Tags Posts tagged with "presedintele"

presedintele

foto: curierul.ro
foto: curierul.ro
foto: curierul.ro

În cei 15 ani de activitate ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, societatea românească a trecut prin ample schimbări, s-a confruntat cu exodul forţei de muncă către ţările occidentale, cu creşteri ale nivelului de trai, dar şi cu efectele nedorite ale crizei economice şi financiare, ce au afectat statele civilizate : şomaj în creştere, blocaj pe piaţa muncii, reduceri de personal şi de buget în instituţiile publice, dar şi în companiile private, ieşirea de pe piaţă a unor angajatori, apariţia unor conflicte sociale majore etc.

In toţi aceşti ani, ANOFM a parcurs diferite etape de transformare şi dezvoltare, în demersul său de a se adapta cerinţelor şi exigenţelor reale ale societăţii în slujba căreia îşi desfăşoară activitatea, de a se prelua bune practici, modele de succes ale instituţiilor similare din state membre cu vechime în Uniunea Europeană.

Tranziţia de la o instituţie care se ocupa cu plata ajutoarelor de şomaj către o instituţie orientată către cetăţeanul aflat în căutarea unui loc de muncă, preocupat şi determinat să aibe o viaţă profesională activă, s-a făcut treptat şi a reflectat, de fapt, realităţile societăţii româneşti, necesităţile, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a deveni competitivă.

In acest context trebuie să menţionăm implicarea instituţiei noastre în implementarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă, având în vedere că în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezboltarea Resurselor Umane 2007-2013 ANOFM a avut o Axă prioritară specială, Axa nr. 4- “Modernizarea Serviciului Public de Ocupare ”, dar şi a accesării Fondului European de ajustare la Globalizare (FEAG) pentru susţinerea financiară a unor măsuri active de stimulare a ocupării.

Cantitativ, rezultatele muncii noastre se reflectă în rapoare şi analize, însă ceea ce credem că e important se referă la oamenii din spatele cifrelor, la vieţile pe care le-am schimbat, la carierele pe care le-am sprijinit, la competenţele profesionale a căror dobândire/dezvoltare am facilitat-o, la efortul de a asigura un echilibru între cererea şi oferta de locuri de muncă şi prin adaptarea cursurilor de formare profesională la nevoile reale ale pieţei.

Astăzi, cu experienţa celor 15 ani de activitate, putem afirma că suntem mândri de ce am realizat şi încrezători în ceea ce vom realiza. Întotdeauna, dăruirea şi profesionalismul sunt condiţiile esenţiale pentru realizarea unui proiect important, aşa cum este pentru fiecare dintre noi, Serviciul Public de Ocupare din România.

Cu aceste gânduri pornim la drum nu numai într-un nou an calendaristic, ci şi în demersul României de a îndeplini obiectivele majore stabilite prin Strategia Europa 2020, respectiv : creşterea ocupării forţei de muncă (prin diminuarea şomajului în special a şomajului de lungă durată, a şomajului în rândul tinerilor şi al altor categoriide persoane care întâmpină dificultăţi de integrare pe piaţa muncii), inovarea, educaţia, incluziunea socială şi mediul/energia.

În calitatea mea de conducător al ANOFM, cu acest prilej aniversar, vreau să muţumesc tuturor angajaţilor, membrii Consiliului de Administraţie al ANOFM, parteneri, colaboratori, clienţilor noştri persoane fizice şi juridice, mass-mediei pentru spijinul şi încrederea acordate.

În încheiere, permiteţi-mi să vă urez un călduros „La multi ani !” şi înfăptuirea a cât mai multor realizări în anul următor.

Cristiana BARBU
Preşedinte

phpThumb_generated_thumbnailjpgViceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și Evangelos Meimarakis, președintele Parlamentului Republicii Elene, au avut miercuri, 16 octombrie, o întrevedere la Palatul Victoria.

La începutul întâlnirii, Liviu Dragnea a transmis președintelui Meimarakis salutări din partea prim-ministrului Victor Ponta și l-a asigurat de preocuparea Guvernului român pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a menționat că Republica Elenă este unul dintre partenerii noștri cei mai apropiați din UE, iar în acest sens a subliniat importanța cooperării bazate pe viziunea și interesele comune, atât la nivel regional, cât și european. Cele două părți și-au manifestat interesul de a spori dialogul bilateral la nivel înalt, precum și cooperarea în cât mai multe domenii.

Un subiect abordat de cei doi oficiali a fost cel al președinției Consiliului Uniunii Europene. ‘Anul viitor, în primul semestru, perioada în care Grecia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, se va suprapune, cel puțin temporar, cu intervalul în care România va deține președinția în exercițiu a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est.

Am convingerea că în aceste perioade se vor înregistra progrese în ceea ce privește promovarea proiectelor regionale și europene.’, a declarat Liviu Dragnea. În acest sens, viceprim-ministrul român a declarat că România are toată deschiderea pentru a asista președinția pe probleme cum ar fi Balcanii de Vest, Vecinătatea Estică sau regiunea Mării Negre și procesul de extindere.

Cei doi au discutat și despre dezvoltarea relațiilor economice, Liviu Dragnea precizând, în acest sens, că trebuie încurajați oamenii de afaceri să găsească soluții constructive pentru a revitaliza aceste relații. ‘Există încă un potențial important care poate fi explorat și trebuie să fim activi în această privință. Suntem interesati de o prezență sporită a investitorilor greci. De asemenea, încurajăm investitorii români să fie conștienți de oportunitățile de investiții din Grecia, în contextul recentului program de privatizări.’

Cu privire la cooperarea teritorială, au fost menționate propunerile de proiecte lansate pentru programele de cooperare teritorială (Programul Operațional Comun ‘Bazinul Mării Negre 2007-2013′, Programul de Cooperare Transnațională Sud-Estul Europei, URBACT II și INTERREG IV C), precum și capacitatea de a dezvolta parteneriate în vederea obținerii de finanțare europeană pentru implementarea unor proiecte de cooperare teritorială. ‘În viitor, cele două state se pot sprijini reciproc în furnizarea de expertiză, consultanță și asistență în gestionarea fondurilor europene, prin stabilirea unui sistem de consultări bilaterale regulate și prin organizarea de vizite de studiu și programe de pregătire.’, a declarat Liviu Dragnea.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul administrației publice, viceprim-ministrul român și-a exprimat interesul pentru colaborări viitoare, considerând utilă realizarea unor schimburi de experiență în acest sens: ‘Având o experiență vastă în domeniul administrației publice centrale și locale, știu că relațiile directe dintre autoritățile publice locale sunt un factor potențator în dezvoltarea relațiilor socio-economice’.

În finalul întrevederii, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a mulțumit pentru sprijinul și încrederea pe care Republica Elenă le-a acordat țării noastre în procesul de desemnare a Autorității de Management a programului ENI CBC Bazinul Mării Negre 2014-2020 și a urat oficialului grec succes în pregătirea pentru preluarea Președinției Consiliului Europei, asigurându-l de sprijinul României pentru atingerea priorităților pe durata președinției elene, în special în ceea ce privește creșterea economică, crearea de locuri de muncă și libera circulație a persoanelor.

Grup-de-vizitatori-la-intrarea-in-complexul-subteran-Catalina-MonulestiConfederaţia Sindicală Naţională Meridian evidenţiază modul benefic în care Finlanda, prin strategia privind dezvoltarea industriei extractive sustenabile pe care a lansat-o în 2010 şi a dezvoltat-o în 2013, îşi promovează mineritul responsabil, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile. Preşedintele Meridian, Ion Popescu, recent revenit de la Bruxelles de la întâlnirea grupului de experţi în domeniul materiilor prime din subordinea Comisiei Europene, declară: “Salut vizita domnului Prim-Ministru în Finlanda. Niciodată nu e târziu, dar dacă era în 1997, când Guvernul de atunci s-a luptat să şteargă de pe harta minele din România, ar fi fost mai bine. Finlanda este un model pentru Europa. Atât prin modul cum îşi promovează industria minieră, cât şi prin standardele de minerit aurifer pe care le practică. Aşa cum lor nu le este teamă să folosească tehnologia cianuratiei în condiţii sigure pentru sănătate şi mediu, tot astfel România trebuie să demareze mineritul aurifer în Munţii Apuseni şi nu numai”.

Strategia industriei extractive finlandeze promovează o economie globală a resurselor minerale, care să fie atât eficienta, cât şi responsabilă din punct de vedere social şi al mediului, capabilă să genereze noi locuri de muncă. Spre deosebire de România, în ultimii ani, în Finlanda s-au deschis mine noi, multe aflate în operare au fost dezvoltate, în paralel au fost lansate noi proiecte miniere. Industria extractivă şi sectoarele aferente acesteia, inclusiv cercetarea, constituie importante motoare de creştere economică pentru Finlanda, după cum se arată în strategie.

Guvernul Finlandei şi-a luat angajamentul de a promova exploatarea sustenabila a resurselor naturale şi a înaintat Parlamentului, pe 2 decembrie 2012, un raport bazat pe Strategia industriei extractive. Obiectivele cheie din Strategia Mineralelor sunt: creşterea economiei interne, creşterea nivelului de trăi a populaţiei, oferirea unor soluţii pentru dificultăţile cu care se confruntă întreaga industrie extractivă şi diminuarea riscurilor de mediu. Beneficiile mineritului aurifer din Finlanda au fost expuse în anul 2011 în Parlamentul României de către fostul primar al localităţii finlandeze Kittila, unde se afla una din cele mai moderne mine aurifere din Uniunea Europeană.

Preşedintele CSN Meridian concluzionează: “România, prin proiectul minier de la Roşia Montana va fi un exemplu pentru mineritul aurifer din Uniunea Europeană. Proiectul minier va fi un exemplu pentru celelalte mine din România şi, de ce nu, pentru Uniunea Europeană. Roşia Montana face cunoscută România pe mapamond prin potenţialul de resurse pe care îl are. Proiectul acesta va fi un bun exemplu pentru celelalte mine că Moldova Noua, Roşia Poieni, Leşul Ursului din Suceava, Altan Tepe Tulcea, etccare au nevoie să pornească acum. Avem nevoie ca proiectul Roşia Montana să demareze urgent pentru întreaga industrie minieră! În loc să înfruntăm sărăcia, mai bine am avea curaj şi viziune să valorificăm resursele naturale”.

foto: aquatim.ro
foto: aquatim.ro
foto: aquatim.ro

Președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, a semnat în această dimineață ordinul de începere a lucrărilor la Sistemul microregional de alimentare cu apă a localităților din Podișul Secașelor, din județul Alba.

Sistemul va aduce apă potabilă din magistrala Alba Iulia – Sebeș la robinetele locuitorilor din comunele Cut, Cîlnic, Șpring, Doșat și din localitatea Răhău.

Investiția, ce presupune montarea de conducte pe o lungime totală de circa 45 de kilometri și realizarea a 8 gospodării de apă, stații de clorinare, stații de pompare și rezervoare de mare capacitate, are o valoare totală de aproape 6 milioane de lei + TVA – bani proveniți din bugetul propriul al Consiliului Județean Alba – și se așteaptă să fie finalizată în circa un an.

Tot astăzi s-a făcut și predarea amplasamentului lucrării către constructor.

Este o investiție foarte importantă pentru locuitorii din această zonă, ce le va asigura în permanență apă.

Aici au fost mereu probleme cu sursele de apă dar, prin această lucrare, apa de calitate de pe Valea Sebeșului va ajunge și la locuitorii din aceste localități.

Pentru Consiliul Județean Alba aceasta este ultima lucrare de avengură pentru aducțiunea apei, acoperind și ultima zonă din județ în care nu exista acces la rețeaua principală de apă.” – a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Unde merg banii bugetului judeţean, în 2013?

Consiliul Judeţean Alba a votat, la începutul săptămânii trecute, bugetul pentru anul 2013. Ca de fiecare dată, o bună parte din bani au mers către sectorul de dezvoltare. Care sunt principalele domenii către care vor merge banii în acest an, aflaţi dintr-un interviu realizat cu Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

R: De curând a fost votat bugetul Consiliului Judeţean pe anul 2013. Cum vedeţi acest buget, comparativ cu anul 2012?

Ion Dumitrel: Bugetul de anul acesta este puţin mai mare. Putem spune că nu este mai rău decât cel de anul trecut şi nu e atât de rău precum ne aşteptam ţinând seama de ceea ce spune toată lumea, că încă nu am scăpat de criză. Este un buget care însumează 185,7 milioane RON. Banii sunt repartizaţi pe diverse domenii: funcţionare şi partea de dezvoltare. Ca de fiecare dată în ultimii 8 ani de când mă ocup de această problemă, bugetul a fost pregătit din timp, încă de la sfârşitul anului 2012, asta însemnând lunile octombrie, noiembrie, decembrie, după care s-au continuat discutţiile în cadrul Consiliului Judeţean, cu Comisiile de Specialitate, cu instituţiile care sunt subordonate nouă, dar şi cu partenerii cu care avem noi proiecte, fie că sunt ONG-uri, instituţii de stat sau alte asociaţii. Cu toţii am discutat şi am avut o formă iniţială a proiectului, după care am avut discuţii cu liderii de consilieri judeţeni. Am discutat şi cu administraţiile din comune şi oraşe şi astfel am ajuns la o formă care a fost votată cu unanimitate. Toată lumea a fost de acord că bugetul este unul corect şi bine întocmit.

R: Spuneaţi că este un buget ceva mai mare decât anul trecut. Care sunt domeniile care primesc mai mulţi bani în acest an?

Ion Dumitrel: Am încercat ca şi până acum să ducem mai mulţi bani către dezvoltare şi aici este vorba despre investiţiile în infrastructură. Mă refer la drumuri, alimentări cu apă, dar şi la infrastructura de sănătate, cu referire la Spitalul Judeţean Alba, infrastructura culturală, dar şi investiţii în clădiri care ne aparţin, pentru că va trebui să facem o redistribuire a noastră ca şi instituţii în alte sedii. Cele mai importante investiţii sunt cele în drumuri, iar anul acesta peste 300 de miliarde de lei vechi sunt puşi la dispoziţia întreţinerii şi modernizării drumurilor judeţene.

R: Care sunt principalele obiective în privinţa drumurilor judeţene?

Ion Dumitrel: Principalele drumuri de care ne vom ocupa anul acesta sunt drumul dintre Poiana Galdei până la Întregalde. Aici începe lucrarea dar nu va fi finalizată anul acesta pentru că este o lucrare destul de mare, dar până la anul ea va trebui terminată. Lucrarea este licitată până aproape la Întregalde, în zona Taberei de la Roica. De asemenea, la Drâmbar avem o porţiune de aproximativ doi kilometri rămasă de la o lucrare mai veche, de la Oarda şi până la Teleac era prevăzută, însă din cauza unor lucrări la canalizare, s-a refăcut proiectul din raţiuni tehnice, iar în aproximativ două săptămâni vrem să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Mai avem o porţiune de drum  care leagă satul Secăşel de satul Tău şi astfel vrem ca ţara Secaşelor să fie traversată de un drum judeţean, de la Blaj, Roşia de Secaş, Tău, Secăşel, Ohaba, Berghin, până în Alba Iulia, care se adaugă la drumul judeţean Blaj – şpring, până la Cunţa, unde mai avem ceva lucrări în interiorul localităţilor Cergău, Ungurei şi şpring. Aceste lucrări nu au fost finalizate pentru că aici au fost nişte lucrări de apă şi canal, care sperăm să fie finalizate în acest an de către administraţiile locale pentru ca noi să terminăm drumul respectiv. Un alt drum la care noi vom continua lucrările este cel de la Gârda, la Gheţarul Scărişoara, lucrare începută mai demult. Constructorul şi-a slăbit puterea de a lucra, dar sperăm ca anul acesta să lucreze mai mult şi să ne apropiem de finalizare. Alte drumuri pe care le avem în plan sunt cel de la Aiud-Gâmbaş-Păgida-Ciumbrud, drum care era comunal şi l-am transformat în drum judeţean, drumul de la Căpâlna, la Sânmiclăuş şi o porţiune de drum din interiorul satului Căpâlna pe care dorim să îl asfaltăm. De asemenea, avem în analiză asfaltarea drumului judeţean, care până acum a fost drum comunal, de la Săliştea, la Vinerea, astfel încât aceste comune să aibă o legătură mai rapidă cu Cugirul. Sunt şi porţiuni de drum unde va trebui să punem al doilea strat de asfalt şi aici mă refer de la Răchita până la Strungari, dar şi de la Valea Lungă, la Tăuni. Sunt în continuare lucrări de întreţinere şi aşa cum spuneam trebuie finalizate. Este o lucrare mai veche de la Galda de Jos la ieşire din Mesentea. şi aici s-a întârziat lucrarea pentru că administraţia locală a făcut lucrări de canalizare, care au luat timp. Acum se poate interveni şi pune asfalt. Avem în vedere şi podul de la Drâmbar pe care dorim să îl reabilităm, dar şi podul de la Valea Lungă, peste Târnavă, drumul care duce către Cenade. Toate aceste lucrări, plus alte intervenţii la drumurile judeţene, vor ajunge la peste 300 de miliarde de lei vechi.

Mai avem în plan şi extinderea sistemului microregional de alimentare cu apă în zona Secaşelor. Am ajuns cu lucrarea până la Daia şi va trebui să ajungem până sus la Vingard, după care la Cut, Câlnic, Doştat, astfel ca şi administraţiile locale respective să îşi rezolve problema cu distribuţia. Această lucrare este de amploare şi este foarte importantă pentru zona respectivă. Vom mai avea lucrări mai mici de distribuţie la Daia, Hopârta, la Răchita, dorim să începem la Benic, la Cut sau la Răhău. Sunt doar câteva exemple de lucrări de distribuţie mai mici dar în total sumele sunt importante. Lucrările vor fi făcute în parteneriat cu Apă CTTA şi cu Consiliile Locale.

R: Care vor fi investiţiile în domeniul sănătăţii, în anul 2013?

Ion Dumitrel: Vom continua investiţiile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. De aproape trei ani de când îl avem în responsabilitate, am investit peste 200 de miliarde de lei vechi. Media a fost undeva la 100 de miliarde de lei pe an. şi anul acest dorim să investim cel puţin aceeaşi sumă. Acum, pentru început, avem în buget 70 de miliarde de lei vechi, iar lucrările pe care dorim să le facem la spital, în afară de dotările pe anumite secţii, sunt cele la secţia de psihiatrie, dar şi extindere şi reparaţii capitale la Unitatea de Primiri Urgenţe. Acesta este un proiect important, agreat şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, şi mă refer aici la domnul doctor Arafat. De asemenea, avem în plan şi reparaţii capitale la secţia de Boli Infecţioase, lucrări care au început anul trecut şi dorim să le continuăm, reparaţii capitale la Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului Judeţean Alba, dorim să începem şi mansardarea spitalului pentru aducerea aici a Ambulatoriului, în vederea folosirii eficiente a timpului medicilor. Vor fi reparaţii capitale şi la secţia de Radiologie, unde trebuie înnoite dotările pentru că aparatura este veche şi nu mai este agreată nici de Casa de Asigurări de Sănătate şi atunci trebuie să aducem aparatură modernă, ca să putem oferi servicii de calitate pacienţilor şi să putem face contracte mai avantajoase cu Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, vom face reparaţii capitale la secţia de Chirurgie Generală, cu trimitere la secţia de Urologie. Acestea sunt doar câteva din lucrările mari. Dotările sunt cele stabilite de conducerea spitalului împreună cu şefii de secţie şi eu sper ca ei să se fi pus de acord, astfel încât acreditatea spitalului pentru un rang superior de apreciere să se facă într-un timp cât mai scurt. Aceste investiţii se alătură celor făcute în anii trecuţi, dar mai avem mult de lucru. Cel mai mult avem de lucrat, din punctul meu de vedere, în ceea ce priveşte mentalitatea cadrelor medicale din spital, pentru că dacă noi material susţinem dotarea şi modernizarea secţiilor, rezolvarea problemei mentalităţii este ceva mai dificilă. Când am preluat spitalul, l-am luat şi cu problemele de abordare, de mentalitate, dar şi cu o datorie de aproximativ 70 de miliarde de lei, care nu aveau acoperire în serviciile făcute şi care urmau să fie decontate. Am reuşit să ajungem la zi cu cheltuielile şi să facem paşi spre modernizare. Luptăm şi cu schimbarea mentalităţii, iar conducerea spitalului şi şefii de secţie sunt convins că, aşa cum mi-au promis, fac eforturi în acest sens. Este foarte important ca pacientul care intră în Spitalul Judeţean Alba să fie tratat profesionist, să aibă condiţii hoteliere bune, să fie aparatură modernă, dar să fie şi altfel trataţi, să simtă că le pasă cadrelor medicale de ei. Ce am reuşit noi să facem la acest spital, după cum spun cei care se pricep din cadrul Ministerului Sănătăţii, este un exemplu că descentralizarea şi trecerea în responsabilitatea noastră a spitalului a fost un lucru bun, chiar dacă la momentul respectiv a fost criticat de unii şi de alţii. Fără sprijinul nostru în aceşti ani, peste 200 de miliarde de lei vechi, Spitalului Judeţean Alba i-ar fi fost foarte greu să se modernizeze. Vă dau un exemplu: în anul 2011, am primit de la minister 6 miliarde pentru modernizare, care s-au alăturat la cele peste 100 de miliarde date de noi, de Consiliul Judeţean. Cam la fel s-a întâmplat şi în 2012, iar anul acesta, conform discuţiilor purtate de colegii mei de la conducerea spitalului cu doctorul Raed Arafat, speranţe nu sunt nici măcar pentru cele 6 miliarde de lei, pentru că bugetul statului este cam sărac.

R: După ce aţi investit atâţia bani în modernizarea spitalului, aţi reuşi să îi convingeţi pe medici să nu mai plece în străinătate? Aţi sesizat o scădere a numărului plecărilor?

Ion Dumitrel: Nu au mai fost atât de multe plecări, dar important e că au venit medici. Noi organizăm perioadic concursuri pentru medici pe diferite specialităţi şi să ştiţi că vin mulţi medici tineri, cu experienţă şi foarte bine pregătiţi, în ciuda vârstei. Avem medici care au venit din străinătate înapoi, şi nu pentru că nu s-ar fi descurcat acolo, dar mai sunt şi patrioţi, care au vrut să lucreze pentru judeţul unde s-au născut. Au venit medici foarte bine pregătiţi de la alte spitale din ţară. Nu ne putem plânge că nu vin medici şi că nu există atracţie pentru Spitalul Judeţean Alba. Vorbeam de modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe, şi aici au venit tineri medici de la Cluj, de la Craiova. ştiţi de ce au venit? Au văzut că aici li se crează condiţii şi dotări pentru ca ei să îşi valorifice pregătirea profesională acumulată în atâţia ani de studiu. Acest lucru spune multe şi concluzia noastră este că medicii vin, asistentele rămân sau vin tocmai dacă le creezi condiţii prin dotările pe care şi le doresc. Problema salarizării este o problemă care nu ţine direct de noi. Este o problemă pe care statul o va rezolva, pentru că aşa a promis, însă eu nu mă aştept să o facă prea curând pentru că bugetul statului este aşa cum este. Trebuie să avem grijă de toţi cei care lucrează în Spitalul Judeţean Alba şi chiar ne preocupă asta. Este important de ştiut că toate examenele, de la momentul de când am selectat managerul şi până acum, toate au fost şi sunt concursuri în care nu mai contează că cineva cunoaşte pe cineva. ştie şi răspunde cerinţelor pe care comisia le impune, este bun. Dacă nu…pas şi vin alţii. Am avut situaţii, la început, în care nimeni nu a luat examenul, pentru că au crezut că merge şi altfel, dar s-au înşelat. Acum vin mult mai bine pregătiţi, iar cei care ştiu intră, iar cei care nu ştiu nu intră. Atunci când am impus lucrul acesta m-am gândit că toţi mergem la spital să ne facem bine, dar asta se întâmplă doar dacă suntem trataţi de personal bine pregătit, iar aceştia sunt cei care iau note de la 8 în sus, nu cei care iau 2 sau 3 şi au pile.

R: Ce părere aveţi despre înfiinţarea unui nou ziar, de data aceasta săptămânal, în judeţul Alba?

Ion Dumitrel: Am o părere foarte bună. Odată, apar şi alte voci, dar şi un alt fel de a face presă. Există, până la urmă, şi o competiţie între ziarele locale. Cu cât sunt mai multe, cu atât există şi o incitare la a face calitate. Eu îl aştept cu nerăbdare să apară şi îi doresc mult succes, să trăiască mulţi ani de acum încolo şi să devină atât de important încât toţi să aşteptăm şi să citim ziarul pentru a vedea ce spune, pentru ca fiecare  să poată să îşi formeze un punct de vedere ţinând cont de ceea ce scrieţi dumneavoastră.

Luni, 18 februarie, în sala Mihai Viteazul (100) a Consiliului Județean Alba, de la ora 10.00, va avea loc o nouă ședință a Comitetului de Dezvoltare Rurală a Județului Alba, organism cu rol consultativ înființat în anul 2006 la inițiativa Consiliului Județean Alba, cu rolul de a oferi agricultorilor din județ un cadru oranizat de cunoaștere reciprocă, dialog și consultare.

hisexcam

În cadrul reuniunii vor fi abordate trei teme importante: 1. Dezvoltarea conceptului de parteneriat ASAT (Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești), 2. Informarea producătorilor locali despre posibilitatea de a dezvolta parteneriate directe cu consumatori urbani și 3. Facilitarea grupurilor de consumatori responsabili în vederea susținerii micilor producători locali.

Acest sistem ce pune în legătură directă consumatorii cu mici producători este unul foarte bun, ce funcționează bine în mai multe zone din țară și pe care încercăm să-l construim acum și în Alba. Este un sistem ce are la bază o relație de încredere între producători și consumatori. 

Dacă până acum, puteam doar să garantăm că produsele oferite în piața volantă sunt de bună calitate și provin de la agricultori din județul Alba, prin acest sistem consumatorii pot vedea chiar ei cum sunt crescute legumele sau animalele pe care le consumă. – a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Parteneriatul ASAT are la bază încheierea unui contract, pe durata unui sezon agricol, între producătorul de produse agricole și consumator, prin care primul se angajează să ofere produse sănătoase și de calitate, iar cel de-al doilea se angajează ca săptămânal să-și ridice produsele pentru consum.

Consumatorul poate cunoaște astfel în ce condiții sunt produse lactatele, legumele, fructele sau carnea pe care o consumă și se poate asigura că are pe masă produse sănătoase, de bună calitate.

Sistemul funcționează de mai mulți ani în Timișoara, Cluj Napoca, București, Arad, Oradea, Iași, Târgu Mureș și Odorheiu Secuiesc.

Au fost invitați la discuțiile de luni producători de legume și fructe, apicultori, crescători de păsări și animale din județ, care sunt membri ai asociațiilor județene de producători agricoli și care activează în Piața Volantă organizată de către Consiliul Județean Alba.

Prezentările vor fi susținute de reprezentanți ai Asociației pentru Susținerea Agriculturii Țărănești din Timișoara și ai Centrului de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara, aceștia fiind, de altfel, primi inițiatori din România ai parteneriatelor pentru dezvoltarea durabilă a micilor producători agricoli.

Din partea autorităților sunt invitați reprezentanți ai Direcției Agricole Județene Alba, ai Camerei Agricole, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, primarii dar și reprezentanți ai Grupurilor de Actiune Locală (GAL-uri) și ai altor organizații neguvernamentale din județul Alba.

Comitetul de Dezvoltare Rurală s-a constituit în anul 2006 cu scopull de a realiza un cadru organizat de cunoaştere reciprocă, de consultare a comunităţii rurale a autorităţilor locale şi a altor persoane implicate în procesul de dezvoltare rurală.

El are în vedere crearea unor parteneriate care să asigure condiţii de dezvoltare accelerată a activităţilor economice din mediul rural, demararea unor acţiuni concrete în scopul rezolvării în mod eficient a problemelor comunităţilor rurale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor şi sprijinirea producătorilor locali pentru accesarea de fonduri nerambursabile prin programe de finanţare naţionale şi europene.

Președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ion Dumitrel, însoțit de conducerea Spitalului Județean de Urgență Alba, s-a deplasat astăzi la Ocna Mureș pentru a analiza, împreună cu Primarul Silviu Vințeler, posibilitățile de redeschidere a spitalului din localitate și necesitățile de investiții pentru această unitate medicală.

Tot astăzi au fost vizitate sediul spitalului și sediul policlinicii din Ocna Mureș, trecăndu-se în revistă toate spatiile, aparatura și dotările existente.

Am discutat, împreună cu domnul Primar și cu conducerea Spitalului Județean, care ar fi cea mai bună soluție pentru redeschiderea spitalului din Ocna Mureș, astfel ca pacienții de aici să beneficieze iarăși de asistență medicală la ei în oraș și să nu mai fie plimbați la Aiud sau la Alba Iulia când au o problemă de sănătate.

Există dotarea materială necesară, există aparatură și există chiar și personalul calificat care să se ocupe de acest spital.

Tot ceea ce ne lipsește este aprobarea Ministerului Sănătății, pe care sper să o obținem cât mai repede.

La fel cum am propus încă din 2011, împreună cu Silviu Vințeler, chiar dacă atunci nu era încă primar, noi ne dorim să deschidem aici o unitate aflată în subordinea Spitalului Județean, aceasta fiind cea mai avantajoasă variantă pentru toate părțile.

Sper să se aprobe acum înființarea unui Centru Multifuncțional de Sănătate la Ocna Mureș, aflat în coordonarea Spitalului Județean, care în primă fază să asigure specialitățile de boli interne, pediatrie și chirurgie și pe care apoi să-l dezvoltăm cu noi specialități.

Săptămâna aceasta o să reluăm demersurile pe care le-am început încă din 2011 și o să trimitem o nouă cerere către Ministerul Sănătății.” –  a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook