Tags Posts tagged with "produse alimentare"

produse alimentare

Mai multe pensiuni şi localuri din zonele turistice din judeţul Alba amenzi de peste 40.000 de lei de la DSVSA din cauza unor nereguli privind depozitarea şi comercializarea produselor alimentare. Direcţia a derulat controale în perioada 15 iunie – 31 iulie, la 76 de unităţi, a dat 52 de sancţiuni şi a confiscat 60 kg produse alimentare neconforme.

Potrivit DSVSA Alba, în perioada menţionată, inspectorii de specialitate cu atribuţii de control, reuniţi în comisii mixte intrainstituţionale (formate din reprezentanţi ai Serviciului de Control Siguranţa Alimentelor, Serviciu Antifraudă), prin decizie semnată de directorul executiv, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

Au fost verificaţe un număr de 76 de unităţi de vânzare cu amanuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate in zonele de agrement şi localităţi de interes turistic unde, în sezonul de vară, în mod obişnuit, se înregistrează creşteri ale numărului de turişti şi implicit intensificarea activităţilor de comercializare, preparare şi servirea alimentelor.

Controalele au vizat: unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie si patisserie, pensiuni turistice, magazine alimentare , unitati de tip fast food.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea, depozitarea şi comercializarea în condiţii necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a acestora, neasigurarea trasabilităţii produselor alimentare, manipularea produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitar veterinare, prin folosirea recipentelor si a ustensilelor deteriorate, greu igienizabile care permit dezvoltarea germenilor microbieni, depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare , fara respectarea regimului termic impus de producator pentru categoria de produs precum si in conditii deficitare de igiena precum şi comercializarea produselor alimentare neconforme sau în spaţii neaprobate/neigienizate sanitar veterinary.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 52 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 46.000 de lei.

Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, o cantitate de 60 kg produse alimentare Valoarea acestora este în cuantum de 1200 lei.

Cetăţenii pot sesiza neregulile constatate în domeniul siguranţei alimentelor, la sediul DSVSA Alba sau la numarul de telefon 0258/835915.

Pentru primul semestru al acestui an, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a aplicat amenzi în valoare de aproape 700.000 de lei, în urma a 1.463 acţiuni de control. Totodată, a înregistrat peste 300 de reclamaţii de la consumatori şi au retras produse de la vânzare.

În urma acestor verificări, au fost întocmite 636 procese verbale de constatare a contravenţiei, 777 procese verbale de constatare, 17 procese verbale de prelevare, 33 procese verbale de distrugere.

Cele 636 procese verbale de constatare a contravenţiei s-au încheiat la produse alimentare (299), produse nealimentare (96), servicii nealimentare (66), servicii alimentare și alte segmente (179). Totalul sancţiunilor aplicate în perioada menţionată prin procesele verbale de constatare a contravenţiei este în număr de 732 din care 402 avertismente şi 319 amenzi contravenţionale în valoare de 678.750 lei. Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite) este în valoare de 124.500 lei.

Valoarea totală a produselor şi serviciilor neconforme controlate este de 176.922 lei, din care extracomunitare în valoare de 110.749 lei.

Pentru deficienţele constatate au fost dispuse măsuri de oprire temporară sau definitivă de la comercializare a produselor constatate cu abateri precum şi opriri temporare de la prestarea serviciilor şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor constatate. Valoarea totală a produselor cu abateri constatate la comercializare a fost de 183.441 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 88.700 lei, iar valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman este de 94.741 lei, pentru care s-au întocmit procese verbale de distrugere sau de retragere de la comercializare.

În primul semestru al anului 2015 s-au înregistrat un număr de 313 de reclamaţii, finalizate până în 30 iunie un număr de 304 reclamații, din care 76 au fost închise cu rezolvare amiabilă, 63 concluzionate ca fiind întemeiate, 33 redirecţionate, 9 retrase, 12 nesoluţionabilă, 111 neîntemeiate. Contravaloarea achitată de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 21.185 lei.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook