Tags Posts tagged with "Teius"

Teius

Openul Orașului Teiuș, competiția care încheie în fiecare an calendarul competițional șahist în județul Alba, a atras și în acest an un număr mare de concurenți. 54 de iubitori ai șahului de toate vârstele din Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Lorinț, Mihalț, Sântimbru și Teiuș au luat startul la turneul organizat de clubul Rapid CFR Teiuș în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Teiuș și care, în special datorită eforturilor profesorului Sabin Borșia, a ajuns la ediția a 10-a.

La finalul celui mai bun an de până acum al carierei sale șahiste, Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), component al lotului național de juniori sub 14 ani, s-a impus cu 5,5 puncte din 6 partide, același număr de puncte, dar coeficienți de departajare inferiori având și Adrian Sechereș (CSS 1 Timisoara), junior care este născut și locuiește în Teiuș și care a avut și el un an foarte bun, obținând în 2015 o medalie de argint la Campionatul Mondial Școlar în proba de blitz, dar și titlul de maestru FIDE. Pe locul 3 s-a clasat un alt junior, Adrian Zincă (CSO Cugir), cu 5 puncte, același punctaj însă din 5 partide jucate efectiv fiind obținut și de maestrul aiudean Ionel Miron, care a întârziat la concurs și a luat startul doar din runda a 2-a.

S-au acordat și următoarele premii speciale:

Copii sub 10 ani: 1.Ianis Tarciuc (CSU Alba Iulia) 2.Radu Tampea (CSU Alba Iulia) 3.George Plesa (Alba Iulia)

Veterani: 1.Mihai Vilceanu (Sah Club Cugir) 2.Gheorghe Murg (CSO Cugir) 3.Ioan Zaharie (CSO Cugir)

Jandarmeria Alba continuă activităţile informativ preventive în unităţile de învăţământ. În acest sens, joi, 29 octombrie, începând cu ora 10.00, la Liceul Teoretic Teiuş, jandarmii au vorbit elevilor şi cadrelor didactice despre drepturile şi obligaţiile care le revin, despre modul în care Jandarmeria poate să garanteze respectarea drepturilor, să asigure respectarea legii şi să contribuie la menţinerea unei stări de ordine şi siguranţă, necesare bunei desfăşurări a activităţilor cotidiene.

Deoarece siguranţa cetăţeanului în spaţiul public nu este o atribuţie exclusivă a Jandarmeriei Române ci este rezultatul unei participări asumate conjugat de către toţi cei care au responsabilităţi în acest sens, pe timpul întâlnirii a fost evidenţiat rolul acestei instituţii militare în societate şi modul în care jandarmii îşi îndeplinesc misiunile de asigurare a ordinii şi liniştii publice. Totodată, jandarmii au instruit elevii şi personalul didactic în vederea recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept, i-au informat asupra celor mai frecvente fapte de natură contravenţională şi penală întâlnite în şcoală şi referitor la modul în care minorii pot fi traşi la răspundere din punct de vedere contravenţional şi penal.

Prezentă la întâlnire, doamna Monica Peli, consilier în cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, a subliniat rolul deosebit de important al familiei şi al exemplului personal în activitatea de prevenire a delincvenţei juvenile şi le-a recomandat celor prezenţi să disemineze informaţiile obţinute în familie şi comunitate.

Potrivit doamnei Codruţa Lodroman, inspector educativ al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba: “ ne-am aflat astăzi la o activitate educativă extrem de importantă, o activitate în parteneriat cu Jandarmeria Alba. După cum bine ştiţi numele acestei campanii este <<In siguranţă alături de jandarmi!>> şi are ca slogan <<Fii responsabil! Respinge violenţa din şcoala ta!>>. Aşadar, noi vrem ca elevii noştri să fie în siguranţă şi facem tot ce depinde de noi ca şcoala să fie un loc sigur în care nu numai să înveţe, dar şi unde să intre cu plăcere. Credem că este o prioritate majoră să ţinem tinerii cât mai departe de violenţă, să-i implicăm atât în diferite activităţi educative cât şi în activităţi de prevenire şi combatere a actelor de violenţă în mediul şcolar. Felicităm Jandarmeria Alba pentru acest proiect, pentru buna colaborare pe care o avem, pentru sprijinul acordat şi pentru disponibilitatea de a fi întotdeauna alături de elevi, părinţi, cadre didactice ”.

Conducerea şcolii, prin vocea domnului director, profesor Marius Cosmin Pintea, a considerat că iniţiativa Jandarmeriei Alba de a derula Campania <<În siguranţă, alături de jandarmi!”>> reprezintă pentru unităţile de învăţământ un sprijin sub aspectul prevenirii şi combaterii violenţei şcolare. Concret, violenţa se poate manifesta printr-o diversitate de forme de conduită de la confruntarea verbală, poreclirea, tachinarea, ironizarea, imitarea în scop denigrator, refuzul de a colabora şi de a cere ajutor, bruscarea, lovirea cu diverse obiecte, pălmuirea, împingerea şi până la vătămarea corporală. În aceste condiţii prezentarea materialelor informative şi jocurile de rol realizate la nivelul unităţii şcolare, în cadrul campaniei, au avut un impact pozitiv asupra elevilor, punându-i în situaţii ipotetice de viaţă

Ultima acţiune din cadrul acestei ediţii a campaniei “ În siguranţă, alături de jandarmi!” se va desfăşura joi, 5 noiembrie şi va fi adresată elevilor şi personalului didactic de la Colegiul Tehnic „Apulum” din municipiul Alba Iulia.

Proiectul informativ „Te vrem în siguranţă” se desfăşoară la nivel judeţean în perioada 23 septembrie – 5 noiembrie şi, alături de iniţiatorul acestuia, Jandarmeria Alba, se află Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor – Regiunea 2 Alba. Scopul comun, asumat de către toţi partenerii implicaţi în proiect, este acela de a oferi copiilor informaţiile care îi pot ajuta să prevină singuri şi să combată orice fel de comportamente violente, discriminatorii şi infracţionale.

Parteneri media: Alba Tv; Agerpres, Monitorul de Alba; Portal Abnews, Portal Alba 24, Portal Pro Alba, Portal Revista de Alba; Portal Stiri şi Reportaje Alba, Portal Urbea Mea, Radio Kiss Fm, Radio Unirea Fm Alba Iulia; Radio Reîntregirea; Radio Eveniment Aiud; Radio România Cluj, Revista Proalba, Ziarul Apulum şi, nu în ultimul rând, Ziarul Unirea.

Scandal cu înjurături, îmbrânceli şi o tarabă răsturnată. S-a întâmplat duminică, 30 august, la Teiuş, iar conflictul a fost aplanat de un echipaj de jandarmerie.

Veniţi la Teiuş pentru a desfăşura acte de comerţ, trei teleormăneni s-au certat între ei deoarece fiecare dorea să-şi amplaseze taraba într-un vad cât mai bun. Deşi sunt rude, acest fapt nu i-a împiedicat să se înjure, să se ameninţe cu acte de violenţă şi să se îmbrâncească, totul petrecându-se în văzul trecătorilor şi participanţilor la Zilele Oraşului Teiuş. Pe timpul scandalului un stand, pe care erau expuse spre vânzare diferite produse, a fost răsturnat şi doar intervenţia oportună a unui echipaj de jandarmerie care asigura măsurile de ordine în zonă a împiedicat amplificarea conflictului. Cei trei au fost identificaţi a fiind Eduard B. ( 38 de ani), Daniel B. ( 35 de ani ) şi Doru A. ( 37 de ani), li s-a expus norma legală pe care au încălcat-o şi au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare totală de 600 lei.

Reamintim cetăţenilor să nu profereze în public injurii, expresii jignitoare, vulgare sau ameninţări cu acte de violenţă deoarece, prin aceasta, încalcă regulile de convieţuire socială statuate de lege şi riscă să fie sancţionaţi contravenţional cu amendă cuprinsă între 200 lei şi 1.000 lei. În plus, atragem atenţia că dacă astfel de fapte sunt săvârşite în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, amenda este mult mai mare, fiind cuprinsă între 1.000 lei şi 3.000 de lei.

Trei persoane au fost rănite în urm a unui accident care s-a petrecut miercuri după-masa, pe DN1, la ieşire din Teiuş spre Alba Iulia.

Din primele informaţii este vorba despre o coliziune între o cisternă de lapte şi un autobuz MAPN, iar traficul este blocat pe sensul de mers Teiuş-Alba Iulia.

La faţa locului s-a deplasat şi un echipaj de la ISU Alba pentru a acorda primul ajutor.

UPDATE, ora 17.57: ”Miercuri, 29 iulie, în jurul orei 16.30, la ieşirea din localitatea Teiuş spre Municipiul Alba Iulia, o autocisternă a intrat pe contrasens şi a lovit frontal al patrulea autocar din coloana Regimentului 30 Gardă care circula regulamentar.

În urma coliziunii a rezultat rănirea gravă a unui subofiţer.

Un echipaj SMURD a ajuns de urgenţă la locul accidentului şi îi acordă militarului îngrijiri medicale pentru a-l stabiliza hemodinamic în vederea transportării cu elicopterul la spital”, se precizează într-un comunicat de presă al MApN.

UPDATE 2, ora 18.38: Subofiţerul rănit grav în accidentul de circulaţie în care a fost implicat un autocar al Regimentului 30 Gardă a decedat. Echipajul SMURD care i-a aplicat măsuri de resuscitare a constatat decesul la ora 17.54.

UPDATE 3, ora 19.00: Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia au fost transportați șoferul autocisternei și un pasager și alte două persoane din autocarul MApN.

UPDATE 4, ora 19.30: Potrivit IPJ Alba, circulația a fost reluată pe DN1, pe ambele sensuri.

În urma accidentului, plutonierul major Mihai Laurenţiu-Rodiande de 34 de ani din București, ocupant al autocarului MApN, a decedat. Acesta era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din anul 2000. Subofiţerul încadra funcţia de instrumentist şef la Muzica Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, era căsătorit şi avea un copil.

Alte patru persoane din autocar (V.L.C. de 47 ani, A.G. de 28 ani, T.N. de 45 ani și F.E.R. de 41 ani) au fost rănite.

De asemenea, șoferul autocisternei înmatriculată în județul Alba, S.M. din Lopadea Nouă și o pasageră, M.S. de 46 de ani din Galda de Jos, au fost răniți grav, prezentând fracturi costale și fracturi membre inferioare.

 Potrivit IPJ Alba, la data de 29.07.2015, ora 16.25, pe DN 1, la kilometrul 396, în afara localității Galda de Jos, S.M., de 37 de ani, din comuna Lopadea Nouă, județul Alba, în timp ce conducea o autoutilitară (cisternă de lapte) în direcţia Alba Iulia – Teiuş, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune laterală cu un autobuz aparţinând unei unităţi militare din municipiul Bucureşti după care a intrat în coliziune frontală cu un alt autobuz aparţinând aceleiaşi unităţi militare, ultimul dint-o coloană formată din 4 autobuze.

În urma accidentului, un militar în vârstă de 34 de ani, din Bucureşti, pasager pe locul din dreapta faţă al autobuzului, a decedat, iar şoferul autoutilitarei şi o femeie în vârstă de 46 de ani, din comuna Galda de Jos, judeţul Alba, pasageră în autoutilitară, au suferit leziuni corporale grave.

Alţi 4 ocupanţi ai autobuzului au suferit leziuni corporale uşoare şi au primit îngrijiri medicale.

Conducătorii celor două autobuze implicate în accident au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, iar conducătorului autoutilitarei i-a fost recoltate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest accident.

 

Un accident rutier s-a produs vineri, în jurul orei 16:00, pe DN1, la ieşire din Teiuş spre Aiud. Din primele informaţii, în accident au fost implicate un autoturism şi un tir. Trei persoane au suferit vătămări corporale.

La faţa locului s-a deplasat şi un echipaj SMURD din Aiud pentru a acorda primul ajutor.

UPDATE: Un tir înmatriculat în judeţul Hunedoara este răsturnat în lanul de porumb. Pentru aproximativ jumătate de oră traficul a fost blocat, iar în acest moment se circulă alternativ.

Potrivit IPJ Alba, Tir-ul se deplasa îb direcţia Alba Iulia – Aiud. Şoferul a intrat în depăşire şi a lovit frontal un autoturism marca Hyundai, înmatriculat în judeţul Călăraşi. În maşină se aflau o tânără în vârstă de 24 de ani, un tânăr de 27 de ani şi un bebelaş de 3 luni. Aceştia au suferit leziuni corporale şi au fost transportaţi la sptal, dar bebeluşul a murit.

Şoferul Tir-ului are 29 de ani şi acesta a fost transportat la spital pentru prelevare de probe.

Ptrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud a intervenit, la ora 15.47, pe DN 1, pe raza loc. Teiuș, la un accident rutier în care au fost implicate un autotren și un autoturism. În urma accidentului două persoane au fost rănite și un copil în vârstă de 3 luni a decedat. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de descarcerare și două ambulanțe SMURD (B și C), pentru scoaterea persoanelor rănite, acordarea primului ajutor medical și pentru transportarea acestora la spital, în cooperare cu un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Alba.

UPDATE1: Potrivit IPJ Alba, „la ora 17.45, pe DN1, la kilometrul 399, în afara orașului Teiuș, H.V.V., de 28 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, în timp ce conducea un TIR, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr, în vârstă de 26 de ani, din Oltenița, județul Călărași.

În urma accidentului, șoferul autoturismului și soția sa, în vârstă de 23 de ani, au suferit leziuni corporale ușoare, iar fiul lor, în vârstă de 3 luni, a suferit leziuni corporale grave și a decedat”.

O femeie de 77 de ani a fost rănită, miercuri, într-un accident rutier care s-a produs pe strada Clujului din Teiuş. Aceasta încerca să traverseze strada pe trecerea de pietoni, însă în fugă şi pe lângă bicicleta cu care circula. A fost acroşată de o autoutilitară şi a ajuns la spital.

Potrivit IPJ Alba, poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Teiuş au fost solicitaţi miercuri, la ora 9.37, să intervină pentru soluţionarea unui accident rutier pe strada Clujului din oraşul Teiuş.

La faţa locului s-a stabilit că D.L., de 77 ani, din localitatea Teiuş, în timp ce se deplasa pe strada Decebal, la intersecţie cu strada Clujului, a pătruns în fugă pe lângă bicicletă pe trecerea de pietoni cu intenţia de a traversa strada, moment în care a fost surprinsă şi accidentată de o autoutilitară condusă de N.N., de 59 ani, din municipiul Alba Iulia.

În urma accidentului rutier, D.L. a fost transportată la Spitalul Judeţean Alba.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală.

Activitățile desfășurate de Liceul Teoretic Teiuș în cadrul Campaniei Globale pentru Educație, sub sloganul ”Votăm pentru educație!” marchează Săptămâna de Acțiune pentru Educație (4 – 10 mai 2015), care, în acest an, și-a propus să promoveze importanța dreptului la educație ca prioritate a comunității mondiale pentru perioada 2000 – 2030.
Vineri, ultima zi a campaniei în cadrul unității școlare, elevii din Liceul Teoretic Teiuș au luat parte la o sesiune de comunicări în cadrul căreia s-au aflat mai multe informații despre importanța accesului universal la educație și semnificația anului 2015 pentru șansa fiecărui copil de a beneficia de o educație de calitate și vizitarea expoziției de produse finale, realizate de-a lungul campaniei: machete ale omuleților care suțin educația (ciclul primar – siluete 3D realizate din carton cu mesaje pro educație) afișe cu mesaje care susțin educația (ciclul gimnazial) și prezentarea unor studii de caz, precum și a unor articole ce privesc școlarizarea copiilor la nivel mondial (clasele liceale), toate expuse în cadrul Centrului de documentare și informare.

Sesiunea de comunicări s-a realizat pe tema „Trimite-mi prietenul la școală!” în cadrul căreia s-au derulat următoarele momente: prezentarea Campaniei Globale pentru Educație realizată de Georgiana Bordianu, eleva în clasa a IX-a, aspecte incredibile în drumul spre educație, prezentare de articol, eleva Miclea Andreea, clasa a IX-a, rolul școlii în educația copiilor – text realizat de elevii clasei a V-a A, situații ipotetice pentru care unii elevi nu frecventează cursurile oferite de școală, în societatea românească actuală și discuții pe tema educației.
La activitatea finală au participat elevii Liceului Teoretic Teiuș, îndrumați de cadrele didactice ale unității școlare, precum și prof. Ioan Ardelean, fost parlamentar al României și dir. Octavian Mihai RUSU.

Un moment aparte în cadrul sesiunii de comunicări l-a constituit recunoașterea eforturilor depuse în procesul educațional de cadrele didactice ale Liceului Teoretic Teiuș și înmânarea diplomelor de participare la Simpozionul județean didactico-științific „Cadrul didactic, promotor al dimensiunii europene în educație” precum și a cărții cu ISBN 978-973-0-18304-7, în format electronic purtțnd același titlu.

Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume iar, începând cu anul 2001, este coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii şi beneficiază de sprijinul unor importanţi parteneri – Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice, Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională „Step by Step”, Asociaţia OvidiuRo, World Vision România, Roma Education Fund Romania, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Activităţile din acest an beneficiază de sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin intermediul proiectului „Trimiteţi-mi prietenul la şcoală !”.

„Anul 2015 ne oferă șansa de a privi în viitor. În acest an, comunitatea mondială va stabili un nou cadru – atât pentru educație, cât și pentru dezvoltare sustenabilă. Acest nou cadru va da tonul și va stabili prioritățile pentru politicile și acțiunile autorităților din acest moment și până în anul 2030. Contextul creat ne responsabilizează, atât ca unitate școlară, precum și ca societate în susținerea accesului la educație” ne-a declarat prof. Marius Pintea, directorul adjunct al Liceului Teoretic Teiuș, Alba.

Hai pe net! este o campanie de incluziune digitală organizată de Fundația EOS Romania în parteneriat cu telecentre, biblioteci publice, școli, Puncte de Acces Public la Informație (PAPI) și alte organizații și instituții dedicate alfabetizării digitale în Romania. În anul 2015 campania va avea loc în perioada 23-29 martie cu sprijinul partenerilor strategici precum: rețeaua națională de ecentre, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Ministerul pentru Societatea Informațională, Certipro Education, Microsoftși Liberty Global. Campania de derulează sub patronajul inițiativei Grand Coalition for Digital Jobs a Comisiei Europene și a campaniei eSkills for Jobs 2015.

Proiectul care se desfăşoară în mai multe oraşe din România este parte integrantă a campaniei Get online week 2015 (www.getonlineweek.eu) derulată la nivel European de către organizația Telecentre Europe (www.telecentre-urope.org) – o campanie de responsabilizare digitală prin care telecentrele urmăresc stimularea ocupării forței de muncă, formarea și certificarea competențelor digitale (eCompetențe) precum și locurile de muncă care necesită utilizarea Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) în comunitățile din întreaga Europă.

Teme abordate de campania de anul acesta (aflată deja la a cincea ediție) sunt:

1. Hai pe net 2015! pentru creșterea șanselor de angajare!
2. Hai pe net 2015! pentru alfabetizare digitală!

Organizatorii proiectului au mai multe obiective:

Sprijinirea TINERILOR pentru identificarea competențelor și abilităților latente pe care nici măcar nu știau că le au. Platforma http://yourock.jobs/ro îi va ajuta să-și creeze un CV demn de atenția instituțiilor educaționale sau ale angajatorilor!

ELEVII și STUDENȚII vor accesa aplicația de testare a competențelor TIC pentru angajare. Aplicația Skillage este disponibilă la www.skillage.eu

SENIORI: Participarea seniorilor în societatea informațională și folosirea internetului pentru a explora interesele și pentru a crește calitatea vieții: Internet Buttons

COPII: Siguranța online – jocuri și activități dedicate copiilor, dar și adulților începători; cu resurse disponibile pe www.sigur.info

PROFESORI: Cursuri gratuite de utilizare a tehnologiei în predare: http://www.educatornetwork.com

ȘOMERI: Evaluarea competențelor pentru angajare și dezvoltarea abilităților digitale folosind platforma cu resurse online disponibilă aici: http://www.keycompetences.eu/wordpress/romanian-toolkit/about/

„Campania „Hai pe net!” 2015 este dedicată în primul rând celor care nu au mai folosit internetul până acum, dar încurajează și utilizatorii conectați să beneficieze din plin de o serie de aplicații și servicii online care să le îmbunătățească calitatea vieții. Obiectivele generale ale Campaniei „Hai pe net” sunt să aducem România online, să exploatăm la maximum potențialul social și economic al TIC, în special al internetului – suport vital al activităților economice și sociale, atât în afaceri, muncă, joacă cât și în a comunicare”, declară prof. Marius Cosmin Pintea, directorul adjunct al Liceului Teoretic Teiuș.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook