Tags Posts tagged with "povesti"

povesti

Peste doar săptămâni și jumătate va începe cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru POVEȘTI, de la Alba Iulia, ediție aniversară și, totodată, extinsă. Vor fi nu 5, ci 7 zile de evenimente, așadar o săptămână intensă de teatru, de discuții despre teatru, de ateliere de teatru, de tot ceea ce înseamnă scena românească de teatru, în 2015.

Pentru ediţia cu numărul X a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 5-11 octombrie 2015, biletele se vor pune în vânzare în următoarele puncte:

  • la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, între orele 10.00 – 17.00, L-V, începând de vineri, 11 septembrie 2015

  • la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 08.00 – 19.00, L-V, începând de luni, 14 septembrie 2015

  • la Centrul Info (lângă Poarta a III-a a cetăţii), între orele 17.00 – 19.30, L-D, începând de marţi,15 septembrie 2015

  • pe www.biletmaster.ro

Bilet spectacole pentru tineri și adulți, preț întreg: 18 lei

Bilet spectacole pentru tineri și adulți, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari: 15 lei

Bilet spectacole pentru copii: 5 lei

Spre deosebire de anii trecuți, nu se vor mai pune în vânzare abonamente.

În cadrul proiectului intitulat ÎN LUMEA PĂPUȘILOR, dintre Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia și Gradinița Dumbrava Minunată, s-a inițiat un atelier de teatru cu grupa Mămăruțelor. S-a lucrat de-a lungul a mai multor luni iar pe data de marți, 16 iunie a.c., ora 10.00 la sediul teatrului a avut loc în premieră spectacolul CIOBURI DE POVESTE.

Coordonatoarea atelierului, actrița Amalia Pop, a lucrat pe texte de Tudor Arghezi și Lucian Blaga, drept omagiu adus copilăriei.

„Am primit cu plăcere propunerea de a susține acest atelier, fiind o provoare pentru mine atât ca om cât și ca artist. Am încercat să descoperim împreună lumea păpușilor, să facem primii pași în universul teatrului, să înțelegem ce însemnă muzica, scena, luminile, păpușile în teatru și nu în ultimul rând bucuria jocului și bucuria de a fi copil. Am învățat unii de la ceilalți ce înseamnă răbdarea, să ne ascultm reciproc și să lucrăm împreună pentru că cel mai important în teatru este… să lucrezi în echipă.” Amalia Pop, coordonator atelier

„Este primul astfel de proiect, exceptând atelierele din cadrul Festivalului Internațional de Teatru POVEȘTI de la Alba Iulia. Faptul că lucrează cu un actor profesionist îi ajută pe copii în dezvoltarea lor personală, îi apropie și mai mult de tot ceea ce înseamnă spectacolul de teatru și reprezintă o bună cale de autocunoaștere încă de la vârste fragede. Doresc să continuăm genul acesta de parteneriate și pe viitor și le mulțumesc tuturor celor implicați”,a spus coordonatorul proiectului.

„Păi despre ce e vorbim noi aici, domnule ?” este o adaptare după romanul „Moromeţii” al lui Marin Preda. Cocoşilă şi prietenul său vorbind la potcovărie, făcând politică evident, sunt interpretaţi de Marcel Iureş şi George Mihăiţă, într-o producţie a Teatrului ACT Bucureşti.

Cocoşilă şi Moromete nu au uitat să spună publicului că România nu mai are vapoare – aluzie la vânzarea flotei româneşti de către fostul ministru al Transporturilor Traian Băsescu.

Sala Casei de Cultură a Studenţilor a fost arhiplină. Zeci de pasionaţi ai teatrului au stat în picioare pentru a-i vedea pe cei doi mari artişti. În sală s-a aflat şi Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, nelipsit de la spectacolele din cadrul festivalului.

Marcel Iureş este cel mai constant partener al Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, lipsind într-un singur an din festival: 2006 – Creatorul de Teatru (regia Alexandru Dabija), 2007 – Capra sau cine e Sylvia (regia Alexandru Dabija), 2008 – Acasă la tata (regia Alexandru Dabija), 2009 – singurul an în care Marcel Iureş a lipsit de la festivalul albaiulian, 2010 – Acasă la tata (regia Alexandru Dabija), 2011 – Absolut (regia Alexandru Dabija), 2012 – Marcel Iureş între teatru şi film (discuţie cu publicul), 2013 – Absolut (regia Alexandru Dabija), 2014 – Păi despre ce vorbim noi aici, domnule ? (regia Alexandru Dabija)

În a doua zi a Festivalului Internaţional de Teatru, albaiulienii au ocazia de a vedea un spectacolul de Alexandru Dabija, realizat la Teatru Tineretului din Piatra Neamţ. Spectacolul „O ladă” este o creaţie colectivă după Ion Creangă.

„O… ladă” poate fi văzut joi, 2 octombrie, începând cu ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

„O… ladă”
Spectacol pentru tineri şi adulţi
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Romulus Boicu
Textul: Genţiana Ionescu
Muzica şi versurile: Ada Milea

Creaţie colectivă după Ion Creangă

Distribuţia:
Vergina (mama Mirelei): Nora Covali
Baba spurcată la gură: Corina Grigoraş
Baba fântână: Ecaterina Hâţu
Baba mortului: Cătălina Ieşanu
Mirela (fata babei), baba cu poşetuţă: Ingrid Robu
Baba călare pe mort: Adina Suciu
Anişoara (fata moşneagului), baba cocoşată: Alexandra Suciu
Cezărel, Cucoşu’: Cezar Antal
Baba căţeluşă: Răzvan Bănuţ
Mortul: Dan Covrig
Baba Sfânta Duminică: Victor Giurescu
Baba copac (păr): Dragoş Ionescu
Costeluş (copilul Sfintei Duminici): Costel Manole
Baba cu chitara, baba cuptor: Rareş Pîrlog

„Alexandru Dabija continuă explorarea poveştilor lui Ion Creangă, realizând un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului, dar şi ale reflecţiei amare. În O… ladă întâlnim personajele din Fata babei şi fata moşneagului, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după Punguţa cu doi bani). Chipurile din poveşti primesc importante atribute psihologizante, în intenţia regizorală de a amenda diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, O… ladă aduce în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare”, precizează Raluca Naclad.

În această seară Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti de la Alba Iulia vă propune un spectacol din Rusia.

„How to do everything out of nothing” este un spectacol nonverbal, impresionant, realizat de Duetul Kvam.

Spectacolul începe la ora 17.00 la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”.

„How to do everything out of nothing”

Spectacol pentru tineri şi adulţi (50 min.)
Regia: Andrei Knyazkov
Distribuţia: Alexey Melnik, Andrei Knyazkov

„Spectacolul Cu 4 mâini sau Cum din nimic facem totul este fără cuvinte şi durează o oră. Momentul este o performanţă excentrică, distractivă, dinamică şi muzicală, care include elemente de mânuire păpuşi, mini-trucuri de iluzie şi mimă. Spectacolul s-a jucat în Italia, Spania, Tunisia, Irlanda, Grecia, Muntenegru, Cipru, Finlanda, România, Bulgaria, Polonia, Turcia, Iran, Malta”, conform www.kvam.handmadetheatre.ru

Teatrul Guguţă din Chişinău a deschis maratonul teatral de la Alba Iulia. Primul spectacol a fost „Hai la drum spre Phantarun”.

Albaiulienii sunt aşteptaţi la 5 zile pline de teatru.

Iată ce putem vedea în prima zi:
Miercuri, 1 octombrie 2014

10.00 HAI LA DRUM SPRE PHANTARUN
regia Gabriela Lungu
Teatrul Municipal de Păpuși GUGUȚĂ Chișinău, Republica Moldova
Sala Teatrului de Păpuşi
Spectacol pentru copii (45 min.)

11.00 MUZICANȚII DIN BREMEN
regia Attila Vizauer
Teatrul de Animație ȚĂNDĂRICĂ București/ Casa de Cultură a Sindicatelor
Spectacol pentru copii (60 min.)

12.00 CAFEAUA CU TÂLC
Conferinţă de presă /Club Festival (Art Cafe Downtown)

17.00 CĂLĂTORII INSPIRATE
Vernisaj expoziție foto/Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba
Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina

18.15 SOLO PIAN
Minirecital de pian Diana Dava Barb/ Casa de Cultură a Sindicatelor

18.30 TINEREȚEA FĂRĂ BĂTRÂNEȚE A MARIONETEI
Vernisaj muzeu păpuși Teatrul de Animație ȚĂNDĂRICĂ București
Casa de Cultură a Sindicatelor

19.00 SUFLET ROMÂNESC – ONE MAN SHOW – DAN PURIC
Fundația ART PRODUCTION București/ Casa de Cultură a Sindicatelor
Spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.)

21.00 USTUROI
regia Lucian Alexandrescu
Lansare film/Sala Teatrului de Păpuşi (90 min.)

În perioada 1-5 octombrie 2014 la Alba Iulia are loc a IX-a ediţie a festivalului Internaţional de Teatru POVEŞTI, eveniment organizat de Teatrul de Păpuşi Prichindel Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

Primele spectacole la care s-au epuizat biletele sunt: „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă, „Suflet românesc ” – un one man show cu Dan Puric, „Linişte! Sărut! Acţiune” cu Pavel Bartoş.

Ziarul Apulum VĂ RECOMANDĂ câteva spectacole impresionante, la care încă se mai găsesc bilete…

JOI, 2 OCTOMBRIE 2014 – HOW TO DO EVERYTHING OUT OF NOTHING
Ora 17.00. Sala Teatrului de Păpuşi
DUETUL KVAM, RUSIA
Spectacol pentru tineri şi adulţi (50 min.)
Regia: Andrei Knyazkov
Distribuția: Alexey Melnik, Andrei Knyazkov
Spectacolul Cu 4 mâini sau Cum din nimic facem totul este fără cuvinte și durează o oră. Momentul este o performanță excentrică, distractivă, dinamică și muzicală, care include elemente de mânuire păpuşi, mini-trucuri de iluzie și mimă. Spectacolul s-a jucat în Italia, Spania, Tunisia, Irlanda, Grecia, Muntenegru, Cipru, Finlanda, România, Bulgaria, Polonia, Turcia, Iran, Malta.
www.kvam.handmadetheatre.ru

JOI, 2 OCTOMBRIE 2014 – O, LADĂ… (Creaţie colectivă după Ion Creangă)
Ora 18.30. Casa de Cultură a Sindicatelor
Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ
Spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.)
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Romulus Boicu
Textul: Genţiana Ionescu
Muzica și versurile: Ada Milea
Distribuția: Nora Covali, Corina Grigoraş, Ecaterina Hâţu, Cătălina Ieşanu, Ingrid Robu, Adina Suciu, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Răzvan Bănuţ, Dan Covrig, Victor Giurescu, Dragoş Ionescu, Costel Manole, Rareş Pîrlog
Alexandru Dabija continuă explorarea poveştilor lui Ion Creangă, realizând un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului, dar şi ale reflecţiei amare. În O… ladă întâlnim personajele din Fata babei şi fata moşneagului, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după Punguţa cu doi bani). Chipurile din poveşti primesc importante atribute psihologizante, în intenţia regizorală de a amenda diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, O… ladă aduce în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare.
Raluca Naclad, secretar literar

VINERI, 3 OCTOMBRIE 2014 – DON QUIJOTE
Ora 21.00. Casa de Cultură a Sindicatelor
Teatrul national Tg. Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”
Spectacol pentru tineri şi adulţi (70 min)
Regia: Mihai Măniuţiu
Scenariul, adaptarea: Ada Milea, Mihai Măniuţiu
Scenografia, costumele: Adrian Damian
Coloana sonoră: Ada Milea
Distribuţia: Csaba Ciugulitu, Luchian Pantea, Mihai Crăciun, Rareş Budileanu, Costin Gavază, Anca Loghin, Alexandra Ţifrea, Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Raisa Anè, Sergiu Marocico, Cristina Holtzli, Ciprian Mistreanu, Claudiu Banciu, Ştefan Mura, Cristina Iuşan
Orchestra: Zeno Apostolache – pian, acordeon, Cristian Tomşa – vioară, Rareş Budileanu / Costin Gavază – tobe, Claudiu Banciu – chitară
În acelaşi timp divertisment inteligent şi fantezie onirică, re-interpretare şi re-citire a unei cărţi care a făcut înconjurul lumii, impunând (cel puţin) două personaje emblematice care conţin în ele lumi întregi şi doze mereu variabile de realitate şi imaginaţie, de întâmplări închipuite suprapuse peste existenţe presupus reale, spectacolul conceput de Mihai Măniuţiu pe lectura extrem de proaspătă şi coerentă a histrionicei Ada Milea îşi construieşte propriul univers din muzică, imagine, semne şi idei, un univers care se prezintă rotund, atent şlefuit.
Mircea Sorin Rusu – iterNet.ro
www.teatrunational.ro

SÂMBĂTĂ, 4 OCTOMBRIE 2014 – FOLIA, SHAKESPEARE & CO
Ora 19.00. Casa de Cultură a Sindicatelor
Fundaţia Art Production, Asociaţia Globalart, „Gigi Căciuleanu” Romania dance Company
Spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.)
Regia, coregrafia, scenariul, adaptarea: Gigi Căciuleanu
Scenografia, costumele: Corina Grămoșteanu
Muzica originală: Paul Ilea
Distribuţia: Ramona Bărbulescu, Richard Bovnoczki, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Călin, Paul Cimpoieru, Relu Dobrin, Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon
Spre deosebire de punerea în scenă a unei anume piese, în Folia, Shakespeare & Co nu m-am concentrat cu predilecție pe una sau alta din textele lui Shakespeare, ci m-am inspirat liber din lumea acestora. Am impresia că la Shakespeare scena nu este numai un spațiu anume ci cuprinde, precum în teoria lui Einstein, și timpul. „Persoana îndrăgostită”, oricare i-ar fi numele și sexul de la o piesă la alta, este victima „învârtelilor” lui Cupidon. Folia mea constituie o serie de variații pe această temă, cu ajutorul inspiratelor variații muzicale imaginate de tânărul compozitor Paul Ilea pe tema binecunoscutei fraze muzicale în „vogă” secole de-a rândul începând din evul mediu… Cu Folia, ceea ce m-a interesat a fost să „zgândăr” această fațadă bufonească. Bineînțeles că explorarea s-ar putea extinde la nesfârșit, continuată nu numai de artiști ci și de public. La această reflecție personală, odată cu vizionarea Foliei mele, îl invit, cu toată smerenia, pe spectator.
Gigi Căciuleanu
www.art-production.ro

SÂMBĂTĂ, 4 OCTOMBRIE 2014 – DIDIER MALHERBE & RENAUD GILLET
Ora 21.00. Sala Teatrului de Păpuşi
Compania Sarl Nemo, Franţa
Concert duduk, chitară clasică, lăută (75 min.)
Didier Malherbe la duduk armenian, saxofon soprano, flaut indian, bansuri și alte tipuri de flaut iar Renaud Gillet la chitară și lăută Renaissance prezintă un repertoriu de melodii armeniene, câteva standarde clasice și compoziții originale, totul cufundat într-o suplă atmosferă de jazz, propice improvizației.
www.didiermalherbe.com

DUMINICĂ, 5 OCTOMBRIE 2014 – ANTOLOGIA
Ora 17.00. Sala Teatrului de Păpuşi
Compania Jordi Bertran, Spania
Spectacol nonverbal pentru copii, tineri şi adulţi (60 min.)
Regia: Jordi Bertran
Distribuția: Jordi Bertran, San Martin Jacob Paullette Ivonne Marie
Jordi Bertran, cunoscut pe plan internaţional ca fiind unul dintre maeştrii păpuşari, prezintă un spectacol în şapte scene muzicale şi de teatru, în care mişcarea, detaliile sugestive şi gesturile naturale produc un magnetism hipnotic, care va captiva privitorul. Antologia, piesa de debut a lui Jordi Bertran, a fost lansată în 1987 şi continuă să facă parte din repertoriul său până în prezent, vizitând de peste douăzeci de ani scenele de pe cinci continente. Structurat de-a lungul liniilor unui cabaret, scenele din Antologia se desfăşoară într-o secvenţă elaborată, care combină ritmul spectacolului cu dezvoltarea emoţională a fiecăruia dintre personajele recreate de către păpuşar, care – prin corzile păpuşii – aduce la viaţă bine-cunoscute dar şi imaginare sau anonime personaje, inspirate de circ, teatru sau lumea culturală.
www.jordibertran.cat

DUMINICĂ, 5 OCTOMBRIE 2014 – ÎNSEMNĂRILE UNUI NEBUN
Ora 18.30. Casa de Cultură a Studenţilor
O producţie ARCUB din Bucureşti
Spectacol pentru tineri şi adulţi (100 min.)
Regia, scenariul, adaptarea: Felix Alexa
Scenografia, costumele: Diana Ruxandra Ion
Coloana sonoră: Alexander Bălănescu
Distribuţia: Marius Manole, Alexander Bălănescu
Însemnările unui nebun este un spectacol unic, în care umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări. Când singurătatea şi lipsa de perspective ajung să ne chinuie, unica posibilitate de evadare din realitatea ostilă rămâne imaginaţia. Astfel putem construi un nou univers, în care totul este posibil, iar graniţa dintre lumea reală şi cea plăsmuită devine fragilă, aproape insesizabilă. „Participăm la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atât de actual, vorbind despre coşmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre condiţia umană căreia i s-a furat misterul într-un timp desacralizat. Această montare ilustrează creator poetica unui regizor cu personalitate şi stil. Felix Alexa aduce valori de emoţie şi de gândire în citirea lui Gogol şi a epocii noastre. (…) Însemnările unui nebun se impune ca un moment de vârf al stagiunii, pe care vi-l recomandăm.”
Ludmila Patlanjoglu (Cotidianul.ro) www.arcub.ro

 

FOTO: MIHAI LAZĂR

Dacă doriţi bilete la Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” de la Alba Iulia, ediţia a IX-a, ar fi cazul să vă grăbiţi.

S-au epuizat biletele la spectacolul în care joacă Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

Este vorba de spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, realizat de Teatrul ACT din Bucureşti, în regia lui Alexandru Dabija.

Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” are loc la Alba Iulia în perioada 1-5 octombrie 2014.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook