Tags Posts tagged with "pompieri"

pompieri

 1. Garda de intervenție Sebeș a intervenit sâmbătă, la ora 14:41, în apropiere de A1, pe raza loc. Cunța, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 500 mp. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șpring.

 2. Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit sâmbătă noaptea, la ora 04.09, pe str. Calea Moților din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la panoul luminos al unui magazin. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă. Ca urmare a acestui eveniment, au ars instalația electrică a panoului pe aproximativ 30 cmp și izolația de polistiren pe o suprafață de aproximativ 40 cmp.

 3. Garda de intervenție Blaj a intervenit sâmbătă, la ora 14:43, în loc. Sîncel, pe str. Nicolae Bălcescu, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 700 mp. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sîncel.

 4. Tot sâmbătă, Garda de intervenție Blaj a intervenit la ora 18:59, pe DN 14 B, pe raza loc. Blaj, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă.

 5. Pichetul de pompieri Cîmpeni a intervenit azi noapte, la ora 02.02, pe str. Principală din loc. Rogoz, com. Albac pentru stingerea unui incendiu izbucnit la magazia de lemne a unei mănăstiri. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Albac. Ca urmare a acestui eveniment, au ars magazia de lemne (pe aproximativ 24 mp) în totalitate și acoperișul clădirii de care era lipită magazia pe o suprafață de aproximativ 50 mp.

 6. Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit în perioada 04-07.03.2016 la 36 solicitări medicale.

În perioada 04-07 martie 2016, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată pe raza localitățiilor Cunța, Sîncel (Blaj) și DN 14B (Blaj).

În sprijinul pompierilor militari au venit și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Șpring și Sîncel.

În total au ars aproximativ 0,3 ha de vegetaţie uscată.

Aceste incendii de vegetaţie uscată au drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis și țigara aruncată la întâmplare.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştiinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

g) supravegherea permanentă a arderii;

h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

 1. Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit sâmbătă, la ora 13.49, în loc. Cricău, pe str. Principală, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o cameră a unei case de locuit, proprietatea lui M.A. Pentru stingerea incendiului, pompierii militari au intervenit cu o autospecială de lucru cu apă, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cricău. Ca urmare a acestui eveniment, a ars mobilierul din cameră și s-a degradat tencuiala din cameră, un calorifer electric, două geamuri și două uși.

 2. Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit duminică, la ora 14.25, pe str. Traian din loc. Unirea 2, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei anexe gospodărești, proprietatea lui C.A. Pentru stingerea incendiului, pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă. Ca urmare a acestui eveniment, a ars acoperișul anexei gospodărești pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

 3. Tot duminică, Garda de intervenție Sebeș a intervenit la ora 17.43, în apropiere de A1 (între loc. Cut-Cunța), pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe aproximativ 3 ha. Pentru stingerea incendiului, pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii și mijloace de primă intervenție.

 4. Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit în perioada 26-29.02.2016 la 48 solicitări medicale.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit ieri, la ora 08.06, în com. Ponor, zona Valea Rece, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit, proprietatea lui A.C. Pentru stingerea incendiului, pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ponor. Ca urmare a acestui eveniment, au ars acoperișul casei de locuit confecționat din lemn pe o suprafață de aproximativ 2 mp, tavanul pe o suprafață de circa 3 mp, 3 mp de vată minerală, un boiler de 100 litri și instalația electrică din zona afectată de incendiu.

De asemenea, detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit azi noapte, la ora 02.34, pe str. Dr. Lazăr Aurel din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit, proprietatea lui Ț.D. Pentru stingerea incendiului, pompierii militari au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă, o autoscară mecanică și o ambulanță SMURD. Ca urmare a acestui eveniment, a ars acoperișul casei de locuit confecționat din lemn cu învelitoare din țiglă pe o suprafață de aproximativ 120 mp și au mai fost deteriorate mobilierul și aparatura electrică de la mansarda casei.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor unele măsuri pentru această perioadă, şi anume:

- Verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;

 • Coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

 • Coșurile de fum trebuie izolate termic față de elementele combustibile ale planseului sau acoperișului (grinzi, astereală de lemn și altele asemenea).

foto: botosaneanul.ro
 1. Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit aseară, la ora 23:01 pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism pe str. Lucian Blaga din municipiu. A fost deplasată la locul evenimentului o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului, care se manifesta la compartimentul motor. Au ars componentele compartimentului motor, parbrizul, capota și bordul autoturismului.

 2. Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit în data de 19.01.2016 la 15 solicitări medicale.

În perioada minivacanței de Revelion și în primele zile ale noului an, peste 100 de pompieri militari cu toate mijloacele tehnice din dotare, au fost pregătiți pentru desfășurarea misiunilor specifice orientate pe siguranța cetățenilor, bunurilor și mediului.

În primele zile ale acestui an subunitățile de intervenție ale inspectoratulului au fost prezente la următoarele situații de urgență:

 1. Detașamentul de Pompieri Alba Iulia a intervenit în data de 03.01.2016, la ora 22.07, pe str. Garoafelor din Oarda de Jos, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la podul unei case de locuit. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de intervenție, pentru stingerea a aproximativ 3 mp din tavanul livingului confecționat din lemn și placat cu polistiren.

 2. Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit în prima zi a anului, de la ora 11.25, pe raza loc. Teiuș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de intervenție pentru stingerea a aproximativ 6 mp de acoperiș din lemn acoperit cu țiglă.

În data de 02.01.2016, de la orele 17.50, pompierii militari din Aiud au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit din localitatea Sâncrai. Au ars aproximativ 3 mp din acoperișul de lemn cu învelitoare din țiglă și 100 kg de cereale depozitate în podul casei. Au fost deplasate la locul evenimentului două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

A treia zi a acestui an a venit cu o solicitare pentru Detașamentul de Pompieri din Aiud, pentru a facilita pătrunderea în apartamentul unei persoane de sex masculin, de 67 de ani, care nu răspundea apelurilor telefonice ale rudelor și nici ale vecinilor. Pompierii militari s-au deplasat la locuința acestuia din municipiul Aiud cu o autospecială de intervenție și au pătruns pe geamul de la bucătărie al apartamentului. Proprietarul apartamentului a fost găsit decedat în baia locuinței.

 1. Pompierii militari din cadrul Pichetului de Pompieri Câmpeni au fost primii care au fost solicitați să intervină anul acesta, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Lupșa, începând cu orele 08.30 din prima zi a anului. Incendiul se manifesta la nivelul mansardei și a acoperișului locuinței, iar pentru stingere au intervenit în sprijinul pompierilor militari și reprezentanții SVSU din localitate. Au ars acoperișul din lemn cu învelitoare din tablă pe circa 60 mp, pereții din lemn ai mansardei și camerei de la etajul 1 și planșeul dintre aceste camere, instalația electrică, 4 uși interioare și 4 geamuri. S-a intervenit pentru lichidarea incendiului circa 4 ore, cu 2 autospeciale de lucru cu apă și spumă.

În data de 03.01.2016, de la orele 13.45, pompierii militari din Câmpeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit din localitatea Știuleți, comuna Scărișoara. S-a intervenit în cooperare cu SVSU Scărișoara, cu mijloace de primă intervenție, întrucât drumul inpracticabil nu a permis deplasarea autospecialelor până la locul situației de urgență. Au ars aproximativ 90 mp din acoperișul din lemn al locuinței.

 1. Garda de Intervenție Sebeș a intervenit în data de 03.01.2016, începând cu orele 13.10 pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism staționat pe strada Mărășești din municipiul Sebeș. A fost deplasată la locul evenimentului o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului, care se manifesta la compartimentul motor. Au ars componentele compartimentului motor, parbrizul, capota și bordul autoturismului.

Astăzi dimineață, începând cu orele 06.30, pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit din municipiul Sebeș. S-a intervenit cu o autospecială de intervenție cu apă și spumă pentru stingerea celor 12 mp de acoperiș afectați de incendiu.

 1. Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit de la începutul anului și la 61 solicitări medicale.

Perioada 28.11.2015-01.12.2015 va fi marcată de activităţile prilejuite de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, iar cele patru zile libere vor aduce un aflux mare de turişti în oraşul Marii Uniri – Alba Iulia.

Pentru siguranţa cetățenilor, dar şi a operatorilor din domeniul alimentaţiei publice, Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba amintește obligaţiile ce le revin acestora, pe linia prevenirii incendiilor astfel încât, să preîntâmpine producerea unor situaţii de urgenţă nedorite.

În spaţiile de tip restaurant, cafenea, braserie sau bar nu se admite accesul unui număr de persoane mai mare decât capacitatea stabilită prin valoarea de referinţă.

Amenajarea sălilor pentru servirea mesei se face cu menţinerea spaţiilor de siguranţă între elementele de mobilier, astfel încât să fie asigurate căile de evacuare, iar pentru uşile amplasate pe căile de evacuare se asigură sensul de deschidere spre exterior, precum şi menţinerea descuiată a acestora pe întreaga durată cât sunt prezente persoane în sală.

În fiecare sală de servire trebuie să se afişeze schiţa de evacuare în locuri vizibile, accesibile şi iluminate corespunzător; se interzice blocarea cu mese, scaune, utilaje frigorifice sau altele asemenea a căilor de evacuare.

Personalul trebuie să fie instruit în ceea ce priveşte alarmarea şi evacuarea persoanelor, precum şi asigurarea primei intervenţii în caz de incendiu.

În spaţiile de preparare a hranei se asigură realizarea următoarelor măsuri:

- menţinerea permanentă a curăţeniei şi ordinii, de exemplu: curăţarea petelor ori a scurgerilor de grăsimi şi ulei, amenajarea de cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, separat de cele pentru resturi de ţigări, păstrarea cârpelor de lucru departe de sursele de aprindere;

- afişarea, la loc vizibil, a instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor specifice dispozitivelor şi maşinilor termice de preparare a hranei utilizate, a instrucţiunilor de stingere a incendiilor de ulei sau grăsimi, după caz, a instrucţiunilor de evacuare specifice;

- amenajarea şi marcarea locurilor speciale în care se depozitează materiale combustibile provenite din ambalaje, precum: material lemnos, cartoane, hârtii, talaş, paie, polistiren, textile şi altele asemenea;

- amenajarea, organizarea şi întreţinerea în bune condiţii a căilor de acces şi evacuare şi evitarea blocării acestora;

- aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, friteuzelor, cuptoarelor cu microunde şi altele similare se utilizează conform instrucţiunilor producătorilor şi se deconectează întotdeauna de la priză după ce au fost folosite.

În spaţiile de preparare a hranei se interzic cu desăvârşire:

- folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără respectarea instrucţiunilor specifice de utilizare şi de apărare împotriva incendiilor;

- depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat – GPL, altele decât cele aflate în uz;

- prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;

- lăsarea produselor alimentare/culinare, care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe sursele de aprindere.

Maşinile de gătit, grătarele pentru fript, aragazele, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se amplasează la o distanţă de cel puţin un metru faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Amintim şi câteva reguli esenţiale de comportament în caz de incendiu în spaţiile cu aglomerări de persoane:

 • atunci când sunteţi în astfel de spaţii (cluburi, teatre, restaurante, cinematografe, centre comerciale) identificaţi căile de evacuare;

 • în cazul în care aţi observat izbucnirea unui incendiu anunţaţi imediat personalul obiectivului şi dacă este la îndemână acţionaţi sistemul de alarmare;

 • părăsiţi ordonat clădirea, orientându-vă cu ajutorul indicatoarelor de evacuare. Ajutaţi persoanele aflate în dificultate şi care nu se pot evacua;

 • atunci când fumul a pătruns în partea superioară a căilor de evacuare, deplasaţi-vă aplecat, cât mai aproape de sol. Dacă v-au luat foc hainele, opriţi-vă pe loc imediat. Lăsaţi-vă pe sol şi răsuciţi-vă pe o parte şi pe alta până ce flăcările se vor stinge;

 • dacă nu vă puteţi evacua ieşiţi la geam şi strigaţi după ajutor. Blocaţi accesul fumului în încăpere cu haine, prosoape îmbibate cu apă şi amplasate în dreptul pragului uşii. Anunţaţi la 112 poziţia dumneavoastră în clădire.

 • din afara clădirii anunţaţi evenimentul la 112. Nu vă întoarceţi niciodată în spaţiul incendiat pentru a recupera obiecte personale! Rămâneţi la o distanţă de siguranţă.

Cu prilejul manifestărilor organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României în judeţul Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba este pregătit, ca de fiecare dată, să intervină în sprijinul populaţiei care participă la acţiunile pregătite de autorităţi în acest sens.

Pentru zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, când au loc manifestările cu public numeros, avem pregătite în subunităţile inspectoratului aproximativ 80 de cadre militare care să intervină zilnic, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor eventualelor situaţii de urgenţă. Suplimentar, putem mobiliza, dacă situaţia o impune, un număr suficient de profesionişti, astfel încât să acoperim toate tipurile de risc ce pot apărea în acestă perioadă.

Marți, 1 decembrie, pentru a creşte eficienţa şi rapiditatea intervenţiilor, 33 de cadre militare cu 6 autospeciale, vor acţiona în municipiul Alba Iulia, pe timpul desfăşurării ceremoniilor depunerii de coroane, primirii soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, manifestărilor religioase, paradei militare, spectacolelor dedicate Zilei Naţionale, iar 50 de cadre militare (1 pluton SMURD şi 1 pluton intervenţie) vor defila alături de jandarmi şi efectivele Ministerului Apărării Naţionale.

În perioada 16-22.11.2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judetului Alba a organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni de control la spaţii cu afluenţă de persoane din categoría cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacole şi centre comerciale din judeţul Alba.
Astfel, în perioada menționată s-au desfășurat 24 controale, derulate atât pe timp de zi, cât şi de noapte, unde cadrele Inspecţiei de Prevenire au depistat 156 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 12 dintre acestea fiind înlăturate pe timpul controalelor. În urma neregulilor constatate au fost aplicate 94 sancţiuni contravenţionale, dintre care 67 avertismente şi 27 amenzi în valoare de 346.000 lei.
Principalele deficienţe au constat în: nerespectarea conditiilor care au stat la emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu, reducerea lățimii libere de circulație pe căile de evacuare, blocarea căilor de acces la mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare, hidranți interiori), neîntreţinerea corespunzătoare a iluminatului de siguranţă şi defecțiuni la instalaţiile electrice.
În urma acestor acțiuni de control, nu au fost identificate spații pentru care să se impună aplicarea Hotărârii de Guvern nr. 915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.
Cu ocazia celor 24 de controale, s-au organizat şi desfăşurat 18 exerciţii de evacuare, la care au participat 209 persoane.
Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judetului va continua şi în perioada următoare acţiunile de control atât la spaţiile cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, restaurante, săli de cinematograf/spectacole şi centre comerciale, cât şi la celelalte obiective planificate (operatori economici cu diferite domenii de activitate, instituţii şi localităţi) din întreg judeţul Alba.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook