Tags Posts tagged with "Simion Cretu"

Simion Cretu

Oraşul Brașov găzduiește miercuri, 18 martie 2015, prima ședință ordinară a forului decizional al Regiunii Centru din acest an. Reuniunea va avea loc în Sala de Şedinţe a Prefecturii Judeţului Brașov și propune dezbaterii membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru 15 subiecte, conform Ordinii de zi propusă de ADR Centru. Ce a fost și ce va fi în domeniul fondurilor nerambursabile, rezultatele regionale atinse sau urmărite, proiecte de viitor și acțiunile întreprinse pentru atingerea obiectivelor, sunt temele materialelor supuse aprobării membrilor CDR Centru.

La această întâlnire de lucru, convocată de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, vor participa reprezentanții celor şase consilii judeţene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, ai oraşelor şi comunelor din fiecare din aceste judeţe, precum și invitați din alte structuri ale administrației publice locale. Primul punct al ordinii de zi ce va fi supus aprobării celor prezenți, este Raportul de activitate al ADR Centru pentru anul 2014, fiind urmat de prezentarea Raportului privind execuția bugetară pentru anul 2014.

În această reuniune se va decide și schimbarea președintelui și a vicepreședintelui forului decizional regional, conform prevederilor Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România. Astfel, președinții CJ Alba și Covasna vor ceda conducerea CDR Centru, pentru următorii doi ani, președinților desemnați de către cei prezenți, din celelalte județe ale Regiunii Centru, Mureș, Sibiu, Covasna sau Harghita. Tot în cadrul acestei ședințe vor fi nominalizați și cei 4 membri din Regiunea Centru, doi din partea consiliilor județene și doi reprezentanți ai mediului de afaceri, mediului academic şi societăţii civile, ce vor reprezenta regiunea la reuniunile naționale ale Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional (CMPOR) 2014-2020. Cei doi membri de drept și doi supleanți aleși, vor decide alături de reprezentanții celorlalte regiuni și de reprezentanții autorităților de management a celor 8 programe operaționale derulate în România, viitoarele modificări ale POR 2014-2020, supuse aprobării CMPOR.

„În cadrul acestei ședințe vom pune accent pe prezentarea activităților pe care le propunem pentru anul 2015. La nivel național, conform Raportului de activitate, ne situăm pe primele locuri ca și absorbție de fonduri sau realizări concrete pe proiecte, însă nu e suficient. Vrem să învățăm din experiența derulată în gestionarea fondurilor pe perioada 2007-2013 și să accelerăm pe cât posibil viitoarele proiecte. Pornind de la faptul ca în luna mai sau iunie preconizăm lansarea oficială a fondurilor nerambursabile derulate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, am considerat foarte importantă organizarea, în perioada următoare, a unei caravane de informare regionale, cu oprire la nivelul fiecărui județ. În cadrul acestei caravane vom prezenta toate programele și fondurile nerambursabile disponibile la nivel regional, cine răspunde punctual de fiecare program, unde se pot adresa întrebări, dar și ce alte activități organizăm pentru a putea accesa cât mai eficient atât aceste fonduri, cât și alte fonduri nerambusabile alocate direct de către Uniunea Europeană”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Acțiunile de informare propuse pentru anul 2015 prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii, precum și participarea la proiectul InnoCap Transylvania, sunt alte proiecte de hotărâre care vor fi dezbatute în cadrul ședinței. Stadiul implementării POR și a POS CCE pentru perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, dar și o informare succintă a proiectelor prioritare de infrastructură rutieră prevăzute pentru 2014-2020, alături de o prezentare despre clustere și de ce e important să se dezvolte, vor fi alte subiecte supuse atenției celor prezenți.

La jumătatea lunii decembrie jurnaliştii din Regiunea Centru au fost invitaţi de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru la o nouă vizită pe teren, pentru a vedea cum şi pentru ce s-au alocat fondurile Regio, pe raza Zonei metropolitane Brasov. Început la sediul CCI Brasov, periplul presei a inclus iniţiative realizate cu fonduri europene în domeniul social, pentru îmbunatăţirea mobilităţii populaţiei şi a infrastructurii de transport, dar şi pentru susţinerea mediului privat. Ziariştii reuniţi într-o conferinţă de presă – desfăşurată tot la sediul CCI Braşov, coordonată de directorul general Simion Creţu, şi la care au participat primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, şi recent alesul vicepreşedinte al CJ Braşov, Mihai Vestea – au fost impresionaţi de faptul că, în judeţul Braşov, sunt contractate prin Programul Operaţional Regional 122 de proiecte, cu o valoare totală de peste 240 milioane euro, pentru a schimba în bine calitatea vieţii cetăţenilor, iar sumele nerambursabile atrase sunt în valoare de aproape 150 milioane euro.

Delegaţia de jurnalişti, reprezentanţii ADR Centru şi ai administraţiei publice locale braşovene au văzut la faţa locului rezultatele unor proiecte finanţate din bugetul Programului Operaţional Regional. Dupa întâlnirea de la ora 11.00, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, primul punct vizitat a fost unul dintre proiectele sociale importante de pe raza Polului de Creştere: este vorba de Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale. Aici, participanţii au observat cum s-a reabilitat, în mai puţin de un an şi jumătate, cu o suma totală de peste 2,4 milioane euro, din care circa 1,9 milioane nerambursabili, infrastructura unui centru pentru furnizarea de servicii sociale. S-au reabilitat şi modernizat peste 5.300 mp ai unei clădiri, care a reintrat astfel în atenţia cetăţenilor şi unde lucrează acum 115 oameni, în condiţii cu adevărat de nivel european.

A urmat vizitarea unui centru intermodal de transport, practic unul dintre cele cinci puncte cu totul noi apărute pe harta municipiului Braşov, în cadrul proiectului „Amenajare de staţii capăt de linie pentru mijloacele de transport în comun”. Aceste cinci puncte sunt destinate să se alinieze noilor tendinţe de dezvoltare a Zonei metropolitane Braşov. Noile capete de linii formează noduri de transfer, atât pentru populaţia din cartiere, cât şi pentru populaţia care locuieşte în împrejurimile municipiului. În fiecare staţie sunt construite cladiri care vor asigura servicii de tiketing, birouri de relaţii cu publicul, grupuri sanitare, săli de aşteptare. Întregul proiect a avut o valoare de aproape 8 milioane euro, din care 6,2 milioane sunt nerambursabili. După doar un an de la începerea lucrărilor, din primele zile ale lui 2015, braşovenii vor beneficia de aceste noi facilităţi de transport.

Cel mai interesant proiect pentru mass-media, dar şi pentru reprezentanţii administraţiei publice locale, l-a constituit Centrul de afaceri din Ghimbav, „Ice Logistic Park”, dezvoltat pe o suprafaţă de peste 3.500 mp, de SC Keller Steak House SRL. Parcul logistic pentru firmele din sectorul producţiei şi distribuţiei de alimente la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru, precum şi dotările de excepţie existente aici i-au impresionat pe toti cei prezenţi. Beneficiarul acestui proiect, a cărui valoare totală a fost de aproape 10 milioane euro, din care peste 5,2 milioane nerambursabili, a estimat că în foarte scurt timp clădirea cu 2 etaje va adăposti peste 26 de IMM din domeniul alimentar sau al logisticii. Centrul a fost realizat într-un timp record, puţin peste doi ani, şi este singurul de acest fel din Transilvania, iar sistemul de software utilizat în managementul logisticii este unic în ţară!

„Vizitele noastre alături de jurnalişti nu au alt rol decât de a promova beneficiile utilizării resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. În vizita noastră de azi am beneficiat nu numai de sprijinul administraţiei publice locale, dar şi de susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie, precum şi de deschiderea de care a dat dovadă o firmă privată pentru a prezenta deschis, cu cărţile pe faţă, rezultatele la care s-a ajuns în urma derulării de proiecte europene. Poate, la final totul pare uşor, dar ziariştii au avut ocazia să discute direct cu beneficiarii de fonduri, să-şi facă o idee mai aproape de realitate despre ceea ce înseamnă să beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat în Regiunea Centru. Din cele 1.200 de proiecte depuse în întreaga regiune, avem contractate 483, în valoare totală de peste 850 milioane euro, care atrag sume nerambursabile de peste 580 milioane euro. Aspectul important este că valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decât alocarea de care a beneficiat regiunea, adică 1,77 miliarde euro, faţă de cele circa 480 milioane alocate. Asta spune mult despre necesarul de finanţare. Ne bucurăm că municipiul Braşov, pol de creştere în regiune, atrage foarte bine resursele nerambursabile pentru dezvoltare. Şi ne bucurăm că există premisele ca gradul de absorbţie în acest oraş şi în întreaga Regiune Centru să crească mult peste aproximativ 60%, cât este în prezent. Astfel, punem bazele noii perioade de finanţare, care va debuta cât de curând, pentru care suntem pregătiţi cu noi proiecte de impact în viaţa social-economică”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, după vizita de la Braşov.

Pe parcursul vizitei, participanţilor le-au fost oferite informaţii privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, pentru a sublinia evoluţia proiectelor şi modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile. Vizita a fost completată şi cu o sesiune de prezentări ale reprezentanţilor Consiliului Judeţean Braşov, dar şi ai Primăriei municipiului Braşov, referitoare la strategia şi viziunea de dezvoltare a acestei zone din Regiunea Centru, precum şi a celor mai importante proiecte realizate cu fonduri europene. Alte puncte vizitate de jurnalişti au fost proiectele pe care municipalitatea braşoveană le-a prezentat în momentul finalizării lucrărilor, la pasajele rutiere Independenţei şi Fartec, precum şi la drumurile de acces în zona economică Coresi. Fişele sintetice ale tuturor acestor investiţii au fost puse la dispoziţia presei.

Foto1La Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost semnat un contract prin care Primaria oraşului Cugir primeşte o finanţare de 16,09 milioane lei pentru reabilitarea străzilor din oraş.

Contractul de finanţare a fost semnat de Adrian Teban, primarul oraşului Cugir şi Simion Cretu, directorul general al ADR Centru – un contract care îşi propune să susţină procesul de dezvoltare economică şi socială a  oraşului prin revitalizarea zonei vechi a localităţii.

Lucrările vor fi finalizate în maxim 14 luni.

Lucrări de reparaţii, reabilitare şi extindere vor fi realizate pe străzile: 1 Mai, Mihai Viteazu, Avram Iancu, Vasile Alecsandri, 1 Decembrie şi Raul Mic din oraşul Cugir, respectiv strada Eroilor din localitatea apărţinătoare Vinerea.

Valoarea totală a proiectului este de 20,42 milioane lei, din care 16,09 milioane lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată de beneficiar. Contribuţia financiara a beneficiarului este de 4,34 milioane lei.

Pe perioada de implementare a proiectului, cele 7 străzi vor fi reabilitate şi modernizate pe o lungime de aproape 7 km. De asemenea vor fi modernizate trotuare pe o suprafaţă de 14.400 mp, precum şi două poduri. În plus, se vor efectua lucrări de modernizare şi extindere a reţelelor de canalizare, pluvială, menajeră şi de apă potabilă pe o lungime de 9,69 km.

Adrian Teban, primarul orasului Cugir, a declarat: „Mă bucur să mă duc acasă la cugirenii mei şi să le dau această veste bună. Am depus acest proiect în 2009 şi, în sfârşit, reuşim să semnăm primul proiect de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional. Mai avem un proiect depus spre finantare, aflat în etapa de precontractare în prezent, unde avem nevoie de 4,5 milioane lei pentru reabilitarea policlinicii spitalului din oraş şi, sperăm că şi acesta să fie semnat cât mai curând”.

La rândul său, Simion Creţu, directorul ADR Centru, a precizat: „Acest domeniu de finanţare nerambursabilă a fost primul deschis spre finanţare nerambursabilă din fondurile Regio şi are bugetul cel mai mare alocat la nivel de program, respectiv 93,65 milioane euro pentru reabilitarea străzilor. Sumele solicitate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere din Regiunea Centru au depăşit cu 300% bugetul disponibil, fiind solicitate 301 milioane euro. Din toate contractele finantate, 50% sunt deja finalizate şi am decontat autorităţilor publice locale peste 70 de milioane euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de peste 75%. Nu este judeţ în care să nu vedeţi drumuri reabilitate şi panouri Regio, fapt ce ilustrează că acolo s-au investit fonduri nerambursabile”.

Prin domeniul major de intervenţie 2.1 s-au finanţat până acum 18 proiecte prin care se reabilitează şi amenajează 280 km de drumuri judeţene şi şosele de centură, precum şi 41 km de străzi urbane din cele 6 judeţe ale Regiunii Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mures şi Sibiu). Valoarea totală a acestor proiecte este de 160 milioane euro, din care 119 milioane euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate spre finanţare.

 

01.Peste 40 de elevi şi studenţi au luat parte la o întâlnire pe tema alegerilor parlamentare desfăşurată la sediul ADR Centru.

Au susţinut conferinţe Simion Creţu – directorul ADR Centru, sociologul Mihai Pascaru, sociologul Elena Stânea (ambii universitari albaiulieni), Mirela Groza – ADR Centru, Monica Jorj – ADR Centru, Astrid Hondola – ADR Centru.

Mihai Pascaru: Principiile bunei guvernări europene şi implicarea cetăţenilor. Participarea electorală
Rodica Stânea: Valorile participării
Mirela Groza, expert relaţii publice ADR Centru: Acum este astfel. Miza alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014
Monica Jorj, expert programe ADR Centru: Schimbările aduse în viaţa cetăţenilor de actualul Parlament European
Astrid Hondola, expert comunicare ADR Centru: Informare privind activităţile Centrului Europe Direct Regiunea Centru

Întâlnirea a fost moderată de Nicolae Mărginean – ADR Centru.

La întâlnire nu au lipsit jurnaliştii, reprezentanţii unor ONG-uri din judeţul Alba, profesori. De la Aiud a fost prezent primarul Horaţiu Josan, aflat la al 4-lea mandat de primar.

Cei prezenţi au vorbit despre cele 3 elemente majore ale participării electorale: dezbaterile electorale, alegerile efective şi monitorizarea procesului şi a rezultatelor electorale. În România dezbaterile lipsesc sau sunt înlocuite de mitinguri şi o campanie electorală bazată pe cadouri făcute potenţialului electorat…

Alegerile europarlamentare vor avea loc în data de 25 mai 2014, europarlamentarii urmând a fi aleşi pentru un mandat de 5 ani. Parlamentul European are 751 de deputaţi, 32 provenind din România.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAutoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR) a publicat prima versiune de lucru a documentului consultativ al Programului Operaţional Regional 2014-2020. Pentru a veni în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, ADR Centru organizează, începând cu data de 26 martie, 6 seminarii judeţene pentru informarea potenţialilor beneficiari şi a beneficiarilor de fonduri referitor la noile reglementări aplicabile în implementarea proiectelor, precum şi despre viitoarele oportuniăţi de finanţare nerambursabilă.

Noul document strategic de programare îşi propune să completeze şi să dezvolte direcţiile şi priorităţile de dezvoltare regionala conţinute în Planul Naţional de Dezvoltare (PND) şi Cadrul Naţional Strategic de Referinţă (CNSR) 2007 – 2013, implementate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, precum şi prin alte programe naţionale. Strategia Programului Operaţional Regional 2014-2020 se fundamentează pe analize socio-economice detaliate şi pe analiza SWOT… De altfel, la nivelul Regiunii Centru, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a definitivat draftul Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru).

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru reprezintă principalul document de planificare şi programare elaborat la nivel regional şi asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. Prin PDR Centru se stabileşte viziunea de dezvoltare, obiectivul global şi obiectivele specifice de atins la finalul perioadei de programare, propunând direcţiile de acţiune şi măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor. Acest document include Analiza socio-economică a Regiunii Centru, Analiza SWOT a Regiunii, Strategia de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020, Indicatorii de realizare, Estimarea necesarului de finanţare, Sistemul de implementare şi monitorizare, precum şi o Listă orientativa a proiectelor strategice din regiune ce vor putea fi finantate in perioada 2014-2020.

POR 2014-2020 nu vizează doar regiunile sau zonele cele mai sărace ale ţării în scopul recuperării decalajelor de dezvoltare, ci se adresează şi regiunilor mai dezvoltate, pentru a le valorifica potenţialul competitiv, într-o măsură cât mai mare.

Simion Creţu, director general ADR Centru: „Programul Operaţional Regional (POR) abordează dezvoltarea regională ţinând seama şi de necesitatea asigurării unei stăbilităţi macroeconomice. El este completat de politicile sectoriale orizontale, menite să asigure un mediu propice mediului de afaceri, creării de locuri de muncă, inclusiv pentru persoane dezavantajate şi creşterii bunăstării generale a populaţiei. Noul POR are 10 obiective specifice, prin care se doreşte orientarea dezvoltării şi integrarea economiilor regionale, stimulând şi încurajând toate iniţiativele de dezvoltare. POR 2014-2020 s-a construit pe o abordare de jos în sus şi de sus în jos, în largi parteneriate, pentru asigurarea corelării cu strategiile regiunilor de dezvoltare continute în Planurile de Dezvoltare Regională, precum şi cu strategiile naţionale sectoriale. La nivelul Regiunii Centru avem un portofoliu consistent de peste 1.300 de proiecte, fapt ce ne permite să estimăm că vom putea atrage peste 730 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, la care se adaugă peste 100 milioane euro contribuţie naţională. Astfel, în perioada 2014-2020, vom putea contractă proiecte cu o valoare de peste 60% mai mare decât în ultimii şapte ani. Avem convingerea că, dacă se vă menţine trendul actual al absorbţiei de fonduri, vom depăşi procentul de 90% ca grad de absorbţie efectivă, pentru cele circa 470 milioane euro alocate în perioada 2007-2014, lucru care se va repeta şi peste şapte ani”.

Concret, POR 2014-2020 va investi în afaceri în inovare şi cercetare, dezvoltarea legăturilor între intreprinderi şi centrele de cercetare-dezvoltare sau de educaţie, în special pentru dezvoltarea produselor, serviciilor şi transfer tehnologic, de asemenea investiţii în promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi, mediul de afaceri, domenii sociale, structurile sanitare şi sociale, infrastructură, turism, pentru conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

06.Reprezentanţii Regiunii Centru se reunesc la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna pentru a discuta probleme legate de dezvoltarea regiunii: realocarea de fonduri nerambursabile, planificarea activităţilor ADR Centru pentru anul 2014, decizii privind bugetul de venituri şi cheltuieli pentru perioada 2014-2016, precum şi o dezbatere privind activităţile propuse pentru absorbţia fondurilor europene în perioada 2014-2020.

Şedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru va avea loc la sediul Consiliului Judeţean Covasna, miercuri, 19 februarie, începând cu ora 11.00.

La şedinţa organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Centru vor participa Simion Creţu, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, alături de ceilalţi preşedinţi de consilii judeţene din Regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), precum şi primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, ai oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ.

Primul proiect de hotărâre propus pe agenda şedinţei vizează aprobarea Raportului de activitate al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2013, urmat apoi de proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de lucru al ADR Centru pentru anul 2014. După supunerea la vot a acestor două proiecte, factorii decizionali ai Regiunii Centru vor discuta şi vor decide asupra bugetului multianual de venituri şi cheltuieli al ADR Centru pentru anii 2014-2016.

În cadrul acestei şedinţe vor fi supuse aprobării modificările organigramei şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare ale ADR Centru.

Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, a declarat: „Unul dintre subiectele importante de pe ordinea de zi a şedinţei este transferul a 240 de milioane euro de la Programele Operaţionale de Transport şi Mediu către Programul Operaţional Regional şi definirea domeniilor unde vor fi alocate aceste fonduri. De asemenea, factorii de decizie ai Regiunii Centru vor fi informaţi asupra stadiului proiectelor depuse sau aflate în evaluare prin Programul Operaţional Regional, dar şi pe domeniile gestionate de către ADR Centru prin programul dedicat Competitivităţii Economice, destinat finanţării firmelor din regiune. Noi, toţi cei prezenţi la această şedinţă, vom încerca să stabilim un cadru de referinţă care să ne susţină în pregătirea dezvoltării unitare a regiunii, să avem o abordare realistă ca direcţii de dezvoltare regională pe viitor şi, în acelaşi timp, să încercăm pe cât posibil să prevenim eventuale probleme în derularea proiectelor beneficiarilor”.

De notat că participanţii vor dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea realocării fondurilor disponibile în cadrul Axei prioritare 4 a POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, precum şi avizarea Acordului Specific, încheiat între Comisia Europeană şi ADR Centru, aferent acţiunilor şi bugetului pe anul 2014 pentru funcţionarea Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru.

tpoza_simion_cretuReprezentanții ADR Centru au participat recent, la cel de al patrulea workshop internațional organizat în cadrul proiectului DIFASS cu scopul de a identifica scheme de sprijin de tip grant și non-grant pentru IMM-uri.

Workshop-ul s-a desfăşurat în Italia, la Cagliari şi Oristano fiind găzduit de Regiunea Autonomă Sardinia (RAS) și de Pactul Teritorial Oristano (PTO).

Pe parcursul celor două zile s-au prezentat opt bune practici, punându-se accent pe scheme de sprijin de tip grant și non-grant de IMM-uri.

Peste 60 de invitați din Europa s-au reunit în Sardinia pentru a dezbate diferite modalităţi prin care IMM-urile pot fi sprijinite în demersul de accesare a unor finanţări de tip grant și non-grant.

În cadrul workshop-ului au fost prezentate opt bune practici implementate în diferite regiuni din Ungaria, Estonia, Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, constând în măsuri de sprijinire a afacerilor inovative implementate sau finanțate de organisme publice, accentul punându-se în special pe schemele de sprijin de tip grant și non-grant pentru IMM-uri.

Dintre acestea, participanții au selectat inițiativa “Prototron”  (www.prototron.ee) prezentată de partenerul din Estonia, ca fiind cea mai bună practică a evenimentului.

“Prototron” este un proiect inițiat în august 2012, de către Tehnopol, Swedbank și Universitatea Tehnologică din Tallin prin care se finanțează, din surse private şi într-o proporție de 100%, tinerii antreprenori sau investitori în vederea realizării primului lor prototip de produs, cu scopul de a ajunge pe piața.

În cadrul secțiunii de analiză a bunelor practici prezentate în cadrul workshop-ului anterior, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prezentat de către reprezentanţii ADR Centru, a fost desemnat ca fiind cel mai bun exemplu de bună practică în vederea transferului şi în alte regiuni partenere.

Prin intermediul proiectului DIFASS, ADR Centru va transfera în regiune cele mai bune metode și practici inovative care să faciliteze accesul IMM-urilor la finanțare, de tip grant și non-grant, inovare, internaționalizare și creștere durabilă”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la începutul anului 2012 intr-un consorțiu format din 26 de parteneri internaționali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la îmbunătățirea eficienței politicilor regionale pentru internaționalizarea activității IMM-urilor și facilitarea accesului acestora la finanțare.

Pentru implementarea activităților prevăzute în cadrul proiectului, Comisia Europeană a alocat un buget de 3.077.055 Euro, din care Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru îi revin 74.409 Euro, pentru toată perioada de implementare a proiectului de 36 de luni.

Proiectul este finanțat prin Programul INTERREG IVC, al cărui obiectiv general este de a îmbunătăți eficiența politicilor și a instrumentelor regionale. INTERREG IVC oferă finanțare pentru cooperarea interregionala la nivelul Europei, este implementat în cadrul obiectivului „cooperare teritoriala a Comunității Europene” și este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Mai multe informații despre proiectul DIFASS pot fi obținute la coordonatele de contact: ADR Centru, Str. Decebal nr. 12, Tel: 0358-401.276, int. 422, Fax: 0258-818.513, e-mail: office@adrcentru.ro, persoană de contact: Andreea Potinteu, Expert Programe.

Ultimele noutăți privind schemele de sprijin pentru finanțarea IMM-urilor sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.difass.eu.

tpoza_simion_cretuDomnule Simion Crețu sunteți un membru marcant al PNL Alba și de ce să nu spunem și al PNL la nivel național având o vechime în acest partid. Ce este liberalismul?

Liberalismul este în primul rând o doctrină, una foarte veche, care se sprijină, în fond, pe liberul arbitru, care este, la rândul său, singurul garant al unui comportament politic coerent. Este totodată adevărat că termenul de libertate este foarte greu de definit. Despre libertate se spune: „Toată lumea vorbește despre ea, însă nimeni nu știe exact despre ce e vorba”. Și, cu toate acestea, conceptul de libertate a devenit esențial – el ocupă, în lumea politică, același loc ca și atmosfera în lumea fizică. Aproape toți istoricii sunt de acord să considere că liberalismul european își are rădăcinile în Magna Carta, întocmită în Anglia veacului al XIII-lea și, mai târziu, în marea efervescență social-economică a Renașterii florentine. Un rol important l-a avut și Reforma protestantă, continuată de mercantilismul secolelor XVI-XVIII în contextul în care se formulau bazele filozofice ale doctrinei liberale, care au determinat dezvoltarea burgheziei și apoi constituirea capitalismului.

În România care sunt începuturile liberalismului?

Începuturile liberalismului în România coincid cu înființarea, în ianuarie-martie 1875 a Partidului Național Liberal sub forma Coaliției de la Mazar-Pașa, după numele turcesc al englezului Lakeman, în casele căruia a avut loc prima reuniune, în timpul guvernării conservatoare a lui Lascăr Catargiu. Practic, 24 mai este data tradițională de sărbătorire a înființării PNL. Încă de atunci Programul PNL își propunea un amplu proces de reformare a României, prin domnia legii şi respectarea principiilor regimului constituţional-parlamentar, independenţa individului în raport cu statul, egalitatea politică, îmbunătăţirea condiţiei materiale a populaţiei. Istoria PNL s-a împletit cu cea a României, evenimentele majore ale evoluției societății moderne legându-se de activitatea politică a PNL: obținerea Independenței de stat, Marea Unire și recenta integrare în Uniunea Europeană fiind doar câteva exemple.

Ce a adus și ce aduce acest an în cadrul PNL?

Anul 2013 aduce câteva mari provocări pentru PNL. Acesta este anul în care, la Congresul din februarie, a fost definit obiectivul nostru fundamental pentru dezvoltarea României, conform viziunii liberale. Acest obiectiv este dat de regândirea rolului statului în economie. Pornind de la principiul că ”stimulentele contează”, trebuie să răsplătim munca și eficiența acesteia și să stopăm risipa banilor publici. Trebuie să valorificăm potențialul agricol, inclusiv la nivelul județului nostru, să susținem dezvoltarea agriculturii ecologice și să atragem fonduri și resurse corespunzătoare pentru investiții în infrastructură. Participanții la Congres au stabilit că modernizarea României va începe odată cu procesul de revizuire a Constituției, prin consolidarea caracterului democratic al statului, prin reformarea sistemului autorităților publice, dar și prin procesul de reorganizare administrativă, prin înființarea unităților administrativ-teritoriale ale regiunilor.

Dar din punct politic?

Din punct de vedere politic, vom susține în continuare menținerea sistemului bicameral, dar și stipularea în legea fundamentală a numărului maxim de parlamentari, precum și întărirea caracterului parlamentar al democrației românești. Șefului statului va fi ales tot prin vot popular și, în consecință, trebuie să aibă puteri într-o zonă bine delimitată, cu dreptul și obligația de a-i reprezenta pe toți cetățenii români. Guvernul va fi cel care va deține puterea executivă,  sub controlul și pe baza mandatului dat de Parlament. Pe de altă parte, Constituția ar putea limita numărul Ordonanțelor de urgență, dar și posibilitatea angajării răspunderii guvernamentale la o singură dată într-o sesiune parlamentară. În noua Constituție se va respecta proprietatea, ca valoare fundamentală a unui stat liber, democratic și a unei societăți libere, pe care noi o dorim consacrată și păstrată în integralitate, dar pe de altă parte, averile dobândite ilicit, în urma unor hoții, unor încălcări ale legii vor putea fi mai ușor sancționate, dar prin legi organice, pentru respectarea principiilor de drept.

Anul acesta se vorbește tot mai mult de regionalizare ce ne puteți spune despre acest subiect?

Adevărata provocare a acestui an rămâne modificarea Constituției pentru reorganizarea administrativă. Regionalizarea este un obiectiv ambițios și important pentru viitor. Prin Programul de Guvernare 2013-2016, USL a prevăzut, în capitolul ”Dezvoltare și Adminis – trație”, demararea procesului de regionalizare și continuarea procesului de descentralizare administrativă și financiară. Aceste procese sunt necesare pentru a întări legitimitatea autorităților publice locale, pentru ca acestea să-și îndeplinească obiectivele și pentru modernizarea societății românești. Este nevoie de aceste regiuni fiindcă suntem o țară din Uniunea Europeană. Europa de astăzi este o Europă a regiunilor. Dacă  dorim să fim parte din această Europă, este nevoie de regiuni. Comisia liberală, despre ale cărei prime opinii domnul Iohannis a precizat că încă nu sunt însușite de conducerea partidului, a propus să se lucreze în două etape, prima etapă urmând a se finaliza până la 1 ianuarie 2014, și prin care să se introducă noțiunea de regiune în Constituție, să se stabilească care sunt regiunile și acestea să înceapă să funcționeze pentru a
atrage fonduri europene.

Ce înseamnă pentru Alba regionalizarea și ce argumente avem ca Alba Iulia să devină capitală de regiune?

Noi, la Alba Iulia avem argumente istorice, avem argumentul disponibilității de spații în zone centrale, avem argumentul resurselor umane. Se știe că acum la Alba Iulia funcționează opt instituții de nivel regional, importante atât pentru implementarea fondurilor structurale, dar și din alte puncte de vedere. În aceste organisme lucrează peste 400 de salariați, dintre care peste 70% au o experiență de peste cinci ani. Asemenea oameni vor fi decisivi în viitoarea structură regională, care nu poate porni fără specialiști de calitate. Avem, deci, multe avantaje, dar avem și câteva mici dezavantaje, pe care cred că, în consens politic, le putem depăși. Județul Alba se va putea dezvolta mult mai bine prin demararea noilor proiecte de infrastructură, pe care noi le-am prevăzut când am întocmit strategiile de dezvoltare locală și de care acum se vorbește la modul concret. Trebuie să nu ne pierdem cu firea, sau să cădem în capcana politicianismului gratuit. Să clarificăm principiile de la care facem regionalizarea, să stabilim termene clare și responsabilități, să revizuim Constituția și să decidem ce vom schimba în bine, pentru oameni, nu în defavoarea lor. În primul rând să ne schimbăm mentalitatea, să depăşim percepția apartenenței la un alt județ ca pe o „divizare” şi să promovăm extinderea cooperării şi a contactelor intraregionale. Pentru noi, pentru viitorul nostru și prin noi înșine!

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook