Tags Posts tagged with "pesta"

pesta

Comunicat de presa.

Important !!!!

Este o boala grava care produce la porci o mortalitate de aproape 100% . Nu exista vaccin de prevenire impotriva acestei boli. Nu exista tratament pentru animalele imbolnavite. Boala nu se transmite la om. Animalele infectate se sacrifica iar proprietarul este despagubit. Pierderi economice mari in tara unde evolueaza boala datorita restrictiilor impuse pentru comertul cu animale vii si produse de origine animala.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba anunţă cetăţenii şi în special fermierii să acorde atenţie sporită masurilor de biosecuritate şi să ia măsuri de siguranţă împotriva pestei porcine africane, care ameninţă să se răspandească în Europa, inclusiv în România,boala facand ravagii in efectivele de porci din fermele din Estul continentului.

Îngrijorarea este legată de faptul că în spaţiul intra-comunitar comerţul cu porci vii şi produse provenite de la aceştia este liber, iar circulaţia animalelor (în special a porcilor mistreţi) în mediul silvatic nu poate fi controlată. Virusul se poate răspândi şi la porcinele domestice din exploataţii

Subliniem că nu există vaccin împotriva acestei boli, DSVSA atrage atenţia tuturor factorilor implicaţi în industria suinelor, crescătorilor de animale din sectorul comercial (industrial si ferme de Tip-A ) sau non-comercial-ferme gospodaresti, medicilor veterinari de liberă practică, vînătorilor şi pădurarilor, publicului, administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor ,privind pericolului pe care îl reprezintă aceasta boala, în vederea notificării cît mai timpurii a oricăror suspiciuni. Boala este cauzata de un virus ce infecteaza porcii domestici şi mistreţii de toate vîrstele.

Din momentul infectarii porcilor si pana la aparitia primelor semne manifeste de boală la animal dureaza între 3 şi 15 zile, dar în cazurile severe semnele clinice a bolii pot apărea în 3-4 zile. Virusul Pestei porcine Africane rezista în fecalele animalului bolnav 6-10 zile,in produsele din carne porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani. Semne generale: mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un

timp extrem de scurt şi se manifestă prin temperatură foarte ridicată 40-42 grade, roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vîrfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mîncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii,

vomă, diaree (uneori cu sînge) ,secreţii oculare si avorturi.

În cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană DSVSA este obligată să ucida toţi porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii. Cadavrele porcilor morti sau ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încît să se împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii. Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii sanitare veterinare în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie zilnica. Exploataţiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar cînd condiţiile sanitare veterinare sunt întrunite. Orice suspiciune că un mistreţ sau un porc domestic poate fi bolnav de pestă porcină africană va fi anunţata imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la DSVSA Alba la numărul de telefon 0258835915 sau e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook