Tags Posts tagged with "pacienti"

pacienti

Oficial, începând cu data de 30 iulie 2015, județul Alba are primul serviciu privat de ambulanță. Crucea Roșie Filiala Alba și-a inaugurat, joi, Serviciul Privat de Ambulanță. Acesta dispune de patru ambulanțe, un dispecerat, cameră de sterilizat și o cameră de odihnă. La eveniment au luat parte reprezentanți ai administrației județene și locale, reprezentanți a IPJ Alba dar și ai cluburilor sportive din Alba.

Acest noul serviciu privat de ambulanță a Crucii Roșii Filiala Alba va oferi servicii de consultanță medicală de urgență, transport asistat și neasistat în țară și în străinătate, servicii de ambulanță la solicitarea pacientului, asistență medicală la competiții, manifestări sau alte evenimente.

”Dorim să facet transport asistat și neasistat pentru pacienți în țară, în străinătate, oriunde este necesar, dorim să dezvoltăm servicii de ambulanță pentru pacienți la cerere și dorim să paricipăm la cât mai multe competiții sportive asigurând primul ajutor la manifestări publice culturale, sociale, la diverse evenimente, la baze de agrement, sportive, târguri, expoziții și așa mai departe. Acest serviciu va fi practic deservit de patru ambulanțe dotate conform standardelor în vigoare, toate echipamentele de pe aceste mașini sunt noi, tot ce s-a cumpărat este 100% nou, am vrut să investim în calitate șiu ulterior să investim în servicii de calitate”, a declarat directorul directorul Crucii Roșii Filiala Alba, Adrian Dușa.

În ceea ce privește personalul medica, acesta este compus din medici, asistenți medicali, ambulanției, șoferi, toți cu o bună experiență și cu o formare profesională deosebită. Astfel, au fost autorizate patru ambulanțe, duă dintre acestea sunt de tip B1 (ambulanțier, asistent, medic), B2 (asitent, ambulanțier atunci când se impune). O altă ambulanță este tip A1 pentru transport pacienți și o altă ambulanță este de tip AMD pentru consultații de pacienți la domiciliu.

Investiția se ridică a aproape 200.000 de lei, bani obținuți, o parte din cotizații, din campaniile de 2% sau cursuri, și o parte de la Crucea Roșie Germană.

Servicul de ambulanță va funcționa prin sistemul integrat 112, după încheierea unui contract cu CAS, lucru care se va face în aproximativ 2 luni, sau la numerele de telefon ale Crucii Roșii Filiala Alba.

„Prin relație contractuală cu CAS, dorim să facem transport asistat și neasistat pentru pacienți, în țară, în străinătate, oriunde este necesar. Dorim să dezvoltăm servicii de ambulanță pentru pacienți la cerere și să participăm la cât mai multe competiții sportive unde putem să asigurăm primul ajutor.” a precizat acesta.

Pacienții vor fi deserviți de medici de urgență, asistenți medicali şi ambulanțieri, toți cu o foarte bună pregătire profesională și cu vechime în acest domeniu de activitate.

Prezent la eveniment, prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer a declarat: ”cred că rolul nostru este de a vă sprijini în permanență și o să încercăm și pe alte căi pentru că nu mi se pare normal, cei din partea Crucii Roșii Române să fie sprijiniți doar prin autofinanțare, iar în alte state, cum ne place de cele mai multe ori să ne comparăm cu cei din Germania, sunt sprijiniți în proporție de 60 la sută de stat. Cred că și statul ar putea să facă mai mult aici, la dotare, la cursuri de perfecționare a oamenilor dumneavoastră. Eu vă promit că după 15 septembrie când se termină concediile la Instituția Prefectului, voi avea o ședință cu tot personalul și sunt convins că toți vor dona acel leu pentru Crucea Roșie pentru că o vom face pentru noi, pentru toți care vor avea nevoie”.

În primul semestru al anului 2015, Serviciul de Ambulanță al Județului Alba a fost solicitat să intervină la peste 20.000 de cazuri. Raportul a fost făcut public în cadrului unei conferințe organizate cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței Române care va avea loc, pentru prima dată într-un cadru oficial, la data de 28 iulie. Serviciul Județean Alba se va deplasa la București pentru a participa la manifestări.

Luni, directorul Serviciului de Ambulanță Județean Alba, Marius Şuluţiu a fost prezent, în cadrul unei conferințe de presă și a prezentat situația instituției pe care o conduce. Potrivit unui raport prezentat de acesta, în primul semestru al anului 2015 au fost 20.207 de soicitări și s-au parcurs 822.377 de kilometri. În anul 2014 au fost 34.680 de solicitări, iar în anul 2013, 24.944.

Acesta a menționat faptul că numărul solicitărilor este în creștere din cauza lipsei spitalelor în cele trei orașe din județ, Zlatna, Ocna Mureș și Baia de Arieș.

În prezent, Serviciul de Ambulanță Județean Alba are un număr de 258 de angajați, dintre care 12 medici, 95 de asistenți și 110 de ambulanțieri.

Se pare că cea mai mare lispă este cea a medicilor, dovadă că încă de anul trecut există un post liber de medic de familie pentru care nu s-a prezentat nimeni la concurs.

Marius Şuluţiu a mai adăugat că din cauza acestei crize de personal, cele patru ambulanțe, destinate consultațiilor la domiciuliu, nu funcționează.

La Serviciul de Ambulanță Alba mai există 2 mașini de timp C1-C2, destinate urgențelor majore, 15 de mașini B1-B2 și 9 de timp A1 și A2.

Serviciul mai deține și un elicopter care poate ajunge în zonele greu accesibile în care mașinile ajung într-un timp mai lung, dar din păcare acesta poate circula doar ziua, iar pe timp de noapte doar de la un aeroport la altul.

Raportul a fost prezentat cu ocazia împlinirii a 109 ani de existență a Serviciului Național de Ambulanță România. Ziua va fi marcată pentru prima dată în acest an și va cuprinde o serie de amnifestări la București unde se vor deplasa și reprezentanții de la Alba.

Începând cu luna mai 2014 în cadrul Asociației SM Speromax Alba a demarat proiectul Centrul de Informare și Consiliere în Scleroza Multiplă, finanțat de către Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia.

Prin intermediul acestui proiect pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă și familiile acestora au beneficiat de o serie de servicii profesionalizate. Astfel, pe parcursul celor trei luni de proiect au fost furnizate constant servicii de consiliere psihologică individuală și de grup, informare și consiliere social-medicală, oferirea de vitamine și suplimente nutritive pacienților, organizarea de activități de socializare, ajutor în realizarea activităților administrative zilnice (plăți facturi, depuneri cereri, ajutor la efectuarea cumpărăturilor, însoțire la vizite medicale, facilitarea transportului la diverse instituții). De asemenea, pacienții și membrii aparținători ai acestora au participat la grupurile de suport organizate bilunar la sediul asociației.

Beneficiarii Centrului de Informare și Consiliere în Scleroza Multiplă au fost informați permanent cu privire la activitățile proiectului prin intermediul vizitelor la domiciliu, buletinelor informative lunare și contactului telefonic și online.

Persoanele afectate de scleroză multiplă din Municipiul Alba Iulia vor beneficia de toate aceste servicii până la finalizarea perioadei de implementare a proiectului (mai 2015).

Programul naţional de oncologie din 2014 are prevăzut, la capitolul medicamente, un buget de 1,224 miliarde de lei, ceea ce va însemna creşterea cu 16.000 a numărului de pacienţi care vor fi trataţi faţă de 2013, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„În 2014 vom trata 108.000 de pacienţi, cu 16.000 mai mulţi decât anul trecut. De asemenea este prevăzută suma de 12.000.000 lei pentru analize Pet CT pentru 3.000 de pacienţi, care vor fi realizate de cinci furnizori privaţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, 8.000 de paciente care au fost operate pentru cancer la sân vor putea beneficia gratuit de proteze mamare, printr-un program în premieră al Ministerului Sănătăţii, pentru care sunt alocaţi, în 2014, 2.520.000 lei.

Lista de aşteptare pentru medicamente scumpe cuprinde 570 de pacienţi, dar termenul de aşteptare este de una cel mult două luni, şi nu de cinci şase sau chiar un an, cum a fost în anii precdedenţi, a mai spus Bănicioiu.

Costul mediu pe bolnav de cancer tratat este de 11.330 lei pe an, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia s-a înscris în Programul Naţional de hemofilie şi poate prelua pacienţii cu acest diagnostic, care până la acest moment urmau tratament în alte judeţe. Coordonatorul acestui program este dr. Gabriela Capriş, singurul medic hematolog din judeţul Alba.

„În cadrul Secției de Oncologie a spitalului funcționează și Compartimentul de hematologie, care se ocupă și de pacienții hemofilici.  Fac apel către medicii de familie din întreg județul, care au în evidență acești pacienți, să îi îndrume spre acest compartiment. Programul Național de hemofilie pentru judeţul Alba a primit deja finanțare și s-a  achiziționat tratament  pentru aceste  afecţiuni”, a explicat dr.  Gabriela Capriș.

Copiii care suferă de hemofilie sunt în evidențele medicilor pediatri si  între cele două compartimente există o colaborare. La spitalul din Alba Iulia este în evidenţă un singur copil cu diagnostic de hemofilie.

Compartimentul de hematologie de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia funcționează din luna martie a acestui an și dispune de 5 paturi pentru spitalizare continuă. Acesta deservește întreaga populație a județului Alba.

dr.-gabriela-capris„Am preluat cazurile cu patologie hematologică, care erau tratate în Secția de Oncologie, dar au fost diagnosticate și multe cazuri noi . Un număr mare dintre acestea sunt anemiile  la adulți, care din păcate ajung la Unitatea de Primiri Urgențe în stare  gravă. La fel ca și în cazul altor afecțiuni medicale este recomandat un set de analize periodic iar in cazul în care apar rezultate modificate , se impune trimiterea  catre  medicul specialist”, a mai spus dr. Gabriela Capriș.

Se acordă consultaţii la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, care se află la parterul Secţiei de Oncologie,  de luni până joi, câte o oră pe zi. Pacienții se pot adresa acestui cabinet cu trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, atunci când există suspiciunea unei patologii  hematologice.

Pacienţii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba îşi pot exprima părerea legat de calitatea serviciilor de care au beneficiat pe durata şederii în unitatea medicală din Alba Iulia, prin completarea unui chestionar.

Întrebările la care trebuie să răspundă pacienţii se referă atât la serviciile medicale primite, cât şi atitudinea pe care a avut-o personalul, de la momentul internării până la externare. De asemenea, pacienţilor li se cere părerea şi legat de curăţenia, mâncarea şi serviciile hoteliere din cadrul spitalului.

Aici puteţi vedea chestionarul privind satisfacţia pacienţilor din Spitalul Judeţean Alba

Întâlnirea convocată pentru astăzi, în care trebuia discutat viitorul Spitalului din Câmpeni, a fost tratată cu indiferenţă de către parlamentarii de Alba, reprezentanţii Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean dar şi de către unii primari din Munţii Apuseni. Cu toate că invitaţiile, pentru orele 14, au ajuns la toţi cei implicaţi, prezenţa a fost extrem de slabă.

La invitaţia primarului Călin Andreş au răspuns colegii din Gârda şi Scărişoara, împreună cu câţiva consilieri judeţeni. „Spitalul din Câmpeni nu este doar un spital orăşenesc, el deserveşte o zonă în care locuiesc peste45.000 de oameni, începând cu Arieşeni şi până la Sălciua. Toţi primarii ar trebui să se implice în supravieţuirea şi dezoltarea spitalului, pentru că cei mai mulţi pacienţi sunt din celelalte localităţi” a spus primarul Călin Andreş. Într-adevăr, în decursul anului trecut, din cei 4.892 de pacienţi externaţi, doar 1.186 au fost din Câmpeni. Pe de altă parte, singură entitate locală care contribuie la finanţarea spitalului este doar Primăria Oraşului Câmpeni.

Din păcate, singurii care suferă sunt locuitorii Ţării Moţilor, care ar putea fi puşi în situaţia să meargă până la Alba Iulia pentru cele mai banale boli.

Vom reveni cu amănunte despre situaţia de urgenţă în care se afla Spitalul din Câmpeni.

Emanuel Jilinschi

clinica privataPacienţii care se tratează în clinicile private ar putea să plătească în totalitate facturile care acum sunt parţial decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la 1 iunie, CNAS obligă clinicile private să alinieze tarifele la nivelul celor decontate prin lege, dacă vor să mai fie finanţate de la bugetul de stat.

În prezent, pentru un RMN la cord efectuat într-un spital de stat, CNAS decontează aproximativ 470 de lei. Acelaşi RMN costă 1.600 de lei într-un spital privat.

471 de lei primeşte spitalul de la CNAS, iar pacientul care are trimitere către privat scoate din buzunar peste o mie de lei. De la 1 iunie, dacă vrea să mai primească cei 471 de lei, spitalul privat trebuie să scadă tariful la această sumă.

„Trebuie pus tratament egal atât în spitalele publice, cât şi în cele private. Dacă în spitalul public, Casa decontează un tarif, tot la acel tarif în spitalul privat serviciul contractat de Casă trebuie să se efectueze”, a spus Radu Ţibichi,  preşedinte CNAS.

Costurile mai mari din clinicile private înseamnă servicii mai bune faţă de cele din spitalele de stat, explică specialiştii din lumea medicală. Pacienţii spun că o astfel de măsură ar încălca drepturile lor.

Spitalele private vor putea practica orice tarife doar dacă nu au contract cu CNAS.

 

Sursa: realitatea.net

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook