Tags Posts tagged with "Rotar"

Rotar

Manifestarea tradițională autumnală «  Bogățiile Toamnei la Blaj » ajunsă la cea de-a XV-a ediție și-a desemnat ieri căștigătorii.

40 de producători agricoli de pe Valea Tarnavelor (legumicultori, producători de lactate și apicultori) s-au înscris în competiția anuală organizată de Primăria și Consiliul Local Blaj.

Stabilirea premianților a avut la bază criterii precum : frumusețea standului de prezentare, frecvența desfacerii produselor în piețele din Blaj și suprafața cultivată.

Premiile au constat în diplome și sume de bani. A fost decernat un premiu I (800 de lei), 5 premii II (400 de lei, fiecare), 10 premii III (200 de lei, fiecare) și 24 de mențiuni (100 de lei, fiecare).

Premianții ediției 2015 a « Bogățiilor Toamnei la Blaj » sunt : Premiul I : Varga Ildi Iuliana –Petrisat ; Premiul II : Balasz Ana -Petrisat, Hancăș Difta –Biia, Boitor Virica –Tiur, Mezei Eugen –Bucerdea Grânoasa, Vecsei Viorica –Petrisat ; Premiul III :Boitor Viorica –Petrisat, Cseh Amalia –Blaj, Ciulea Ana –Lunca Târnavei, Berghian Sorin –Tiur, Moldovan Bianca – Blaj, Laszlo Mihail –Petrisat, Mercurean Viorica – Blaj, Popa Mariana –Lunca Târnavei, Berghean Maria – Tiur, Szekeli Maria – Bucerdea Grânoasă.

Administrația publică locală a fost martor neputincios la acțiunea concertată a PSD de politizare brutală a învățământului blăjean.
Pe parcursul ultimelor 6 luni directorii școlilor din Blaj au transformat propriile unități școlare în vârf de lance a campaniei electorale pentru susținerea PSD.
Părinții îngrijorați pentru calitatea actului educațional sau profesori supuși la presiuni electorale au atras atenția asupra ingerinței grave a politicului în activitatea educațională.
Din informațiile transmise de aceștia reiese că aceia care ar fi trebuit să fie responsabili de viitorul generațiilor de elevi blăjeni s-au transformat în agenți electorali, colectând fonduri pentru sprijinirea PSD și făcând liste cu susținători ai acestei formațiuni politice.
Mai mult decât atât, aceștia au supus la presiuni cadrele didactice și personalul angajat al școlilor solicitând angajamente verbale cu privire la votul ce urma a fi exprimat în cele două tururi de scrutin.
Acesta este un fapt fără precedent care consemnează activismul de partid în favoarea PSD în școlile din Blaj începând de la alegerile pentru Parlamentul European și culminând cu alegerile pentru Președinția României.
În toată această perioadă s-a constatat cu mâhnire că directorii școlilor din Blaj au participat încolonați la întrunirile de partid ale PSD dar au uitat să participe la manifestările culturale precum cele dedicate zilei Școlii Ardelene , zi care din acest an are caracter național.
Precizăm că la Primăria Municipiului Blaj sau la Consiliul Local Blaj nu s-a depus în ultimii ani nici un proiect investițional în legătură cu școlile Blajului, nicio informare în legătură cu proiectele europene la care participă vreo instituție de învățământ din Blaj și nicio strategie privind viitorul învățământului din Mica Roma.
Această nepăsare este mai ales evidențiată și girată de atitudinea inspectorului școlar general Dorin Sandea care de la preluarea mandatului nu a considerat importantă realizarea unei dezbateri cu niciun reprezentant al administrației locale pe tema dezvoltării sau finanțării învățământului din Blaj.
Primăria Municipiului Blaj amintește pe această cale directorilor de școli din Blaj că mai presus de apartenența politică ei sunt dascali ai Școlilor Blajului, fapt care obligă la deminitate.
Școlile Blajului prin dascălii lor au format de-a lungul timpului caractere, oameni care au creat cultură și istorie, făptuitori de evenimente istorice precum Revoluția de la 1848, Mișcarea Memorandista, Marea Unire , etc.
Scolile Blajului au sădit în inima elevilor sentimentul național, valori europene și nu comportamente sau atitudini caracteristice perioadei comuniste.
Atragem atenția la întelegerea faptului că ȘCOALA nu este nici instrument de partid și nici aparat de propagandă iar rolul ei nu este de a aduce voturi sau de a crea cadre de partid, oricare ar fi acesta.
Școlile Blajului sunt un loc sacru al românilor, liber de opțiunile partinice.
Pentru pierderea rațiunii, a demnității de dascăl și datorită gesturilor politice fără precedent primarul municipiului Blaj Gheorghe Valentin Rotar solicită public demisia următorilor directori :
Ioan Tomoiagă –director Colegiul Național I.M.Clain, Rodica Jeican – director adjunct Colegiul Național I.M. Clain, Ioan Marcu -director Grup Școlar Ștefan Manciulea, Elena Drăgan – director adjunct Grup Școlar Ștefan Manciulea, Carol Badea – director Grup Școlar Timotei Cipariu, Ioan Lațiu- director adjunct Grup Școlar Timotei Cipariu, Carmen Gabriș – director Școala Petru Pavel Aron, Ana Dulău – director Școala generală Toma Cocișiu, Sabina Marinescu -director adjunct Școala generală Toma Cocișiu, Ana Zehan -director Școala Generală Simion Bărnutiu Tiur, Marilena Hațegan Comșa – director Școala I.M.Moldovan, Silvia Marcu – director C.S.S. Blaj.
Comunicat de presă Primăria municipiului Blaj

Cea de a XIV- a ediție a manifestării « Bogățiile toamnei la Blaj » se desfășoară duminică 21 septembrie cu începere de la ora 10.00 în Piața Mare Agroalimentară a orașului.
«Respectăm tradiția din fiecare an de a onora truda legumicultorilor din zona Târnavelor. Răsplatim munca, perseverența și, de ce nu, chiar stăruința cu care aceștia oferă an de an în piețele blăjene produse de foarte bună calitate » a declarat primarul Gheorghe Valentin Rotar.
Producătorii agricoli de pe Valea Târnavelor vor avea ocazia să își expună cele mai aspectuoase produse din recolta anului 2014 pe standurile ce vor fi amenajate special pentru această ocazie
Piaţa va fi plină de producători agricoli care işi vor expune roadele pământului iar 36 dintre aceştia vor participa şi la concursul de standuri organizat ca în fiecare an de Primăria şi Consiliul Local Blaj.
Pentru truda lor de un an dar şi pentru a-i încuraja să cultive în continuare pământul, aducând în pieţele blăjene produse ecologice, producătorii agricoli vor fi recompensaţi de Primăria şi Consiliul Local Blaj cu diplome şi premii în bani (intre 800 lei – premiul I si 100 lei – menţiunea).
Marele premiu va fi decis ținând cont atât de expoziția propriu zisă a fiecărui agricultor dar și de frecvența cu care iși comercializează produsele la piețele din Blaj sau de suprafața cultivată. În concurs s-au înscris 44 de producători agricoli din Blaj și din localitățile învecinate: Tiur, Petrisat, Manarade, Valea Lungă, Bucerdea Grânoasă, Lunca Târnavei etc.
Primăria Municipiului Blaj a pregătit pentru această sărbătoare și un program de muzică populară care va începe la ora 10.30, imediat dupa decernarea premiilor. Pe scena amplasată în aer liber vor susține un recital artistii Ansamblului Folcloric al judetului Alba Condus de dirijorul Alexandru Pal.

blaj-caciuli-358Câteva mii de persoane sunt aşteptate vineri, 6 decembrie, la Blaj la tradiţionalul „Târg al Căciulilor” organizat anual de Sfântul Nicolae.
Manifestarea are o vechime de peste 200 de ani şi marcă pe vremuri debutul sărbătorilor de iarnă, prilej bun pentru locuitorii din Ardeal şi nu numai să îşi cumpere căciula din piele potrivită pentru iernile grele.
„Este un eveniment de tradiţie pe care dorim să-l perpetuăm, atât pentru conotaţia sa istorică dar şi pentru latura sa practică. Cred că anul acesta va fi ultima ediţie ce va avea loc pe bulevardul central al oraşului pentru că luăm în considerare să oferim Târgului Căciulilor o locaţie mult mai generoasă”, a declarat primarul Gheorghe V. Rotar>
Primăria Municipiului Blaj va închide traficul rutier pe bulevardul central și pe străzile adiacente începând cu seara zilei de 5 decembrie astfel încât cei peste 350 de comercianți să își poată instala standurile.
Denumiți în mod popular “căciulari”, comercianții de articole din blană vor avea la dispoziție aproximativ 30 de standuri în zona centrală a târgului.

gheorghe-rotarPrimarul Gheorghe Valentin Rotar îi invită pe cetățenii din localitatea componentă Petrisat să iși desemneze delegatul satesc în Consiliul Local Blaj.

În urma alegerilor locale din anul 2012 nici un reprezentant din Petrisat nu a reușit să căștige un loc eligibil și să acceadă la demnitatea de consilier local.

Pentru a putea fi reprezentați mai bine, primarul Gheorghe Valentin Rotar și Consiliul Local le propune petrifălenilor să desemneze prin vot un delegat sătesc care să fie invitat la toate sedințele Consiliului Local Blaj.

În situația în care locuitorii din Petrisat au propuneri cu privire la numele viitorului delegat sătesc, acestea pot fi exprimate prin fax la numarul 0258/710014 sau pe adresa de mail a primariei :primarieblaj@rcnet.ro

În data de 27 octombrie, primarul Gheorghe Valentin Rotar le dă întâlnire locuitorilor din Petrisat la adunarea sătească ce va fi organizată la Căminul Cultural cu începere de la ora 18.00.

Cu această ocazie va avea loc alegerea propriu-zisă a delegatului sătesc și vor fi discutate alte probleme de interes pentru localitatea Petrisat.

tpiata-1848-blajChiar dacă tradiţional vara este anotimpul dedicat vacanţelor, importante investiţii în infrastructură şi în aspectul edilitar al municipiului se desfăşoară în această perioadă la Blaj. “Administraţia publică locală nu intra în vacanţă! Obiectivul nostru e să profităm la maxim de un anotimp excepţional din punctul de vedere al lucrărilor de investiţii pe care le putem executa în oraş”, declară primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Cea mai importantă investiţie care se derulează în prezent în municipiul de la confluenta Târnavelor poate raporta în prezent un procent de realizare de 30%.

Acest lucru se concretizează practic în 10 kilometri de extindere realizaţi din totalul de 30 prognozaţi.

Administraţia publică locală este în discuţii în prezent cu firma care execută lucrările de extindere a canalizării pentru o suplimentare a forţei de muncă prin crearea unei noi echipe de muncitori menite să accelereze ritmul de implementare al acestui proiect.

Lucrările de modernizare a Pieței Mari Agroalimentare în ciuda unui ușor decalaj, sunt programate să fie finalizate până la sfârşitul acestei luni.

Ca urmare a lucrărilor de extindere a sistemului de canalizare, edilii monitorizează în această perioadă modernizarea străzilor Iazului și Morii cu tot ceea ce înseamnă trotuare, rigole și asfalt. Termenul de finalizare este 1 iulie.

Pe strada Golescu, unde s-a încheiat lucrarea de montare a trotuarelor și rigolelor, până în data de 15 iulie, se va turna un strat asfaltic nou.

Şi lucrările de construcție la cele două cămine culturale din Petrisat și Mănărade sunt în grafic urmând ca până la sfârșitul lunii septembrie acestea să fie finalizate.

Doar anul viitor însa administrația publică locală va bugeta dotarea acestora cu mobilierul și aparatură necesară.

Lucrările de modernizare la Parcul Timotei Cipariu sunt puţin întârziate datorită ploilor înregistrate în ultima perioadă.

În prezent se conturează aleile, se montează fântâna arteziană şi se constrieste un zid de sprijin care are de asemenea şi un rol estetic în proiectul de modernizare.

La parcul din centrul localității Mănărade deși moderizarea a fost începută doar în această primăvară, lucrarea este aproape de finalizare, aceasta urmând a fi dată în folosință în luna august.

În prezent se lucrează încă la montarea aleilor, urmează iluminatul şi apoi gardul împrejmuitor.

Rămâne deosebit de importantă în această perioadă şi activitatea Serviciului Zone Verzi.

Pe tot parcursul verii vegetaţia necesita o activitate de cosire accelerate, plantele trebuie înlocuite acolo unde este cazul şi zonele verzi trebuie în permanenţă udate.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook