Tags Posts tagged with "primari"

primari

Primul ministru Dacian Cioloș a pasat cartoful fierbinte care este alegerea primarilor din două tururi, forurilor legiuitoare, respectiv Senartului și Camerei Deputaților. După cum a declarat presei centrale, citind printre rânduri, decizia ar fi prea importantă pentru a fi tratată de executiv, astfel ca responsabilitatea trebuie să și-o asume legislativul.

Pe de altă parte, Vasile Blaga, co-președintele PNL a declarat că la Senat, se poate crea o majoritate pentru susținerea în plen a proiectului de lege înregistrat în Camera superioară referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 „Legea alegerii primarilor în două tururi este în Senat. Are votul pozitiv al Comisiei juridice. Să își parcurgă drumul și să ajungă în plen. (…) Am văzut o posibilă deschidere a UNPR din acest punct de vedere și eu cred că în Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii”, a declarat luni Vasile Blaga.

Apropierea, cu pași surprinzători de repezi și mari, a alegerilor locale, a făcut ca micile tensiuni din interiorul partidelor să se transforme în mișcări de agitație care cu greu pot fi controlate. Și asta pentru că, nu-i așa, fiecare politician are în tolbă mandatul de primar și orgoliile pe măsură. Cele mai mari valuri au apărut în sânul greu încercatului PNL, în două orașe cheie pentru partid. Este vorba despre Aiud și Sebeș. Trebuie să vedem de ce sunt importante cele două municipii.

Orașele din munții Apuseni, chiar dacă sunt mici ca și număr de locuitopri, sunt importante ca și palmare. La Câmpeni, situația este tranșată, un sondaj politic dezvăluie că primarul în funcție Călin Andreș va defila în fața celorlalți contracandidați. Aici PNL-ul are o problemă, pentru că omul care le-a câștigat primăria, după trei mandate de Sicoe psd-ist, Călin Andreș, i-a păprăsit, iar realizările din ultima perioadă a acestuia sunt greu de neglijat.

La Abrud, lucrurile nu sunt atât de clare, iar bătălia, care va fi una al cărui rezultat va fi pe muchie de cuțit, se va duce între actualul primar Nicolae Simina și fostul primar, ai cărui colegi nu vor mai repeta greșeala din 2012, care l-a făcut pe Tiberiu Rațiu să ia pauză de fotoliul de edil. Sondajele realizate de către cele două partide arată ca cei doi sunt egali în simpatiile alegătorilor, poate cu un mic avans al candidatului PNL-ist.

La Baia de Arieș, situația economică a făcut ca numărul de alegători real să scadă la așa nivel ca aproape au rămas să voteze în oraș candidații la primărie și consiliul local împreună cu famiile lor. Așa că, deși cei doi candidați, Traian Pandor, actualul primar din partea PNL și actualul viceprimar, fost primar cu ceva ani în urma, Silviu Mârzan, din parte PSD sunt cotați cu șanse egale, votul va fi tranșat de seriozitatea cu care se vor prezenta la urne neamurile lor. Și asta pentru că, în termeni reali, există comune în județul Alba care au mai mulți locuitori decât orașul Baia de Arieș.

Coborând pe Valea Mureșului, o să îl întâlnim cu candidatura în brațe pe actualul primar, Silviu Vințeler, care deși a performat foarte bine timp de 12 ani ca și edil al comunei Noșlac, la Ocna Mureș s-a lovit de problemele unui oraș situat și în colaps economic dar și în afara rutelor de transport, atât rutiere cât și feroviare. Unul dintre marile lui merite este că a reușit să convingă CNADNR-ul să facă un acces la autostradă în apropiere de Ocna Mureș și că a schimbat fața intrării în oraș. Despre modul în care s-a implicat în reabilitarea infrastructurii orașului, o să vorbească alegătorii în fața urnelor, mai ales că, PSD-ul încă moșește la numele candidatului, fără să conștientizeze că deși tace, timpul tece și pentru ei.

La Aiud, situația cântă din tulnicul războinic al orgoliilor. Aici se luptă, la sacrificiu, mama Clasei Zero, cea care, în calitate de consilieră a ministrului Funeriu, a girat introducerea în invățământul românesc a clasei pregătitoare în școlile generale, rezolvând astfel situația aglomerației din grădinițe. Este vorba de Oana Badea, fosta PD-l-istă, care încearcă din răsputeri șă își treacă numele pe nominalizarea PNL-ului pentru candidatura la fotoliul de primar. Aici însă are de înfruntat nucleul dur și mai numeros, al vechilor liberali, conduși de actualul primar Horațiu Josan, care îl dorește în funcția de primar pe mai tînărul și energicul Alin Florea. Fost purtător de cuvânt al primăriei, doctor în istorie, Alin Florea stă foarte bine în sondaje, spre încântarea actualului edil. Însă aici, orgoliile nu și-au spus încă ultimul cuvânt, iar poziția luată de copreședintele PNL Alba, Mircea Hava, care nu recunoștea nominalizarea lui Florea, motivând că trebuie așteptate rezultatele sondajului, arată că foștii PD-l-iști nu vor să piardă atît de ușor inima comitatului Alba de Jos.

Despre Blaj, nu cred că mai este cazul să vorbim, aici lucrurile sunt atât de clare încât, împotriva actualului primar candidează doar cei care vor să fie siguri că prind un loc de consilier. În rest, la Blaj, faptele vorbesc.

La Teiuș, actualul primar, chiar dacă are ceva neînțelegeri cu distinsa doamnă ANI, Mirel Hălălai este încă dorit de locuitorii din orașul feroviar. Mai ales că, încet, încet, Teiușul începe să își schimbe, era și timpul, hainele de comună cu costumul de oraș.

La Alba Iulia, chiar dacă situația pare clară, apele sunt încă tulburi. In colțul din dreapta eșicherului politic, cu șanse mari de reușită, stă Mircea Hava, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, știu cine este el chiar și cei care votează anul acesta pentru prima dată, și chiar și cei care vor vota prima dată peste patru ani. În colțul opus, în partea stângă a politcii de Alba Iulia, apele încă nu s-au limpezit. Aici favorit pare a fi Călin Potor, cu toate că generația mai tânărăr de PSD-iști dorește să îl impună lângă Mircea Hava, pe buletinul de vot, pe Horațiu Clepan. Singura posiblitate ca stânga să pună mână pe cetate, ar fi ca Cioloș să dea ordonanța cu două tururi de scrutin pentru primării, cum a propus vechea colegă de partid a lui Mircea Hava, deputata Andreea Paul și aprobată de mai noua colega a sa, Alina Gorghiu. Asta în condițiile în care alegătorii psd-iști vor merge la vot cot la cot cu liberalii nemulțumiți de alianță și cu cei care stau pe străzile pline de noroi ale muncipiului european. Greu de crezut, nu imposibil, lupta rămâne deschisă, chiar dacă inegală, pentru contracandidații lui Hava.

La Cugir, ca și la Câmpeni, lucrurile stau destul de clar, actualul primar, Adraian Teban, defilează cu multe realizări, cu un sondaj extrem de favorabil și cu contracandidați de care nu se teme. PNL-ul poate să bifeze de pe acum reușita, dar nu trebuie să plece în concediu, pentru că viața, nu-i așa, este plină de surprize.

Sebeșul în schimb rămâne un cartof fierbinte, iar mâna care se va bagă să acopere flăcările nu va scăpa nearsă. Aici lucrurile sunt lămurite din partea PSD-ului, unde actualul primar, răzgânditul Alexandru Dăncilă va candida pentru un nou mandat. Asta după ce a declarat că se retrage, că nu mai vrea, dar că se pare, nu se poate. Și chiar dacă locuitorii din Răhău nu o să îl mai voteze, o să aiba probabil din nou sprijinul populației minoritare, și nu mă refer la sași, și o să scoată un scor destul de bun. În schimb, în cealaltă parte a ringului, pentru nominalizare se ciondănesc taberele vechiul PNL și fostul PD-l din noul PNL. Aici îi avem pe pedistul Dorin Nistor, cel care a pierdut la mustață primăria Sebeșului în urmă cu patru ani și liberalul Mihai Apolzan, care este susținut de copreședintele PNL Alba, Adrian Teban. Aici cartoful se încinge, iar deasupra lui se negociază intens. Celalalt copreședinte al PNL, Mircea Hava îl dorește atât de mult pe Dorin Nistor în corzi cu Dăncilă, încât nu vede o altă variantă și, citit printre rânduri, este dispus să lupte până la capăt. Sursele noastre spun că negocierile sunt în plină desfășurare în partidul celor două partide și că în balanță vor fi aruncate și cele mai mici și neînsemnate argumente.

Dar toate aceste calcule încununate de strategii electorale, pot fi date peste cap de ordonanța care stabilește alegerea primarilor din două tururi. În această variantă, de altfel profund democratică, jocurile politice vor trebuie regândite, iar bătăliile interne tranșate din vreme, pentru că, nu uitați politicieni, timpul, chiar dacă tace, trece. Și azi mîine vine 1 martie, 8 martie, Paștile, sărbătoare naționala de ieșit la mici și bere – 1 Mai, Ziua Regelui, iar apoi, BAU! Duminica Ștampilei.

Despre eșalonul superior, Consiliul Județean, în viitor, poate se vor mai limpezi și legile până atunci.

Emanuel Jilinschi

Alina Gorghiu, copreședinta PNL a anunțat că va cere primului ministru Dacian Cioloș să emită o ordonanță de urgență care să oblige organizarea a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și presedinților de consilii județene. Acțiunea vine ca urmare a unei declarații a deputatei PNL Andreea Paul, care solicita acest lucru.

Conform site-ului stiripesurse.ro, Alina Gorghiu a precizat ca PNL este avantajat de alegerile intr-un singur tur, dar cu toate acestea doreste o competitie reala si alegeri din care sa rezulte un primar cat mai reprezentativ pentru comunitatea sa, care sa aiba un numar insemnat de voturi in spate, nu sa castige, prin absurd, cu un procent de 15%.

 

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad și Emil Boc, primarul municpiului Cluj-Napoca, sunt trei dintre cei 20 de candidați ai PNL pentru primăriile reședințelor de județ prezentat, pe surse de site-ul evz.ro.

Conform aceleiați informații, lista, care va fi prezentată luni, 18 ianuarie, conține doar o parte dintre numele stabilite deja și nu conține primăriile de sector din București, unde se pare că lucrurile nu au fost încă bătute în cuie.

În prezent PSD Alba se află în proces de alegeri interne, conform declarațiilor făcute de deputatul Ioan Dîrzu, în cadrul unei conferințe de presă. Până acum, la nivelul municipiului Alba Iulia nu se preconizează vreo schimbare, având în vedere că singurul candidat pentru postul de președinte este Ovidiu Jidveian.

Astăzi, PSD-iștii din Alba Iulia își aleg președintele. Având în vedere faptul că până acum nu s-a anunțat niciun contracandidat, cel mai probabil, Ovidiu Jidveian va rămâne în funcţie pentru următorii ani.

„PSD este în proces de alegeri locale respectiv comunale, orășenești, municipale probabil și județene și ne pregătim de viitoare confuntare electorală de anul viitor. Ne dorim ca, prin ceea ce facem, să ne întărim structurile în teritoriu, să venim cu o platformă care cu adevărat să fie cea de stânga”, a precizat deputatul Ioan Dîrzu.

De asemenea, acesta a menționat că se fac sondaje în județ, iar în urma acestora se vor desemna persoanele care vor candida pentru funcțiile de primari.

Deputatul a menţionat că în luna noiembrie se dorește desemnarea candidaților în fiecare localitate.

În ceea ce priveşte candidaţii pentru funcţia de primar la Alba Iulia, până acum PSD a anunţat că sunt şapte persoane interesate, din interiorul organizaţiei, printre care Călin Potor. Un alt posibil candidat la fotoliul primăriei Alba Iulia ar putea fi consilierul local PSD, Horaţiu Clepan.

Întrebat de situaţia primarilor traseişti, preşedintele PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, a declarat: „Nu ştiu atitudinea Avocatului Poporului în această chestiune, dar vreau să transmit un mesaj: le spun primarilor să n-aibă emoţii. Nu-şi vor pierde mandatul”.

Pe 17 decembrie 2014 Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională ordonanţa Guvernului prin care s-a permis migrarea primarilor părăsirea partidelor din partea cărora au candidat şi însrierea în alte partide, cel mai adesea în partidele puterii.

În judeţul Alba, înaintea alegerilor prezidenţiale, Ordonanţa Guvernului Ponta care suspenda prevederile Legii Traseismului politic a adus PSD-ului 5 primari: În ultimele 45 de zile, profitând de Ordonanaţa lui Ponta au trecu la PSD următorii primari:

Comuna Arieşeni, PNL – Marin Vasile Jurj
Oraşul Cîmpeni, PNL – Ioan Călin Andreş
Comuna Vinţu de Jos, PNL – Gheorghe Vlad
Comuna Ponor, PDL – Vasile Stan
Comuna Râmeţ, PDL – Vasile Raica.

În cadrul unei întâlniri ACL la Iaşi, Klaus Iohannis a spus că opoziţia va iniţia o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta în sesiunea parlamentară care începe luni, 1 septembrie 2014.

„Vom veni cu moţiune de cenzură, S-a discutat acest lucru la întâlnirea comună a grupurilor parlamentare PNL-PDL de la Iaşi şi răspunsul este da, vom avea moţiune de cenzură în această sesiune”, a declarat preşedintele PNL, Klaus Iohannis, conform Mediafax.

*În guvernul condus de Victor Ponta sunt 3 miniştri PSD care au venit din PDL: este vorba de Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Răzvan-Eugen Nicolescu – ministru delegat pentru Energie, Darius-Bogdan Vâlcov – ministrul delegat pentru Buget.

Aleşii care doresc să treacă de la un partid la altul fără teamă, fără remuşcări, fără să păţească nimic o pot face în siguranţă, într-un cadrul legal sau legalizat de premierul Victor Ponta… dar desigur imoral.

Guvernul Ponta a adoptat Ordonanţa prin care aleşii românilor îşi pot trăda partidul din partea căruia a candidat la alegerile din 2012.

Timp de 45 de zile primarii şi consilierii indecişi pot opta pentru Putere sau Opoziţie, pentru bani sau pentru sărăcie, pot alege partidul din care să facă parte.
Textul Ordonanţei de Urgenţă

Art. I. (1) Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

(2) Declarația prevăzută la alin. (1) se depune de către primari, respectiv de către preşedinţii consiliilor judeţene la:
a) partidul politic sau la organizația minorității naționale, după caz, din care optează să facă parte;
b) autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

(3) Declarația prevăzută la alin. (1) se depune de către consilierii locali, consilierii judeţeni şi de candidaţii care au fost înscrişi pe liste şi care au fost declaraţi supleanţi la:
a) partidul politic sau la organizația cetățenilor aparținând minorității naționale, după caz, din care optează să facă parte;
b) autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

(4) Primarii sau președinții consiliilor județene, consilierii locali sau consilierii judeţeni, în funcţie, respectiv candidații înscriși în liste și care au fost declarați supleanți, după caz, care nu depun declarația potrivit prevederilor alin. (1), (3) şi (4) sunt, după caz, în una din următoarele două situaţii:
a) rămân membrii ai partidului politic sau organizației minorității naționale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal;
b) devin independenţi, dacă partidul politic sau organizația minorității naționale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal.

(5) Secretarii unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), au obligaţia comunicării situaţiei centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.

Art. II. – La art. 96, alineatul (9) din Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale nr. 67/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, republicată, se modifică după cum urmează:

„(9) Candidaţii înscrişi în liste și care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi în listele respective. În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali/județeni aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirmă în scris, că supleanţii fac parte din partidul politic respectiv.”
În Nota de fundamentare se vorbeşte „disfuncționalitățile care generează dificultăți în funcționarea eficientă a autorităților publice de la nivel local” şi „sincopele de sincronizare între nevoile reale ale administrației publice locale și prevederile legale incidente”.

 

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook