Tags Posts tagged with "Romania"

Romania

Numai 187 de înfrățiri între localitățile din România și Republica Moldova au fost perfectate până la începutul anului 2016, conform unui studiu. Pentru a înteți ritmul și efectul acestor relații, societatea civilă propune un plan coordonat autorităților locale și centrale.

Pentru o eficiență ridicată a colaborărilor, localităților dintr-un județ care este deja înfrățit cu un raion de peste Prut li se vor propune omologi din respectiva unitate teritorială. Până în acest moment, următoarele județe colaborează cu entități similare de peste Prut: Alba cu Cahul, Ialoveni; Arad cu Ungheni; Argeș cu Criuleni; Buzău cu Soroca; Caraș Severin cu Criuleni; Cluj cu Hîncești; Constanța cu Cimișlia și Ialoveni; Dâmbovița cu Ialoveni și Ștefan-Vodă; Galați cu Cahul; Harghita cu Cantemir; Iași cu Ialoveni, Șoldănești, Strășeni, Ungheni și Hîncești; Prahova cu Călărași, Basarabeasca, Hîncești, Cimișlia și Leova; Suceava cu Rîșcani, Sîngerei și Ștefan-Vodă; Timiș cu Nisporeni; Vaslui cu Cimișlia, Soroca, Ștefan-Vodă, Cahul și Orhei.

Există județe care nu au, până acum, relații de colaborare cu raioane de peste Prut. În urmă consultării unor analize și studii efectuate de specialiști în domeniul dezvoltării comunitare, propunerile de înfrățiri pe care experții le înaintează ca fiind cele mai fezabile sunt următoarele: Bistrița cu Căușeni; Botoșani cu Briceni; Brașov cu Rezina; Brăila cu Drochia; Bacău cu Rezina; Bihor cu Soroca; Călărași cu Călărași; Covasna cu Ocnița; Dolj cu Glodeni; Giurgiu cu Anenii Noi; Gorj cu Sîngerei; Hunedoara cu Orhei; Ilfov cu Strășeni; Ialomița cu Cantemir; Maramureș cu Ocnița; Mureș cu Drochia; Mehedinți cu Cahul; Neamț cu Basarabeasca și Cahul; Olt cu Fălești; Sălaj cu Edineț; Sibiu cu Telenești; Satu Mare cu Dondușeni; Tulcea cu Taraclia; Teleorman cu Edineț; Vrancea cu Florești și Ialoveni; Constanța, Prahova și Vâlcea cu UTA Găgăuzia.

Știm că frații în veci vor fi frații. Această relație nu trebuie să fie axată doar pe argumentul istoric, cultural, social, ci să conțină și un liant profund instituționalizat. Punem la dispoziție județelor și localităților din România propuneri de parteneri basarabeni și îi vom pune în legătură”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În luna februarie, Dacian Cioloş a menţionat că doreşte, în afara relaţiilor la nivelul celor două guverne, să stimuleze cooperarea la nivel local între România şi Republica Moldova. „Vrem să privilegiem acele comune sau acele oraşe din R. Moldova care au înfrăţiri cu comune sau oraşe din România”, a spus primul-ministru.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 7 martie 2016

Queen şi Adam Lambert, Andre Rieu şi Lara Fabian sunt doar câţiva dintre artiştii care vor susţine concerte în România în acest an. Richard Clyderman revine în Capitală, la fel şi Nana Mouskouri.

Cu siguranţă, unul dintre cele mai aşteptate concerte din 2016 va avea loc pe 21 iunie. Pentru prima dată, cu 25 de ani întârziere, românii vor avea ocazia să asculte hiturile legendarei trupe Queen împreună cu Adam Lambert pe scena din Piaţa Constituţiei.

Pe 14 martie, chitaristul trupei Queen, Brian May, va urca şi pe scena Sălii Palatului, împreună cu Kerry Ellis, una dintre noile senzaţii de pe Broadway. Show-ul de la Bucureşti se anunţă unul incendiar şi face parte din turneul One Voice, care cuprinde alte 11 concerte în Europa de Est.

Fără îndoială, va fi sold-out şi concertul celebrului violonist Andre Rieu din 2016. Îndrăgostit iremediabil de România, artistul şi-a respectat promisiunea făcută românilor şi revine în Bucureşti pe 11 iunie, alături de orchestra Johann Strauss. Asta după ce, vara trecută, a susţinut nu mai puţin de 7 concerte în aceeaşi locaţie.

Biletele au fost deja puse în vânzare.

Pe 5 martie, Nana Mouskouri revine în Bucureşti, la Sala Palatului. Dar şi celebrul pianist Richard Clyderman va susţine, 4 zile mai târziu, pe aceeaşi scenă, un concert dedicat doamnelor şi domnişoarelor. Gheorghe Zamfir va fi invitatul special.

Pe 20 februarie, la Romexpo, celebrul Charles Aznavour, îi va încânta, în premieră, pe fanii din România, iar pe 14 aprilie, va cânta, la Sala Palatului şi Alessandro Safina, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai populari tenori ai lumii.

Fanii renumitei Lara Fabian o vor putea vedea live la Cluj-Napoca, pe 20 aprilie, iar pe 22 aprilie, la Bucureşti. Artista promovează turneul  „Ma vie dans le tienne”.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în urma unui control la compania Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Sesizarea a fost transmisă Parchetului în urma unor controale care au avut loc în perioada 7 mai – 12 iunie, la SC Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeș , SC Holzindustrie Schweighofer SRL Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase. Controalele au vizat verificarea prevederilor referitoarela provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase. Ministrul Graţiela Gavrilescu a cerut controalele de la începutul verii ca urmare a apariţiei în presă a mai multor articole care atenţionau asupra unor posibile nereguli în sectorul forestier, după cum se precizează într-un comunicat oficial al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Controalele Ministerului Mediului au fost declanșate în contextul protestelor în stradă împotriva defrișărilor ilegale din România, dar și a practicilor companiei austriece. Mai multe despre materialul aparut pe platforma Romania Curata puteti citi aici.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, românii vor putea fi martorii unui fenomen astronomic rar, care se va mai repeta abia în 2018.

În ultima zi a lunii iulie se produce faza de Lună Plină la ora 13:43, discul Lunii va fi complet luminat iar de acum faza Lunii va descrește răsărind din ce în ce mai târziu, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Sintagma „Lună albastră” este utilizată în mod tradițional pentru descrierea fenomenului caracterizat de faptul că Luna plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică.

Denumirea de „Lună albastră” a fost inventată de astronomul James Hu Pruitt, care a folosit-o într-un articol publicat în anul 1946 de revista “Sky&Telescope”. Este vorba de o simplă convenție de numire, Luna neschimbându-și efectiv culoarea.

sursa: realitatea.net

Stră-străbunicul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar fi fost originar din Moldova şi ar fi luptat alături de Dimitrie Cantemir. Este cea mai nouă „minune” a propagandei ruse, care încearcă să vrăjească mândria naţională a românilor şi să-l facă pe liderul de la Kremlin un personaj admirat în ţara noastră, preia site-ul www.stiripesurse.ro din ediția românească a Deutsche Welle.

Mai multe puteți citi aici.

Preşedintele României Klaus Iohannis participă de ieri la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Acesta a declarat înainte de plecare că vareafirma sprijinul ferm al României față de parcursul european al Republicii Moldova și Ucraina.

„Astăzi și mâine voi participa la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Riga, în Letonia. Reuniunea este importantă pentru că se desfășoară într-un climat regional de securitate mult mai complex decât Summitul precedent de la Vilnius, din 2013 și pentru că ne aflăm într-o perioadă de revizuire a Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene. Cu această ocazie, voi reafirma sprijinul ferm al României față de parcursul european al Republicii Moldova și Ucraina. Voi susține, totodată, principiul diferențierii în funcție de meritele proprii ale fiecărui stat partener, pentru a permite acelora care demonstrează angajament şi voință politică să avanseze spre Uniunea Europeană” a spus Iohannis.

âProiectul legislativ privind insolvenţa persoanelor fizice s-a materializat într-o lege care protejează persoanele fizice în situaţii speciale, aşa cum s-a întâmplat şi la începutul anului cu creditele în franci elveţieni.

Propunerea legislativă cuprinde o procedură administrativă, în faţa unei comisii de insolvenţă, prin care se dă o reeşalonare a datoriilor în baza unui plan de rambursare cu durată de maxim 5 ani şi o procedură de lichidare, când se află în faţa instanţelor de judecată.

“Printre principalele avantaje ale acestui proiect se numără faptul că în momentul deschiderii procedurii de insolvenţă se suspendă orice procedură de executare silită.
Se acordă preferinţă planului de rambursare, şi nu lichidării bunurilor, se suspendă de drept acumularea dobânzilor, penalităţilor şi majorărilor de întârziere şi debitorul poate propune un plan de rambursare a datoriilor care se întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii cu încă un an”, afirmă consilierul local PSD Daniel Zdrînc

În consecinţă, PSD Alba consideră că este o măsură de protecţie socială şi totodată o lege bună, fără ca să pună într-un pericol grav echilibrul şi stabilitatea, persoanelor aflate într-o situaţie dificilă.

Biroul de Presă al PSD Alba

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru derulează, în perioada 19-22 mai 2015, activități de brokeraj și întâlniri ale oamenilor de afaceri români și germani, în cadrul misiunii economice coordonată de organizația Germany Trade and Invest, agenția germană afiliată Ministerului Federal al Economiei, care este implicată în atragerea și dezvoltarea investițiilor în Germania. Membrii delegației germane reprezintă companii şi organizaţii din trei landuri din zona de Est a Germaniei: Landul Brandenburg, Landul Turingia și Landul Saxonia-Anhalt. Misiunea economică este organizată sub egida rețelei europene Enterprise Europe Network, prin organizaţiile sale din Regiunea Centru (ADR Centru) şi Landul Brandenburg (ZAB).

Prin acest eveniment se urmărește realizarea de contacte și stabilirea de parteneriate de afaceri între companiile străine participante și firme din Transilvania, dar şi realizarea de schimburi de experienţă cu organizaţii din domenii similare. Vizita delegației germane în Transilvania a debutat la Cluj Napoca, în data de 19 mai, unde au participat circa 70 de persoane. La întâlnirile B2B desfășurate la Alba Iulia au participat au participat peste 50 de oameni de afaceri, dar și jurnaliști precum și reprezentanți ai administrației publice locale.
În cadrul vizitei acestei delegaţii economice, organizația Germany Trade & Invest (GTaI), cu sprijinul ADR Centru și al Reprezentanței Landului Brandenburg în Regiunea Centru, a coordonat organizarea de evenimente de tip Bursa Investitorilor şi Oamenilor de Afaceri, în Alba Iulia la Hotel Mercur, în data de 20 mai, când a avut loc și o vizită la câteva proiecte din județul Alba, finanțate prin fonduri structurale. Și la Sibiu, la Hotel Golden Tulip, va fi organizat un eveniment similar, în data de 21 mai, când se estimează o largă participare a oamenilor de afaceri din acest județ, dar și din Brașov, Hunedoara și alte județe.

România, prin Regiunea Centru şi Germania, în special Landul Brandenburg, dar și celelalte regiuni germane, sunt de mulţi ani parteneri economici şi comerciali de succes. Misiunea economică din acest an a fost dezvoltată ca urmare a preocupărilor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru de impulsionare a dezvoltării mediului de afaceri din județele Alba, Brașov, Covasna Harghita, Mureș și Sibiu.

În contextul dezvoltării relațiilor de afaceri ale firmelor românești, în special din domeniul clusterelor din industria lemnului, ADR Centru a organizat, la începutul lunii mai 2015 o importantă misiune economică a firmelor românești în Germania. Astfel, 30 de reprezentanți ai companiilor românești din industria lemnului, dar și din clusterele PROWOOD și REGIOFA, coordonați de conducerea ADR Centru, au vizitat locații de producție din Renania de Nord-Westfalia – Germania, din apropierea orașului Köln. Pe de altă parte, ADR Centru a organizat și o misiune economică românească la cel mai mare târg din Europa destinat industriei lemnului – târgul LIGNA de la Hanovra. La acest eveniment, reprezentanții companiilor românești au avut peste 90 de întâlniri de lucru directe cu potențiali parteneri de afaceri germani.

În completarea acestor acțiuni, în cadrul evenimentelor organizate în România, la evenimentele de tip Bursa Oamenilor de Afaceri români și germani, domeniile de activitate pe care s-au axat întâlnirile dintre companii au fost: construcţiile civile şi industriale, construcţiile de case din lemn, furnizarea de produse din lemn, producţia de articole de mobilier, fabricarea de articole de îmbrăcăminte și formarea profesională. Ca potenţială piaţă de afaceri, Germania de Est este interesantă datorită infrastructurii sale foarte bine dezvoltate, datorită poziţiei sale strategice în inima Europei, datorită ofertei sale în domeniul forţei de muncă înalt calificate, dar şi datorită productivităţii sale aflate în continuă creştere.

”Aspectele discutate la Alba Iulia cu oamenii de afaceri fac parte din gama acțiunilor noastre orientate spre dezvoltarea economică a județelor din Regiunea Centru. În cadrul acestor întâlniri, specialiştii participanţi au prezentat modul în care firmele românești pot profita de o investiţie realizată într-unul din Landuri Federale din estul Germaniei. Județele Alba și Sibiu sunt foarte apreciate de către investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care în aceste județe s-au mai organizat misiuni economice germane, atât sub coordonarea GTaI, cât și a Landului Brandenburg. De altfel, domnul director executiv Peter Alltschekow, de la GTaI, este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai cooperării cu Regiunea Centru, deoarece a lucrat cu noi încă din anul 2002, când au fost demarate Convențiile de Twinning, pentru pregătirea instituțională a regiunilor românești, în vederea integrării europene. Dânsul a și remarcat cât de mult s-a dezvoltat întreaga Transilvanie și a precizat că aceste contacte de afaceri se vor concretiza cât mai curând în colaborări dintre firmele germane și românești. Vorbind despre întâlnirile cu firmele la care au participat oameni de afaceri din toate județele regiunii, dar și din Iași sau București, considerăm că, prin aceste activități, mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai informat și mai bine pregătit pentru interacțiunea pe piețele internaționale și, poate, prin contactele de afaceri stabilite și mai competitiv”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Aflați la Cluj-Napoca, în prima zi a vizitei lor în Transilvania, investitorii germani au apreciat că această zonă are un potențial deosebit de dezvoltare economică. La evenimentul de la Cluj-Napoca invitații au fost primiți de conducerea ADR Nord-Vest, precum și de reprezentanții administrației publice locale: Prefectul județului, domnul Gheorghe Ioan Vușcan, Primarul municipiului Cluj Napoca, domnul Emil Boc și Consilierul Președintelui Consiliului Județean Cluj, domnul Kerekes Sandor.

La evenimentul de la Alba Iulia au participat și au adresat un cuvânt de salut invitaților reprezentanții administrației publice locale: domnul Ion Dumitrel, Președintele CJ Alba și domnul Nicolaie Moldovan, City-managerul municipiului, dar și domnul Stefan Wacker, Directorul SC Star Transmission SRL. Pentru întâlnirile de la Sibiu și-au confirmat prezența Președintele Consiliului Județean Sibiu, domnul Ioan Cindrea, care este și Președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Prefectul județului, domnul Ovidiu Ioan Sitterli, precum și doamna Astrid Fodor, în calitate de primar desemnat al municipiului Sibiu, dar și domnul Aurel Gheorghe Aldea, Președintele CCI Sibiu.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook