Tags Posts tagged with "teatru"

teatru

Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia este invitat să participe la cea de-a X-a ediţie a festivalului internațional de teatru de la Izmir din Turcia, IZMIR INTERNATIONAL PUPET DAYS www.izmirkuklagunleri.com

Festivalul se desfășoară în perioada 3 martie – 9 aprilie 2016 și participă 58 de companii de teatru din 32 de țări. Sunt incluse în această ediție 64 de spectacole în 45 de locații însumând un total de 275 de reprezentații. Evenimentul găzduiește totodată un simpozion internațional, cinci expoziții, trei conferințe, un colocviu și opt ateliere din care cinci sunt destinate artiștilor profesioniști în arta spectacolului iar trei sunt destinate copiilor.

Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia a fost selecționat cu spectacolul UNIVERSUL DIN LANTERNA MAGICĂ, regia Radu Dinulescu și va susține două reprezentații pe data de 11 si 12 martie a.c.

Suntem foarte încântați și onorați să fim selecționați si să participăm la acest important eveniment teatral internațional. Regăsim în programul festivalului companii teatrale de top din zona teatrului pentru copii iar faptul că suntem prezenți în ediția acestui an reprezintă o recunoastere a muncii noastre. Spectacol cu care vom participa este nonverbal și a mai fost prezent pe scenele din Franța și Ungaria.

Ioana BOGĂȚAN, manager teatru

Spectacol cu actori şi păpuşi precum şi cu tot felul de maşinării şi instalaţii pentru copii de la 6 ani în sus dar şi pentru părinţii lor.

Într-un spaţiu nou, ostil, plin de bolovani şi pietre, dintr-un ou aruncat de destin, se naşte o lume nouă, cu fiinţe stranii dar simpatice. Aceleaşi probleme, aceleaşi mituri, aceleaşi mici poveşti, ne amintesc de propria noastră istorie, de propriile noastre calităţi şi defecte… Lumea, lumile sunt ciclice şi mereu, dorinţa de a depăşi condiţia duce fatalmente la catastrofă. Un spectacol care încearcă să ne spună, fără cuvinte, dar cu multă muzică şi culoare, cât de importantă este iubirea, mila şi teama în marea experienţă a vieţii din orice fel de Univers.”

Radu DINULESCU, regizor

Echipa spectacolului este formată din: regia artistică – Radu DINULESCU; scenografieIoan PITIC; muzica – Levente SZÖCS; luminile – Ovidiu TĂMĂŞAN; distribuţia: Teodora POPA, Irina MELNIC, Radu HĂPRIAN DAN

Grupul Skepsis iniţiază noi proiecte de revitalizare a vieţii culturale şi îşi extinde activitatea deschizând noi colaborări cu oraşele Cugir şi Năsăud!

Venind în continuarea unui demers iniţiat acum un an de preotul Adrian Cebotari în scopul revitalizării vieţii culturale a comunităţii, Grupul Skepsis a susţinut sâmbătă 26 .02.2016, în localitatea Vinerea (Cugir) spectacolul „Cerere în Căsătorie” după A.P.Cehov în prezenţa unui public numeros şi a reprezentanţilor Primăriei Cugir – instituţie care a sprijinit realizarea evenimentului. „Spectacolul i-a cucerit rapid pe cei peste 250 de spectatori din Cugir şi Vinerea, care au asistat cu sufletul la gură la lupta dintre sentimente şi dorinţa de avere. Momente de incertitudine, de încordare, de revoltă s-au amestecat cu momente umoristice, satirice şi ironice, puse în scenă cu măiestrie de către actorii Grupului Skepsis şi gustate din plin de public, indiferent de vârstă”- Pr. Adrian Cebotari.

Spectacolul a ajuns joi, 03.03.2016, şi la Năsăud, de această dată la invitaţia Primăriei oraşului Năsăud şi a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din localitate, urmărind să redea comunităţii teatrul ca şi reper important în dezvoltarea viaţii socioculturale. A fost o întâlnire cu un public nou, provocat să guste pentru prima dată un spectacol de teatru cu skepsis. Emoţia colectivă a fost resimţită din plin, jocul actorilor transformând evenimentul într-o veritabilă întâlnire cu lumea teatrului lui Cehov. Peste 300 de persoane au umplut sala cu aplauze, râsete şi voie bună stârnite de comicul situaţiei.

Având în vedere impactul evenimentelor şi aprecierea exprimată de public, la solicitarea autorităţilor locale din Cugir şi Năsăud, Grupul Skepsis îşi va extinde activitatea prin iniţierea unor colaborări pe termen lung care să facă din spectacolele cu Skepsis o prezenţă obişnuită în viaţa comunităţilor susnumite.

Mulţumim publicului generos care acordă atenţie spectacolelor noastre şi care prin aplauzele şi aprecierea exprimate ne obligă să creştem mereu şi să inventăm noi moduri de a surprinde la fiecare întâlnire!

Pentru a susţine formarea şi cultivarea tinerelor talente, în 2014 Asociaţia Grupul Skepsis a înfiinţat trupa DelArt, formată din elevi din mai multe licee din localitate interesaţi să aprofundeze cunoaşterea artei dramatice. Aceştia se pregătesc în cadrul Asociaţiei, dezvoltă proiecte culturale şi reprezintă Alba Iulia la evenimente adresate lor. În perioada 25-27 martie 2016 aceştia vor participa la Festivalul Naţional de Teatru „Amprente”, organizat la Braşov şi destinat promovării trupelor de elevi din România.

Viorel Cioflică – Preşedinte (Asociaţia Grupul Skepsis)

Cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor, Grupul Skepsis va oferi publicului, vineri, 29 Ianuarie 2016, cu începere de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor spectacolul „Cerere în Căsătorie”, de A.P.Cehov – un spectacol după piesa cu acelaşi titlu purtând amprenta marelui dramaturg rus, care satirizează modul în care mica nobilime de la ţară amesteca dragostea şi interesul atunci când se punea problema legăturilor de familie. Ivan Vasilievici (Vasile Dîngă), un tânăr boiernaş de la ţară se hotărăşte să facă un mare pas în viaţă şi cere mâna tinerei Nataila Stepanovna (Olga Surd), fiica vecinului său, Stepan Stepanovici (Viorel Cioflică). Aranjamentul este ca pregătit de soartă, moşiile urmând să devină mai mari odată cu fericita uniune maritală, mai ales că între cei doi tineri există o „chimie” anume. Şi totuşi… anumite detalii trebuie discutate…

Biletele (10 lei preţ întreg/ 5 lei redus pentru elevi, studenţi şi pensionari) se găsesc începând de marţi, 26.01.2016 la Secretariatul Casei de Cultură a Studenţilor între orele 09.00 – 15.00 sau la intrare.

Acesta este primul spectacol din proiectul Stagiunea cu Skepsis 2016, desfăşurat în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2016 în Alba Iulia, organizat de Asociaţia Grupul Skepsis cu sprijinul Partenerilor şi Sponsorilor locali. Acest proiect conferă continuitate unui demers început în 2014 de a sistematiza prezentarea spectacolelor grupului pentru a dinamiza şi diversifica oferta cultural-artistică a oraşului şi da vitaliza viaţa socială a cetăţii prin implicarea tinerilor. În 2014 şi 2015, spectacolele cu Skepsis au atras participarea unui public numeros la fiecare reprezentaţie, compania atrăgând un public fidel şi reprezentând Alba Iulia la numeroase festivaluri şi evenimente artistice la nivel naţional şi internaţional.

În 2016, compania de teatru Skepsis îşi propune să ofere albaiulienilor 15 spectacole de teatru şi divertisment, incluzând piese din repertoriu, două premiere, spectacole de umor şi divertisment şi teatru de stradă cu specific medieval. Cele 15 spectacole vor fi prezentate publicului sistematic, lunar, pe parcursul anului 2016. Stagiunea cu Skepsis include spectacole de sală dar şi un program de vară în care se vor prezenta publicului, gratuit, în aer liber, o serie de spectacole de stradă cu specific medieval şi clasic. La spectacolele de sală intrarea este bază de bilet – 10 lei (pret intreg) si 5 lei (redus pentru elevi, studenti si pensionari). Fondurile obtinute astfel vor fi investite în reeditarea proiectului pentru anul următor.

Următoarele spectacole din cadrul proiectului vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia: Vineri, 29 Ianuarie, ora 19.00; Vineri, 19 Februarie – ora 19.00;Vineri, 18 Martie – ora 19.00; Vineri, 08 Aprilie – ora 19.00. – pentru detalii şi informaţii, vă invităm să urmăriţi pagina facebook a Organizatorului : https://www.facebook.com/Teatrul-Skepsis-440787869341057/

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

În luna Decembrie 2015, grupul Skepsis a reprezentat Alba Iulia la Festivalul Internaţional de Teatru “Zilele TeatruluI Ludic”, iniţiat de dl.Regizor Aurel Luca. Acest festival este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri dedicate promovării trupelor tinere din România, fiind organizat annual de Teatrul LUDIC (CCS Iaşi). Trupa de teatru Skepsis a fost selectată să participe la ediţia din acest an cu spectacolul Osândirea lui Prometeu, un spectacol original bazat pe dramatizarea nuvelei cu acelaşi titlu, după K.Capek. Prestaţia grupului a fost apreciată de către publicul prezent, fiind răsplătită cu aplauze binemeritate şi o diplomă de Excelenţă.

În anul 2015 trupa de teatru Skepsis a pus în scenă mai multe spectacole de teatru medieval (farsă medievală şi Comedia dell Arte) şi a reprezentat Alba Iulia peste hotare la alte câteva festivaluri internaţionale: Festivalul Internaţional de Teatru VREME (Vratsa, Bulgaria); Festivalul Internaţional de Teatru şi Artă pentru Tineri ARTSY-FARTSY (Hlinsko, Cehia); Festivalul Internaţional de Teatru Popular şi Artă JOYFEST (Kiev, Ucraina). Spectacolele au fost selectate şi urmărite de jurii formate din profesionişti (actori, regizori şi critici de teatru) care au conferit trupei o distincţie (Vratsa) şi un premiu de originalitate (Kiev) şi oferit apoi un feedback legat de prestaţiile trupei:

“Grupul Skepsis din Alba Iulia, România, a reuşit să încânte publicul prezent la Festivalul Internaţional de Teatru popular şi Artă JOYFEST cu o prestaţie excelentă. Genul Comedia dell Arte are în mod sigur priză în Ucraina. Teatrul Skepsis practică cu multă iscusinşă acest gen, fiind un exemplu pentru teatrele din Ucraina. Jocul scenic a fost atât de bun încât spectacolul a fost pe deplin înţeles chiar şi publicului care nu cunoştea limba engleză. Actorii trupei Skepsis au fost recompensaţi cu o furtună de aplauze binemeritate în speranţa unei noi întâlniri anul viitor.”Inna Goncharova ( Regizor, Teatrul Masca Veselă, Kiev).

“Festivalul Internaţional de Teatru VREME este unul dintre festivalurile cu o lungă tradiţie, fiind organizat în Vratsa, Bulgaria. În luna iunie 2015, festivalul a găzduit mai multe spectacole dintre care unele de un înalt nivel artistic. Grupurile participante au provenit din mai multe şări din Europa, dar şi din Egipt şi India. Publicul, participanţii şi organizatorii au avut şansa de a urmări diverse stiluri de teatru, viziuni regizorale diferite, dar mai ales de a aprecia entuziasmul şi mai ales inventivitatea de care au dat dovadă unele reprezentaţii. Grupul Skepsis, din Alba Iulia, România, a fost prezent pentru prima oară, dar sigur nu şi pentru ultima, la festivalul VREME. Spectacolul Tatăl-Fantomă, în genul Comedia dell Arte, a fost captivant, foarte bine jucat şi menţinut într-un tempo şi un ritm perfect. Costumele au fost specifice personajelor şi ceea ce este cel mai important, spectacolul a fost fidel pe deplin genului. S-a acordat atenţie şi duratei, spectacolul fiind exact atât cât trebuie să fie, nici prea scurt, nici prea lung. Nu este deloc uşor să pui în scenă în mod correct şi cu succes un spectacol în genul Comedia dell Arte, iar grupul Skepsis a reuşit asta pe deplin.”- Joke Elbers (Olanda, Critic festival VREME).

Dincolo de distincţiile şi premiile obţinute, grupul Skepsis ţine să mulţumească tuturor instituţiilor, organizaţiilor şi sponsorilor şi partenerilor media care au susţinut activităţile grupului de-a lungul anului şi care au acordat încredere tinerilor care activează în cadul său. Mulţumiri speciale adresăm publicului fidel care reuşeşte să umple sala de spectacole la fiecare reprezentaţie, motivându-ne să creştem mereu, să surpindem, să ne reinventăm de fiecare dată şi să dovedim că Alba Iulia este o inimă care vrea să bată şi să însufleţească. Tot ce suntem şi vom fi, datorăm lor.

Anul viitor, 2016, Grupul Skepsis va continua să fie un ambasador cultural-artistic al Municipiului Alba Iulia peste hotare şi deasemenea va continua să anime viaţa culturală a oraşului prin două proiecte majore: Stagiunea cu Skepsis 2016 (prin care vor fi prezentate publicului 15 spectacole de teatru şi divertisment) şi Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, ediţia III (eveniment care va reuni la Alba Iulia mai multe grupuri din ţară şi străinătate care vor oferi un program concentrat de spectacole atractive publicului).

Viorel Cioflică – Coordonator Grupul Skepsis.

Asociaţia Grupul Skepsis a desfăşurat în toamna anului 2015 proiectul Pe Firul Basmelor. Proiectul a fost finanţat de către Fundaţia Comunitară Alba, prin mecanismul Cercul de Donatori şi i-a avut în prim-plan pe membrii trupei DelArt, formată din elevii care activează în cadrul Asociaţiei Grupul Skepsis – Diana Bîrsan; Ivan Denisa; Antonella Serafino; Maria Botezan; Cezar Stehan; David Chismorie, Alexandru Năstase.

Susţinuţi de Asociaţia din care fac parte, aceştia au achiziţionat elemente de recuzită şi decor sau costume şi au lucrat la dramatizarea a două basme scrise de Fraţii Grimm, reuşind să creeze două spectacole de teatru pentru copii care au fost prezentate în perioada 10.11.2015 – 23.11.2015 în mai multe locaţii din Alba iulia şi judeţul Alba.

Spectacolele Rumpelstilskin şi Hansel şi Gretel, după Fraţii Grimm, au fost create în scopul de a da viaţă lumii fermecate a basmelor şi au fost prezentate în spaţii nonconvenţionale (camere de zi, săli de clasă) reuşind să strângă un număr de 850 de spectatori (în special copii) şi mii de aplauze binemeritate. Emoţii intense au fost trăite de public la apariţia spiriduşului jucăuş, a vrăjitoarei rele, a regelui şi a celorlalte personaje care au cucerit micuţii spectatori.

Cu sprijinul colaboratorilor proiectului, spectacolele create au poposit la: Gradinita 11, Alba Iulia; Centrul Social Sf Ioan de Kronstadt, Alba Iulia; Casa de tip familial Sfântul Ghelasie, Stremţ; Casa de tip familial Sf.Nicolae din Tîrsa, comuna Avram Iancu; Şcoala Generală din Tîrsa, comuna Avram Iancu; Seminarul Teologic Ortodox Simion Ştefan, Alba Iulia; Grădiniţa Dumbrava Minunată, Alba Iulia; Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Alba Iulia. Un aspect important este că prin acest proiect, spectacolele au reuşit să ajungă în locaţii izolate din punct de vedere cultural-artistic – spectacolul susţinut la Tîrsa (comuna Avram Iancu) a fost deosebit de apreciat de zeci de copii care nu au avut până acum şansa de a participa la astfel de evenimente.

Mulţumim donatorilor care au contribuit la finanţarea acestui proiect, colaboratorilor, persoanelor de contact şi tuturor celor care ne-au ajutat în acest demers deosebit.

- Viorel Cioflică, Preşedinte Asociaţia Grupul Skepsis

Proiectul Pe firul basmelor este finanțat prin mecanismul Cercului de Donatori Alba, o inițiativă a Fundației Comunitare Alba. Cercul de Donatori aduce la un loc persoane sau companii care susţin şi încurajează proiecte care unesc comunitatea, oferindu-le sprijinul financiar pentru implementare şi un cadru de interacţiune cu alți membri ai comunității. Cercul de Donatori e un mecanism de tip „live crowdfunding” și aduce împreună oameni implicaţi, care cred în puterea exemplului pozitiv. Prin acest mecanism vrem să activăm oamenii din comunitatea locală care îşi asumă rolul de a schimba în bine viitorul. Cercul de Donatori Alba este parte a rețelei naționale TFN România, o inițiativă a Asociației pentru Relații Comunitare și The Funding Network.” – Dorin Sava, Director Executiv al Fundaţiei Comunitare Alba.

Grupul Skepsis va colora Serbările Cetăţii Oradea 2015 cu 4 spectacole de teatru medieval. Manifestarea, inclusă în mai amplul eveniment Toamna Oradeană, va marca deschiderea Cetății Oradea, majoritatea activităţilor desfăşurându-se în această zonă.

La invitaţia organizatorilor, Primăria Municipiului Oradea, trupa de teatru Skepsis va susţine în perioada 02 – 04 Octombrie în cetatea Oradea o serie de spectacole în genul Comediei del Arte şi a Farsei Medievale în scopul de a crea şi întreţine o atmosferă specifică vechilor cetăţi aflate în sărbătoare.

În cadrul zilelor dedicate Cetăţii, vor putea fi vizitate expoziţii de arme şi armuri, de obiecte meşteşugăreşti, proiecţii de film cu istoria cetăţii, precum şi o expoziţie de cărţi poştale vechi cu Oradea. Spectacole de dansuri medievale şi renascentiste, demonstraţii de lupte şi concerte.

Trupa de Teatru Skepsis va aduce un plus de autenticitate tematicii programului artistic dedicat cetăţii. În trei spectacole în genul Comedia dell Arte: Farsele din Piaţă (D.Wiliamson), Tatăl-Fantomă (anonim) şi Cine-i Stăpânul? (spectacol original Skepsis) îşi vor face apariţia celebre personaje, Arlechino, Colombina, Pantalone, Capitano, Doctore, care se vor întrece încă o dată pentru a câştiga aplauzele spectatorilor.

Genul farsei medievale va fi reprezentat şi el prin celebra piesă Farsa Maestrului Pathelin (anonim) o farsă din secolul XV, unde moravurile, corupţia şi defectele caracterului uman sunt satirizate folosid un umor isteţ, simplu şi direct, demonstrând încă o dată că secolele trec dar firea omului nu se schimbă, de fapt, niciodată.

Cele 4 spectacole fac parte din repertoriul trupei de teatru Skepsis, bucurându-se de aprecierea publicului şi fiind prezentate cu succes şi la alte evenimente similare sau festivaluri de teatru naţionale şi internaţionale.

Albaiulienii și nu numai sunt așteptați, vineri, 24 iulie de la ora 21.00, la un spectacol de artă stradală, susținut de Grupul Aglaja, Belgia. Spectacolul face parte din turneul european de evenimente prilejuite de sărbătorirea a 50 de ani de existență ai grupului și va avea loc în Piața Cetății din Alba Iulia.

Grupul Aglaja reprezintă una dintre cele mai vechi companii de treatru și dans din Belgia, dedicată tinerilor și exprimării artistice a acestora.

Fragmentele de muzică clasică și momentele de coregrafie cu steaguri fac spectacolele Aglaja să fie unice în lume.

50 de tineri belgieni recompun și transpun muzica în reprezentații coregrafice care au fascinat deja, în cadrul turneului de anul acesta, peste 25 de orașe și capitale europene, precum Berlin, Viena, Budapesta sau Atena.

Belgienii au ales Alba Iulia, înainte de a fi prezenți la Budapesta, ca singura destinație în care vor performa în România.
În cadrul proiectului intitulat ÎN LUMEA PĂPUȘILOR, dintre Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia și Gradinița Dumbrava Minunată, s-a inițiat un atelier de teatru cu grupa Mămăruțelor. S-a lucrat de-a lungul a mai multor luni iar pe data de marți, 16 iunie a.c., ora 10.00 la sediul teatrului a avut loc în premieră spectacolul CIOBURI DE POVESTE.

Coordonatoarea atelierului, actrița Amalia Pop, a lucrat pe texte de Tudor Arghezi și Lucian Blaga, drept omagiu adus copilăriei.

„Am primit cu plăcere propunerea de a susține acest atelier, fiind o provoare pentru mine atât ca om cât și ca artist. Am încercat să descoperim împreună lumea păpușilor, să facem primii pași în universul teatrului, să înțelegem ce însemnă muzica, scena, luminile, păpușile în teatru și nu în ultimul rând bucuria jocului și bucuria de a fi copil. Am învățat unii de la ceilalți ce înseamnă răbdarea, să ne ascultm reciproc și să lucrăm împreună pentru că cel mai important în teatru este… să lucrezi în echipă.” Amalia Pop, coordonator atelier

„Este primul astfel de proiect, exceptând atelierele din cadrul Festivalului Internațional de Teatru POVEȘTI de la Alba Iulia. Faptul că lucrează cu un actor profesionist îi ajută pe copii în dezvoltarea lor personală, îi apropie și mai mult de tot ceea ce înseamnă spectacolul de teatru și reprezintă o bună cale de autocunoaștere încă de la vârste fragede. Doresc să continuăm genul acesta de parteneriate și pe viitor și le mulțumesc tuturor celor implicați”,a spus coordonatorul proiectului.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook