Tags Posts tagged with "porci"

porci

Comunicat de presa.

Important !!!!

Este o boala grava care produce la porci o mortalitate de aproape 100% . Nu exista vaccin de prevenire impotriva acestei boli. Nu exista tratament pentru animalele imbolnavite. Boala nu se transmite la om. Animalele infectate se sacrifica iar proprietarul este despagubit. Pierderi economice mari in tara unde evolueaza boala datorita restrictiilor impuse pentru comertul cu animale vii si produse de origine animala.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba anunţă cetăţenii şi în special fermierii să acorde atenţie sporită masurilor de biosecuritate şi să ia măsuri de siguranţă împotriva pestei porcine africane, care ameninţă să se răspandească în Europa, inclusiv în România,boala facand ravagii in efectivele de porci din fermele din Estul continentului.

Îngrijorarea este legată de faptul că în spaţiul intra-comunitar comerţul cu porci vii şi produse provenite de la aceştia este liber, iar circulaţia animalelor (în special a porcilor mistreţi) în mediul silvatic nu poate fi controlată. Virusul se poate răspândi şi la porcinele domestice din exploataţii

Subliniem că nu există vaccin împotriva acestei boli, DSVSA atrage atenţia tuturor factorilor implicaţi în industria suinelor, crescătorilor de animale din sectorul comercial (industrial si ferme de Tip-A ) sau non-comercial-ferme gospodaresti, medicilor veterinari de liberă practică, vînătorilor şi pădurarilor, publicului, administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor ,privind pericolului pe care îl reprezintă aceasta boala, în vederea notificării cît mai timpurii a oricăror suspiciuni. Boala este cauzata de un virus ce infecteaza porcii domestici şi mistreţii de toate vîrstele.

Din momentul infectarii porcilor si pana la aparitia primelor semne manifeste de boală la animal dureaza între 3 şi 15 zile, dar în cazurile severe semnele clinice a bolii pot apărea în 3-4 zile. Virusul Pestei porcine Africane rezista în fecalele animalului bolnav 6-10 zile,in produsele din carne porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani. Semne generale: mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un

timp extrem de scurt şi se manifestă prin temperatură foarte ridicată 40-42 grade, roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vîrfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mîncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii,

vomă, diaree (uneori cu sînge) ,secreţii oculare si avorturi.

În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană DSVSA este obligată să ucida toţi porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii. Cadavrele porcilor morti sau ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încît să se împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii. Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii sanitare veterinare în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie zilnica. Exploataţiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar cînd condiţiile sanitare veterinare sunt întrunite. Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de pestă porcină africană va fi anunţata imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la DSVSA Alba la numărul de telefon 0258835915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit în ziua de 1 martie în localitatea Lunca Mureșului pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un adăpost de animale (grajd) al unei societăți comerciale. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de stins incendii și o ambulanță SMURD, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Lunca Mureșului și Ocna Mureș. Ca urmare a acestui eveniment, au ars acoperișul adăpostului de animale confecționat din lemn și plăci de azbociment pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 45 de pui, instalația electrică, 7 mc de lemne de foc, circa 30 de tone de cereale, o instalație electrică de irigat cu circa 400 mp de furtun, o betonieră. Din fericire au fost salvați 23 de porci.

RECOMANDĂRI: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor unele măsuri pentru această perioadă, şi anume:

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan.

O investiţie unică în judeţul Alba, şi printre puţinele din ţară, a fost inaugurată la Şibot. Este vorbă despre o fermă de reproducţie a porcilor realizată în mare parte pe bani europeni accesaţi prin Agenţia de Finanțarea Investițiilor Rurale. Investiţia aparţine unui tânăr investitor, Alexandru Szekely şi are o valoare eligibilă de peste un milion şapte sute de mii de euro din care cofinanţarea a fost de 770.000 de euro şi cofinanţare privată de 950.000 de euro.
La evenimentul de deschidere a fermei au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, senatorul Alexandru Pereş, Vasile Bara, director Oficiul Judeţean de Finanţare a Investiţilor Rurale, Marian Ionescu director general adjunct Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 7 Centru Alba Iulia, directorul ADR centru, Simion Creţu, reprezentanţi ai AFIR investitori privaţi şi alţi reprezentnţi ai autorităţilor judeţene şi locale.
Alexandru Szekely a declarat că această fermă va avea un efectiv de 700 de scroafe şi va fi destinată reproducţiei porcilor şi creşterea lor până la 25 de kilograme urmând ca mai apoi aceştia să fie vânduţi iar o parte vor fi îngrăşaţi în cealaltă fermă a familiei.
Complexul este format dintr-o hală de reproducţie pentru aproximativ 700 de scroafe şi o maternitate pentru 2000 de purcei. Ferma este dotată: un sector montă artificială, un sector gestaţie şi un sector de populare cu purcei. Locaţia mai conţine o bucătărie de furaje, un corp anexă pentru utilităţi, suprafeţe pentru căi de acces, precum şi o lagună tehnologică de stocare a dejecţiilor, acoperită şi înfoliată. Halele vor fi dotate cu un sistem de aerisire/ventilaţie care va asigura un volum de aer de 110mc/oră/cap de animal, iar încălzirea compartimentelor din hale se face cu calorifere, sistemul de răcire a halelor realizându-se pe principiul răcirii adiabatice. În cadrul procesului tehnologic, scroafele şi purceii din creşă vor fi staţionaţi în boxe special amenajate, unde va avea loc hrănirea permanentă a lor prin sistemul de furajare lichidă.
Construcţia fermei a început în 2013 iar aceasta este realizată după ultimele standarde europene, putând spune cîă este una din cele mai moderne din ţară. Ideea acestei investiţii a în baza unui studiu de piață prin care s-a constatat că cererea de suine pe piața din România este mult mai mare decât oferta – din acest motiv cantitățile mari de carne de porc pentru procesatori provin din import în stare refrigerată sau congelata. Această situație face ca în prezent, România să importe cca. 2,5 milioane capete anual. De asemenea investitorul a precizat că până în acest moment în cealaltă fermă a familiei se cumpărau porci pentru îngrăşare din Germania sau Belgia cu un preţ mare.

examen-porc-358În baza unui program  de lucru bine stabilit de către Directorul executiv al DSVSA Alba Dr. Miclea Mircea, echipe mixte constituite din inspectori de specialitate vor intensifica acţiunile de supraveghere şi control, în toate unităţile care produc, depozitează, transporta şi valorifica carnea de porc destinată consumului uman precum şi alte produse de origine animală
Comercializarea şi consumul unor mari  cantităţi de produse origine animală în perioada sărbătorilor de iarnă determina  intensificarea acţiunilor de supraveghere şi control,  în  vederea respectării condiţiilor sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelarii, magazine alimentare, supermartketuri etc.) precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor etc.
Controalele oficiale vor urmări , în principal  aspecte legate de :
-Condiţiile sanitar veterinare de funcţionare  a unităţilor care comercializează produse de origine animală (condiţiile de depozitare; provenienţa alimentelor de origine animală, modul în care sunt manipulate şi expuse la vânzare  în aşa fel încât să se evite contaminarea produselor)
-Interzicerea  tăierii animalelor  în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar;
Totodată o atenţie deosebită se acordă în această perioadă asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populaţiei, fapt pentru care  DSVSA Alba  a dispus următoarele măsuri:
Instruirea  în cadrul LSVSA judeţean a  personalului sanitar veterinar de pe raza judeţului Alba care efectuează examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
Suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscripţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul DSVSA Alba  în vederea asigurării efectuării în bune condiţii a examenului trichineloscopic;
Asigurarea unui program de permanentă, începând cu data de 01.12.2013 la sediul LSVSA Alba ( confirmării probelor pozitive ) din cadrul DSVSA Alba, a CSVSA din cadrul DSVSA  Alba (oraşele Alba Iulia, Câmpeni, Teiuş, Aiud, Sebeş, Cugir,Ocna Mureş Blaj
Amenajarea în piaţa agroalimentară din oraşul Zlatna a unui punct pentru efectuarea examenelor trichineloscopice cu dotările corespunzătoare deservit de un medic veterinare.

porc-mistretPorcii mistreţi şi urşii produc deseori pagube în agricultură şi celor care cresc animale, nu puţine fiind cazurile de acest gen înregistrate în judeţul Alba.

Aproape 220 de porci mistreţi vor putea fi vânaţi pe cele 20 de fonduri gestionate de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, cărora li se adaugă şi câteva zeci de purcei, sub un an, recoltaţi pentru programul de supraveghere a pestei porcine.

Potrivit directorului AJVPS Alba, Nicolae Oneţiu, la mistreţ se înregistrează un efectiv către dublul optimului care ar trebui să fie.

El a menţionat că optimul este de 329, iar în 2013 numărul este evaluat la 622, faţă de 600 în primăvara anului trecut, când s-au recoltat 293 de porci mistreţi.

Oneţiu a declarat că a solicitat autorităţilor centrale, în speţă ministerului de resort, ca în acest sezon cota de recoltat să fie de 285, dar s-au aprobat doar 217 exemplare.

După ce va fi realizată această cotă, în urma reevaluării de toamnă, ar putea să existe o suplimentare în acest sens, potrivit promisiunilor făcute în urma memoriului depus de AJVPS.

Animalele vizate la vânătoare sunt vierii şi godacii, fiind recomandată cruţarea femelelor.

Nu numai mistreţii produc pagube în agricultură, ci şi urşii.

Pe circa cinci fonduri de vânătoare din Apuseni au fost înregistrate pagube produse de urşi în rândul bovinelor. Din acest motiv, AJVPS Alba a depus un memoriu pentru a se aproba un număr mai mare de exemplare recoltate.

Înainte de debutul anului vânătoresc, care începe în 15 mai, este realizată o estimare a vânatului care a ieşit din iarnă, scăpând de vitregiile naturii, şi care, de asemenea, va naşte în perioada următoare.

Pe baza acestei evaluări, se estimează, cu o oarecare relativitate, numărul exemplarelor, iar în funcţie de aceste cifre, în baza unui calcul, ministerul de resort aprobă cotele pentru sezonul următor.

Marius Alexandru

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook