Tags Posts tagged with "si"

si

1În perioada 22-24 Noiembrie 2013, în Aula Mica a Universitǎţii “a Decembrie 1018” din Alba Iulia, s-a derulat atelierul V.I.P. de ALBA – I, din cadrul proiectului „Voluntar Implicat și Pregătit” finanţat de Comisia Europeanǎ prin ANFPCDEFP în cadrul programului “Tineret in acţiune”. Echipa de proiect este formatǎ din tineri liceeni, studenţi şi absolvenţi de studii universitate, voluntari ai Centrului Județean de Voluntariat și ai Asociației Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Cursul susţinut de Ioan E. Buta și Maria Magda Leah s-a adresat unui nr. de 20 de tineri din Alba Iulia, cu vârste cuprinse între 15-25 de ani, cu scopul creşterii nivelului de orientare pe piaţa voluntariatului, dezvoltǎrii educaţiei noformale şi a voluntariatului în comunitate şi dezvoltarea socio-profesionalǎ a tinerilor.

Atelierul s-a derulat pe mai multe sesiuni de lucru prin care s-au urmǎrit activitǎţi de cunoaştere şi apartenenţǎ la grup, metode de educaţie nonformalǎ, descrierea programului Tineret în Acţiune, Prioritǎţi permanente, Cetǎţenie europeanǎ, competenţe şi abilitǎţi de comunicare, dezvoltare personalǎ şi autocunoaştere, inteligenţǎ emoţionalǎ.

Entuziasmaţi şi motivaţi, participanţii au învǎţat multe lucruri noi :

Acest curs a fost benefic pentru mine deoarece cuprinde enducaţia non-formalǎ, educaţie din care poţi invǎţa mult mai usor decât cea care este oferitǎ în şcoalǎ şi obţii mult mai multe informaţii.” (Iulia Maria Lazăr)

Participând la acest curs am aflat despre Tineret in Acţiune şi de ce este atât de important sǎ practici voluntariatul şi cum te poate ajuta la angajare.” (Daniel Leah)

Mi-a plǎcut la acest curs deoarece m-a ajutat sǎ mǎ cunosc mai bine şi sǎ mǎ dezvolt mai bine.” (Monica Szasz)

În continuare, Atelierul V.I.P. de Alba – II se va desfǎşura în perioada 13-15 decembrie 2013.

Pentru detalii şi înscrieri accesati pagina www.vip-alba.ro.

Sperǎm ca aceste ateliere sǎ aducǎ multǎ schimbare în comunitatea albaiulianǎ în sectorul tineret!

Proiectul „Voluntari Implicat și Pregătit” este iniţiat de Centrul Judetean de Voluntariat Alba, împreunǎ cu partenerii : Asociaţia Alumni UAB, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba.

AJOFMAgenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Alba, structură a Serviciului Public de Ocupare (SPO) din România, derulează proiectul „3C – Calitatea Crează Competențe – Calitatea în formare Crează Competențe profesionale de nivel european pentru personalul SPO din Regiunile Centru, Vest și Nord-Vest“.

Demersul are la bază un parteneriat cu patru organizații publice și private naționale (AJOFM Arad, AJOFM Satu Mare, S.C. Tobimar Construct SRL Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia) și trei transnaționale, din Spania (Desarrollo de Estrategias Exteriores SA, Fomento de Iniciativas y Desarrollo de Actividades S.L., Servicio Público de Empleo del Principado de Asturias).

Prin proiectul AJOFM Alba sunt elaborarate și pilotate instrumente moderne de management: manuale, ghiduri, proceduri, sisteme de evaluare pentru structurile SPO România.

O componentă importantă a demersului o reprezintă acțiunile transnaționale ce au ca scop îmbunătățirea competențelor sociale și profesionale ale salariaților Serviciului Public de Ocupare care furnizează servicii de consiliere/orientare profesională, dezvoltare spirit antreprenorial și stimularea mobilității forței de muncă.

Instrument modern de identificare modele de dezvoltare profesională

Demersul AJOFM Alba presupune organizarea a 5 internship-uri în Spania.

Primul stagiu de învățare, organizat de partenerii transnaționali ai proiectului, va avea loc în perioada 24-30 noiembrie 2013 și reunește 20 de specialiști din 11 Agenții Județene de Ocupare a Forței de Muncă din cele trei regiuni în care se derulează proiectul.

Internship-ul contribuie la atingerea indicatorului proiectului referitor la „numărul personalului instruit“.

Agenda de lucru a vizitei include sesiuni de lucru la instituții publice, ONG-uri, sindicate.

Angajații AJOFM vor afla la fața locului cum este organizat sitemul public de ocupare a forței de muncă spaniol, cum se identifică necesitățile de formare profesională, care sunt sistemele de evaluare a competențelor, care sunt politicile de ocupare a forței de muncă.

De asemenea, vor descoperi care sunt sistemele de orientare și consiliere pentru șomeri, dar și cum se face intermedierea muncii.

În cadrul vizitei la un „Centru de Firme“ vor fi informați cum sunt sprijiniți intreprinzătorii, dar și care sunt programele de formare a acestora.

Participanții vor avea la îndemână o „Fișă cadru de identificare de modele de acțiune pentru îmbunătățirea competențelor“, pusă la dispoziție de experții proiectului.

Cu ajutorul acestui instrument vor afla modalitățile prin care angajații structurilor Serviciului Public de Ocupare din Spania se dezvoltă profesional.

Materialele de învățare rezultate în urma prelucrării informațiilor din Fișă vor fi promovate pe platforma „Comunitatea de bună practică“ a proiectului, astfel că vor putea fi folosite și de angajați ai AJOFM care nu participă la programul de internship.

De asemenea, modelele identificate pe parcursul stagiului de învățare vor putea fi replicate și în Agenții Județene de Ocupare a Forței de Muncă din afara zonei în care se derulează proiectul.

Pas spre modernizarea Serviciului Public de Ocupare

Demersul AJOFM Alba vizează asigurarea unui cadru organizat de dezvoltare a competenţelor profesionale ale salariaţilor din structurile Seriviciului Public de Ocupare, în relaţie directă cu serviciile furnizate şi angajamentele de reformă asumate de Guvernul Romaniei.

Proiectul se va finaliza în iulie 2014, este co-finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie 4.2 „Formarea personalului propriu al SPO(AJOFM)“.

foto: napocanews.ro
foto: napocanews.ro
foto: napocanews.ro

În contextul informărilor meteorologice, conform cărora, începând cu data de 25 noiembrie a.c.,vremea se va răci şi este posibil să ningă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor, îndrumările agenţilor de circulaţie şi să-şi echipeze în mod corespunzător autovehiculele.

Precipitaţiile abundente pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier.

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Pentru o călătorie în siguranţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, face următoarele recomandări:

– Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu polei, gheaţă, mâzgă sau are îmbrăcămintea din piatră cubică!

– În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

– Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!

– În condiţiile unui trafic aglomerat, păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

– Informați-vă cu privire la condițiile meteo și tronsoanele de drum pe care le veți parcurge. Echipaţi-vă maşina corespunzător! Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.

– Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

– Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă! Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!

– Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

– Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

Reamintim conducătorilor auto că, potrivit prevederilor legale, au obligaţia de a-şi echipa autoturismele cu anvelope de iarnă, în condiţiile în care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a celor de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, autovehiculul trebuie echipat cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţie care este sancţionată între 9 şi 20 puncte amendă, (între 720 şi 1.600 lei), sancţiunea contravenţională fiind însoţită de reţinerea certificatului de înmatriculare.

Dorim tuturor participanţilor la trafic, drum bun, lipsit de evenimente rutiere!

foto: bl0g.ro
foto: bl0g.ro
foto: bl0g.ro

Parlamentului European a votat miercuri, 20 noiembrie a.c., aplicarea regulii „N+3″ pentru România şi Slovacia, ceea ce înseamnă că România va avea la dispoziţie încă un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 şi 2012.

Votul exprimat de Parlamentul European este extrem de important pentru România şi îi oferă ţării noastre şansa de a remedia o parte din greşelile din trecut.

Datorită acestei decizii a Parlamentului European, România nu va pierde în acest an peste două miliarde de euro ca urmare a dezangajării automate a acestor fonduri.

Extinderea perioadei pe care România o are la dispoziţie pentru a cheltui sumele alocate pentru anii 2011 şi 2012 va compensa incapacitatea autorităţilor române din perioada 2009-2011 în absorbţia fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Aplicarea regulii “N+3” pentru anii 2011 şi 2012 înseamnă că România va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 până la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 până la data de 31 decembrie 2015.

În acelaşi timp, trebuie subliniat că termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate în actuala perioadă de programare rămâne neschimbat: până la data de 31 decembrie 2015.

tfoto5Conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din România s-a întâlnit la sediul din Alba Iulia al instituției cu conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Transdanubiana din Ungaria. Tema întâlnirii a constituit-o analizarea activităților derulate în cadrul parteneriatului bilateral dintre cele două Agenții de Dezvoltare, încheiat în anul 2005 și prelungit în anul 2008.

În cadrul discuțiilor s-a convenit ca, ținând cont de evoluția socio-economică a celor două regiuni europene, Acordul de Parteneriat să cuprindă teme de actualitate, privind cooperarea dintre cele două regiuni, în cadrul unor proiecte comune, finanțate din fonduri europene, dar și schimbul bilateral de experiență, în scopul dezvoltării capacității instituționale a fiecărei Agenții în parte, precum și în folosul dezvoltării personale a experților care derulează programele europene.

Cele două delegații au fost conduse de domnul Simion Crețu, director general ADR Centru România și de domnul Attila Sebestyen, director executiv în cadrul ADR Sud-Transdanubiana.

Temele discuțiilor bilaterale din data de 19 noiembrie a.c. au vizat întocmirea Planurilor de Dezvoltare Regională, ținând cont de metodologia de alocare a fondurilor europene nerambursabile din Programele Operaționale Sectoriale și din Programul Operațional Regional, specifice fiecărei țări pentru perioada 2014-2020, precum și constituirea portofoliului de proiecte regionale aferent viitoarei perioade de programare.

Ținând cont de cei opt ani de colaborare, au fost discutate atribuțiile Agențiilor de Dezvoltare Regională și posibilitățile de dezvoltare a schimburilor de informații și experiență, privind soluționarea problemelor întâmpinate în absorbția fondurilor alocate.

Din perspectiva dezvoltării regionale în ansamblu, a fost dezbătută evoluția instituțională a celor două ADR, precum și perspectivele privind colaborarea dintre cele două regiuni, respectiv dintre județele care compun aceste regiuni europene. Regiunea Sud-Transdanubiana este formată din județele Baranya, Somogy și Tolna, cu o populație de circa un milion de locuitori, cel mai important oraș fiind Pecs. Sediul ADR Sud-Transdanubiana este într-un alt important oraș din regiune, la Kaposvar.

Din anul 2012, colaborarea interregională între Regiunile Centru și Sud-Transdanubiana a intrat într-o nouă etapă, extinsă, prin participarea în proiectele europene I4FOOD, destinat cooperării interregionale pentru dezvoltarea industriilor alimentare, ID:WOOD, destinat inovării și dezvoltării designului pentru clusterele din industria lemnului, DIFASS, destinat dezvoltării asistenței financiare acordate IMM și a instrumentelor de finanțare non-grant, dar și în proiectul Enterprise Europe Network, pentru crearea rețelei de sprijin a IMM din Europa.

tpoza_simion_cretuAm discutat deschis cu partenerii noștri unguri și am ajuns la concluzia că, deși există multe deosebiri între modul de organizare și funcționare a celor două Agenții, există și multe similarități, pe care trebuie să le exploatăm în folosul ambelor instituții.

Este important ca fiecare dintre noi, ei în Ungaria, și noi în România, să ne îndeplinim menirea, aceea de a asigura dezvoltarea regiunilor în care acționăm.

Ne este de folos experiența lor în absorbția fondurilor europene și am stabilit câteva teme importante pentru viitoarea noastră colaborare.

Este clar că Acordul de Parteneriat va fi reînnoit și vom cuprinde în acest document dezvoltarea de proiecte comune, finanțate prin Programul INTERREG EUROPE 2014-2020, sau prin programele HORIZON 2020.

Pe lângă această colaborare, vizăm organizarea de evenimente cu caracter economic, în special pentru sectorul privat, dar și vizite și schimburi de experiență tematice, în așa fel încât experții lor și ai noștri să poată colabora eficient într-o Europă în care granițele nu ar mar trebui să constituie o problemă”, a declarat, la finalul întâlnirii bilaterale, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

CJ-Alba-358Miercuri, 20 noiembrie, de la ora 13.00, Consiliul Judeţean Alba organizează o conferinţă de presă dedicată lansării proiectului „cetăţenie şi educaţie prin media în context european”, proiect derulat de Consiliul județean Alba, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum”, Casa Corpului Didactic Alba și Asociația Alba Manche Împreună – AMI.

Obiectivul principal al proiectului, care va implica judeţul Alba şi regiunea Marche din Italia, vizează îmbunătățirea colaborării între instituții în vederea deschiderii școlii la noi experiențe pentru dezvoltarea cetățeniei participative și a aptitudinilor elevilor privind inițiativa, creativitatea, expresia artistică, spiritul antreprenorial, voluntariatul, incluziunea socială, prin/cu instrumente media.

Se au în vedere:

– revitalizarea conştiinţei şi atitudinii europene a tinerilor prin reflectarea asupra problematicii specifice Anilor Europeni 2014 şi 2015 în şcoli şi localităţi;

– implicarea tinerilor în problemele ridicate de Europa prin temele Anilor Europeni (ex. 2013 – Anul Cetăţeniei Europene), utilizând mijloace de comunicare expresive, uşor accesibile lor şi stimulând dezvoltarea aptitudinilor lor, cum ar fi: inițiativa, spiritul antreprenorial, creativitatea, expresia artistică;

– deschiderea şcolilor în relaţie cu „lumea exterioară” şi extinderea cooperărilor scoală – autorităţi publice-societate civilă.

Printre activităţile desfăşurate în cadrul proiectului se număra organizarea de workshop-uri, seminarii şi expoziţii pe tema Anilor Europeni, precum şi organizarea a doua Festivaluri de Film Şcolar (unul în Italia şi altul în judeţul Alba).

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană în cadrul Lifelong Learning Programme (Programul Învăţare pe tot parcursul vieţii), subprogramul Comenius, Parteneriate Comenius Regio.

poza_pensiune_de_pe_dealCertificatele de performanţă energetică ar putea deveni obligatorii, aşa cum se întâmplă de câţiva ani în ţările Uniunii Europene, şi pentru obţinerea şi vizarea, la trei ani, a certificatelor de clasificare, a licenţelor şi a brevetelor turistice, de care au nevoie operatorii din turism pentru a funcţiona.

În prezent, cadru legislativ care reglementează clasificarea unităţilor turistice este dat de Hotărârea de Guvern nr. 121/2013 şi a adus multe modificări legislative faţă de anii precedenţi.

Dintre acestea, cea mai importantă modificare este imposibilitatea proprietarilor de structuri de cazare de a-şi autoclasifica unităţile, acestea urmând a fi certificate, după ample verificări, de către Autoritatea Naţională pentru Turism, aflată în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea Ministerului delegate pentru IMM, mediului de afaceri şi turism.

Printre criteriile de certificare ale ANT nu se regăseşte şi clasa energetică a clădirilor şi asta deoarece legea 159/2013, care prevede obligativitatea certificatelor energetice pentru vânzarea, închirierea, recepţionarea şi reabilitarea clădilor, este una nou implementată, din 19 iulie; din această cauză, legiuitorii nu au avut timp să ia în calcul introducerea certificatului energetic, implicit a clasei de performanţă energetică, în metodologia de clasificare a unităţilor turistice.

În câteva ţări din Uniunea Europeană se practică de mulţi ani ca hotelurile şi pensiunile sau oricare altă unitate de cazare să fie clasificată de către stat şi în funcţie de clasa energetică a clădirii.

Inevitabil, acel cadru legislativ va fi adoptat şi în România.

Poate nu anul acesta, poate nici la anul, însă în viitor, mai mult ca sigur, se va pune în discuţie şi acest aspect, deoarece avem mare nevoie să ne aliniem la standardele Uniunii Europene ”, declară Ing. Tasenţe Constantin, auditor energetic gradul 1 şi expert evaluator membru ANEVAR, directorul general al EVALTAS

img_0402Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat că Bugetul pe anul 2014 înseamnă un pas înainte pentru Educație și că voința de a majora în continuare finanțarea sistemului de învățământ este fermă.

Bugetul pe anul 2014 înseamnă un pas înainte pentru Educație.

Creșterea de la 19,8 miliarde de lei, cât am avut anul acesta, la 21,7 miliarde pentru anul viitor este certă.

Educația primește bani mai mulți!

După ani de subfinanțare, este firesc ca nevoile sistemului să fie mari.

Orice creștere însă trebuie să fie rațională, sustenabilă, bazată pe potențialul economiei.

În acest sens, semnalul transmis de Guvern este clar, iar voința de a majora în continuare bugetul Educației este fermă’, a declarat ministrul Educației.

Remus Pricopie a mai precizat că este firesc ca profesorii să-și dorească mai mult, dar că orice creștere se produce treptat.

Această majorare de buget se va regăsi în salariile profesorilor debutanți, în veniturile tuturor cadrelor didactice care au câștigat în instanță despăgubiri pentru tăierile făcute de fostul Guvern, în modernizarea infrastructurii școlare, în susținerea olimpicilor sau în decontarea transportului elevilor și al cadrelor didactice.

Este firesc ca profesorii să-și dorească mai mult, dar nicăieri în lume nu se poate trece brusc de la o tăiere de 25%, la o majorare de 100%.

Toate aceste lucruri se întâmplă treptat.

Ceea ce contează este că, în acest moment, avem garanția că Educația primește și va continua să primească, an de an, mai mulți bani‘, a mai declarat ministrul Remus Pricopie.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook