Tags Posts tagged with "perioada"

perioada

medicalPerioada de semnare a actelor adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat. Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate.

Menţionăm că până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale menţionate.

Totodată, precizăm că asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale precum şi cu 59 de afecţiuni nominalizate în anexa la prezentul comunicat (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere.

medic

LISTA cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate

(anexa 13 din normele tehnice de aplicare a Contractului-cadru)

1. Infarct miocardic şi Angină pectorală instabilă
2. Malformaţii congenitale şi boli genetice
3. Boala cronică de rinichi – faza predializă
4. Insuficienţă cardiacă clasa III – IV NYHA
5. Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă
6. Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)

7. Aplazia medulară
8. Anemii hemolitice endo şi exo-eritrocitare
9. Trombocitemia hemoragică
10. Histiocitozele
11. Telangectazia hemoragică ereditară
12. Purpura trombopenică idiopatică

13. Trombocitopatii
14. Purpura trombotică trombocitopenică
15. Boala von Willebrand
16. Coagulopatiile ereditare
17. Boala Wilson
18. Malaria

19. Tuberculoza
20. Boala Addison
21. Diabet insipid
22. Boli psihice (schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, tulburări afective majore, tulburări psihotice acute, autism,
ADHD, boli psihice la copii)
23. Miastenia gravis
24. Bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass coronarian

25. Afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare
26. Risc obstetrical crescut la gravide
27. Astm bronşic
28. Glaucom
29. Statuspost AVC
30. Ulcer peptic gastroduodenal

31. Boala celiacă la copil
32. Boala cronică inflamatorie intestinală (boala Crohn şi colita ulceroasă)
33. Sindromul Schwachmann
34. Hepatita cronică de etiologie virală B, C şi D şi ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici
35. Boala Hirschprung
36. Bolile nutriţionale la copii (rahitism carenţial comun, malnutriţia protein-calorică la sugar şi copii, anemiile carenţiale până la normalizare hematologică şi biochimică) supraponderea şi obezitatea pediatrică

37. Bronşiectazia şi complicaţiile pulmonare supurative
38. Scleroza multiplă
39. Demenţe degenerative, vasculare, mixte
40. Starea posttransplant
41. Insuficienţa renală cronică – faza de dializă
42. Bolile rare (hemofilia şi talasemia, mucoviscidoza, hipertensiunea pulmonară, epidermoliza buloasă, scleroza laterală amiotrofică, sindrom Prader-Willi, osteogeneza imperfectă, boala Fabry, boala Pompe, tireozinemia, sindrom Hunter, sindrom Hurler, afibrinogenemia congenitală, sindrom de imunodeficienţă primară, fenilcetonuria sau deficit de tetrahidrobiopterina-BH4, polineuropatia familială amiloidă cu transtiretină, scleroza sistemică şi ulcere digitale evolutive, purpura trombocitopenică cronică la adulţi splenectomizaţi şi nesplenectomizaţi, scleroza tuberoasă)

43. Afecţiuni oncologice şi oncohematologice
44. Diabetul zaharat cu sau fără complicaţii
45. Boala Gaucher
46. Boala Graves-Basedow şi alte forme de hipertiroidism
47. Degenerescenta maculară legată de vârstă (DMLV)
48. Boala Cushing

49. Paraliziile cerebrale infantile
50. Epilepsia
51. Boala Parkinson
52. Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever
53. Afecţiuni ale copilului 0 – 1 an
54. Anomalii de mişcare binoculară (strabism, forii) copii 0 – 18 ani

55. Vicii de refracţie şi tulburări de acomodare copii 0 – 18 ani
56. Afecţiuni ale aparatului lacrimal (1 – 3 ani)
57. Infarctul intestinal operat
58. Arteriopatii periferice operate
59. Insuficienţă respiratorie cronică severă

politisti cu masiniApropierea Sărbătorilor de Iarnă aduce un plus de aglomeraţie în traficul rutier, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă în trafic, poliţiştii vor acţiona, pentru fluidizarea circulaţiei, respectiv, prevenirea blocajelor rutiere şi a evenimentelor negative în punctele cu risc ridicat de accidente, în zona centrelor comerciale şi la orele cu trafic intens.

Solicităm conducătorilor auto să respecte prevederile legale, să nu depăşească autovehiculele oprite în coloană la semafor, să nu oprească ori să staţioneze neregulamentar şi să nu pătrundă în intersecţie, chiar şi atunci când semnalul semaforului permite deplasarea, în cazul în care, din cauza aglomeraţiei, nu o pot traversa. Procedând astfel, centrul intersecţiei va rămâne liber, circulaţia pe direcţia transversală fiind posibilă, în condiţii normale.

Pentru a circula în siguranţă şi pentru a evita producerea unor evenimente rutiere, le recomandăm şoferilor:

– să nu conducă dacă sunt obosiţi;

– să evite consumul de băuturi alcoolice;

– să nu vorbească la telefonul mobil în timp ce conduc maşina;

– de asemenea, atragem atenţia asupra manevrei de depăşire, considerată a fi manevra cu gradul cel mai ridicat de dificultate. Dacă un partener de trafic s-a angajat într-o depăşire hazardată, trebuie încetinită viteza, facilitându-i astfel reintrarea, fără pericol pe partea dreaptă.

Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.

Tot în această perioadă, se înregistrează şi o creştere a traficului pietonal.

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile special amenajate şi marcate corespunzător, doar după ce s-au asigurat, în prealabil, sau la culoarea verde a semaforului electric pentru pietoni.

Recomandăm conducătorilor auto, să sporească atenţia atunci când observă persoane care intenţionează să traverseze, în special copii sau persoane în vârstă.

În speranţa că veţi respecta sfaturile noastre, vă dorim Sărbători Fericite, fără evenimente rutiere!

40.Autobuze STPStimați călători, vă aducem la cunoștință că programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia, pentru sfârșitul anului 2017 și începutul anului 2018, în Zonele Metropolitane 1-7 va fi următorul:

25 și 26 decembrie 2017 , respectiv 1 și 2 ianuarie 2018 – program de duminică.

Foarte important

Autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru prestabilit cu angajatorii.

statie STPInformațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, puteți apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967.

23a8b943d4Programul de circulație al STP SA pentru finalul anului 2013 și începutul lui 2014 în Zona Metropolitană Alba Iulia.

Stimați călători, vă aducem la cunoștință că programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia, pentru sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014, în Zonele Metropolitane 1-7 va fi următorul:

24 și 30 decembrie 2013 – program normal

25 și 26 Decembrie 2013 – program de duminică

27 și 31 decembrie 2013 – program de sâmbătă

1 și 2 ianuarie 2014- program de duminică

3 ianuarie 2014 – program de sâmbătă

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, puteți apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967.

foto: napocanews.ro
foto: napocanews.ro
foto: napocanews.ro

În contextul informărilor meteorologice, conform cărora, începând cu data de 25 noiembrie a.c.,vremea se va răci şi este posibil să ningă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor, îndrumările agenţilor de circulaţie şi să-şi echipeze în mod corespunzător autovehiculele.

Precipitaţiile abundente pot influenţa negativ desfăşurarea traficului rutier.

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a călătorilor.

Pentru o călătorie în siguranţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, face următoarele recomandări:

– Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu polei, gheaţă, mâzgă sau are îmbrăcămintea din piatră cubică!

– În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

– Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie, când din sensul opus se apropie alte vehicule. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!

– În condiţiile unui trafic aglomerat, păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

– Informați-vă cu privire la condițiile meteo și tronsoanele de drum pe care le veți parcurge. Echipaţi-vă maşina corespunzător! Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.

– Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

– Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă! Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!

– Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

– Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

Reamintim conducătorilor auto că, potrivit prevederilor legale, au obligaţia de a-şi echipa autoturismele cu anvelope de iarnă, în condiţiile în care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a celor de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, autovehiculul trebuie echipat cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţie care este sancţionată între 9 şi 20 puncte amendă, (între 720 şi 1.600 lei), sancţiunea contravenţională fiind însoţită de reţinerea certificatului de înmatriculare.

Dorim tuturor participanţilor la trafic, drum bun, lipsit de evenimente rutiere!

tfoto4Regiunea Centru are deja o strategie coerentă de dezvoltare avizată de Comitetul Regional de Planificare.

În acest context, experții Băncii Mondiale (BM) asigură pregătirea mecanismelor instituționale și de planificare pentru noua perioadă de alocare a fondurilor europene, 2014-2020.

Acesta este cadrul care a generat întâlnirea de lucru organizată de Banca Mondială și ADR Centru, la Alba Iulia, pentru consultări publice cu reprezentanții autorităților publice locale și din mediul socio-economic din Regiunea Centru.

Întâlnirea a avut ca scop prezentarea unor rapoarte ale experților BM, realizate prin studii și analize, contractate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Aceste studii reprezintă asistența tehnică prin care urmărește generarea de propuneri pentru noua perioadă de finanțare prin Programele Operaționale, finanțate de UE.

Evenimentul de la Alba Iulia face parte dintr-o suită care vizează toate regiunile de dezvoltare ale României, pentru a da posibilitatea tuturor celor care au accesat fonduri nerambursabile, dar mai ales celor intenţionează să facă acest lucru, în cadrul noii perioade de programare, să aducă soluţii de îmbunătăţire proceselor de alocare şi gestionare a acestor fonduri, astfel încât să se asigure o rată de absorbţie cât mai mare.

Peste 40 de experţi de la nivelul administraţiei, dar şi din mediul privat sau din rândul ONG, au participat la întâlnirea de lucru organizată la Hotel Parc.

Documentele care au constituit baza dezbaterilor sunt cinci studii realizate de BM, la solicitarea MDRAP, cu următoarele teme: “Colaborarea şi comunicarea dintre Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare în cadrul Programului Operaţional Regional”, “Sprijinul acordat de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare solicitanţilor şi beneficiarilor POR”, “Identificarea modelelor de selecţie a proiectelor POR 2014 – 2020”, “Polii de creştere – Faza următoare”, precum şi “Oraşe competitive – Soluţii pentru creşterea sustenabilă şi incluzivă a României”.

tpoza_simion_cretuEste important faptul că acest set de rapoarte al experţilor BM a fost realizat în urma evaluărilor din teritoriu privind absorbţia fondurilor europene.

Am discutat deschis cu participanţii la întâlnirea de lucru despre problemele întâmpinate în atragerea fondurilor, despre birocraţie şi reducerea ei, despre planificare şi realizări.

Din fericire, considerăm că, în Regiunea Centru, acestea din urmă sunt cele care dovedesc ca efortul a meritat, iar situaţia va evolua în beneficiul cetăţenilor.

Concluzia experţilor Băncii Mondiale a fost că Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare au colaborat destul de bine, în sprijinul beneficiarilor.

Totuşi, pe viitor, această colaborare trebuie îmbunătăţită şi simplificată, în special prin eliminarea modificărilor “în timpul jocului”, cum se spune, pentru ca viitorii solicitanţi de fonduri să-şi realizeze eficient proiectele finanţate de Uniunea Europeană, a declarant domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

În secţiunea PLANIFICARE 2014 – 2020 din site-ul www.regio-adrcentru.ro se regăsesc prezentările experţilor BM, realizate pentru susţinerea rapoartelor sintetice din analizele pregătite la solicitarea MDRAP.

Cele 5 studii vor fi disponibile pe aceeaşi pagină de internet a ADR Centru, după finalizarea consultărilor din regiunile de dezvoltare şi întocmirea propunerii finale ce va fi transmisă AM POR de către Banca Mondială.

Intalnire de lucru CRP (5)Reprezentanții autorităților publice locale și ai societății civile din Regiunea Centru s-au întâlnit azi la Hotel Parc din Alba Iulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanțare, în concordanță cu direcțiile următoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene. Întâlnirea de lucru a fost organizată de către ADR Centru pentru avizarea Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru în perioada 2014-2020.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat la Alba Iulia, în data de 5 noiembrie 2013, o întâlnire a membrilor CRP ”Centru”, pentru a transmite informațiile privind activitățile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020.

Peste 40 de persoane participante la reuniune au dezbătut stadiul elaborării Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 și ulterior au avizat acest document de planificare regională.

La sfârșitul anului 2012, ADR Centru a pregătit un prim draft al strategiei regionale, care a fost pus în dezbatere publică la începutul acestui an și pe baza căruia s-au purtat discuții și au avut loc întâlniri pe tema dezvoltării și prioritizării portofoliului regional de proiecte.

Acest portofoliu este de fapt o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă în viitoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 și 2020.

Pe durata anului 2013 au avut loc întâlniri de lucru cu grupurile de lucru judeţene şi grupurile tematice stabilite la nivel regional, pentru a dezbate Planul Regional de Dezvoltare (PDR Centru 2014-2020) și au inclus dezbateri cu reprezentanții celor șase Consilii județene ce compun Regiunea de Dezvoltare ”Centru”, pentru analiza priorităților de dezvoltare și a proiectelor din portofoliul regional.

Prin aceste întâlniri de lucru, membrii CRP Centru și-au  armonizat punctelor de vedere, provenite de la nivel județean, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru să fie coerentă și unitară, în așa fel încât să asigure absorbția cu succes a fondurilor europene în următorii ani.

Comitetului Regional de Planificare Centru este forul partenerial principal de la nivel regional pentru elaborarea PDR și are rolul de a aviza documentele de planificare elaborate la acest nivel, pe care le supune apoi pentru aprobare Consiliului pentru Dezvoltare Regională.

 La această întâlnire am avizat Strategia de Dezvoltare a Regiunii, pe baza aspectelor europene şi naţionale privind procesul de programare pentru perioada 2014-2020.

Practic, am prezentat participanților ce a reieșit din studiile tematice pe care le-am elaborat și care pot fi descărcate de pe site-ul nostru.

Am discutat punctual cu reprezentanții fiecărui județ și ai fiecărui grup tematic, și vom mai discuta, pe fiecare capitol al Strategiei, pentru definitivarea portofoliului de proiecte, care să se plieze pe viitoarele Programe Operaționale.

Astfel, am colectat informațiile necesare, care se pot transforma în idei de proiecte și care ar putea fi propuse pentru finanțare în viitoarea perioadă din fondurile europene nerambursabile, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Detalii privind Strategia Regională de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014 – 2020, precum și informații despre pregătirea viitoarei perioade de programare, se regăsesc pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Secțiunea Programare 2014-2020.

foto: cronicadeiasi.ro
foto: cronicadeiasi.ro
foto: cronicadeiasi.ro

În şedinţa de guvern de ieri, 9 octombrie 2013, a fost adoptată Hotărârea de guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 38/2011 şi a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 920/2011.

Hotărârea adoptată de Guvern operează o serie de modificări ale normelor metodologice referitoare la măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, printr-o mai bună corelare atât cu creşterile de preţuri la combustibil şi energie, cât şi cu rezultatele anchetelor sociale din ultimii ani.

Câteva din principalele prevederi ale acestei Hotărâri sunt:

Stabilirea unui nou model de Cerere şi Declaraţie pe propria răspundere, prin introducerea tuturor elementelor necesare pentru solicitarea, în baza aceluiaşi formular, atât a ajutorului social, cât şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei;

Modificarea listei bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea ajutorului social;

Stabilirea condiţiilor şi formelor în care se va comunica între primării, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi inspectoratele teritoriale de muncă;

Reglementarea procedurii de stabilire a ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică;

Finalizarea reevaluării drepturilor de ajutor social şi alocaţie pentru susţinerea familiei de către autorităţile administraţiei publice locale până la 31 martie 2014.

În cursul saptămânii viitoare, AJPIS Alba va desfăşura cinci întâlniri regionale cu toate primăriile din judeţ, pentru a disemina aceste informaţii şi pentru o unitară implementare a prevederilor legilstaive în domeniu.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook