Tags Posts tagged with "Romaniei"

Romaniei

Ioan DirzuProtestul medicilor de familie preocupă atât Guvernul României cât și Parlamentul. Personal sunt direct interesat de revendicările medicilor de familie din România, de problemele de la cabinete și de rolul medicinei de familie în sistemul național de sănătate publică. Îmi doresc cu adevărat ca medicina de familie să redevină prima opțiune a românilor, să fie finanțată corespunzător și să asigure servicii complexe astfel încât să descongestioneze Unitățile de Primiri-Urgente care sunt deja mult prea aglomerate de cazuri neurgente.

Față de protestul de miercuri, este important de menționat că 70% dintre medicii de familie au semnat deja contractele cu casele de asigurări și pot elibera rețete compensate și pot acorda consultații. Deci pacienții înregistrați la ceilalți 30% care nu au semnat contractele, se pot muta foarte ușor, în caz de forță majoră, la un medic de familie care le poate prescrie rețetele.

Ministerul Sănătății a manifestat tot timpul deschiderea la dialog. S-a găsit deja o rezolvare pentru o parte dintre revendicările medicilor de familie, iar în ceea ce privește debirocratizarea actului medical, aceasta va fi reglementată prin noul contract-cadru care urmează să fie semnat cu Casa Națională de Asigurări.

Modificările cerute de medicii de familie, pentru debirocratizare vor fi implementate în 3 etape:

1. Prima etapa a fost deja reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2017 pentru stabilirea unor măsuri privind organizarea, funcționarea și atribuțiile oficiilor teritoriale ale Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

2. Cea de a doua etapă înseamnă modificarea contractului cadru în baza propunerilor care vor fi centralizate de la asociațiile medicilor până pe data de 10 ianuarie.

3. Cea de a treia etapă înseamnă implementarea prin ordonanţă de urgenţă şi vizează propunerile care necesită modificarea sistemului informatic.

Prin Programul de guvernare 2017-2020, Guvernul și-a asumat asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familii și includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să eliminăm fenomenul prin care foarte multi pacienţi aglomerează inutil secţiile de primiri urgenţe, când de fapt au afecţiuni minore, pentru care ar trebui să se adreseze medicilor de familie.

Prin adaptarea Legii sănătății publice, Guvernul României va finaliza în 2018 crearea unui cadru instituţional pentru îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor oferite în sistemul de sănătate. Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate va defini standarde minimale de calitate pentru toate categoriile de furnizori de servicii medicale (medicina de familie, ambulator, spitale, instituții medicale de îngrijire postspitalizare).

În calitate de deputat de Alba, fac un apel la ”know-how-ul” medicilor de familie din județ și îi invit cu prietenie la un dialog real pe problemele cu care se confruntă în această ramură a medicinei. De asemenea, aștept cu mare interes problemele și sugestiile lor pe adresa ioan.dirzu@cdep.ro, urmând să le transmit propunerile colegilor parlamentari din comisiile de sănătate din Camera Deputaților și Senat.

Cu respect,

Ioan Dîrzu

Deputat

Klaus JohannisPreşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a promulgat miercuri, 3 ianuarie a.c., Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Preşedintele Klaus Iohannis atrage însă atenţia asupra unor vulnerabilităţi ale bugetului anului 2018 şi asupra provocărilor cadrului fiscal-bugetar actual, având în vedere că România are nevoie de un buget credibil şi echilibrat, care să urmărească în mod consecvent menţinerea obiectivelor fundamentale de stabilitate macroeconomică, predictibilitate şi sustenabilitate fiscal-bugetară.

Pentru România, este esenţial ca politicile fiscal-bugetare să reintre pe un culoar de responsabilitate şi prudenţă, iar decidenţii politici şi guvernamentali să nu repete greşelile sau tentaţiile unor politici exuberante, precum cele de dinaintea crizei economice, astfel încât bunăstarea românilor să nu fie afectată pe termen mediu şi lung. ţara noastră trebuie să evite capcana unei creşteri economice nesustenabile, bazate în principal pe consum, deficite bugetare şi acumularea de datorie publică.

Ca element procedural, construcţia bugetară ignoră recomandările pe care Comisia Europeană le-a formulat în contextul procedurii de deviaţie semnificativă a deficitului bugetar. Potrivit acestor recomandări, bugetul naţional era indicat să revină pe calea consolidării fiscale, prin ajustări anuale ale deficitului bugetar de 0,5% din PIB.

Preşedintele României îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că, deşi înregistrăm rate record de creştere economică, există dificultăţi şi unele incertitudini în a asigura încadrarea deficitului bugetar în ţinta de 3% din PIB. Totodată, ţara noastră înregistrează cele mai ample deviaţii ale deficitului structural dintre toate ţările Uniunii Europene.

Această dinamică demonstrează că, în următorii ani, România trebuie să facă eforturi serioase pentru a reveni pe calea disciplinei fiscal-bugetare. Bugetul anului 2018 ignoră însă necesitatea unei asemenea schimbări de direcţie, asumată în principiu de către Guvern prin Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2018-2020.

Bugetul anului 2018 este construit, la fel ca şi în 2017, pe o ţintă de deficit bugetar la limita pragului de 3% din PIB, potrivit Pactului de Stabilitate şi Creştere. Însă, deficitul bugetar ajustat ciclic se va adânci în 2018, ceea ce indică faptul că România încă nu se apropie, ci se îndepărtează de obiectivul bugetar pe termen mediu.

Analiza proiectului de Buget pentru 2018 a evidenţiat anumite vulnerabilităţi ale construcţiei bugetare atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli.

În ceea ce priveşte veniturile bugetare, analizele de specialitate arată că proiecţia unei creşteri a încasărilor din TVA de 16% este una mult prea optimistă, din cel puţin două considerente. Pe de o parte, experienţa fiscală a anului 2017 a arătat că, în ciuda unei creşteri economice peste cea prognozată iniţial, care a ajuns la 7% pe primele 9 luni ale anului – fiind bazată preponderent pe consum -, veniturile fiscale, inclusiv încasările din TVA, sunt chiar mai mici decât cele estimate în Legea bugetului pentru anul 2017.

În acelaşi timp, prognozele economice indică încetinirea în 2018 a ritmului de creştere economică, inclusiv a consumului. Pe de altă parte, construcţia bugetului este lipsită de estimări şi calcule credibile privind impactul unor măsuri asumate, precum introducerea TVA split, măsură care, deşi în prezent mult atenuată în raport cu versiunea iniţială, este apreciată prin venituri suplimentare aproape duble faţă de cele estimate în prima variantă.

Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis consideră că prioritatea Guvernului trebuie să fie îmbunătăţirea semnificativă a colectării veniturilor fiscale. Aceasta reprezintă principala direcţie prin care poate fi asigurată sustenabilitatea creşterii salariilor şi a pensiilor românilor, astfel încât situaţia finanţelor publice şi bunăstarea cetăţenilor să nu fie afectate pe termen mediu şi lung. Trebuie avut în vedere, totodată, şi faptul că România înregistrează, în prezent, unul dintre cele mai scăzute niveluri de colectare a veniturilor fiscale din întreaga Uniune Europeană.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, Preşedintele României subliniază importanţa susţinerii investiţiilor, dat fiind rolul de antrenare al investiţiilor în planul dezvoltării economice. Preşedintele Klaus Iohannis avertizează că nu este suficient ca bugetul să prevadă doar pe hârtie alocări investiţionale, ci trebuie ca investiţiile să fie şi realizate conform programării bugetare, într-un cadru de prioritizare adaptat obiectivelor esenţiale de investiţii, în special în infrastructură.

Deşi investiţiile din fonduri europene sunt estimate mult peste nivelul anului 2017, prevederile bugetare în materie de investiţii naţionale (cheltuielile de capital) sunt în continuare unele dintre cele mai scăzute, ca pondere în PIB. De exemplu, anii 2017 şi 2018 se caracterizează prin cele mai mici ponderi în PIB ale cheltuielilor de capital (2,2%, respectiv 2,3%) din ultimii 10 ani.

În acest sens, Preşedintele României atrage atenţia asupra importanţei investiţiilor, deopotrivă în sens cantitativ şi calitativ, pentru consolidarea unei creşteri economice sănătoase în 2018 şi în anii următori. Guvernul trebuie să fie conştient că sacrificarea, în continuare, a factorului investiţional este de natură să submineze potenţialul de dezvoltare al României. Este esenţial ca fondurile europene să fie valorificate în integralitatea lor, în special în legătură cu proiectele de investiţii în infrastructură.

Aceste vulnerabilităţi sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât contextul macroeconomic tot mai sensibil, prognozat pentru anul 2018, nu se mai bucură de aceeaşi stabilitate financiară precum în ultimii ani, aceasta fiind şi consecinţa politicilor fiscal-bugetare prociclice, axate în principal pe măsuri pe termen scurt, de expansiune a cererii de bunuri de consum.

Astfel, accentuarea presiunilor inflaţioniste din economie la o rată a inflaţiei de peste 3% anual, în paralel cu scumpirea creditului prin creşterea ratelor dobânzii şi cu deprecierea monedei naţionale, atrag reducerea puterii de cumpărare a populaţiei şi creează vulnerabilităţi economice suplimentare, de natură a impune abordări responsabile şi evaluări realiste, atât în fundamentarea şi execuţia bugetară, cât şi la nivelul politicilor economice, în general.

Totodată, în contextul unor ample modificări fiscale – îndelung contestate în ultimele luni de către partenerii sociali -, este important ca abordările fiscal-bugetare pentru 2018 să refacă acea predictibilitate economică necesară investitorilor şi mediului de afaceri, astfel încât încrederea în economia României să revină pe un trend pozitiv.

Bugetul pentru anul 2018 este bazat pe o serie de modificări fiscale, adoptate abia către sfârşitul anului 2017, în încercarea coaliţiei PSD-ALDE de a se încadra în programul de guvernare: unificarea sistemului de contribuţii sociale la nivelul angajatului, dar şi reducerea consistentă a impozitului pe venit, de la 16% la 10%, măsură de relaxare fiscală prin care românii anticipează creşterea veniturilor lor, într-un climat de stabilitate şi predictibilitate.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că actuala coaliţie de guvernare PSD-ALDE are obligaţia de a răspunde aşteptărilor românilor ca ţara noastră să aibă un buget credibil şi sustenabil, care să nu afecteze stabilitatea economică şi nivelul de trai promis cetăţenilor.

O nouă victorie a echipei antrenate de Miroslav Popov: miercuri, 24 septembrie, CSU Alba Iulia s-a impus cu scorul de 104-64 (25-13, 29-11, 25-26, 25-14) în deplasarea de la Tg. Mureș, contra sportivelor de la Nova Vita.

Meciul de la Tg. Mureş a contat pentru returul optimilor Cupei României la baschet feminin.

În tur CSU Alba Iulia a învins Nova Vita cu scorul de 97-56.

Jucând în efectiv complet (doar accidentata Andreea Beldian şi Elisabeth Pavel bolnavă lipsind), echipa antrenată de Miroslav Popov nu a avut emoţii la Tg. Mureş.

Albaiuliencele au dominat partida, pierzând un singur sfert, al treilea, la o diferenţă de un singur punct.

Remarcăm evoluția de excepția a canadiancei de la CSU, Wumi Agunbiade, care a reușit un double-double senzațional cu 22 de puncte și 21 de recuperări, la care a adăugat 6 pase decisive, pentru un coeficient de eficiență de 42 de unități.

Următorul mei al albaiuliencelor în Cupa României va avea loc în data de 29 noiembrie 2014, în deplasare la Satu Mare, în disputa tur din sferturile de finală.

Statistică CSU Alba Iulia:
Wumi Agunbiade – 22 de puncte, 21 de recuperări și 6 pase decisive
Jessica Kuster – 18 puncte, 8 recuperări și 4 pase decisive
Valencia McFarland – 14 puncte, 5 recuperări și 8 pase decisive
Milica Deura – 14 puncte, 2 recuperări și 2 pase decisive
L’Oreal Price – 10 puncte, 3 recuperări și o pasă decisivă
Alexandra Uiuiu – 9 puncte, 2 recuperări și 5 pase decisive
Dora Ardelean – 6 puncte, 2 recuperări și 2 pase decisive
Marta Fodor – 6 puncte, o recuperare și 2 pase decisive
Larisa Toma – 5 puncte și o recuperare
Mihaela Gherman – 2 recuperări și o pasă decisivă.

După meci antrenorul albaiuliencelor, Miroslav Popov, a declarat: „Cel mai important este că ne-am calificat. Primul meci a fost așa și așa, dar acesta din retur m-a mulțumit, am jucat mai bine în apărare, iar în ofensivă ne-am creat multe situații excelente de a marca, pe care le-am și fructificat, iar mingea a circulat excelent. Toată lumea a jucat și văd că o fac din ce în ce mai bine meci după meci, sper să continue astfel. Vreau să îmi felicit jucătoarele pentru că au practicat un baschet adevărat chiar dacă adversarul nu a fost unul dificil”.

01.Ion Ples si Nicolae PastiuTrei pugilişti a deplasat Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia la Cupa României la Box, eveniment care a avut loc în perioada 4-9 februarie 2014 la Brăila.

Elevii pregătiţi de antrenorul emerit Nicolae Paştiu au avut o comportare frumoasă:

Ion Pleş a câştigat medalia de bronz la categoria 52 de kg, fiind cooptat în lotul naţional de tineret, care se va pregăti la Bucuresti în perioada 10­28 februarie 2014.

Florin Nicula a ocupat locul 3 la categoria 64 de kg, în vreme ce Alexandru Precup a terminat întrecerea pe locul al doilea la categoria + 91 de kg.

Dorinţa antrenorior şi conducerii clubului de a continua tradiţia frumoasa a boxului în judeţul Alba se poate materializa prin participarea în luna aprilie la Campionatul Mondial din Bulgaria, la Jocurile Olimpice de tineret din China, din luna august, sau la Campionatele Europene, care încă nu au ţara gazdă stabilită.

Foto arhivă: Ion Pleş şi Nicolae Paştiu

251637_417214561659638_1427412350_nDin păcate, prima manșă a play-off-ului de calificare la turneul final al Cupei Mondiale FIFA 2014, disputată aseară târziu pe stadionul „Georgios Karaiskakis” din Pireu, ne-a adus pe lângă o dureroasă înfrângere în fața naționalei Greciei, 1-3, și doi jucători suspendați pentru manșa secundă, programată marți, 19 noiembrie a.c., de la ora 21.00, pe Arena Națională din București: Alexandru Bourceanu și Costin Lazăr.

Elenii s-au impus clar, cu 3-1, grație golurilor marcate de Kostas Mitroglou (14 și 66) și Dimitris Salpigidis (20), reușita noastră purtând semnătura lui Bogdan Sorin Stancu (19).

În ciuda handicapului și a pierderii celor doi fotbaliști amintiți, calificarea se va juca la București, tricolorii fiind deciși să lupte până la capăt, oricât de mici sunt șansele în momentele de față.

Un sincer „mulțumesc” din partea lor și a Federației Române de Fotbal compatrioților care i-au încurajat fantastic și aseară, la Pireu, precum și un apel adresat tuturor celor care vor fi prezenți marți la Arena Națională de a fi din nou, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori, alături de ei.

Ieri, selecționerul Victor Pițurcă a folosit următoarea formulă de echipă: Bogdan Ionuț Lobonț – Alexandru Mățel, Florin Gardoș, Nicolai Dorin Goian, Răzvan Raț-Dincă – Alexandru Bourceanu (74 Costin Lazăr), Răzvan Vasile Cociș – Gabriel Andrei Torje (75 Gheorghe Teodor Grozav), Bogdan Sorin Stancu, Cristian Tănase (86 Alexandru Iulian Maxim) – Ciprian Andrei Marica

– A fost meciul 647 al naţionalei noastre, care a pierdut a 198-a partidă (pentru a 126-a oară în deplasare).

– Cu Grecia a fost a 31-a confruntare, înregistrând în faţa ei al 6-lea eşec.

– Pentru a patra oară într-un meci oficial am primit gol imediat după ce am marcat: 11.10.1953, Bulgaria – România 2-3 prel.CM / 0-1 Serfözö (27), 1-1 Iv. Kolev (28); 13.06.2008, Italia – România 1-1 t.f. CE / 0-1 Mutu (55), 1-1 Panucci (56); 01.04.2009, Austria – România 2-1 prel.CM / 0-1 Cr. Tănase (23), 1-1 Hoffer (24); 15.11.2013, Grecia – România 3-1 b.prel.CM / 1-1 B. Stancu (19), 2-1 Salpigidis (20).

– Bogdan Stancu a marcat pentru a 6-a oară (a 3-a oară într-un meci oficial).

– Răzvan Cociş s-a aflat la al 50-lea său meci ca „tricolor”.

251637_417214561659638_1427412350_nSelecționerul echipei noastre naționale, Victor Pițurcă, a definitivat în cursul serii zilei de 8 noiembrie a.c., lotul în perspectiva celor două meciuri de play-off de calificare la turneul final al Cupei Mondiale FIFA 2014, contra Greciei, programate pe 15 noiembrie a.c., ora 21.45 (în direct pe România TV), pe stadionul „Giorgios Karaiskakis” din Pireu și pe 19 noiembrie a.c., ora 21.00 (în direct pe Antena1), pe Arena Națională din București.

Iată lotul pentru jocurile de play-off cu Grecia:

Portari
Ciprian Tătăruşanu (Steaua), Bogdan Lobonţ (AS Roma), Silviu Lung jr. (Astra)

Fundaşi
Alexandru Măţel (Astra), Srgian Luchin (Dinamo), Valerică Găman (Astra), Dorin Goian (Asteras Tripolis), Florin Gardoş (Steaua), Dragoș Grigore (Dinamo), Răzvan Raţ (West Ham), Iasmin Latovlevici (Steaua)

Mijlocaşi
Gabi Torje (Espanyol), Bănel Nicoliţă (Nantes), Costin Lazăr (PAOK Salonic), Alexandru Bourceanu (Steaua), Răzvan Cociş (Hoverla Ujgorod), Ovidiu Hoban (Petrolul), Alexandru Maxim (Stuttgart), Cristi Tănase (Steaua)

Atacanţi
Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Gicu Grozav (Terek Groznîi), Ciprian Marica (Getafe), Claudiu Keşeru (Bastia), Marius Niculae (Hoverla Ujgorod)

Reamintim cele mai importante repere ale săptămânii:

Luni, 11 noiembrie a.c., după reunirea de la ora 12.00, la ora 12.30, selecționerul Victor Pițurcă, va susține o conferință de presă la Mogoșoaia, urmate de unul sau de doi dintre jucătorii convocați. Antrenamentul din cursul aceleiași seri, de la ora 18.00, va fi singurul deschis presei.

Marți, 12 noiembrie a.c., în jurul orei 13.45-14.00, unul sau doi dintre jucători vor dialoga cu presa, desigur tot la Mogoșoaia.

Miercuri, 13 noiembrie a.c., după antrenamentul închis, tricolorii vor pleca spre Atena, de pe aeroportul Henri Coandă, la bordul unei curse charter, decolarea fiind programată la ora 17.30, iar aterizarea după o oră și jumătate.

Joi, 14 noiembrie a.c., la ora 11.30, este prevăzut antrenamentul oficial, pe stadionul „Giorgios Karaiskakis”, primele 15 minute fiind deschise presei. După încheierea antrenamentului, spre ora 13.00, va avea loc conferința de presă oficială a selecționerului Victor Pițurcă, urmat de un jucător. În paralel va exista și zonă mixtă. Doar cu această ocazie vor fi remise acreditările de presă și foto, precum și cele ale posturilor de televiziune nedeținătoare de drepturi.

Sâmbătă, 16 noiembrie a.c., la ora 13.30, delegația noastră va decola de la Atena spre București, după aterizare urmând să se reintre în cantonamentul de la Mogoșoaia.

Iată lotul Greciei:

portari: Orestis Karnezis (Granada CF), Michalis Sifakis (Charleroi SC) şi Stefanos Kapino (Panathinaikos FC)

fundaşi: Vassilis Torosidis (AS Roma), Loukas Vyntra (Levante UD), Sokratis Papastathopoulos (Borussia Dortmund), Kostas Manolas, Chose Cholebas, Dimitris Siovas (toţi, Olympiacos FC) şi Giorgos Tsavellas (PAOK FC)

mijlocaşi: Alexandros Tziolis, Kostas Katsouranis, Sotiris Ninis (toţi, PAOK FC), Giannis Maniatis, Andreas Samaris (ambii, Olympiacos FC), Giorgos Karagounis (Fulham FC), Kostas Fortounis (FC Kaiserslautern), Panagiotis Kone (Bologna FC) şi Panagiotis Tactsidis (AS Roma)

atacanţi: Lazaros Christodoulopoulos (Bologna FC), Kostas Mitroglou (Olympiacos FC), Giorgos Samaras (Celtic FC), Dimitrios Salpigidis (PAOK FC) şi Fanis Gekas (Konyaspor)

twp_20131025_004Astăzi în holul Primăriei municipiului Alba Iulia corul Liceului de Arte “Regina Maria” Alba Iulia a intonat Imnul de Stat al României şi Imnul Regal în onoarea zilei de naştere a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

Mihai I, Rege al României, Principe al României, fost Principe de Hohenzollern (n. 25 octombrie 1921, Sinaia), în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Din 1941, regele Mihai este mareșal al României. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_al_Rom%C3%A2niei)

Regele Mihai I al României s-a născut la Sinaia, fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena. Din partea tatălui este nepot al Regelui Ferdinand I și alReginei Maria, iar din partea mamei nepot al Regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, Regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei, Portugaliei șamd. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_al_Rom%C3%A2niei)

Astăzi Majestatea Sa Regele Mihai I al României împlineşte 92 de ani. Cu această ocazie Primarul municipiului Alba Iulia, dl. Mircea Hava a transmis o scrisoare de felicitare Majestăţii Sale şi a participat alături de reprezentanţi ai Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) la un scurt moment susţinut Liceul de Arte “Regina Maria” Alba Iulia în holul Primăriei municipiului Alba Iulia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook