiei Române ar fi fost informaţi de el despre problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, inclusiv despre conflictul său cu procurorul Ioan Mureşan.

În discuţia cu Robescu, Berbeceanu mai spunea că i s-a reproşat faptul că „vânează” procurori DIICOT, deşi nici el nu este „Albă ca Zăpada”.

„Florentin Robescu (FR): : Adică… Bine, oricum, ai văzut când am vorbit noi atunci la Iaşi, că am vorbit de multe ori atunci şi ţi-am zis: bă, TRAIANE, fă un raport, mă, detaliat cu toate astea.
Traian Berbeceanu (TB): Păi d-aia l-am şi făcut, FLORENTIN. Deci când am vorbit la Iaşi, pe cuvântul meu de onoare că am avut deplină încredere că BICA face ceva. …(neinteligibil)… Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni vin cu… cu ăsta, cum îl cheamă, cu JEAN.
FR: Dar nu ştii că am şi vorbit cu ei şi am zis: bă, uite, vorbesc cu asta să stea de vorbă cu ea să nu ştiu ce.
TB: Da, păi mulţumită ţie am reuşit să stau de vorbă cu ea. Pe urmă când am văzut că după chestia de la Iaşi nu s-a întâmplat nimic şi tot continuă, tot continuă, tot continuă, am zis bă trebuie să fac ceva şi atuncea am făcut raportul ăla şi l-am dus la domnul TOBĂ. Eu atuncea mi-am dat seama că îs cărţile făcute că mi-o zis TOBĂ că dacă mă mut la altă Brigadă.
FR: Da, da.
TB: Deci eu mi-am dat seama că-s cărţile făcute.
FR: Mă, dar tu ai mai fost la el după aia? Nu.
TB: Nu, am vorbit cu el pe 6 seara atuncea. Când a fost asta?
FR: Nu, după raport, te întreb.
TB: Nu, nu, atuncea, lunea.
FR: Dar în schimb ai fost la asta? Te-a chemat asta?
TB: La BICA am fost eu în audienţă. Eram în Bucureşti, cu altă treabă, nu ştiu cu ce…
FR: Nu mi-ai zis atunci, n-am ştiu că…
TB: I-am zis la JEAN, nu ţi-a zis? Poi, deci am fost la ea în audienţă, eram cu… dosarul ăla mare pe laminate pe care îl aveam în lucru şi care urma să … Şi seara…
FR: Dar nu atunci când ai venit cu MUREŞAN, atunci ştiu.
TB: Nu, nu, nu! Aia când am venit cu MUREŞAN a fost chiar când au numit-o pe ea, după ce au instalat-o pe ea.
FR: Când a chemat şefii de brigăzi.
TB: A fost înainte de chestia cu Iaşi-ul chiar. Ştii, că după aia a fost convocarea cu ofiţerii de legătură la Iaşi când i-am spus ei prima dată. Şi când am venit în Bucureşti, am zis bă, ceva nu-i în regulă, şi hai să-i dau eu… şi i-am dat de pe telefonul mobil de pe internet… i-am dat un mail. Şi am scris încă odată: domne, aşa cum v-am adus la cunoştinţă şi la Iaşi, sunt probleme deosebite, foarte grave şi trebuie să le discutăm. Sunt în Bucureşti şi aş aprecia dacă mă primiţi mâine în audienţă. Şi a doua zi dimineaţă m-a sunat de la ea de la cabinet că mă aşteaptă la ora 2 sau la nu ştiu cât. Şi m-am dus în audienţă şi i-am spus încă odată. Eu atuncea mi-am dat seama că atuncea când am adus raportul la TOBĂ, JEAN ştii cum a zis că i-l arată la GEORGIANA HOSU (adjuncta şefei DIICOT – n.r.). Eu nu cred că i l-o arătat la GEORGIANA HOSU, cred că i l-a arătat la BICA, pentru că BICA de când am intrat în birou la ea, era şi GEORGIANA HOSU de faţă: că ce, că mi-ai făcut raportul ăla, că m-a luat de urechi procurorul general că nu ştia nimica, că acuma nu se mai poate face nimica. Şi i-am zis: doamna procuror şef, adică cum nu se mai poate face nimica? Că da, că ce e scris e scris. Şi i-am zis că nu vreau să se facă nimica, decât să se verifice aspectele din raport. Eu îs poliţist. Eu nu lucrez la Ministerul Public, am procedat legal. Am făcut un raport pe care l-am înregistrat şi l-am dat domnului inspector general.
FR: Am înţeles că era pornită rău atunci împotriva ta.
TB: Da, era pornită rău.
FR: Adică, ţi-a zis ceva de genul că tu nu eşti curat sau că nu eşti…?
TB: Nu sunt Albă ca Zăpada!
FR: Nu eşti Albă ca…
TB: A zis: că ce, că tu ai scris de procurorii mei, că tu îmi vânezi procurorii mei, că nici tu nu eşti Albă ca Zăpada. Şi i-am zis: doamna procuror şef, eu sunt un poliţist cinstit, eu dacă nu aveam probleme, nu aveam tupeul să fac ceea ce-am făcut.
FR: …(neinteligibil)…
TB: Şi i-am spus: mi-o spus domnul inspector general că opinia dumneavoastră este să mă mut la altă brigadă sau să mă mut la Bucureşti, iar eu nu sunt de acord să mă mut. Să nu crezi dumneata că pleacă MUREŞAN şi dumneata rămâi acolo! Şi i-am zis: doamnă, eu nu vreau decât să se verifice aspectele respective şi să se ia măsuri legale. Poate sunt cel mai bun, poate greşesc, să se verifice. Şi i-am zis: vă rog mult de tot, dacă într-adevăr, aşa cum avem informaţii, este un dosar în lucru şi eu şi echipa mea suntem dispuşi oricând să venim, să nu faceţi spectacol şi d-astea. Noi suntem înarmaţi permanent, nu ştiu ce. Că nu ştiu ce mai putem face acuma, că lăsaţi-mă să mă gândesc. Doamne procuror şef, eu am deplină încredere în doamna GEORGIANA HOSU, pentru că am lucrat cu dumneaei în mai multe dosare pe economic, cum hotărâţi aşa facem”

În aceeaşi discuţie, adjunctul şefului Poliţiei Române spunea că la conducerea Ministerului de Interne au existat nemulţumiri legate de faptul că nu a fost prezentat raportul în care Berbeceanu prezenta problemele. Tot Florentin Robescu îi spunea lui Berbeceanu că ar fi trebuit să propună cercetarea prealabilă a lui Alin Mirel Muntean – ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, deferit justiţiei prin acelaşi rechizitoriu.

„FR: Ministrul de vreo trei ori a zis, i-a zis lui TOBĂ: domnul TOBĂ, nu-i normal domne. Eu de ce nu am fost informat de treaba asta? Eu de ce nu am ştiut? Mie de ce nu mi s-a prezentat raportul şi nu ştiu ce. Şi ăsta a început s-o dea în bărci: păi da, dar ştiţi că avem multe cadre şi nu ne-am gândit că o să ajungă aicea.
TB: Dar el se gândeşte la mine, un ofiţer superior de poliţie… la un şef de brigadă, la unul care mi-am dat sufletul pentru poliţia asta, deci FLORENTINE, acum tu ştii, TOBĂ avea o mie de pârghii, fără să se bage peste procurori, putea să dispună să vină ăştia… domnul SANDU, cum îi zice, inspecţia internă, să verifice aspectele pe care le-am sesizat eu cu privire la poliţişti, nimic altceva.
FR: Bă, dar ştii ce, ştii p-aia… Tu ştii? Nici mie nu mi-a venit atuncea …(neinteligibil)… îmi pare rău. Tu trebuia, tu trebuia să faci… să propui cercetare prealabilă pentru ăsta pentru MUNTEAN. Nu? Că tu erai şeful lui. …(neinteligibil)…
TB: Da, FLORENTIN, dar eu când am mers, când am fost atuncea la raport la domnul TOBĂ, când ai fost cu mine şi zicea: bă, sigur vrei să-i dau drumul? După ce m-a ţinut 12 ore …(neinteligibil)… şi i-am zis: da, categoric. Bă, îi dau drumul! I-am zis: daţi-i drumul! Şi atuncea i-am şi spus: cum vedeţi şi dumneavoastră sunt şi aspecte comise de poliţişti care sunt competenţa Ministerului, care poate să le verifice oricine. Era sesizare către Şeful Poliţiei Române. Şi stai şi te gândeşti: dacă-s fapte făcute de procurori sau prezumtive, nu mă bag că nu le pot verifica, dar alea făcute de poliţişti le pot verifica. Şi era cu totul şi cu totul altceva dacă venea Corpul de control şi zicea: bă, am discutat cu 50 de poliţişti şi uite ce-a rezultat, că toţi din brigadă i-ar fi spus şi nu se ajungea la aşa ceva. Şi atuncea nu puteau nici ăştia de la DIICOT să spună că… mizeria asta. Dar n-or vrut, că aicea a fost…
FR: N-or vrut. Păi nu vor pentru că… ce să zic?
TB: Şi JEAN o băgat tot sub preş şi cum o hotărât BICA exact aşa a făcut.
FR: Păi d-asta… dacă nu au căzut la o… la un moment dat dacă nu au căzut la o înţelegere…
TB: A fost o înţelegere clară. Eu sunt absolut convins că a fost o înţelegere”

Cu acelaşi prilej, Berbeceanu i-a spus adjunctul şefului Poliţiei Române şi că pregătise un raport pe care voia să îl trimită ministrului de Interne şi premierului.

„BERBECEANU TRAIAN: Eu exact raportul care l-am făcut către domnul TOBĂ l-am făcut cu câteva zile înainte de a fi arestat, exact… deci, cu acelaşi conţinut şi către ministru şi către premier. Numai n-am mai apucat să le semnez, că am vrut să le trimit. Am zis nu se poate!
ROBESCU FLORENTIN: Am înţeles că-l are că i l-am dat eu.
BERBECEANU TRAIAN: Da, bine. Eu nu ştiam, da. Deci nu se poate… deja au făcut şase luni şi…”

În 16 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 18 iulie a constatat că sunt legale şi temeinice măsurile preventive ale controlului judiciar luate faţă de Mureşan, Cean şi Muntean.

În perioada în care se află sub control judicar, cei trei trebuie să se prezinte la instanţă de câte ori sunt chemaţi, să informeze dacă îşi schimbă domiciliul, să se prezinte la secţiile de poliţie desemnate cu supravegherea lor, conform programului stabilit sau de câte ori sunt chemaţi, să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei, să nu se apropie şi să nu comunice între ei, cu Traian Berbeceanu sau cu martorii indicaţi în rechizitoriu, să nu deţina, să nu folosească şi sa nu poarte arme.

Ioan Mureşan şi Alin Muntean sunt sub supravegherea Poliţiei Alba Iulia, iar Nicolaie Ioan Cean, sub supravegherea Poliţiei Brad.

Mureşan a demisionat de la conducerea DIICOT Alba, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul lui, acesta fiind eliberat din funcţie în 29 mai.

 

Sursa: Mediafax

BerbeceanuProcurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au adus în data de 16.05.2014 la cunoștința inculpatului Berbeceanu Traian noile acuzaţii formulate ca urmare a dispunerii extinderii urmăririi penale şi a acţiunii penale faţă de acesta.  

Într-un comunicat de presă al DIICOT, se arată că „Din actele de urmărire penală efectuate ulterior, au rezultat indicii rezonabile şi probe în legătură cu săvârşirea de către Berbeceanu Traian a unor fapte noi.

În cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I.  şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A., pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

Pentru disimularea adevăratei naturi a circulaţiei bunului anterior menţionat s-a creat aparenţa transmiterii către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate, deşi, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare, având drept consecinţă scoaterea frauduloasă a bunului în cauză din patrimoniul societăţii.

În raport cu situaţia de fapt prezentată în cele care preced, s-a dispus extinderea urmăririi penale şi a acţiunii penale faţă de inculpatul Berbeceanu Traian, sub aspectul săvârşirii:

1). infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, fapta constând în aceea că, în cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I. şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A. pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale;

2.) infracţiunii de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002, republicată,  fapta constând în aceea că a disimulat adevărata natură a circulației autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparența, contrară realității, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. U. S.R.L. către inculpatul Berbeceanu Traian în temeiul unei convenții oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis, cu titlu gratuit, ca obiect al infracţiunii de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare;

3). infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 alin. 1 C.p.,  fapta  constând în aceea că a falsificat înscrisul intitulat „contract de vânzare –cumpărare, datat  22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către S.C. U S.R.L., vânzarea – cumpărarea între aceiași cocontractanți a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum și a plății unei sulte de 10.000 de euro. Înscrisul falsificat a fost folosit ulterior de R.G. și R.A. pentru evidențierea în contabilitatea societății anterior menționate a operațiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI către inculpatul Berbeceanu Traian, precum și pentru înmatricularea aceluiași autoturism pe numele inculpatului;

4). complicităţii la infracţiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. și la art. 308 C.p.,  fapta constând în aceea că, în cursul anului 2011, cu intenție, i-a ajutat pe R.G. şi R.A. să își însușească fraudulos din patrimoniul S.C. U S.R.L  autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p..

Menţionăm că prin rezoluţia procurorului-şef  D.I.I.C.O.T. din data de 1 noiembrie  2013 s-a dispus preluarea prezentei cauze de către Structura Centrală a D.I.I.C.O.T. de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia în vederea continuării efectuării urmăririi penale.

După  preluarea cauzei procurorii D.I.I.C.O.T. –  Structura Centrală au procedat, pe de o parte, la readministrarea unei părţi a probatoriului administrat anterior de către Serviciul Teritorial Alba-Iulia, iar pe de altă parte au fost administrate noi probatorii. La toate activităţile procesuale efectuate inculpatul a beneficiat de plenitudinea drepturilor procesuale garantate de Codul de procedură penală pentru asigurarea unei apărări concrete şi efective.”

Berbeceanu*În 2007 a primit titlul de Poliţistul Anului în cadrul Galei Poliţiei Române

Sâmbătă, 10 mai, comisarul-şef Traian Berbeceanu a primit sâmbătă titlul de „Poliţistul Anului 2013”.
Distincţia a fost oferită la Poiana Braşov în cadrul conferinţei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.
În unanimitate, poliţiştii au decis acordarea titlului de „Poliţistul Anului 2013”, comisarului şef Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.
Alături de Traian Berbeceanu s-au aflat soţia sa, vicepreşedintele SNPPC Hunedoara – Vasile Bucuci, şi vicepreşedintele SNPPC – Dumitru Coarnă. La intrarea celor patru în sala conferinţei, polţiştii s-au ridicat în picioare şiu l-au aplaudat pe Traian Berbeceanu.
Distincţia i-a fost acordată lui Berbeceanu pentru „încrederea în mişcarea sindicală a poliţiştilor şi pentru contribuţia adusă la creşterea forţei SNPPC”.
Cu acest prilej Berbeceanu a trimis un nou mesaj pentru solidarizarea oamenilor legii: „Aşa cum am promis, îmi voi dedica acţiunile pentru ca niciunui poliţist din România să nu i se mai poată întâmpla ceea ce mi s-a întâmplat mie… Vă mulţumesc tuturor. Ca simplu membru de sindicat vreau să vă transmit un mesaj de solidaritate. SNPPC m-a sprijinit, se vede că lupta sindicală este una grea, dar trebuie făcut mai mult pentru poliţişti. Sunteţi lideri de sindicat, aleşi cu speranţă şi încredere, vă rog să-i reprezentaţi pe cei care v-au ales cu demnitate… Marea mea durere în cei 23 de ani de carieră este că breasla noastră nu este la fel de unită cum este cazul jurnaliştilor de exemplu, al magistraţilor. Suntem uniţi la şpriţuri, la distracţie, dar vreau să fim uniţi şi la necaz”.
Comsiarul Traian Berbeceanu a fost îndepărtat de la şefia BCCO Alba în octombrie 2013, în urma unui dosar „confecţionat” (conform DNA) de procurorul Ioan Mureşan, procurorul Nicolaie Cean şi poliţistul Alin  Muntean.

Foto: hunedoaralibera.ro

11.După ce s-a declanşat urmărirea penală faţă de Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba, Alin Muntean – ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba, procurorii DNA continuă acest dosar.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Ioan Mureşan – după ce o măsură similară fusese luată faţă de Nicolaie Cean.

Mureşan este cercetat pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă şi fals intelectual. Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 7 mai 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză.

„În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, la sfârşitul lunii aprilie 2014, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea lui Ioan Mureşan, în prezentul dosar, acesta i-a prezentat unui martor audiat în aceeaşi cauză penală, o declaraţie a unei alte persoane, pe care o obţinuse de la apărătorii săi. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Ioan Mureşan i-a precizat că acesta îşi schimbase declaraţia şi în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana martorului”, se arată într-un comunicat DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, procurorul Ioan Mureşan trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească raza teritorială a mun. Alba Iulia, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

NOTĂ: Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cazul Berbeceanu

În martie 2014 DNA a început cercetarea a 3 poliţişti şi procurori pentru confecţionarea dosarului Berbeceanu: este vorba de Ioan Mureşan – actualul procuror-şef al DIICOT Allba, Alin Muntean  – ofiţer BCCO, şi Nicolae Cean – fost procuror DIICOT Alba, actual  procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Comisarul Traian Berbeceanu (fostul şef al BCCO Alba) a fost arestat în octombrie 2013 pentru presupuse complicităţi cu anumiţi infractori, fiind eliberat după o lună de zile. În 18 aprilie 2014 toate restricţiile aplicate comisarului Berbeceanu au fost ridicate prin decizia irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia.

traian-berbeceanu-a-fost-retinut-pentru-24-de-ore-106166-1Joi, 17 aprilie 2014, va fi o nouă zi importantă pentru comisarul Traian Berbeceanu. Acesta va afla dacă are câştig de cauză împotriva celor de la DIICOT.

Contestaţia formulată de DIICOT-Biroul Teritorial Hunedoara împotriva încheierii penale dispusă de Tribunalul Hunedoara în dosarul 2030/97/2014 cu privire la revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de Traian Berbeceanu (în calitate de înculpat) se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia joi, 17 aprilie.

Prin încheierea contestată în ziua de 7 aprilie 2014 Tribunalul Hunedoara a admis cererea formulată de comisarul Traian Berbeceanu (fostul şef al BCCO Alba) şi a dispus revocarea măsurii preventive a controlului judiciar împotriva comisarului.

traian-berbeceanu-a-fost-retinut-pentru-24-de-ore-106166-1Decizie aşteptată la Tribunalul Hunedoara care a decis luni, 7 aprilie, revocarea măsurilor preventive împotriva comisarului Traian Berbeceanu: fostul şef al BCCO Alba a fost acuzat în octombrie 2013 de sprijinirea membrilor unor grupări infracţionale. În primă fază instanţa a decis interdicţia de a părăsi ţara, obligativitatea unui program de supraveghere şi interdicţia de a purta armă.

„Instanţa a admis cererea depusă şi a dispus revocarea măsurilor preventive. Soluţia dată de Tribunalul Hunedoara nu este însă definitivă, ea putând fi contestată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, pentru Mediafax.

Eliberat din arest în noiembrie 2013, Berbeceanu a fost încadrat la Departamentului de Logistică al IPJ Hunedoara.

BerbeceanuFostul comisar şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a depus o cerere de revocare a măsurilor preventive luate împotriva sa în urma arestării din luna octombrie a anului trecut. Solicitarea a fost înaintată Tribunalului Hunedoara şi urmează să fie analizată de instanţă în data de 7 aprilie.

„Instanţa a decis acordarea unui termen de judecată pentru data de 7 aprilie, faţă de lipsa dosarelor solicitate în instanţă”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.

În noiembrie 2013, după o lună de arest preventiv, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Traian Berbeceanu poate fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală, dispunând ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara.

Reamintim că fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat de procurorii DIICOT că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea în 24 octombrie 2013.

Potrivit procurorilor DIICOT, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au „sponsorizat” BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătau că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

DNA informa, în 19 martie, că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe.

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reieşea din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la Parchetul Tribunalului Alba.

Ulterior, Traian Berbeceanu afirma că încă de când a fost reţinut şi arestat în dosarul care i-ar fi fost fabricat şi-a pus încrederea în DNA şi a sperat că procurorii anticorupţie vor demonstra că este victima unei înscenări şi că odată aflat adevărul va fi repus în funcţie.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

 

Sursa: Mediafax

02.Poliţistul anului 2007, arestat în octombrie 2013 în urma unui dosar fabricat, comisarul Traian Berbeceanu are încă foarte mulţi prieteni la Alba Iulia, în poliţie.

Fostul şef al BCCO Alba a primit un mesaj foarte frumos de Ziua Poliţiei Române la Alba iulia: câţiva foşti colegi au îmbrăcat tricouri cu chipul comisarului Berbeceanu pe care era scris: „Integritate, Curaj, Respect” – motto-ul Poliţiei Române, având tricolorul în prim-plan.

Traian Berbeceanu a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba până în octombrie 2013 când a fost demis în urma unui dosar fabricat (dup[ cum susţine DNA-ul) de procurorul Ioan Mureşan – şeful DIICOT Alba, poliţistul Alin Muntean şi Nicolae Gean – fost procuror DIICOT Alba, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba Iulia.

Traian Berbeceanu a fost eliberat în 26 noiembrie 2013, după o lună de încarcerare, dar nu a revenit la şefia BCCO Alba. În acest moment lucrează în cadrul Departamentului de Logistică al IPJ Hunedoara.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook