Tags Posts tagged with "simedru"

simedru

Plenul Camerei Deputaților a aprobat în ședința de miercuri 3 iunie 2015, proiectul de lege pentru modificarea Legii Pensiilor în sensul recunoașterii grupei I de muncă pentru toate persoanele care au cel puțin 2 ani lucrați în această grupă, ca fiind activitate desfășurată în condiții speciale.

Practic, prin noua lege se unifică perioadele de reducere a vârstei de pensionare atât pentru grupa I, cât și pentru condiții deosebite sau speciale de muncă. Legea din 2010 reducea diferențiat pentru condiții deosebite și condiții speciale, legea din 2013 reglementa situația celor încadrați în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001, iar noua propunere vizează unitar toate cazurile (grupa I, condiții deosebite, condiții speciale).

Până la adoptarea acestei legi, doar cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă beneficiau de reducerea vârstei de pensionare.

“Miercuri, în plenul Camerei Deputaților, a fost un vot covârșitor în favoarea acestei legi care repară o nedreptate și acordă un drept câștigat celor au au muncit în condiiții grele Am votat această lege, alături de toți colegii mei liberali, cu atât mai mult cu cât am avut o inițiativă legislativă cu acest obiect de reglementare și mă bucur că în sfârșit majoritatea parlamentară a înțeles că trebuie respectat principiul egalității de tratament între cei care au lucrat în grupa I și II. Sper ca acest Guvern să aplice imediat această lege, pentru că nu există dispoziții finale prin care să fie amânată intrarea în vigoare a actului normativ. Deci, la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial această lege iși produce efectele, iar Guvernul este obligat să aloce fondurile necesare pentru acordarea drepturior de pensie pentru aceste categorii. Este vorba de un efort bugetar de 1 miliard de lei anual, așa cum au susținut în dezbaterile din comsiai de muncă reprezentanții Guvernului. Vom monitoriza aplicarea acestei legi și nu vom accepta tergiversarea implementării actului normativ, de ale cărui prevederi vor beneficia începând cu prima parte a lunii iulie persoanele care au fost încadrate în aceste grupe de muncă.” a susținut deputatul liberal Dan Simedru.

Afirmaţia președintelui PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, prin care acesta susţine că alocaţia de stat pentru copii a fost mărită prin votul majorităţii PSD, ne-a surprins având în vedere că dublarea alocațiilor nu ar fi fost posibilă dacă deputații PNL nu ar fi depus un amendament în acest sens și dacă nu ar fi pus presiune, împreună cu societatea civilă, pe majoritatea PSD.
”Întreb cum a mărit PSD și domnul Dîrzu alocațiile dacă amendamentul depus de PNL a fost respins de Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților prin votul majorității controlate de PSD, iar, ieri, în Plenul Camerei Deputatilor 71 de deputaţi PSD din cei 76 prezenți, printre care și domnul deputat Ioan Dîrzu, au votat împotrivă şi doar 5 pentru majorarea alocaţiilor?! Potrivit desfășurătorului votului, în favoarea acestei creşteri au votat 69 de deputaţi liberali, 11 deputaţi UDMR, 3 deputaţi de la Grupul Popular Democrat, 5 deputaţi de la minorităţi, 2 deputaţi de la grupul PC-PLR şi 3 deputaţi neafiliaţi”, a precizat deputatul Dan Simedru.
PNL a înregistrat din Opoziție un succes notabil, reușind să impună majorității parlamentare dublarea alocațiilor pentru copii, deși PSD s-a opus inițial măsurii! Mai mult decât atât, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a votat împotriva amendamentului, la dezbaterile generale, iar premierul Victor Ponta, deși prezent la sesiunea de vot final, a evitat să-și exercite dreptul de vot.
PSD s-a opus vehement acestei măsuri, argumentând că nu sunt suficiente fonduri bugetare. Totodată, senatorii PSD au respins moțiunea simplă a PNL prin care se solicita dublarea alocațiilor.

Amendamentul PNL stabilește creșterea alocației la 84 de lei, dublu față de cât era până acum, pentru toți cei aproximativ trei milioane și jumătate de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.
PNL a venit cu această inițiativă de dublare a alocațiilor deoarece situația copiilor din țara noastră este dezastruoasă. Aproape jumătate dintre copiii români (48,5%) sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, iar în prezent un copil român primește sub 10 euro pe lună, în timp ce media alocației în Uniunea Europeană este de 210 euro.
”Prim-ministrul Victor Ponta este obligat să pună în aplicare o lege votată în Parlament, iar de luna viitoare, aceste alocații majorate trebuie să ajungă la toți cei care au acest drept. Chiar premierul se lăuda, pe 27 martie, că are un excendent bugetar pe primul trimestru al acestui an de 7,5 miliarde de lei. Dacă mai punem la socoteală cele 1,5 milioane de lei din supra-acciza la carburanți, milionul rezultat din taxa pe stâlp sau încasările în plus din TVA de 800 de milioane de euro, Victor Ponta nu are niciun motiv real să amâne majorarea alocației așa cum a votat Parlamentul României”, a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Biroul de presă al PNL Alba

Deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, membru în Comisia de Transporturi din cadrul Camerei Deputaţilor, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre Masterplanul General de Transport al României, de felul în care ministrul Ioan Rus a fost urecheat la Bruxelles dar şi de modul în care se lucrează la autostrada Sebeş-Turda pe teritoriul judeţului Alba.

- Domnule deputat Dan Simedru sunteţi membru în Comisia de Transport din Camera Deputaţilor, ce ne puteţi spune despre deja celebrul Masterplan de Transport?

– DAN SIMEDRU: Acest masterplan a fost adus de trei ori în faţa Comisiei de Transport şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor şi al Senatului. Vă pot spune că realizarea masterplanului a pornit în 2012 când a fost selecţionat consultantul, că acel caiet de sarcini a fost conceput de ministrul de atunci, Alexandru Nazare. Ideea este că, consultantul în timpul guvernări in Ponta a întârziat nepermis de mult termenul de predare. Era prevăzut pentru 2014, iată că suntem în 2015 şi abia acum discutăm de finalizarea masterplanului.
Nu cred că cei de la ministerul Transporturilor au fost suficienţi de transparenţi. Sunt foarte multe semne de întrebare despre acest proiect al României. Comisarul european, Corina Creţu, care se ocupă de dezvoltare regională a fost cea care a fost sesizată de câţiva deputaţi din Comisia de Transporturi, printre care şi eu, de lipsa de transparenţă a ministerului şi că acest masterplan nu este discutat şi transparent suficient. Dacă îl ascunzi într-un colţ al site-ului ministerului nu ete transparenţă ci doar o mimare a ei.
În primă fază am susţinut acest masterplan, cunoscându-l pe Ioan Rus în diverse ipostaze, având mare încredere în Ioan Rus, fiind ardelean de al nostru şi va reuşi să aducă mai multă eficienţă în acest minister. Cred că domnul ministru este depăşit de situaţie şi cred că a fost pus într-un turn de fildeş înconjurat de câţiva şmecheri care i-au adormit vigilenţa şi care l-au adus în această situaţie să vină de la Bruxelles cu masterplanul neaprobat, trimis acasă ca un elev cu lecţiile nefăcute să le mai facă odată.
Sunt multe lucruri nelămurite. Primul câştig este că autostrada Sibiu-Piteşti a venit pe primul loc şi nu mai e la coadă. Ce m-a şocat este că autostrada de la Bacău-Roman-Paşcani este pe locul 2. O autostradă care practic, după părerea mea, care leagă două oraşe care nu au pondere mare în economie în loc să se facă ca prioritate ce a propus PNL, o autostradă care să lege practic Moldova de Europa, pornind de la Iaşi, trecând Carpaţii, la Târgu Mureş şi apoi spre Borş ca să meargă spre Ungaria.
Acest element strategic de a conecta între ele provinciile româneşti între ele lipseşte din acest masterplan. Vreau să vă spun că domnul ministru a spus că sunt toate şi autostrada de la Iaşi la Târgu Mureş. Poate sunt, dar toate sunt proiectate după 2020-2025-2035. Dacă noi discutăm de atât de mulţi ani lucrurile nu sunt serioase.
În România preţul per kilometru de autostradă ajunge şi la 21,7 milioane euro

- Aţi declarat într-o conferinţă de presă că, kilometrul de autostradă în România este şi de trei-patru ori mai scump ca în Bulgaria. Care este cauza?

– Ştim cu toţii că acest km de autostradă a dat mari bătăi de cap în România. Avem autostrăzi care au costat mult dar şi prost făcute. Ce m-a deranjat în masterplan, în sfârşit a venit domnul Rus şi cu proiecţiile financiare care nu erau până acum, este că cei de la ministerul Transporturilor au venit tot asemenea preţuri care sunt şocante pentru mine. Vă dau un exemplu: Preţul pe kilometru de autostradă în zona montană este de 21, 7 milioane de euro per kilometru. Vreau să vă spun că vecinii noştrii din Bulgaria că pe autostrada A 3, Struma se numeşte, unde au peste 60 km în zona montană, au avut preţul de 4,3 milioane euro per kilometru. Deci noi discutăm de preţuri de cinci ori mai mari decât în zone similare cu ale noastre. În Bulgaria preţul per kilometru, la autostrada A 1 Tracia, a fost licitat la 2,1 milioane euro per kilometru iar pe A 2, 2,8 milioane euro per km.
Sunt convins că undeva e ceva îngrijorător. Nu cred că trebuie să ne gândim la preţuri normale în România. Va trebui să spunem un nu ferm acestor exagerări financiare. Acest masterplan nu este ok deloc la costurile financiare. Cred că vom merge la Bruselles cu temele nefăcute şi vom fi ca în 2004 când Năstase a negociat intrarea noastră în UE, fiind acceptaţi dar ca şi codaşii clasei, ca şi cetăţeni de mâna a două.

- Ce se mai aude de autostrada Sebeş-Turda? Am văzut că în zona Clujului lucrările evoluează mult mai repede ca pe teritoriul judeţului Alba?

– Aveţi dreptate. Depinde de constructori, ştiţi că au fost două tronsoane licitate separat, au constructori diferiţi. Cred că aici ministerul Transporturilor, CNADNR ar trebui să acţioneze, să îi întrebe pe constructori de ce cei din judeţul Alba nu îşi fac datoria, de ce nu sunt în termen şi să ia toate măsurile. Trebuie să ştiţi că noi prindem ultima sută de metri. Deci banii ăştia trebuie cheltuiţi. Nu o să reuşim să îi cheltuim: O să fie o mare problemă. Noi trebuie să înţelegem că această autostradă se lucrează pe exerciţiul financiar de implementare 2007-2013 şi am primit de la UE să devansăm şi să mergem încă doi ani, până la finele lui 2015 cu lucrările acestui exerciţiu financiar. Dar dacă mergem în ritmul pe care mi-l spuneţi este îngrijorător. Mi-am propus să merg pe aceste şantiere şi să întreb de ce nu merge treaba şi apoi să întreb la ministerul Transporturilor cum monitorizează această activitate.

- Cum vi se pare termenul de finalizare al acestei autostrăzi, vara lui 2016, cum s-a auzit în declaraţiile autorităţilor?

– Nu cred că este un termen nerealist. Dacă noi am fi într-o ţară serioasă din UE termenul mi s-ar fi părut normal şi firesc. Fiind în România vă înţeleg că aveţi suspiciuni. Şi eu am suspiciuni, dar nu prea avem de ales pentru că dacă noi nu cheltuim banii până la respectiva dată noi ne vom trezi fără bani şi va trebui să suportăm de la bugetul de stat, iar bugetul de stat nu are banii pentru această autostradă. Îi are doar parţial, cât să plătească cota de finanţare. Va trebui să nu ne mai permitem să dormim ci să fim pe fază.

- Vă mulţumesc.

– Si eu vă mulţumesc.

Deputatul PNL Alba, dan Simedru a declarat astăzi că lucrurile s-au clarificat după furtuna de la începutul săptămânii când în mass-media au apărut anumite înregistrări cu declaraţii ale primvicepreşedintelui PNL, Teodor Atanasiu în care acesta nu avea cuvinte de dulce pentru aliaţii din fostul PDL.

„Declaraţile au fost făcute într-un context privat aşa că vă rog să-l întrebaţi pe domnul Atnasiu. Eu cred că lucrurile s-au clarificat şi nu are nici un sens să discutăm. Cu toţii vorbim una inclusiv acasă şi altfel la servici. Chiar dacă azi părerile sunt nefavorabile faţă de servici sau de alte situaţii, continuăm să ne facem datoria. Au fost discuţii care au clarificat totul şi nu are nici un sens să mai comentăm” a declarat Simedru

Partidul Național Liberal a solicitat audierea de urgență a Președintelui CNASS, Vasile Ciurchea, în comisia de sănătate a Camerei Deputaților, săptămâna viitoare, marți, 12 mai, pentru a oferi explicații și soluții în privinţa blocajului cardurilor de sănătate. Totodată, liberalii l-au invitat luni, 11 mai, pe ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu la şedinţa de grup, pentru a explica cum va rezolva această situaţie.

Solicitările liberalilor sunt justificate având în vedere haosul creat la nivelul întregii țări. Mii de oameni au pierdut ore și zile întregi la cozi interminabile în sediile caselor de asigurări de sănătate pentru a-și ridica aceste carduri și pentru a beneificia de serviciile medicale. Lipsa de informații și comunicarea defectuoasă a autorităților statului pe acest subiect au pus în cap întregul sistem de sănătate din România.
Cu toate că din data de 1 mai a.c. a devenit obligatorie folosirea cardului de sănătate, în acest moment, din totalul de 14,3 milioane de carduri, 840.000 nu au ajuns la pacienți,
La această situație se adaugă și numeroasele disfuncționalități de ordin tehnic ale sistemului integrat de informații (SIUI), serverele blocându-se în momentul activării cardurilor de sănătate.

Eșecul acestui proiect trebuie decontat în integralitate de către Guvernul Ponta care a demonstrat, odată în plus, nivelul său de incompetență precum și, mai grav, lipsa de respect pentru cetățenii României, contribuabili ai unui sistem care are obligația să le garanteze accesul la servicii medicale în condiții decente.

Probabil, Guvernul Ponta consideră că românii nu au dreptul să se îmbolnăvească decât după ce ministrul Bănicioiu va binevoi să acorde atenția cuvenită unui proiect atât de important.
Se pare că turneul în țările arabe al premierului Ponta în care a fost însoțit și de ministrul sănătății a fost mai important decât rezolvarea crizei cardului de sănătate.

“PNL cere, premierului Ponta să își asume responsabilitatea politică pentru gravele probleme create în sistemul de sănătate .ca urmare a lipsei de interes acordată procesului de distribuire a cardului de sănătate. Guvernul nu a fost capabil să asigure distribuirea la termen a acestui card, Guvernul nu a fost preocupat să rezolve problemele de ordin tehnic înainte să stabilească că, de la 1 mai, românii nu mai beneficiază de servicii medicale decât în baza cardului de sănătate. S-a ajuns în această situație critică în care cetățenii sunt puși pe drumuri și se află în imposibilitatea de a beneficia de acest unic sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. În județul Alba sistemul nu a funcționat decât după 7 zile iar, azi, când a început să funcționeze tot au existat probleme și defecțiuni. Medicii de familie sunt nemulțumiți la fel și pacienții, care acuză autoritățile statului de proasta gestionare a procesului de implementare a cardului de sănătate. Sistemul trebuia să funcționeze de la început în paralel, asa cum se întâmplă acum, iar pentru a descrie situația creată de Minister și de Casa Națională de Sănătate se potrivește foarte bine un proverb românesc – unde nu-i cap, vai de picioare” a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Noul Cod Fiscal propus de către guvern, spre dezbatere și adoptare Parlamentului, a intrat de săptămâna aceasta pe circuitul de avizare în Camera Deputaților.

Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții societății Unirea SCM Alba Iulia mi-a fost semnalată o lacună din acest nou cod fiscal care afectează direct unitățile protejate conform Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, prin noul Cod fiscal aceste unități care îndeplinesc condiția de a avea, cel putin 30% din angajați cu contract de muncă, persoane cu handicap, în cazul de față, personal nevăzător, nu mai beneficiază de facilitățile fiscale .

Ca urmare, am depus un amendament pentru a corecta această nedreptate și pentru ca acestor ateliere speciale, care au un merit deosebit prin faptul că asigură un loc de muncă unei categorii sociale vulnerabile, să li se acorde conform art 82 din Legea nr.448/2006 scutirea de plată a impozitului pe profit în condițiile prevăzute de lege.
Guvernul social-democrat Ponta a eliminat din Codul fiscal această prevedere și amputează un drept conferit printr-o altă lege acestor unități economice.

Sper să fie o simplă scăpare a executivului, iar amendamentul meu să fie adoptat în comisia de buget-finanțe. În acest mod, Guvernul Ponta are șansa să-și spele obrazul social-democrat în fața acestei categorii care are nevoie de sprijin consistent din partea statului. Guvernul Ponta mai are restanțe la acest capitol, legea economiei sociale fiind îngropată în Camera Deputaților, la comisiile de specialitate. Constat că se pierde timp prețios de către actualul guvern pe acest subiect, iar când are ocazia să dovedească că îi pasă de susținerea acestui sector prin promovarea unor măsuri legislative, le blochează sau le amână nepermis de mult.

Voi susține cu tărie în continuare, atât prin acest amendament depus pe Codul fiscal, cât și în alte ocazii că implementarea sistemului întreprinderilor sociale în România și protejarea lor prin acordarea de facilități fiscale va avea un impact semnificativ asupra incluziunii sociale a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, dar şi asupra calităţii vieţii persoanelor din comunitate. Susținerea acestui sector va aduce noi locuri de muncă, va contribui la reducerea şomajului, la creşterea veniturilor la bugetul de stat şi implicit la creştere economică. Aceasta este o abordare liberală a problematicii, abordare incompatibilă cu modul de lucru al actualului Guvern și cu modul de gândire al domnului Ponta care se pare că nu reușește să-și găsească busola.

Dan Simedru,
Deputat PNL de Alba

foto: ghimpele.ro

Legea alegerilor locale a fost adoptată miercuri, 6 mai a.c., de plenul Camerei Deputaților, cu majoritate de voturi.

Principalele noutăți aduse prin actul normativ vizează introducerea posibilității cetățenilor Uniunii Europene să candideze inclusiv pentru funcția de primar, până acum aceștia aveau dreptul de a candida doar pentru funcția de consilier. România, Bulgaria și Grecia fiind singurele țări care aveau această restricție, în acest fel țara noastră aliniindu-se majorității țărilor din UE.

Una dintre cele mai importante prevederi este introducerea sistemului electronic pentru prevenirea votului multiplu. Înainte de exercitarea votului, fiecărui alegător i se va scana cartea de identitate, iar sistemul va verifica secția de votare la care este arondat, precum și faptul ca nu a mai votat în altă secție.

Conform prevederilor actualei legi, primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de consilii județene din rândul consilierilor prin vot indirect. PNL nu a fost de acord cu aceste prevederi, susținând alegerea lor în două tururi de scrutin, având amendamente în acest sens.

“Am votat pentru adoptarea acestei legi, cu toate că alegerea primarului într-un singur tur nu este corectă față de cetățean, în primul rând. Comunitățile locale au nevoie de un primar reprezentativ, nu de un primar care participă la un concurs și se califică la un moment dat, fără o competiție reală. Reprezentativitatea nu poate fi asigurată prin alegerea edilului într-un singur tur. Eu și Partidul Național Liberal am votat împotriva acestui articol, dar am făcut un compromis și am votat legea în integralitate pentru că sistemul electoral românesc trebuie neapărat reformat ,iar acest proiect de lege cuprinde reglementări importante care trebuie aplicate la viitoarele alegeri locale din 2016. PNL va susține, pe viitor, necesitatea alegerii primarilor în două tururi de scutin ca o condiție esențială pentru o democrație reprezentativă.” a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Săptămâna trecută s-a încheiat în Senat dezbaterea pe marginea Codului Fiscal, proiectul Guvernului Ponta fiind o culegere de promisiuni, multe dintre ele fără acoperire.
Încă de la lansarea acestui proiect în dezbatere publică au existat mari semne de întrebare în legătură cu sustenabilitatea multor măsuri propuse, unele dintre ele cu termen de aplicare peste câțiva ani.
Dezbaterea din Senat a dezvăluit dublul limbaj al Guvernului Ponta pentru că scăderea de taxe mult promisă inițial NU se regăsește în Codul Fiscal.
Pentru a nu știu câta oară, PSD și Victor Ponta au făcut un exercițiu de imagine, susținând public că vor să taie taxe iar apoi s-au răzgândit.
Astfel, măsurile de relaxare propuse de Guvern cu mult festivism au fost anulate în comisia de buget din Senat și acest lucru a fost posibil doar prin votul majorității PSD.
Comisia de buget din Senat (majoritate PSD) nu a fost de acord cu micșorarea accizelor la carburant din 2016, nici cu eliminarea impozitului pe dividende, chiar dacă, de fațadă, Guvernul a făcut aceste propuneri la care a renunțat apoi foarte ușor.
Se pare că domnul Ponta nu a reușit să-și convingă nici proprii parlamentari că viziunea propusă este cea corectă sau o altă variantă, mai plauzibilă, ar fi aceea că Ponta și parlamentarii săi au făcut un BLAT pe Codul Fiscal.
Liberalii nu pot susține acest Cod Fiscal pentru că este un demers fals al actualului Guvern. Acest cod fiscal a fost aprobat de Guvern cu o săptămână înainte ca același Guvern Ponta să anunțe reducerea TVA la alimente, iar apoi după alte câteva săptămâni să propună scăderea lui și la apa pentru uz casnic, sau impozitarea bacșișului.
Câtă predictibilitate din partea acestui Guvern! În materie de politici fiscale un Guvern trebuie să fie responsabil și nu să arunce pe piață un material, iar apoi la scurt timp să-l modifice prin ordonanțe de urgență
Acest Cod fiscal nu este unul liberal, cum a încercat premierul Ponta să intoxice opinia publică – este un amalgam de măsuri necredibile, o parte cu iz liberal. Este ca și cum ai încerca să faci o omletă din zece ouă, dintre care nouă sunt proaspete iar unul este stricat, realizând în final un produs toxic.
Liberalii nu vor gira această acțiune a Guvernului pentru că este un act propagandistic, gândit pentru amăgirea populației, iar pe termen lung își va dovedi limitele cu consecințe grave asupra economiei și a societății.
Credem în măsurile liberale concrete pe care doar liberalii autentici și cu convingeri solide le pot lua, în nici un caz oastea de strânsură de penali și plagiatori a Guvernului Ponta.

Dan Coriolan SIMEDRU,
Deputat PNL de Alba

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook