Tags Posts tagged with "regiunea"

regiunea

Din totalul anunțurilor de locuri de muncă din țară 26% se regăsesc în regiunea centru, conform statisticilor efectuate de BestJobs.

Cele mai multe oferte sunt pentru candidații din Brașov (1.592 anunțuri), Sibiu (1.030 anunțuri) și Tîrgu-Mureș (839 anunțuri).

În ceea ce privește domeniile de activitate sunt în căutare de aplicanți în special companiile din domeniul medical (18.72% din oferte), IT (18.27%), transporturi (16.76%), construcții (13.57%), retail (11.58%) și administrativ (11.25%).

În domeniul medical se caută medici (444 anuțuri pentru specializări clinice, chirurgicale și paraclinice), asistenți medicali (119 anunțuri) farmaciști (48 anunțuri) și medici stomatologi (18 anunțuri).

Domeniul IT este în căutare de programatori (442 anunțuri), web designeri (89 anunțuri), administratori de rețea (48 anunțuri) și testeri (35 anunțuri).

Pe partea de transporturi există oferte pentru mecanici (321 anunțuri), șoferi (177 anunțuri), coordonatori de transport (39 anunțuri) și responsabili logistică (26 anunțuri).

În construcții se caută ingineri (143 anunțuri), sudori (114 anunțuri), instalatori (57 anunțuri), lăcătuși (40 anunțuri), electricieni (35 anunțuri) și arhitecți (17 anunțuri).

Companiile din retail caută lucrători comerciali, casieri, manipulanți marfă, șefi de magazin sau directori comerciali, existând în total 389 de anunțuri.

Pentru domeniul administrativ ofertele sunt pentru pozițiile de customer support/customer service (285 anunțuri) și pentru asistenți manageri (93 anunțuri).

Cu toate că nu sunt în top în ceea ce privește ofertele, există 190 anunțuri pentru candidații cu experiență în HoReCa (bucătari, cofetari/patiseri, ospătari, barmani, cameriste și recepționeri) și 141 anunțuri în domeniul financiar, pentru economiști și contabili.

Companiile la rândul lor pot alege dintre candidații aflați în regiunea centru.

Pe platforma BestJobs există CV-urile a 449.640 candidați în retail, 190.750 candidați în construcții, 125.087 persoane cu experiență în transporturi, 71.906 candidați în domeniul administrativ, 58.486 candidați pentru domeniul IT, 43.455 economiști, 17.290 candidați din domeniul HoReCa și 14.240 medici și asistenți medicali. Cei mai mulți candidați sunt în Brașov, Sibiu și Tîrgu-Mureș.

SC TOBIMAR CONSTRUCT SRL, Lider de parteneriat, împreună cu partenerii SC GE – COST 2001 SRL și SC 4C RURAL STRATEGIC SRL dorește să sprijine persoanele din Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu) ce îndrăznesc să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale și să acceseze finanțări prin schema Romania Start Up Plus.

Primul pas este completarea acestui chestionar, care ajuta echipa de implementare să evalueze nevoile persoanelor interesate.

Cine se poate înscrie?

• Șomeri

• Persoane inactive

• Angajați

• Nivelul studiilor: învățământ obligatoriu (minim 8 clase)

• Persoane care își au domiciliul în mediul rural sau urban din Regiunea Centru

• Persoane care doresc să inițieze o afacere nonagricolă în mediul urban din Regiunea Centru

Romania Start Up Plus este un apel de proiect prin intermediul căruia se vor acorda finanțări de până la 40.000 de euro pentru înființarea de afaceri nonagricole în mediul urban.

https://www.facebook.com/FORSEDA.Centru/

Etape:

1. Înscrierea: completarea online a formularului „Chestionar privind interesul pentru înființarea de Start UP-uri la nivelul Regiunii Centru – FORSEDA” sau contactează-ne prin e-mail la tobimarconstruct@tobimar.ro

2. Formare antreprenorială (100 de ore): cursurile de formare vor dezvolta competențele manageriale și spiritul inovator ale dumneavoastră

3. Elaborarea planului de afaceri: specialiștii proiectului vor oferii consultanța necesară pentru elaborarea planului de afaceri

4. Concursul planurilor de afaceri: planul de afaceri elaborat este înscris în concurs și susținut în fața unui juriu alcătuit din oameni de succes în domeniul antreprenorial

5. Selectarea planurilor de afaceri (minim 60): afișarea listei câștigătorilor ale căror planuri de afaceri vor primi ajutorul de minimis

29103802_222526768297580_4105806185601251809_n

Beneficii:

• Program de formare antreprenorială -100 ore

• Asistență și consiliere în elaborarea planului de afaceri

• Minim 60 planuri de afaceri selectate spre finanțare

• Până la 40.000 euro finanțare nerambursabilă

• Stagii de practică pentru planurile de afaceri selectate

• Suport și mentorat în gestionarea afacerii

Persoane de contact:

• Județul Alba – Voj Sebastian Daniel, Responsabil Grup Țintă, 0742248501

• Județul Brașov – Rusan Nicoleta, Responsabil Grup Țintă, 0748481891

• Județul Covasna + Harghita – Bădescu Simona, Responsabil Grup Țintă, 0735878288

• Județul Mureș – Iancu Ioan Alin, Responsabil Grup Țintă, 0747090696

• Județul Sibiu – Vulcu Mihai Ioan, Responsabil Grup Țintă, 0747196639

Europe-Direct-Regiunea-Centru (3)Peste 10.000 de cetățeni au fost direct informați în acești ani, prin proiectul finanțat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și de către ADR Centru, referitor la fondurile europene disponibile, consultările publice europene lansate, respectarea drepturilor cetățenilor, tarifele reduse la anumite servicii, aplicate unitar la nivelul statelor membre UE, dar și despre alte inițiative și programe susținute de Comisia Europeană.

”Este vorba despre noi, cetățeni europeni, și modul în care acțiunile Uniunii Europene ne influențează și ne sprijină”, este mesajul cu care s-au încheiat cei cinci ani de Europe Direct în Regiunea Centru, fiind mesajul cu care vom continua până în 2020.

Europe-Direct-Regiunea-Centru (2)Acțiunile de informare derulate la nivelul județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu de către Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, vor continua în acești ani încercând să ajungă în și mai multe case, la și mai mulți cetățeni.

Activitățile Centrului sunt adaptate în funcție de nevoile identificate în rândul cetățenilor regiunii, urmărind în același timp și tipul de activități și evenimente care atrag și implică grupul țintă al proiectului.

Anul acesta s-au încheiat cei cinci ani de activități ai Europe Direct Regiunea Centru, ani plini de activități, în care membrii echipei Europe Direct, alături de colegii lor, au ajuns în toate cele șase județe ale Regiunii Centru și au transmis informații, au oferit obiecte promoționale, au premiat câștigătorii de concursuri de anvergură națională, au realizat materiale interesante și utile cu elevii din regiune.

Simion CretuÎn 30 martie 2019 se va organiza la Sibiu, în regiunea noastră, Summit-ul pentru viitorul UE. Atât această activitate, cât și alte acțiuni susținute de către Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junker, corelate cu programele pentru tineri, pentru încurajarea creării de noi locuri de muncă și de susținere a activității economice, proiectele ce susțin dezvoltarea regiunii cu fondurile UE, vor fi intens promovate și transmise cetățenilor din regiunea noastră și nu numai, ca și până acum.

Dacă activitatea principală a ADR Centru vizează informarea și susținerea în mod preponderent a autorităților publice locale, a ONG-urilor, a mediului universitar și a celui de afaceri, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, activitățile se concentrează pe informarea cetățenilor din regiune, fie ei tineri, elevi, studenți, angajați sau șomeri.

Această activitate este complementară activității ADR Centru ce a vizat, începând cu anul 1998, elaborarea documentelor de planificare regională, gestionarea fondurilor europene, promovarea regiunii și susținerea actorilor locali în demersurile întreprinse pentru dezvoltarea Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Europe-Direct-Regiunea-Centru (1)Pe parcursul anilor 2013 – 2017, experții din echipa Europe Direct Regiunea Centru a ADR Centru, au contribuit la îmbunătăţirea nivelului de informare al cetăţenilor Regiunii Centru, în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, legislaţia europeană, programele de finanţare și activităţile instituţiilor europene, prin evenimente, concursuri, publicații, mijloace de comunicare social media, produse audio-video și evenimente pentru public larg, toate abordate dintr-un punct de vedere mai puțin formal, cu accent pe noi canale de informare dinamice și interactive.

În același timp activitățile Centrului s-au axat și pe prioritatea ”Educație” și pe pe cooptarea cetățenilor în dezbateri pe teme europene.

În timp, ADR Centru a colaborat cu noi parteneri în diverse activități neprevăzute în proiect, dar care se adresau grupului țintă au fost susținute prin toate resursele necesare, fiind astfel derulate activități dedicate celor în cautare a unui loc de muncă, cum au fost Târgurile de Carieră, sau activităților dedicate tinerilor aflați în fața unei importante opțiuni de viață, cum sunt conferințele ”Vreau să fiu antreprenor”, activități care s-au bucurat de un real succes și vor continua.

Prima întâlnire din acest an a conducerii ADR Centru a avut loc la Braşov a avut loc miercuri, 18 martie 2015: reprezentanții administrației publice din Regiunea Centru și conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru au discutat despre stadiul implementării proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Întâlnirea de lucru, la care au participat peste 50 persoane, s-a desfășurat în Sala de ședințe a Prefecturii Brașov.

La întâlnire au participat conducătorii administraţiei din Regiunea Centru: județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Principale puncte pe Ordinea de zi au fost aprobarea Raportului de activitate al ADR Centru pentru anul 2014, precum și aprobarea Raportului privind execuția bugetară pentru anul 2014, a Agenției.

Cu acest prilej s-a efectuat rotația la conducerea CDR Centru: președinți ai Consiliilor județene din Alba și Covasna, respectiv Ion Dumitrel și Tamás Sándor, și-au încheiat mandatul de doi ani la conducerea CDR Centru. În unanimitate, a fost aleasă noua conducere: președinții consiliilor județene din Sibiu și Mureș, care vor conduce în următorii 2 ani consiliul pentru Dezvoltare Regională. Ca atare, începând de ieri, noul Președinte al CDR Centru domnul Ioan Cindrea (Sibiu), iar vicepreședinte Ciprian Dobre (Mureș). Peste un an, cei doi își vor schimba între dânșii atribuțiile de președinte și vicepreședinte.

Ion Dumitrel și Tamás Sándor au fost apreciaţi pentru activitatea desfășurată în ultimii ani, atât de importantă pentru absorbția fondurilor europene contractate și au transmis mesajul de succes noilor aleși, care și-au asumat, alături de conducerea ADR Centru, misiunea de a încheia cu succes implementarea Programului Operațional Regional REGIO 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru.

Stadiul implementării Programului REGIO la nivelul regiunii noastre a fost dezbătut în contextul discuțiilor referitoare la Raportul de activitate al ADR Centru. Pe parcursul lucrărilor s-a subliniat faptul că Regiunea Centru este între primele trei din țară în ceea ce privește absorbția fondurilor alocate prin POR 2007-2013, gradul efectiv de absorbție fiind superior mediei pe țară, în cadrul acestui program. Ținând cont de rezultatele programului în regiunea noastră, dar și de informarea privind corelarea proiectelor finanțate sau finanțabile din surse publice europene în regiune, au fost dezbătute activitățile derulate în vederea pregătirii Regiunii Centru pentru noua perioadă de programare 2014-2020.

Participanților li s-a prezentat o versiune lansată în ianuarie a noului Program Operațional Regional 2014-2020. Dintre cele 1200 proiecte depuse la nivel regional, a căror valoare totală depășește 1,76 miliarde euro, au fost contractate, până la sfârșitul lunii februarie 2015, un număr de 494 proiecte, a căror valoare totală este de peste 860 milioane euro. Dintre aceste proiecte au fost finalizate 302, beneficiarilor acestora fiindu-le rambursată suma de peste 205 milioane euro. În total, gradul de absorbție la nivel regional a depășit valoarea de 60%, suma totală plătită tuturor beneficiarilor de proiecte REGIO din Regiunea Centru depășind valoarea de 288 milioane euro.

Simion Creţu, directorul ADR Centru, explică: „Participanții la reuniunea de lucru de la Brașov au apreciat preocuparea noastră privind implementarea cu succes a proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și consumarea transparentă și eficientă a fondurilor nerambursabile. Întâlnirile noastre de lucru urmăresc urgentarea lucrărilor specificate în cererile de finanțare ale beneficiarilor și finalizarea cu succes a proiectelor. Ceea este important este faptul că am analizat punctual, atât realizările, cât și problemele care le avem de depășit până la finalizarea proiectelor care mai sunt în lucru. Astfel, membrii CDR Centru au convenit că procesul de implementare a programului trebuie fluidizat la maximum în aceste 9 luni care au mai rămas până la finalul acestui an. Am discutat cu partenerii noștri și despre potențialele riscuri pentru proiectele aflate în implementare. Ca atare, s-a propus redactarea unor documente care să fie transmise Guvernului României și ministerelor de resort, în vederea luării unor măsuri de urgență pentru simplificarea prevederilor OUG 34/2006, dar și pentru simplificarea procedurilor și reducerea termenelor de judecată în cazurile când anumite contestații din domeniul achizițiilor publice ajung în instanțe”.

În aceeaşi întâlnire a fost prezentat noul Program Operațional Regional, „pentru a pregăti eficient noile proiecte ce vor beneficia de finanțare în următoarea perioadă de finanțare. Din acest punct de vedere, considerăm că am făcut un important pas înainte în privința pregătirii listelor de proiecte prioritare pentru investițiile în infrastructura de transport regională, deoarece am dezbătut realist problemele referitoare la finanțarea drumurilor județene. Am convenit că Regiunea Centru își va putea defini un portofoliu de proiecte solid și judicios, corelat cu cerințele europene și naționale, din acest punct de vedere. Considerăm că această întâlnire a fost utilă pentru reprezentanții administrației publice locale, pentru că am identificat și analizat posibilele probleme care pot să apară în absorbția efectivă a fondurilor europene, în așa fel încât să le rezolvăm cât mai repede”, explică Simion Crețu, director general al ADR Centru.

Oraşul Brașov găzduiește miercuri, 18 martie 2015, prima ședință ordinară a forului decizional al Regiunii Centru din acest an. Reuniunea va avea loc în Sala de Şedinţe a Prefecturii Judeţului Brașov și propune dezbaterii membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru 15 subiecte, conform Ordinii de zi propusă de ADR Centru. Ce a fost și ce va fi în domeniul fondurilor nerambursabile, rezultatele regionale atinse sau urmărite, proiecte de viitor și acțiunile întreprinse pentru atingerea obiectivelor, sunt temele materialelor supuse aprobării membrilor CDR Centru.

La această întâlnire de lucru, convocată de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, vor participa reprezentanții celor şase consilii judeţene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, ai oraşelor şi comunelor din fiecare din aceste judeţe, precum și invitați din alte structuri ale administrației publice locale. Primul punct al ordinii de zi ce va fi supus aprobării celor prezenți, este Raportul de activitate al ADR Centru pentru anul 2014, fiind urmat de prezentarea Raportului privind execuția bugetară pentru anul 2014.

În această reuniune se va decide și schimbarea președintelui și a vicepreședintelui forului decizional regional, conform prevederilor Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România. Astfel, președinții CJ Alba și Covasna vor ceda conducerea CDR Centru, pentru următorii doi ani, președinților desemnați de către cei prezenți, din celelalte județe ale Regiunii Centru, Mureș, Sibiu, Covasna sau Harghita. Tot în cadrul acestei ședințe vor fi nominalizați și cei 4 membri din Regiunea Centru, doi din partea consiliilor județene și doi reprezentanți ai mediului de afaceri, mediului academic şi societăţii civile, ce vor reprezenta regiunea la reuniunile naționale ale Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional (CMPOR) 2014-2020. Cei doi membri de drept și doi supleanți aleși, vor decide alături de reprezentanții celorlalte regiuni și de reprezentanții autorităților de management a celor 8 programe operaționale derulate în România, viitoarele modificări ale POR 2014-2020, supuse aprobării CMPOR.

„În cadrul acestei ședințe vom pune accent pe prezentarea activităților pe care le propunem pentru anul 2015. La nivel național, conform Raportului de activitate, ne situăm pe primele locuri ca și absorbție de fonduri sau realizări concrete pe proiecte, însă nu e suficient. Vrem să învățăm din experiența derulată în gestionarea fondurilor pe perioada 2007-2013 și să accelerăm pe cât posibil viitoarele proiecte. Pornind de la faptul ca în luna mai sau iunie preconizăm lansarea oficială a fondurilor nerambursabile derulate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, am considerat foarte importantă organizarea, în perioada următoare, a unei caravane de informare regionale, cu oprire la nivelul fiecărui județ. În cadrul acestei caravane vom prezenta toate programele și fondurile nerambursabile disponibile la nivel regional, cine răspunde punctual de fiecare program, unde se pot adresa întrebări, dar și ce alte activități organizăm pentru a putea accesa cât mai eficient atât aceste fonduri, cât și alte fonduri nerambusabile alocate direct de către Uniunea Europeană”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Acțiunile de informare propuse pentru anul 2015 prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii, precum și participarea la proiectul InnoCap Transylvania, sunt alte proiecte de hotărâre care vor fi dezbatute în cadrul ședinței. Stadiul implementării POR și a POS CCE pentru perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, dar și o informare succintă a proiectelor prioritare de infrastructură rutieră prevăzute pentru 2014-2020, alături de o prezentare despre clustere și de ce e important să se dezvolte, vor fi alte subiecte supuse atenției celor prezenți.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAutoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR) a publicat prima versiune de lucru a documentului consultativ al Programului Operaţional Regional 2014-2020. Pentru a veni în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, ADR Centru organizează, începând cu data de 26 martie, 6 seminarii judeţene pentru informarea potenţialilor beneficiari şi a beneficiarilor de fonduri referitor la noile reglementări aplicabile în implementarea proiectelor, precum şi despre viitoarele oportuniăţi de finanţare nerambursabilă.

Noul document strategic de programare îşi propune să completeze şi să dezvolte direcţiile şi priorităţile de dezvoltare regionala conţinute în Planul Naţional de Dezvoltare (PND) şi Cadrul Naţional Strategic de Referinţă (CNSR) 2007 – 2013, implementate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, precum şi prin alte programe naţionale. Strategia Programului Operaţional Regional 2014-2020 se fundamentează pe analize socio-economice detaliate şi pe analiza SWOT… De altfel, la nivelul Regiunii Centru, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a definitivat draftul Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru).

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru reprezintă principalul document de planificare şi programare elaborat la nivel regional şi asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. Prin PDR Centru se stabileşte viziunea de dezvoltare, obiectivul global şi obiectivele specifice de atins la finalul perioadei de programare, propunând direcţiile de acţiune şi măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor. Acest document include Analiza socio-economică a Regiunii Centru, Analiza SWOT a Regiunii, Strategia de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020, Indicatorii de realizare, Estimarea necesarului de finanţare, Sistemul de implementare şi monitorizare, precum şi o Listă orientativa a proiectelor strategice din regiune ce vor putea fi finantate in perioada 2014-2020.

POR 2014-2020 nu vizează doar regiunile sau zonele cele mai sărace ale ţării în scopul recuperării decalajelor de dezvoltare, ci se adresează şi regiunilor mai dezvoltate, pentru a le valorifica potenţialul competitiv, într-o măsură cât mai mare.

Simion Creţu, director general ADR Centru: „Programul Operaţional Regional (POR) abordează dezvoltarea regională ţinând seama şi de necesitatea asigurării unei stăbilităţi macroeconomice. El este completat de politicile sectoriale orizontale, menite să asigure un mediu propice mediului de afaceri, creării de locuri de muncă, inclusiv pentru persoane dezavantajate şi creşterii bunăstării generale a populaţiei. Noul POR are 10 obiective specifice, prin care se doreşte orientarea dezvoltării şi integrarea economiilor regionale, stimulând şi încurajând toate iniţiativele de dezvoltare. POR 2014-2020 s-a construit pe o abordare de jos în sus şi de sus în jos, în largi parteneriate, pentru asigurarea corelării cu strategiile regiunilor de dezvoltare continute în Planurile de Dezvoltare Regională, precum şi cu strategiile naţionale sectoriale. La nivelul Regiunii Centru avem un portofoliu consistent de peste 1.300 de proiecte, fapt ce ne permite să estimăm că vom putea atrage peste 730 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, la care se adaugă peste 100 milioane euro contribuţie naţională. Astfel, în perioada 2014-2020, vom putea contractă proiecte cu o valoare de peste 60% mai mare decât în ultimii şapte ani. Avem convingerea că, dacă se vă menţine trendul actual al absorbţiei de fonduri, vom depăşi procentul de 90% ca grad de absorbţie efectivă, pentru cele circa 470 milioane euro alocate în perioada 2007-2014, lucru care se va repeta şi peste şapte ani”.

Concret, POR 2014-2020 va investi în afaceri în inovare şi cercetare, dezvoltarea legăturilor între intreprinderi şi centrele de cercetare-dezvoltare sau de educaţie, în special pentru dezvoltarea produselor, serviciilor şi transfer tehnologic, de asemenea investiţii în promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi, mediul de afaceri, domenii sociale, structurile sanitare şi sociale, infrastructură, turism, pentru conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

06.Reprezentanţii Regiunii Centru se reunesc la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna pentru a discuta probleme legate de dezvoltarea regiunii: realocarea de fonduri nerambursabile, planificarea activităţilor ADR Centru pentru anul 2014, decizii privind bugetul de venituri şi cheltuieli pentru perioada 2014-2016, precum şi o dezbatere privind activităţile propuse pentru absorbţia fondurilor europene în perioada 2014-2020.

Şedinta Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru va avea loc la sediul Consiliului Judeţean Covasna, miercuri, 19 februarie, începând cu ora 11.00.

La şedinţa organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Centru vor participa Simion Creţu, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, alături de ceilalţi preşedinţi de consilii judeţene din Regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), precum şi primarii nominalizaţi ca reprezentanţi ai municipiilor, ai oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ.

Primul proiect de hotărâre propus pe agenda şedinţei vizează aprobarea Raportului de activitate al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru pe anul 2013, urmat apoi de proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de lucru al ADR Centru pentru anul 2014. După supunerea la vot a acestor două proiecte, factorii decizionali ai Regiunii Centru vor discuta şi vor decide asupra bugetului multianual de venituri şi cheltuieli al ADR Centru pentru anii 2014-2016.

În cadrul acestei şedinţe vor fi supuse aprobării modificările organigramei şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare ale ADR Centru.

Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, a declarat: „Unul dintre subiectele importante de pe ordinea de zi a şedinţei este transferul a 240 de milioane euro de la Programele Operaţionale de Transport şi Mediu către Programul Operaţional Regional şi definirea domeniilor unde vor fi alocate aceste fonduri. De asemenea, factorii de decizie ai Regiunii Centru vor fi informaţi asupra stadiului proiectelor depuse sau aflate în evaluare prin Programul Operaţional Regional, dar şi pe domeniile gestionate de către ADR Centru prin programul dedicat Competitivităţii Economice, destinat finanţării firmelor din regiune. Noi, toţi cei prezenţi la această şedinţă, vom încerca să stabilim un cadru de referinţă care să ne susţină în pregătirea dezvoltării unitare a regiunii, să avem o abordare realistă ca direcţii de dezvoltare regională pe viitor şi, în acelaşi timp, să încercăm pe cât posibil să prevenim eventuale probleme în derularea proiectelor beneficiarilor”.

De notat că participanţii vor dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea realocării fondurilor disponibile în cadrul Axei prioritare 4 a POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, precum şi avizarea Acordului Specific, încheiat între Comisia Europeană şi ADR Centru, aferent acţiunilor şi bugetului pe anul 2014 pentru funcţionarea Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru.

Vizita cu presa la proiectele Regio (11)În cadrul vizitei la proiecte, organizată luni, 11.11.2013, jurnaliștii din Regiunea Centru au aflat unde și pentru ce s-au alocat fondurile Regio.

ADR Centru a invitat  mass media la proiectele finanțate din fondurile Programului Operațional Regional, pentru a vedea rezultatele implementării acestor inițiative.

În cadrul acestei întâlniri cu presa, a fost propusă vizitarea a cinci proiecte finanțate prin programul Regio, trei dintre acestea fiind deja finalizate.

Drumul modernizat cu patru benzi la ieșirea din Alba Iulia către, Cluj, 24 de străzi reabilitate din cartierul vechi al municipiului, dar și un centru social, o nouă clinică medicală și  un liceu, au fost proiectele unde presa a putut vedea cum s-au investit fonduri nerambursabile și care sunt beneficiile aduse comunității.

După o scurtă prezentare a stadiului Programului Operațional Regional la nivelul Regiunii Centru ce a avut loc la sediul ADR Centru din Alba Iulia, jurnaliști prezenți au primit informații referitoare la proiectele derulate la nivelul municipiului Alba Iulia de către primărie, finanțate din fondurile programului Regio, respectiv cele trei căi de acces principale în oraș reabilitate, străzile din centru, modernizarea centrului pentru vârstnici, cetatea Vauban restaurată, dar și amenajarea Parcului Dendrologic, un proiect care se va finaliza în curând.

Primele proiecte vizitate la fața locului de către jurnaliști, au fost străzile reabilitate din centrul orașului și șoseaua modernizată la ieșirea din Alba Iulia către Cluj.

Următorul proiect vizitat de către grupul de jurnaliști a fost Centrul social pentru Vârstnici ”Sfântul Andrei” din Bărăbanț, finalizat în proporție de 70%, unde 32 de persoane vor beneficia pe viitor de servicii sociale.

Vizita a continuat apoi la sediul noii clinici de urologie din Alba Iulia, proiect realizat de către o microîntreprindere, prin care s-au creat 6 locuri de muncă și un număr de peste 100 pacienți vor fi tratați lunar.

În ultimii ani am constatat că presa este tot mai interesată de a vedea evoluția proiectelor și modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile.

Acest lucru se vede cel mai bine prin vizita în teren, la fața locului.

Sprijinim astfel jurnaliștii să se documenteze și să informeze corect cetățenii asupra stadiului atins în proiecte, dar și despre obiectivul acestor cereri de finanțare prin care se obțin bani europeni. Trebuie ca oamenii să afle atât valoarea sprijinului financiar nerambursabil, dar și destinația acestor resurse.

În cadrul acestor vizite reușim să asigurăm contactul direct dintre beneficiar și mass media, ambele părți având oportunitatea de a discuta despre eforturile depuse în implementarea unui proiect finanțat cu fonduri nerambursabile, care sunt problemele sau dificultățile întâmpinate și rezultate obținute de către toți.

Vorbim de cheltuirea transparentă a fondurilor, de dreptul cetățenilor de a cunoaște beneficiile pe care le va obține comunitatea prin proiectele finanțate din fonduri europene”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Delegația formată din reprezentanți ADR Centru și jurnaliști s-a deplasat la ultimul proiect propus pe agenda vizite, ce a vizat observarea stadiului lucrărilor executate pentru reabilitarea Colegiului național ”Bethlen Gabor” din Aiud.

Acest proiect, are cel mai mare buget la nivel național, din fondurile REGIO destinate reabilitării infrastructurii educaționale.

Bugetul solicitat, de peste 23 milioane lei, este investit în reabilitarea campusului preuniversitar, creșterea numărului de clase, dotarea lor cu echipamente IT și mobilier școlar specific, de care vor beneficia cei peste 580 de elevi ce frecventează colegiul.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook