Tags Posts tagged with "scoala"

scoala

„Școala Zero Waste” este un concurs național de educație ecologică și colectare selectivă destinat tuturor școlilor din învățământul primar și gimnazial din România. Perioada de desfășurare a competiției este 18 Aprilie – 27 Mai.

Începând cu 16 Martie și până în 11 Aprilie toate școlile din România se pot înscrie în Competiția „Școala Zero Waste” Editia 2016. La cele trei ediții anterioare au participat 250 de școli din aproape toate județele țării și din București și 30.000 de elevi participanți direct în competiție.

Premiul cel mare este reprezentat de o tablă interactivă oferită de Continental, partener al proiectului.

Marii câștigătorii ai tablelor interactive puse în joc până acum sunt în 2015 Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Roșiorii de Vede, Teleorman, în 2014 Școala Gimnazială Sf. Nicolae Târgu Jiu, Județul Gorj, iar în 2013 Școala Gimnazială Moșnița Nouă, Județul Timiș.

Elementul de noutate din acest an este reprezentat de tabăra de educație ecologică “Zero Waste Camp” organizată în August la Timișoara și la care vor participa cei mai buni elevi selectați în urma concursului SZW din acest an.

Desfășurarea competiției este simplă. Școala care acumulează cele mai multe puncte este desemnată câștigătoare. Punctele se obțin din organizarea a cat mai multor acțiuni educaționale din lista oferită de organizatori și din colectarea selectivă a mai multor deșeuri reciclabile: hârtie/carton, aluminiu, plastic/pet și altele.

Detalii suplimentare despre procedura de înscriere și desfășurarea concursului pot fi găsite pe site-ul organizatorului, EcoStuff Romaniawww.EcoStuff.ro sau pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/scoalazerowaste.

Concursul de educație ecologică și colectare selectivă dă posibilitatea elevilor și școlilor din România să concureze pentru câștigarea premiilor puse în concurs și în același timp să contribuie la protejarea naturii și reducerea poluării.

Aflat deja la a 4-a ediție, concursul susține și întărește obiceiul colectării selective începând cu vârsta la care copiii își formează valori și deprinderi pe care le vor avea tot restul vieții. Prin implicarea copiilor vom contribui indirect și la informarea și responsabilizarea membrilor familiilor.

Toate companiile care doresc să se implice, să susțină educația ecologică în școli și să sprijine organizarea concursului prin acordarea de premii, sunt invitate să ia legătura cu organizatorii.

Un număr de 375 de copii din judeţul Alba sunt sprijiniţi să nu abandoneze şcoala şi să îşi continue studiile în cadrul unui amplu proiect derulat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă în parteneriat cu mai multe instituţii, administraţii locale şi organizaţii non-guvernamentale.

Astfel la nivelul judeţului Alba au fost înfiinţate 8 centre educaţionale la Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Silivaş, Roşia de Secaş, Valea Lungă, Baia de Arieş şi alte 7 centre de prevenire a abandonului şcolar la Cugir, Jidvei, Galda de Jos, Rădeşti, Sântimbru – Sat şi Sântimbru Fabrică şi Unirea.

Cele mai recente iniţiative în domeniul prevenirii abandonului şcolar sunt cele şapte centre înfiinţare în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Singidava” Cugir, Şcoala Gimnazială Veseuş – Jidvei Şcoala Gimnazială „Nicolae Drăgan” Galda de Jos, Şcoala Gimnazială „Demetriu Radu” Rădeşti, Şcoala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sîntimbru – Sat, Şcoala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sîntimbru – Fabrică şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea. Atât centrele educaţionale cât şi centrele de prevenire a abandonului şcolar ofere sprijin fiecare pentru 25 de copii în risc de abandon şi eşec şcolar care provin din comunitatea rromă sau din medii vulnerabile din punct de vedere social, din familii cu diferite probleme sociale.

În cadrul centrelor copiii beneficiară de o masă caldă de prânz, primesc rechizite şcolare şi sunt meditaţi gratuit de cadre didactice specializate care îi ajută să-şi îmbunătăţească situaţia şi rezultatele şcolare.

De asemenea beneficiază în centre şi de activităţi de dezvoltare personală pentru formarea personalităţii copilului dar şi de activităţi recreative sau de petrecere a timpului liber.

Toată această reţea de prevenire a abandonului şcolar dezvoltată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a fost prezentată, luni, 1 martie, în cadrul unei ample conferinţe, desfăşurată în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei. La eveniment au fost prezenţi prefectul de Alba, Cornel Murg, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, inspectorul şcolar general al judeţului Alba, Marcela Dărămuş, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, primarii localităţilor în care au fost înfiinţate centre de prevenire a abandonului şcolar precum şi profesionişti din domeniul educaţional şi al asistenţei sociale. Rolul şi importanţa acestor centre au fost explicate de preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, pr. Nicolae Călin Ignat şi de directorul Fundaţia FAER Reghin, Ioan Vlasa.

Reţeaua de centre educaţionale şi de prevenire a abandonului şcolar din judeţul Alba funcţionează în cadrul unui parteneriat coordonat de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” , parteneri judeţeni fiind Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin DGASPC Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, parteneri locali primăriile Alba Iulia, Cugir, Sântimbru, Unirea, Galda de Jos, Jidvei, Rădeşti şi şcolile gimnaziale: „Singidava” Cugir, Veseuş, „Nicolae Drăgan” Galda de Jos, „Demetriu Radu” Rădeşti, „Ioan de Hunedoara” Sântimbru, „Avram Iancu” Unirea. O parte din finanţarea necesară este asigurată prin proiectul „Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile”, proiect cofinanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano – Român (Swiss – Romanian Cooperation Programme). Proiectul este derulat de Fundaţia HEKS Elveţia prin Fundaţia FAER Reghin.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a răspuns miercuri, 27 ianuarie, invitației directorului școlii, prof. Camelia Popescu și a coordonatorului de proiect împotriva violenței, prof. Laura Brădilă și a desfăşurat o activitate informativ preventivă adresată elevilor clasei a VIII – a. Invitații au prezentat copiilor aspecte teoretice și practice legate de misiunile Jandameriei, le-au vorbit despre consecinţele juridice ale săvârşirii de contravenţii şi infracţiuni şi ale violenţei în general.

Elevilor le-au fost prezentate diferite aspecte referitoare la modul în care trebuie să evite formele de violenţă și modul corect de acțiune în cazul în care sunt martorii sau chiar victimele unor comportamente agresive. Copiii au ascultat cu interes expunerile făcute de reprezentanţii Jandarmeriei Alba, iar după prezentarea aspectelor teoretice, le-au adresat numeroase întrebări jandarmilor.

Elevii și profesorii școlii au fost încântați de activitățile desfășurate împreună cu jandarmii și i-au invitat să revină.

Cu puțin timp în urmă un grup de mămici din Alba Iulia a luat inițiativa înființării unei școli Waldorf la Alba Iulia. În scurt timp s-a format o întreagă comunitate pe o rețea de socializare în care peste 180 de părintii și-au exprimat dorința de a-și înscrie copiii la o astfel de scoală în eventualitatea înființării ei la Alba Iulia. Pedagogia Waldorf este un sistem de educație alternativ care aduce în actul predării în mod armonios grija pentru cele trei componente ale ființei umane: gândire, simtire și voință. Ea unește gândirea analitică și sintetică, intelectul obiectiv, de lucrul consecvent, cu sens și calitativ înalt, prin intermediul simțirii artistice și morale. Rezultatele la examenele naționale de capacitate și de bacalaureat confirmă performanțele acestui invățământ alternativ și îi conferă o poziție egală în sistemul național de învățământ.

În România, invătămantul Waldorf este învățământ de stat, organizat de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, în baza Acordului General de Cooperare, încheiat în anul 1996.

Alba Iulia intentionează să intre în rândul oraselor care dezvoltă această pedagogie prin înfiițarea în anul 2017 a unei grădinițe și a unei școli (clasele 0-IV) care să răspundă nevoilor comunității. În acest sens s-au pus bazele Asociației Waldorf Alba Iulia formată din părinți care sprijină înființarea școlii și s-au purtat discuții importante cu administrația locală pentru o colaborare în acest sens. Pentru deschiderea școlii cele mai importante elemente sunt : spațiul, părinții dispuși să își înscrie copiii la această școală (constituiți în Asociația Waldorf Alba Iulia) și pedagogii care să predea cursurile de tip Waldorf, alături bineînțeles de sprijinul autorităților locale.

„Personal, susțin această inițiativă din tot sufletul și voi face toate eforturile necesare pentru ca acest tip de învățământ șă devină o opțiune și pentru părinții din Alba Iulia. În momentul de față cel mai important lucru este să găsim educatori și profesori dornici să urmeze cursurile de specializare în pedagogia Waldorf, pentru a asigura necesarul de cadre didactice până în toamnă anului 2017. Dacă acest lucru se va întâmpla, proiectul va beneficia atât de spațiu de implementare pus la dispozitie de către Primărie cât și de sprijin logistic și financiar”.-Mircea Hava

Pentru a deveni pedagog Waldorf este necesară urmarea unor cursuri de formare pentru cadrele didactice. Cursurile se desfăsoară o dată la doi ani iar anul acesta începe o nouă serie, atât pentru învățători și profesori cât și pentru educatoare. Cursurile pentru formarea educatoarelor se organizează la Cluj Napoca și sunt organizate pe 8 module a câte 5 zile care au loc în vacanțele intersemestriale, costul unui modul fiind de 200 lei, durata totală a celor 8 module fiind de 1 an și jumătate. La fel, cursurile pentru învățători și profesori se desfășoară tot în 8 module dar la Timișoara, costul unui modul fiind de 100 lei. În ambele cazuri cazarea este asigurată la internatele liceelor Waldorf din Cluj Napoca și Timisoara. Pentru că termenul de înscriere este 28.01.2016 , Asociatia Waldorf Alba Iulia face apel la doritori/doritoare pentru a se înscrie la aceste cursuri. Pentru a deschide grădinița și scoala în toamna anului 2017 este nevoie ca două educatoare și două învățătoare/profesoare (absolvente a liceului pedagogic) să urmeze aceste cursuri. Dacă aceste 4 cadre didactice vor fi specializate în această serie de cursuri, deschiderea grădiniței și a școlii Waldorf în toamna anului 2017 este o certitudine! Va îndemnăm așadar să sunați cu încredere la numărul 0745071295 pentru mai multe informații privitoare la înscrierea la aceste cursuri. Puteți accesa de asemenea și site-ul www.waldorf.ro

Un tânăr din Cugir a fost sancţionat de jandarmi pentru că a deranjat cursurile unui colegiu din localitate. Este elev al unei alte unităţi şcolare şi cunoscut a avea un comportament violent.

Personalul administrativ al unui colegiu din oraşul Cugir a solicitat luni, 25 ianuarie, la ora 10.50, intervenţia jandarmilor deoarece un tânăr intrase în incintă şi deranja orele de curs. Aflat în apropierea unităţii de învăţământ, un echipaj de jandarmerie a intervenit în foarte scurt timp şi a depistat un adolescent în vârstă de 16 ani care, se pare, intrase în incintă prin escaladarea gardului împrejmuitor. Acesta şi-a explicat gestul prin faptul că i-a fost dor de o prietenă şi nu vrut să aştepte încheierea orelor de curs pentru a o vedea.

Din verificările efectuate a reieşit însă că băiatul nu este la prima abatere de acest fel, în ultima perioadă acesta făcându-şi, se pare, un obicei din a pătrunde fără drept în instituţia de învăţământ şi a solicita cadrelor didactice să permită unor eleve să părăsească ora de curs şi să iasă pe hol, la discuţii. Mai mult, a rezultat că, de multe ori, ridică suspiciunea unui consum de alcool şi, în aceste condiţii, dacă i se solicită să părăsească incinta, are un comportament violent, se adresează vulgar şi ameninţă cu represalii.

Jandarmii i-au expus tânărului prevederea legală potrivit căreia constituie contravenţie şi se poate sancţiona cu amendă cuprinsă între 500 şi 1500 de lei fapta de pătrundere, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile instituţiilor de învăţământ şi spaţiilor aparţinând acestora. Totodată, i-au pus în vedere că, deşi este în vârstă de doar 16 ani, poate fi sancţionat contravenţional, cu menţiunea că în cazul său minimul şi maximul amenzii stabilite în actul normativ pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Fiind la prima abatere constatată direct, de data aceasta a fost sancţionat doar cu avertisment scris şi i s-a recomandat să evite să mai săvârşească astfel de fapte.

În cadrul Campaniei de promovare a profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale a instituţiilor de formare din Ministerul Afacerilor Interne „SI TU POŢI DEVENI POLIŢIST”, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost prezenţi la Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir.

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost prezenţi în mijlocul elevilor Colegiului Naţional David Prodan din Cugir, pentru promovarea profesiei de poliţist.

Peste 150 de elevi ai claselor a XI-a şi a XII-a au avut posibilitatea să afle de la poliţişti, ce presupune munca de poliţie, atribuţiile ce revin fiecăreia dintre structurile operative şi au avut ocazia să vizioneze filmul de prezentare al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti.

Totodată, elevilor le-au fost oferite informaţii despre oferta educaţională a Ministerului Afacerilor Interne şi le-au fost puse la dispoziţie materiale informative.

Au fost discutate aspecte legate de abilităţile necesare unui poliţist, misiunile posibile, avantajele oferite tinerilor ce urmează  şcolile de poliţie (gratuitate la cazare şi masă, un loc sigur de muncă la finalizarea studiilor), iar elevii au fost invitaţi să se gândească la posibilitatea alegerii unei cariere în poliţie şi au fost încurajaţi să se pregătească din timp pentru o eventuală admitere la o şcoală ce pregăteşte viitori poliţişti.

Informaţii de background:

În perioada aprilie – iunie şi octombrie 2015 – iunie 2016, Poliţia Română desfăşoară o amplă campanie de promovare a profesiei de poliţist în rândul liceenilor, intitulată Şi tu poţi deveni poliţist!”

Instituţiile de formare profesională iniţială ale Ministerului Afacerilor Interne sunt Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi şcolile postliceale.

Academia este o instituţie de învăţământ superior acreditată, din reţeaua de stat. Face parte din categoria universităţilor de educaţie şi cercetare, desfăşoară activităţi de învăţământ superior, organizate prin programe de studii universitare de licenţă, de studii universitare de masterat şi de studii universitare de doctorat, în domenii şi specializări acreditate, precum şi alte forme de pregătire, de perfecţionare şi specializare.

Şcolile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne fac parte din sistemul naţional de învăţământ sunt Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca.

Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 2015 drept Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe Lumină. Pornind de la ideea acestei celebrări, în perioada 23 noiembrie – 4 decembrie 2015, la Școala Gimnazială Ciugud s-a derulat proiectul educațional interdisciplinar ,,În căutarea luminii”. Obiectivele acestui proiect au fost stimularea interesului elevilor pentru lectură, pentru studiul și cercetarea informațiilor privind universul care ne înconjoară, antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut, cultivarea interesului pentru știință și artă, facilitarea integrării în mediul școlar, oferirea de suport pentru reușita școlară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.

Lumina ne călăuzeşte existenţa diurnă, conturând în acelaşi timp orizontul speranţelor lumii contemporane. Trăim într-o civilizatie a secolului XXI care se sprijină în profunzime pe aplicaţiile practice şi pe semnificaţiile simbolice ale luminii.

Din această complexă perspectivă, simpozionul desfăşurat la Şcoala Gimnazială Ciugud scoate în evidenţă faptul că ,,Luminile lumii” sunt de fapt ,,valorile lumii”, că nu există o demarcaţie clară între ştiinţă şi cultură, una are nevoie de cealaltă şi toate au nevoie de univers ca scenă pentru această reprezentaţie.

Alături de profesoarele lor, Cornelia Draşovean (coordonatoarea proiectului), Mihaela Dreghici, Ildiko Balogh, Ana-Maria Achim și Teodora Simion, elevii au pornit într-o călătorie de descoperire a luminilor/valorilor în artă, cultură, religie, ştiinţă şi tehnologie.

Elevii Școlii Gimnaziale Ciugud au realizat materiale artistice dar şi tehnice, foarte interesante:

  • au ,,captat” lumina în desenele lor,

  • au parcurs etapele astronomice de la începutul universului odată cu Big Bang-ul şi până la apariţia vieţii pe pământ,

  • au rememorat cuvintele lui DUMNEZEU: «Să fie lumină!» Şi a fost lumină (Geneza 1:3),

  • alături de ,,despoţii luminaţi” Frederic al II-lea al Prusiei, Iosif al II-lea al Austriei şi Ecaterina cea Mare a Rusiei au parcurs ,,secolul luminilor” în căutarea reprezentaţilor iluminismului,

  • au descoperit misterul formării fulgerelor, vulcanilor sau pietrelor preţioase,

  • au înţeles multiplele aplicaţii ale luminii în medicină,

  • au creat poezii având ca temă lumina,

  • au interpretat motivul luminii în poeziile lui Lucian Blaga din volumul ,,Poemele luminii” și

  • au încheiat această fantastică călătorie la Paris, numit pe bună dreptate ,,oraşul luminii”.

Trei minori din Sebeș sunt cercetați de polițiști după ce au fost depistați de oamenii legii drept făptașii unui furt săvârșit în noaptea de 31 iulie-1 ugust. Infracțiunea a avut loc la școala din Petrești.

Potrivit IPJ Alba, în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Sebeş s-a reuşit identificarea persoanelor bănuite de comiterea, în noaptea de 31.07/01.08.2015, a unei infracţiuni de furt.

Astfel, în sarcina a trei minori de 12, 13 şi respectiv 17 ani, toţi din municipiul Sebeş, s-a stabilit că în noaptea de 31.07/ 01.08.2015 au pătruns în interiorul unei şcoli din localitatea Petreşti, de unde au sustras mai multe ţevi din cupru şi cablu electric.

În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, precum şi în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a celor trei minori.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook