Tags Posts tagged with "regional"

regional

Echipa de handbal feminin a CSO Cugir joacă sâmbătă, 21 februarie 2015, în etapa a II-a a Campionatului Judeţean de Handbal feminin.

Evenimentul va avea loc la sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 3 Cugir, începând cu ora 9.00, fiind organizat de către Asociaţia Judeţană de Handbal Hunedoara şi Clubul Sportiv Orăşenesc Cugir, conform calendarului competiţional.

Echipa cugireană de junioare IV va întâlni pe teren propriu echipele feminine ale C.S.S. Hunedoara, C.S. Vulcan , C.S.S. Petroşani. Dacă jucătoarele din Cugir vor avea o evoluţie bună în turneul de sâmbătă, acesta va fi doar începutul unui lung şir de competiţii la care echipa de junioare IV va participa în perioada următoare.

Lotul cugirean este format din Alina Romaniuc, Timeea Cerchizan, Sorina Costea, Cosmina Bregariu, Karina Roman, Denisa Dânşorean, Teodora Grosu, Cătălina Ursa, Miranda Heroiu, Adnana Căprariu, Luiza Tomoşoiu, Mihaela Martenescu, Andreea Sopon, Denisa Fleşeriu, Ionela Sandu, Larisa Andrei, Georgiana ilca.

Antrenorii echipei cugirene, prof. Petru Micu şi prof. Ioan Başca sunt optimişti, având în vedere că în ultimii doi ani echipele de junioare IV şi V s-au clasat pe podium la campionatele euroregiunilor 6 şi 7 care au avut loc la Hunedoara, Tg. Mureş şi Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte echipele de handbal ale CSO Cugir sunt primele echipe de handbal feminin din istoria sportivă a localităţii. Deşi activitatea handbalistică cu fetele a început în 2011, când ele aveau o vârstă cuprinsă între 6 şi 8 ani, rezultatele la competiţii judeţene şi zonale au început să apară la doar 3 ani de activitate.

Lotul cugirean are în componenţă jucătoare de perspectivă, care au fost deja solicitate de unele cluburi mari. De altfel, antrenorii echipei şi-au fixat unele obiective ambiţioase pentru viitorul apropiat: „Dorim să participăm cu ambele echipe la turneele euroregiunilor unde sperăm să ocupăm un loc fruntaş şi să ne calificăm în semifinale. Ne bucurăm că avem susţinerea şi sprijinul conducerii CSO Cugir, iar acest lucru înseamnă o garanţie pentru viitorul handbalului feminin în oraşul Cugir”, a declarat profesorul Petru Micu.

Calin Andres
În acest moment Primăria Cîmpeni derulează lucrări de reabilitare a ambulatoriului Spitalul Orăşenesc în valoare de 2 milioane lei (circa 480.000 euro), un proiect finanţat prin ADR Centru. Lucrările de reabilitare se vor încheia în primăvara anului 2015.

Deşi oraşul Cîmpeni are doar 8.000 de locuitori, Spitalul Orăşenesc Cîmpeni fiind finanţat în consecinţă, spitalul deserveşte toată zona Munţilor Apuseni, de la Zlatna şi Ocoliş până la Baia de Arieş, Avram Iancu şi Arieşeni, aşadar o populaţie care se ridică la circa 50.000 de persoane. Spitalul are 15 medici, în total 200 de angajaţi – cu asistente, infirmiere, alţi angajaţi. Anual aici sunt trataţi circa 8.000 persoane, mulţi care nu sunt din oraşul Cîmpeni.
În acest moment în Cîmpeni sunt 2 spitale: Spitalul Orăşenesc, subfinanţat, şi Spitalul TBC, care merge bine.

„Nu vreau permanent să fac apel la mila Consiliului Judeţean Alba. Avem consilieri din Apuseni, sper să facă lobby pentru ca la următoarea rectificare să primim 1,5 milioane lei. Am cerut Consiliului Judeţean Alba aceşti bani pentru a cumpăra un hotel pentru a oferi medicilor locuri de cazare ieftină, pentru a amenaja nişte cabinete şi un laborator… Nu vreau să fac presiuni, dar chiar astăzi am primit o scrisoare prin care ni se spune că acreditarea trebuie refăcută până în septembrie 2014. Dacă pierdem acreditarea Spitalului Orăşenesc vom fi retrogradaţi ca unitate spitalicească de gradul 5. Acum suntem unitate de gradul 4. Astfel cheltuielile cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba vor creşte cu 30 la sută. Dacă nu primim aceşti bani până în septembrie, voi scoate oamenii în stradă, îi aduc la Consiliul Judeţean Alba”.

„În momentul de faţă avem doar jumătate (125) din numărul paturilor necesare. Mulţi spun că ne uităm prea mult spre Uniunea Europeană. Dacă s-ar respecta standardele europene, la populaţia judeţului Alba am avea unul sau două spitale. Acum avem 7 spitale, din care doar două la parametrii europeni, la Alba Iulia şi Blaj.

 

Primăria vrea să cumpere un hotel pentru a asigura cazare ieftină pentru medicii şi profesorii navetişti

Primarul Călin Andreş a anunţat că doreşte cumpărarea unui imobil din centrul oraşului Cîmpeni aparţinând Cooperaţiei Meşteşugăreşti: „Cooperaţia ne-a cerut 2.000.000, dar cred că putem negocia şi să-l cumpărăm cu 1,5 milioane lei. Este un hotel (n.a. Tulnicul) cu 70 de camere pe care le putem amenaja pentru a le da spre chirie medicilor şi profesorilor. Doctorii ar urma să plătească o chirie modică de 50 de lei. În acest moment chiriile în Cîmpeni pentru 2 camere (fără mari dotări) sunt cam de 700-800 lei”.

În acest moment din cei 300 de profesori din Cîmpeni, 40 fac naveta. Alături de medici, şi ei ar putea primi locuinţe cu chirie scăzută în hotelul Tulnicul dacă va fi cumpărat de Primărie.

Odată cumpărat, hotelul Tulnicul ar avea nevoie de reabilitări de circa 500.000-1.000.000 lei, reabilitări din fondurile Primăriei care nu se pot face însă în acest an, după cum excplică primarul.

„Am cerut bani de la Fondul de Rezervă al Guvernului. Pentru Guvern 15 milioane de lei nu ar fi mult, pentru noi ar fi vital. S-au dat la Ilfov, s-au dat lui Mazăre, dar pe noi ne uită lumea. Vreau să merg la ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, vreau să fiu primit de premierul Victor Ponta. Mi-au promis unii că mă ajută să ajung la Bănicioiu şi Ponta, dar deocamdată nimic”.

La începutul anului 2014 primarul din Cîmpeni a făcut o solicitare către 20 de primării din zonă pentru a sprijini financiar spitalul din Cîmpeni: „Pentru noi 200 de milioane de la fiecare primărie ar fi bine, pentru ei nu ar fi foarte mult. Din cele 20 de primării au răspuns pozitiv doar 4: Arieşeni, Lupşa, Poşaga, Roşia Montană. Din partea celor 4 primării am primit 190.000 lei – pentru primării e o sumă mare, pentru spital o sumă mică. Nu ne sprijină toată lumea. Trebuie să dau exemple: Abrudul nu ne sprijină cu nimic, dar anual avem peste 200 de pacienţi de la Abrud. După sărbătoarea Paştelui le voi face o invitaţie primarilor din zonă pentru a constitui un Grup de Dezvoltare Locală prin care să susţinem Spitalul Orăşenesc Cîmpeni”.

 

Primarul vrea pornirea proiectului de la Roşia Montană

Andreş: „De când au fost concediaţi angjaţii de la Roşia Montană comercianţii au vânzări cu 34 la sută mai mici. Ştiţi că eu sunt pentru proiectul de la Roşia Montană, şi nu pentru că lucrează soţia mea acolo. Fără minerit în 5 ani zona Munţilor Apuseni va muri”.

 

Soluţii urgente pentru spitalul din Cîmpeni

Primarul doreşte să schimbe statutul spitalului, din spital orăşenesc în spital regional, ca o recunoaştere a importanţei pentru zona Munţilor Apuseni.

Ce soluţii vede primarul Andreş pentru spital:
1.Să nu scadă numărul paturilor din spital
2.Să vină mai mulţi medici (prin cumpărarea hotelului Tulnicul)
3.Unitatea de Primiri Urgenţe trebuie mărită. Acum este subdimensionată pentru nevoile spitalului

„Ceea ce mă doare cel mai tare este că se judecă electoral. În Munţii Apuseni sunt puţini votanţi, dar foarte importanţi. Din parlamentarii de Alba doar senatorul Atanasiu ne-a oferit sprijin. Alţii au promis, dar nu au făcut nimic”, concluzionează primarul.

 

 

foto: gazetabt.roCentrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi Sibiu implementează în perioada martie – iunie 2013, proiectul regional „Suntem părinţi responsabili”, adresat părinţilor elevilor din mediul primar din cadrul Şcolii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia şi Şcolii Gimnaziale „Radu Selejan” Sibiu.

Obiectivul proiectului este atragerea şi motivarea părinţilor elevilor din clasele II-IV, din cadrul Şcolilor Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia şi „Radu Selejan” Sibiu, de a se implica în activităţi specifice de prevenire a consumului de droguri în familie. Pe durata implementării proiectului se vor desfăşura activităţi interactive cu părinţii în cadrul cărora vor fi abordate subiecte referitoare la legislaţia specifică în domeniul drogurilor, factorii de risc şi protecţie în familie în ceea ce priveşte consumul de droguri, tipuri parentale şi  modalităţi strategice de ascultare şi comunicare.

Copilăria mijlocie a fost adesea descrisă ca fiind „anii cei mai frumoşi” din viaţa unui copil. Creşterea este mai lentă în această perioadă de dezvoltare, iar copiii sunt expuşi multor experienţe noi care pot să creeze anxietate şi nesiguranţă, dar şi multe emoţii pozitive.

Copilul are nevoie de siguranţă, iar acest sentiment îl găseşte în familie unde ar trebui să fie protejat fizic şi emoţional. Dacă familia nu îl protejează, copilul se simte înstrăinat şi va căuta iubire şi protecţie în altă parte. Pe acest fond apar comportamente deviante. Copilul începe să mintă, să fure, să fumeze, să consume alcool sau droguri.

Modul în care ne purtăm cu copilul nostru, în care îi vorbim, regulile pe care le stabilim şi consecvenţa cu care le respectăm, timpul petrecut împreuă, sunt esenţiale. De aceea e foarte important să dăm exemple bune copilului nostru, să fim un model pozitiv pentru el.

Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi Sibiu implementează în perioada februarie – iunie 2013, proiectul regional „Bilet spre adolescenţă”, adresat elevilor din mediul primar din cadrul Şcolii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia şi Şcolii Gimnaziale „Radu Selejan” Sibiu.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea de abilităţi personale, emoţionale, sociale şi cognitive la elevii din ciclul primar, în vederea creşterii influenţei factorilor de protecţie, şi pentru evitarea sau cel puţin întârzierea debutului consumului de alcool, tutun şi droguri.

Pe durata implementării proiectului se vor desfăşura câte 8 activităţi interactive cu fiecare clasă implicată în proiect.

Copilăria mijlocie a fost adesea descrisă ca fiind „anii cei mai frumoşi” din viaţa unui copil.

Creşterea este mai lentă în această perioadă de dezvoltare, iar copiii sunt expuşi multor experienţe noi care pot să creeze anxietate şi nesiguranţă, dar şi multe emoţii pozitive.

În prezent, copiii nu se confruntă doar cu problemele normale ale dezvoltării ci şi cu o mulţime de stresori care nu apăreau la generaţiile anterioare şi care îi pot copleşi.

Ca profesori, părinţi şi profesionişti avem nevoie de toate resursele pe care le putem aduna pentru a salva copiii de comportamentele distructive.

Programele centrate pe prevenţie facilitează aspectele dezvoltării şi ajută copiii să-şi accepte o îmbunătăţire a propriului eu, abilităţile de relaţionare interpersonală, strategiile de rezolvare de probleme şi de luare a deciziilor, abilităţile de a face faţă emoţiilor problematice şi o perspectivă mai flexibilă asupra vieţii.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook