Tags Posts tagged with "prin"

prin

CJ-Alba-358Miercuri, 20 noiembrie, de la ora 13.00, Consiliul Judeţean Alba organizează o conferinţă de presă dedicată lansării proiectului „cetăţenie şi educaţie prin media în context european”, proiect derulat de Consiliul județean Alba, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum”, Casa Corpului Didactic Alba și Asociația Alba Manche Împreună – AMI.

Obiectivul principal al proiectului, care va implica judeţul Alba şi regiunea Marche din Italia, vizează îmbunătățirea colaborării între instituții în vederea deschiderii școlii la noi experiențe pentru dezvoltarea cetățeniei participative și a aptitudinilor elevilor privind inițiativa, creativitatea, expresia artistică, spiritul antreprenorial, voluntariatul, incluziunea socială, prin/cu instrumente media.

Se au în vedere:

– revitalizarea conştiinţei şi atitudinii europene a tinerilor prin reflectarea asupra problematicii specifice Anilor Europeni 2014 şi 2015 în şcoli şi localităţi;

– implicarea tinerilor în problemele ridicate de Europa prin temele Anilor Europeni (ex. 2013 – Anul Cetăţeniei Europene), utilizând mijloace de comunicare expresive, uşor accesibile lor şi stimulând dezvoltarea aptitudinilor lor, cum ar fi: inițiativa, spiritul antreprenorial, creativitatea, expresia artistică;

– deschiderea şcolilor în relaţie cu „lumea exterioară” şi extinderea cooperărilor scoală – autorităţi publice-societate civilă.

Printre activităţile desfăşurate în cadrul proiectului se număra organizarea de workshop-uri, seminarii şi expoziţii pe tema Anilor Europeni, precum şi organizarea a doua Festivaluri de Film Şcolar (unul în Italia şi altul în judeţul Alba).

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană în cadrul Lifelong Learning Programme (Programul Învăţare pe tot parcursul vieţii), subprogramul Comenius, Parteneriate Comenius Regio.

la pasMiercuri 20 noiembrie 2013, ora 18:00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia publicul albaiulian este invitat la vernisajul unei deosebite expoziţii de fotografie stradală.

Expoziţia poate fi vizionată între 20 noiembrie 2013 – 15 decembrie 2013.

Mircea Agabrian, autorul fotografiilor expuse, este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), distins cu titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale a Artiştilor Fotografi (AFIAP).

Sunt expuse 88 de fotografii din care 51 color şi 37 alb negru.

Majoritatea sunt realizate în stilul fotografiei stradale care se distinge prin fotografierea oamenilor pe stradă fără ca ei să știe.

În acest fel, fotografiile obţinute sunt imagini candide, oameni în ipostaze și atitudini naturale, sincere.

Se remarcă străduinţa de a surprinde ceea ce celebrul fotograf francez Henri Cartier-Bresson numea misteriosul „moment decisiv” redat în contextul străzii.

Acest lucru permite privitorului să relaţioneze elementele imaginii pentru a pătrunde semnificaţia mesajului pe care ea îl poartă.

Din această perspectivă, fotografia stradală nu înseamnă „pe cine fotografiem, ci de ce îl fotografiem, ce idei vrem să transmitem?”

Fotografiile expuse vizualizează răspunsul la aceste interogaţii şi, în egală măsură, dezvăluie personalitatea autorului şi modul în care el vede lumea în care trăim.

Vizita cu presa la proiectele Regio (11)În cadrul vizitei la proiecte, organizată luni, 11.11.2013, jurnaliștii din Regiunea Centru au aflat unde și pentru ce s-au alocat fondurile Regio.

ADR Centru a invitat  mass media la proiectele finanțate din fondurile Programului Operațional Regional, pentru a vedea rezultatele implementării acestor inițiative.

În cadrul acestei întâlniri cu presa, a fost propusă vizitarea a cinci proiecte finanțate prin programul Regio, trei dintre acestea fiind deja finalizate.

Drumul modernizat cu patru benzi la ieșirea din Alba Iulia către, Cluj, 24 de străzi reabilitate din cartierul vechi al municipiului, dar și un centru social, o nouă clinică medicală și  un liceu, au fost proiectele unde presa a putut vedea cum s-au investit fonduri nerambursabile și care sunt beneficiile aduse comunității.

După o scurtă prezentare a stadiului Programului Operațional Regional la nivelul Regiunii Centru ce a avut loc la sediul ADR Centru din Alba Iulia, jurnaliști prezenți au primit informații referitoare la proiectele derulate la nivelul municipiului Alba Iulia de către primărie, finanțate din fondurile programului Regio, respectiv cele trei căi de acces principale în oraș reabilitate, străzile din centru, modernizarea centrului pentru vârstnici, cetatea Vauban restaurată, dar și amenajarea Parcului Dendrologic, un proiect care se va finaliza în curând.

Primele proiecte vizitate la fața locului de către jurnaliști, au fost străzile reabilitate din centrul orașului și șoseaua modernizată la ieșirea din Alba Iulia către Cluj.

Următorul proiect vizitat de către grupul de jurnaliști a fost Centrul social pentru Vârstnici ”Sfântul Andrei” din Bărăbanț, finalizat în proporție de 70%, unde 32 de persoane vor beneficia pe viitor de servicii sociale.

Vizita a continuat apoi la sediul noii clinici de urologie din Alba Iulia, proiect realizat de către o microîntreprindere, prin care s-au creat 6 locuri de muncă și un număr de peste 100 pacienți vor fi tratați lunar.

În ultimii ani am constatat că presa este tot mai interesată de a vedea evoluția proiectelor și modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile.

Acest lucru se vede cel mai bine prin vizita în teren, la fața locului.

Sprijinim astfel jurnaliștii să se documenteze și să informeze corect cetățenii asupra stadiului atins în proiecte, dar și despre obiectivul acestor cereri de finanțare prin care se obțin bani europeni. Trebuie ca oamenii să afle atât valoarea sprijinului financiar nerambursabil, dar și destinația acestor resurse.

În cadrul acestor vizite reușim să asigurăm contactul direct dintre beneficiar și mass media, ambele părți având oportunitatea de a discuta despre eforturile depuse în implementarea unui proiect finanțat cu fonduri nerambursabile, care sunt problemele sau dificultățile întâmpinate și rezultate obținute de către toți.

Vorbim de cheltuirea transparentă a fondurilor, de dreptul cetățenilor de a cunoaște beneficiile pe care le va obține comunitatea prin proiectele finanțate din fonduri europene”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Delegația formată din reprezentanți ADR Centru și jurnaliști s-a deplasat la ultimul proiect propus pe agenda vizite, ce a vizat observarea stadiului lucrărilor executate pentru reabilitarea Colegiului național ”Bethlen Gabor” din Aiud.

Acest proiect, are cel mai mare buget la nivel național, din fondurile REGIO destinate reabilitării infrastructurii educaționale.

Bugetul solicitat, de peste 23 milioane lei, este investit în reabilitarea campusului preuniversitar, creșterea numărului de clase, dotarea lor cu echipamente IT și mobilier școlar specific, de care vor beneficia cei peste 580 de elevi ce frecventează colegiul.

ttirg_drimbarSâmbătă, 2 noimebrie, între orele 07.00 și 11.00,  în localitatea Drîmbar din comuna Ciugud va avea loc o nouă expoziţie de animale cu vânzare prin licitaţie.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Primăria Comunei Ciugud şi Asociaţia Crescătorilor de Taurine din Ciugud și se va desfăşura în locul special amenajat pentru târgul de animale din localitatea Drîmbar.

Pentru participanții la licitație va fi organizată și o tombolă cu participare gratuită, tombolă ce oferă premii atractive: garduri electrice, unelte agricole pentru utilizarea în fermă, salopete sau găleți cu tetină.

Intrarea în târg este gratuită pentru participanții la licitație.

Consiliul Județean Alba a fost cel care a introdus acest tip de târg în județul Alba, ca urmare a experienței partenerilor noștrii din străinătate.

Este o acțiune pe care am început-o încă din anul 2010 și a dat rezultate foarte bune.

Le permite fermierilor să-și valorifice mai ușor animalele și mai ales le permite să și le valorifice la un preț corect, stabilit prin licitație publică, nu la un preț derizoriu stabilit de samsari. – a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Persoane care muncesc în propria gospodărie, şomeri de lungă durată, persoane în căutarea unui loc de muncă, dar şi persoane inactive (casnice) din șapte comune din județul Alba își sporesc șansele de reușită pe piața muncii, aflată într-o permanentă shimbare.

Cursuri de inițiere și perfecționare

Printr-un proiect al Asociaţiei „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale- CERESS Alba sunt organizate, în regim de gratuitate, programe de inițiere și perfecționare. În comuna Pianu de Jos este în derulare cursul de perfecționare în ocupația de „Animator socio-educativ“, specialistul care aplică diverse practici și tehnici de animație în grup, fără să neglijeze relația individuală.

Demersul pus în practică în parteneriat cu SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, presupune și organizarea a două programe de inițiere în ocupațiile:„ Operator introducere, prelucrare și validare date “, la Șugag; respectiv „Competențe comune-competențe antreprenoriale“, la Galda de Jos.

Tot prin proiect, alte 83 de persoane s-au calificat gratuit în ocupațiile de „Administrator pensiune turistică“ și de „Lucrător comercial“. Absolvenții programelor de formare și-au dezvoltat calificarea și nivelul educațional și au primit certificate recunoscute pe piața muncii atât în țară cât și în Uniunea Europeană. Cei care doresc să obțină informații suplimentare, o pot face la numerele de telefon /813800, 0769/052753, persoană de contact Popescu Bianca.

Dezvoltare organizată a resuselor umane

Beneficiarii proiectului „Centrul de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane“, provin din 42 de sate din județul Alba, aparținătoare comunelor: Pianu de Sus, Vinţu de Jos, Galda de Jos, Sântimbru, Săsciori, Ighiu, Șugag. În total, cel puţin 200 de persoane din cele șapte comune au primit servicii de informare profesională, consiliere şi orientare profesională, evaluare vocaţională. Practic, au fost instruiţi cum să-şi caute un loc de muncă, cum să se prezinte la un interviu de angajare și au aflat informaţii despre piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor. Serviciile au fost asigurate prin deplasarea specialiştilor proiectului în teren. Metodele de lucru ajută la completarea, diversificarea și îmbunătățirea serviciilor asigurate de instituțiile statului.

Demersul Asociației CERESS Alba asigură o dezvoltare organizată a resurselor umane în cele șapte comunități din Alba. Studii realizate înainte de demararea proiectului arată că doar 1 % dintre beneficiarii serviciilor aduse gratuit prin proiect au urmat liceul sau şcoala profesională și au un nivel redus de informare şi formare profesională. Sunt principalele cauze care duc la dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. Proiectul este co-finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, „Domeniul major de intervenţie: 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”.

BursaBinelui_CampionatdeBine64 de organizaţii înscrise pe Bursa Binelui au reuşit să strângă în patru luni 61,675 de Euro de la 5030 de donatori. Suma au fost strânsă în cadrul Campionatului de bine, o competiţie de strângere de fonduri adresată  în special organizaţiilor mici şi mijlocii de pe platforma de donaţii online Bursa Binelui.  Asociaţia Hercules, Centrul de Dezvoltare Locală Speranţă şi Asociaţia Prietenia s-au clasat pe primele  trei locuri. Astfel, au obţinut din partea BCR dublarea sumelor strânse, în limita a 5000 de Euro.

Campionatul de bine s-a desfăşurat între lunile iunie şi octombrie şi a fost structurat sub forma unei competiţii sportive, cu mai multe etape în care organizaţiile s-au calificat în funcţie de sumele pe care le-au strâns şi de numărul de donatori convinşi. Astfel, din cele 64 de organizaţii înscrise iniţial în competiţie, 34 s-au calificat în Sferturi, 33 s-au calificat în Semifinală şi 25 în Finală.

Rezultatele Campionatului de bine sunt peste aşteptări şi ne arată că donaţiile online, deşi la început în România, reprezintă un potenţial major pentru ONG-urile mici şi mijlocii care au înţeles că trebuie să găsească surse alternative de finanţare. Prin Bursa Binelui, noi venim în sprijinul acestor organizaţii care fac proiecte cu impact în comunitatea lor, oferindu-le un instrument gratuit de strângere de fonduri simplu, sigur şi transparent” a spus Nicoleta Deliu, reprezentant Bursa Binelui.

 

Beneficiari ai Asociatiei Hercules

Petruţa Stănescu, Directorul Executiv al Asociaţiei Hercules, care s-a clasat pe locul I cu 6,700 Euro şi 872 de donatori, povesteşte cum a reuşit să obţină acest rezultat: „Am privit această campanie nu ca pe o una de strângere de fonduri, ci ca pe o campanie de strângere de prieteni. Ultimele zile au fost cele mai provocatoare: am fost pe locul II, dar cu două zile înainte de final am picat pe locul al III-lea, la mică diferenţă de locul IV.  A trebuit să ne gândim la o altă metodă: am trimis emailuri tuturor celor care ne donaseră,  în care îi invitam să ne fie ambasadori pentru o zi şi să încerce să atragă alţi prieteni care să ne susţină. Şi oamenii ne-au ajutat, poate şi pentru că după fiecare donaţie, mică sau mare,  au primit din partea copiilor mulţumirile pe care le meritau.

Sumele donate au fost de la 5 lei până la 1000 de lei, donaţia medie fiind de 52.29 lei.  Cele mai multe donaţii au fost de 5, 10 sau 15 lei (53% din totalul de 5358 de donaţii făcute pe platformă).

Despre Bursa Binelui 

Bursa Binelui este o platformă dezvoltată de BCR în parteneriat cu EuPlatesc, care îşi propune să aducă împreună organizaţiile care au nevoie de sprijin pentru a-şi desfăşura proiectele şi oamenii care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor.

Pe http://www.bursabinelui.ro organizaţiile non-guvernamentale îşi pot crea pagini de profil în care să îşi prezinte activitatea, iar persoanele fizice pot alege să devina voluntari pentru organizaţie sau să doneze bani pentru susţinerea diferitelor proiecte.

Bursa Binelui este singura platformă online care permite donaţiile fără comisioane, încurajând astfel donatorii care vor să participe cu sume mici (5, 10 lei) la o cauză.

AJOFMAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba organizează în luna noiembrie 2013 următoarele cursuri de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare a  persoanelor  aflate  în căutarea unui loc de muncă si a persoanelor care ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia (contra cost) :

Operator la maşini unelte cu comandă numerică
Electrician  instalaţii şi echipamente electrice
Frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist
Inspector Resurse Umane<
Comunicare în limba engleză

Formele prin care se realizează formarea profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă sunt: cursuri, stagii de practică şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii.

Cursurile sunt gratuite pentru persoanele aflate în evidenţa agenţiei. Persoanele fără loc de muncă interesate să participe la curs, pot fi luate în evidenţă ca persoane în căutarea unui loc de muncă.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care beneficiază în mod gratuit de servicii de formare profesională, au următoarele drepturi:

să beneficieze de pregătire teoretică  şi practică pe toată durata cursului;

să beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi să primească în folosinţă manuale;

să beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului;

să beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregatire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire, în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegării şi deplasării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interes de serviciu;

persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau locuiesc la o distanţă mai mare de 50 km de aceasta, au dreptul, pe perioada cât participă la pregatirea profesională, să  beneficieze de cazare şi de o sumă de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevăzut de reglementarile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegării şi deplasării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interes de serviciu.

Persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite şi se încadrează în muncă, potrivit legii, pot beneficia în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, de serviciile de formare  profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat.

Obligaţiile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă

să participe la toate activităţile cuprinse în programul de formare profesională şi să îndeplinească toate cerinţele prevăzute de acesta  şi să se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare;

să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională, dacă nu se prezintă la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu excepţia cazului în care neprezentarea se datorează unor motive neimputabile persoanei (naşterea unui copil, căsătorie, îmbolnăvire, decesul soţului, soţiei sau rudelor până la gradul al doilea inclusiv, îndeplinirea obligaţiilor militare, forţă majoră, încadrare în muncă, începerea unei activităţi economice);

să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională, dacă după absolvire refuză în mod nejustificat încadrarea în muncă oferită de agenţie

dacă numărul absenţelor nemotivate depăşeşte 10% din totalul orelor prevăzute în programa de pregătire, cursantul va fi exmatriculat, fără a mai avea dreptul de a urma un curs gratuit, fiind obligat să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională până la data exmatriculării sale, urmând, după caz, să îi fie încetată plata indemnizaţiei de şomaj

neprezentarea la examenul de absolvire sau la reexaminare a persoanelor care participă la programe de formare profesională gratuite, din alte motive decât cele prevăzute mai sus, constituie refuz nejustificat şi, după caz, atrage încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj.

Acte necesare înscrierii la cursurile de formare profesională:

1. Recomandare de la compartimentul de consiliere A.J.O.F.M. Alba

2. Certificat de naştere original si copie

3. Buletin/carte de identitate original şi copie

4. Acte studii original şi copie

5. Adeverniţă medicală de la medicul de familie, cu menţiunea: „Apt pentru meseria _________”

6. Certificat de căsătorie original şi copie (dacă este cazul)

Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul AJOFM Alba – telefon 0258831137 sau la sediul Centrului de Formare Profesională a Adulţilor Blaj – telefon 0725225880.

ziuaminerului311Suntem șocați de decizia Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de a interzice spoturile SVM, cu atât mai mult cu cât această decizie s-a luat în lipsa oricărei dezbateri, în care părțile să aibă șansa să-și expună punctul de vedere și să-și apere dreptul la exprimare.

Respingem categoric conținutul acestei decizii și implicațiile sale, întrucât considerăm că nu există nicio motivație morală, juridică sau logică pentru o astfel de decizie. Mai mult, considerăm că această decizie reprezintă un precedent periculos la adresa libertății de exprimare în România, un drept democratic câștigat cu greu.

Dacă nu suntem de acord cu ceva, cerem să fie interzis – cu regret o spunem, așa a acționat acum CNA, dar acesta nu este un principiu democratic, pentru o țară europeană liberă!

Toți oamenii care au apărut în aceste spoturi și-au spus părerea proprie cu privire la importanța mineritului pentru crearea de locuri de muncă – cu ce sunt ei mai puțin îndreptățiți să-și facă auzită părerea decât oricare alți cetățeni ai acestei țări?

Cerem CNA să reexamineze spoturile respective, care respectă atât litera, cât și spiritul legii. CNA este o instituție publică, al cărei rol este să apere și să reglementeze dreptul la liberă exprimare, nu să-l îngrădească. Iar noi dorim să ne cerem dreptul la muncă, un alt drept fundamental, prin orice modalitate permisă de lege, inclusiv prin publicitate TV.

Sindicatul Viitorul Mineritului nu se va lăsa intimidat de astfel de acțiuni și va lupta, în condițiile legii, până la obținerea locurilor de muncă atât de necesare în Roșia Montană!

Cristian Albu,
Președinte Sindicatul Viitorul Mineritului

UNIȚI SALVĂM ROMÂNIA! Website: www.sindicatulmineritului.ro
Pagina noastră de Facebook: www.facebook.com/#!/SindicatulMineritului
Grupul de susținători ai mineritului de la Roșia Montană www.darosiamontana.ro

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook