Tags Posts tagged with "sah"

sah

Openul internațional al României la șah a debutat la Alba Iulia, 34 de șahisti din 8 țări (Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Moldova, Portugalia, Ucraina și România) fiind prezenți la startul secțiunii principale a evenimentului, în timp ce Irlanda are reprezentanți în secțiunea secundară a turneului, Openul Județului Alba.

Festivitatea de deschidere a fost una inedită pentru competițiile șahiste desfășurate în România, cuprinzând și vernisajul unei expoziții de pictură cu tematică șahistă realizată de elevii Liceului de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia special pentru acest eveniment precum și momente muzicale de înaltă ținută oferite de elevi ai aceluiași liceu. Au adresat un cuvant de bun venit participanților mai multe oficialități locale în frunte cu președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și viceprimarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, secretarul general al Federației Romane de șah, Vladimir Danilov, patronul Hotelului Transilvania, Marcel Florea, și alți parteneri ai evenimentului.

Mutarea de început a turneului a fost efectuată de eleva Ana Zaharescu (Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia), medaliată cu aur la Olimpiada internațională de Neogreaca în 2015 și Olimpiadă internațională a Elenismului in 2014, prima dintr-o serie de 9 elevi albaiulieni cu rezultate remarcabile în diverse domenii invitați de organizatori să efectueze prima mutare la cele 9 runde ale openului internațional.

Chiar dacă prima rundă a unui turneu desfășurat în sistem elvețian este de regulă mai dezechilibrată, prezența selectă din turneu a făcut ca meciurile să fie foarte disputate, iar favoriții au reușit să se impună doar în 10 din cele 17 partide ale rundei. Cea mai mare surpriză a rundei inaugurale a fost furnizată de juniorul albaiulian Iustin Ciorgovean, care l-a învins pe un alt junior albaiulian mult mai titrat, Mihnea Costachi, favoritul numărul 14 al turneului. Pași greșiți au făcut și favoriții 3, 4 și 5 ai turneului, Vlad Jianu (Romania), Andreas Heimann (Germania) și Szabo Gergely (Romania) care nu au obținut decât remize în prima rundă împotriva lui Radu Toma, Mihai Ionescu și respectiv Stefan Tomici. Principalii favoriți ai turneului, Andrei Istrătescu (Franta) și Konstantin Tarlev (Ucraina) s-au impus, dar cu dificultate, împotriva juniorilor bucureșteni Alexandru David și Andrei Dolana, în timp ce Stelios Halkias (Grecia) a avut nevoie 5 ore și jumătate pentru a depăși rezistența dârza a lui David Gavrilescu, un foarte talentat junior roman în vârstă de doar 13 ani.

Principalele dueluri ale rundei a 2-a vor fi Inkiov (Bulgaria) – Istratescu (Franța), Tarlev (Ucraina) – Petrișor (Romania), Nevednichy (Romania) – Sănduleac (Moldova), Georgescu (Romania) – Halkias (Grecia) si Padeiro (Portugalia) – Deac (Romania). Toate partidele turneului pot fi urmarite live pe site-ul www.chessdom.com

Hotelul Transilvania a fost dumincă gazda primului eveniment șahist desfășurat în această lună la Alba Iulia. Miza calificării în Openul Internațional al României, dar și dorința de a juca șah în “Cealaltă Capitală”, a atras la start un numar de 86 de participanți cu vârsta cuprinsă între 5 ani și 82 de ani.

Startul în Openul Județului Alba la șah rapid a fost dat în mod simbolic de Mihnea Costachi, care a efectuat prima mutare a jucătorului cu piesele albe de la masa 1, transmițând participanților mesajul că îi așteaptă peste 10 zile la startul openului internațional, acolo unde tânărul maestru FIDE albaiulian era deja calificat.

Lupta pentru calificare a fost foarte aprigă, cu o rundă înainte de final nu mai puțin de 8 jucători fiind la egalitate pe locul 1 cu 5 puncte din 6 partide, confruntările dintre ei din runda a 7-a desfășurându-se astfel în situația de “totul sau nimic”. Victorioși în ultima runda, Ambru Dan (Cluj-Napoca), Iustin Ciorgovean (Alba Iulia) și Ovidiu Lupu (Alba Iulia) s-au clasat pe primele trei locuri ale Openului Județului Alba la șah rapid și s-au calificat pentru Openul Internațional al României. Dacă pentru maestrul FIDE Ovidiu Lupu, legitimat la CSO Cugir, calificarea era așteptată, acesta fiind al doilea favorit al turneului, prezența pe podium a lui Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), a fost marea surpriză a turneului, deși progresul făcut de juniorul albaiulian în vârstă de 15 ani în ultimii 2 ani a fost remarcabil și îl dădea ca posibil aspirant la calificare. Ghinionistul turneului a fost maestrul aiudean Ionel Miron, care deși în ultima rundă l-a invins pe favoritul principal al openului, maestrul internațional Codruț Florescu (Comex Bucuresti), s-a clasat doar pe locul 4, la egalitate de puncte cu primii 3 clasați, dar având coeficienți de departajare inferiori. Pe locul 5, la o jumătate de punct de lideri, s-a clasat Illes Sandor (Targu Mures).

Cel mai vârstnic participant la turneu, Emil Suflețel (Alba Iulia), care în acest an va împlini 82 de ani, a fost premiat alături de cei mai tineri participanți la turneu, Călina Furdui și Alexandru Simina, ambii copii albaiulieni având vârsta de 5 ani. De asemenea s-au mai acordat premii speciale primilor clasați la următoarele secțiuni: veterani peste 65 de ani Stefan Bucur (Deva), veterani peste 50 de ani Helmer Janos (Cluj-Napoca), feminin Alexandra Paraschiv (Timisoara), juniori Tamas Sandor (Corund), copii sub 12 ani Ilie Arion (Cugir), copii sub 10 ani Radu Tampea (Alba Iulia), copii sub 8 ani George Plesa (Alba Iulia), Stefan Chirilut (Alba Iulia) și Norbert Wagner (Targu Mures). In plus, toți copiii sub 12 ani prezenți la turneu au fost recompensați de organizatori cu diplome și medalii pentru curajul de a se înfrunta cu șahiști mult mai experimentați și dăruirea cu care au făcut-o, deși mulți dintre ei s-au aflat la prima lor participare într-o competiție de seniori.

Coordonarea tehnică a turneului și arbitrajul au fost asigurate de Marius Ceteraș (Alba Iulia), Alin Toma (Cluj-Napoca) și Aurelian Vlad (Aiud), în timp ce Iulia Guș, director de marketing al Hotelului Transilvania, a fost responsabilă cu oferirea participanților la turneu a unor condiții de joc la cele mai înalte standarde.

Duminică 6 martie, Hotelul Transilvania va fi gazda Openului Județului Alba la șah rapid, turneu organizat de Federația Română de Șah și CSU Alba Iulia, care precede Openul Internațional al României, care va avea loc la Alba Iulia în perioada 16-23 martie.

Ritmul de joc este 15 minute de jucator pentru toată partida, urmând a se juca 7 runde în sistem elvețian. Validarea înscrierilor se face în intervalul orar 14.00-14.30, iar prima runda va începe la orele 15. Arbitrii turneului sunt Marius Ceteraș (Alba Iulia) și Alin Toma (Cluj-Napoca).

La turneul de duminică pot participa atât jucători legitimați cu rating FIDE sub 2300, cât și jucători nelegitimați, indiferent de vârstă. Miza principală a turneului este calificarea în Openul Internațional al României, primii trei clasați urmând a se alătura marilor maeștri și maeștrilor internaționali în turneul vedetă al festivalului șahist organizat în luna martie la Alba Iulia. Tocmai de aceea prezența jucătorilor cu rating FIDE peste 2300, care au drept de joc în Openul Internațional al României, nu este permisă în Openul Județului Alba la șah rapid, pentru a nu influența lupta pentru calificare.

Până vineri dimineata își anunțaseră participarea 52 de sahiști din județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sibiu și Timiș, dar organizatorii se așteaptă ca numărul participanților să crească în zilele următoare. Taxa de participare este 50 lei pentru seniori, 40 lei pentru pensionari și 30 lei pentru juniori, iar jucătorii care se înscriu până în data de 5 martie beneficiază de o reducere de 10 lei la taxa de participare.

Fondul de premiere este de 2300 lei, din care primii 5 clasați din clasamentul general vor primi 500 lei, 400 lei, 300 lei, 200 lei, respectiv 100 lei, urmand a se acorda si 8 premii speciale in valoare de 100 lei pentru cei mai bine clasati jucatori la urmatoarele categorii: veterani peste 65 ani, veterani peste 50 ani, feminin, juniori sub 20 ani, copii sub 12 ani, copii sub 10 ani, copii sub 8 ani si copii sub 6 ani.

Marele maestru international Andrei Istratescu, multiplu campion national al Romaniei, a confirmat vineri prezenta la Openul International de Sah al Romaniei, turneu care va fi gazduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia in perioada 16-23 martie. Fost campion european de juniori sub 16 ani in 1991, Andrei Istratescu a fost timp de un deceniu liderul echipei de seniori a Romaniei, pentru care a jucat la 7 olimpiade de sah intre 1992 si 2006.

Sahistul roman in varsta de 40 de ani, reprezinta in prezent Franta si are un rating FIDE 2609, ceea ce ii acorda statutul de prim favorit al openului de la Alba Iulia. In topul primilor 10 favoriti ai turneului se mai afla deocamdata: MMI Konstantin Tarlev (Ucraina, 2574), MMI Vlad Jianu (Romania, 2570), MI Andreas Heimann (Germania, 2557), MMI Gergely Szabo (Romania, 2558), MMI Vladislav Nevednichy (Romania, 2547), MMI Gyula Pap (Ungaria, 2542), MMI Stelios Halkias (Grecia, 2541), MMI Vadim Shishkin (Ucraina, 2498) si MMI Marius Manolache (Romania, 2495).

Pana in prezent sahisti din 10 tari (Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Moldova, Portugalia, Ucraina, Ungaria si Romania) si-au anuntat participarea la regalul sahist organizat in premiera la Alba Iulia. In paralel cu turneul international, tot in perioada 16-23 martie, se va desfasura Openul Judetului Alba la sah clasic, un turneu in care s-au inscris deja 34 de concurenti si care este deschis jucatorilor cu rating FIDE sub 2300.

Openul international va fi precedat de Openul Judetului Alba la sah rapid, competitie care va fi gazduita de Hotelul Transilvania din Alba Iulia in data de 6 martie, incepand cu orele 15 si la care s-au inscris pana astazi 37 de participanti. Miza principala a turneului de sah rapid este calificarea in turneul international, primii trei clasati urmand sa se alature marilor maestri internationali in Openul International al Romaniei.

foto: bihon.ro

Municipiul Alba Iulia va fi în luna martie gazda mai multor turnee șahiste naționale și internaționale. Evenimentul central va fi Openul Internațional de Șah al României, organizat în premieră la Alba Iulia de către Federația Română de Șah și CSU Alba Iulia și care va fi un turneu select, având drept de participare doar jucătorii cu rating FIDE peste 2300 și juniori cu rating FIDE peste 2200. Deja au confirmat participarea 7 mari maeștri internaționali, 4 maeștri internaționali și 8 maeștri FIDE din Moldova, Ucraina, Ungaria, Portugalia și România, dar se așteaptă un număr de 40-50 de participanți din 7-8 țări, deoarece înscrierile au început doar de o săptămână. Turneul internațional va fi găzduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia în perioada 16-23 martie. În paralel cu acesta urmează să se desfășoare și Openul Județului Alba la șah clasic, la care vor participa jucători care nu îndeplinesc condițiile de participare în turneul internațional.

O șansă de a se confrunta cu marii maeștri internaționali o vor avea și jucătorii amatori, cu condiția să se claseze pe unul dintre primele trei locuri la Openul Județului Alba la șah rapid, competiție care va fi găzduită tot de Hotelul Transilvania din Alba Iulia în data de 6 martie, începând cu orele 15. Jucătorii care nu reușesc calificarea în turneul internațional principal, se vor putea afla fața în față cu marii maeștri prezenți la Alba Iulia în Openul Internațional al Romaniei, proba de blitz, care se va desfășura în data de 20 martie începând cu orele 10 și în care înscrierea nu este condiționată decât de plata taxei de participare.

Cel mai mare număr de participanți este așteptat la “Memorialul Mihail Breaz”, un turneu pentru elevi și preșcolari organizat în memoria regretatului maestru Mihail Breaz și găzduit de Școala gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia în data de 19 martie începând cu orele 14. La acest turneu organizatorii mizează pe prezența a 150-200 de copii din județul Alba, dar și din alte județe, posibil chiar din străinatate. În cadrul acestui turneu vor exista grupe pentru copii legitimați cu rating național și grupe pentru copii începători. Grupele turneului vor avea denumiri cu tematică istorică (Apulum, Traian, Gemina etc.), iar copiilor din alte localități care vor fi prezenți la turneu organizatorii le pregătesc și un tur turistic al municipiului Alba Iulia.

Tot pentru copiii care iubesc șahul, dar și pentru cei care nu cunosc încă sportul minții, organizatorii pregătesc și alte surprize. Pe durata openului internațional copiii albaiulieni vor putea asista gratuit la lecții deschise de șah și vor putea să joace șah pe o tablă gigant de 3x3m, iar cei mai cuminți dintre copiii care vor asista la rundele turneului vor primi cărți, broșuri și reviste de șah.

“Cele cinci turnee pentru șahiștii de toate vârstele, profesioniști și amatori, vor transforma municipiul Alba Iulia în capitala șahului românesc în luna martie. Îi așteptăm alături de noi pe toți albaiulienii care doresc să sprijine organizarea festivalului șahist, pentru a demonstra împreună Federației Române de Șah că Alba Iulia merită să organizeze Openul Internațional al României și în anii următori. Deja contăm pe sprijinul mai multor parteneri, cum ar fi Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Hotelul Transilvania, Florea Grup, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Fundația Comunitară Alba, Școala gimnaziala „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, însă lista va rămâne deschisă pana la sfârșitul celor cinci turnee.” (Marius Ceteras, directorul de turneu din partea F.R.Sah)

După o lună de pauză competiţională în care a urmat un program de pregătire intensivă, cu antrenamente între 3 şi 5 ore zilnic, tânărul şahist albaiulian Mihnea Costachi îşi reia în acest weekend participarea la competiţiile şahiste urmând a lua startul în Campionatul Internaţional Open al Bulgariei care se va desfăşura la Plovdiv în perioada 31 ianuarie – 7 februarie. La turneu, care este cel mai puternic open organizat anual în Bulgaria, sunt înscrişi peste 250 de concurenţi din 17 ţări, dintre aceşti 8 având titlul de mare maestru internaţional. Favoritul principal al turneului este brazilianul Alexandr Fier (rating 2607).

A doua participare internaţională a lui Mihnea Costachi din acest an va fi la Festivalul Internaţional de Şah de la Bunratty (Irlanda) în perioada 19-21 februarie. Turneul irlandez este unul foarte puternic, favoritul principal al competiţiei fiind marele maestru englez Nigel Short, nimeni altul decât adversarul lui Garry Kasparov în meciul pentru titlul mondial din 1993, alături de acesta anunţându-şi deja prezenţa mai mulţi mari maeştri din Anglia, Spania şi Irlanda.

Mihnea Costachi, care în luna martie va împlini 16 ani, este cel mai bine cotat jucător de şah din judeţul Alba, având titlul de maestru FIDE şi un coeficient ELO 2409. În cei 10 ani de activitate şahistă, juniorul albaiulian şi-a trecut în palmares succese remarcabile: medalie de bronz la Campionatele Mondiale de juniori, o medalie de aur şi două de argint la Campionatele Europene de juniori la şah rapid, titlul de campion al Uniunii Europene de juniori, numeroase titluri de campion naţional de juniori, dar şi titlul de campion naţional de seniori în proba de blitz şi cel de vicecampion naţional de seniori în proba de şah rapid.

Openul Orașului Teiuș, competiția care încheie în fiecare an calendarul competițional șahist în județul Alba, a atras și în acest an un număr mare de concurenți. 54 de iubitori ai șahului de toate vârstele din Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Lorinț, Mihalț, Sântimbru și Teiuș au luat startul la turneul organizat de clubul Rapid CFR Teiuș în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Teiuș și care, în special datorită eforturilor profesorului Sabin Borșia, a ajuns la ediția a 10-a.

La finalul celui mai bun an de până acum al carierei sale șahiste, Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), component al lotului național de juniori sub 14 ani, s-a impus cu 5,5 puncte din 6 partide, același număr de puncte, dar coeficienți de departajare inferiori având și Adrian Sechereș (CSS 1 Timisoara), junior care este născut și locuiește în Teiuș și care a avut și el un an foarte bun, obținând în 2015 o medalie de argint la Campionatul Mondial Școlar în proba de blitz, dar și titlul de maestru FIDE. Pe locul 3 s-a clasat un alt junior, Adrian Zincă (CSO Cugir), cu 5 puncte, același punctaj însă din 5 partide jucate efectiv fiind obținut și de maestrul aiudean Ionel Miron, care a întârziat la concurs și a luat startul doar din runda a 2-a.

S-au acordat și următoarele premii speciale:

Copii sub 10 ani: 1.Ianis Tarciuc (CSU Alba Iulia) 2.Radu Tampea (CSU Alba Iulia) 3.George Plesa (Alba Iulia)

Veterani: 1.Mihai Vilceanu (Sah Club Cugir) 2.Gheorghe Murg (CSO Cugir) 3.Ioan Zaharie (CSO Cugir)

Dupa startul excelent cu trei victorii in primele trei runde, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) a inceput partidele cu principalii contracandidati la medaliile Campionatului European de juniori la sah clasic din Coratia.

Partida din runda a 4-a, cu negrul impotriva favoritului nr.4 al turneului, maestrul international Andreas Kelires (Cipru), a fost una mai putin reusita pentru juniorul albaiulian. La iesirea din deschidere, intr-o pozitie in care trebuia sa se multumeasca cu egalitatea, Mihnea a provocat lupta in mod nejustificat, intrand rapid in pozitie grea si trebuind sa se recunoasca invins la mutarea 33.

Din fericire Mihnea si-a revenit rapid obtinand o victorie categorica cu piesele albe in runda a 5-a impotriva favoritului nr.8 al turneului, maestrul FIDE Lorenzo Lodici (Italia). Jucatorul italian s-a aflat permanent in defensiva, fiind depasit clar de juniorul albaiulian, care s-a impus la mutarea 37, dupa 3 ore si jumatate de joc.

In runda a 6-a elevul Colegiului National “Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia a jucat cu negrul impotriva favoritului nr.2 al turneului, Nikolas Theodorou (Grecia). Desi a obtinut o clar pozitie superioara si a presat toata partida, Mihnea Costachi nu a reusit sa obtina victoria, trebuind sa se multumeasca cu remiza dupa 60 de mutari si 4 ore de joc.

Dupa 6 runde si cu 3 runde inainte de final, Mihnea Costachi se afla pe locul 3 din cei 67 de participanti la categoria sa de varsta cu 4,5 puncte, la un punct in spatele liderului Andreas Kelires (Cipru) si o jumatate de punct de Leonid Sawlin (Germania), la egalitate de puncte cu juniorul albaiulian aflandu-se alti 5 jucatori.

Urmatorul adversar in cursa spre o medalie a lui Mihnea Costachi va fi Tuna Tuncer (Turcia), juniorul albaiulian urmand a juca cu piesele albe.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook