Tags Posts tagged with "Ocna Mures"

Ocna Mures

Ieri, 09.03.2016, la sediul Instituției Prefectului – Județul Alba a avut loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba privind stadiul de realizare și modul de implementare a măsurilor stabilite pentru protecția populației din zona afectată a orașului Ocna Mureș, propuneri pentru analizarea eficientă a riscurilor identificate.

La ședință au participat reprezentanți din partea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Societății Naționale a Sării S.A. București, Sucursalei –Salina Ocna Mureș, S.C. Conversmin S.A. București, S.C. Minesa – ICPM SA Cluj și primarul Orașului Ocna Mureș.

În cadrul ședinței s-au discutat aspecte legate de starea și evoluția fenomenelor înregistrate în perioada noiembrie 2015 și până în prezent.

În acest moment situația este staționară, nefiind modificări esențiale ale parametrilor monitorizați. În perioada următoare se va continua activitatea de monitorizare și de transmitere a datelor către instituțiile abilitate.

Ulterior ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, a fost convocat în acestă dimineață, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Ocna Mureș în urma căreia s-a analizat situația și s-a dispus ca Sucursala Salina Ocna Mureș să informeze zilnic Primăria asupra măsurătorilor realizate, iar în cazul unor modificări apărute în zonă (erupții de sonde, scăderi ale nivelului apei în lacuri, tasări ale solului, infiltrații de saramură în afara zonei de influență), informarea de îndată a tuturor instituțiilor responsabile.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a fost convocat și are în atenție situația semnalată de către Societatea Națională a Sării SA, referitor la scăderea nivelului apei din Lacul Plus, ca urmare a extragerilor anterioare de sare din zona câmpului de sonde din orașul Ocna Mureș.

Ca efect al exploatării de sare, posibilitatea apariției unor surpări de teren a apărut pentru prima dată în anul 2010, însă, pentru prevenirea oricărei situații de risc, în urma analizei realizate cu operatorul economic, s-a delimitat o zonă de influență care începând de astăzi se află în monitorizarea permanentă a specialiștilor din cadrul Societății Naționale a Sării SA și a ISU Alba.

La nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Ocna Mureș au fost luate toate măsurile legale cu caracter preventiv pentru informarea și protejarea populației din zona de influență, dar și de identificare a unor soluții alternative de cazare, în cazul apariției vreunei situații iminente care să impună evacuarea preventivă. Totodată, pe strada Mihai Eminescu a fost restricționat accesul autovehiculelor cu o masă mai mare de 3,5 tone.

Precizăm că în zona de influență sunt 24 de case locuite, 3 operatori economici și un imobil în care locuiesc 6 familii, protejarea acestora fiind o prioritate a autorităților.

În perioada imediat următoare în zona de exploatare a sării operatorul economic Societatea Națională a Sării SA va realiza o analiză și o evaluare exactă a situației existente și a măsurilor tehnice care se impun a fi luate.

La acest moment nu sunt indicii concrete privind iminența producerii unor surpări de teren în zonă, însă evoluția situației se află în atenția domnului prefect Gheorghe Feneșer, care este informat permanent de către Primăria Ocna Mureș și instituțiile care alcătuiesc comitetul pentru situații de urgență local.

Cinci dintre cei 25 de candidați din judeţul Alba, înscriși pentru admiterea la Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” București au fost declarați admiși în acest an. Majoritatea vor urma cursuri la specializarea “Ordine şi Siguranţă Publică”.

Anul trecut, doar trei tineri au reuşit să intre la instituţia de învăţământ.

În perioada aprilie – mai 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a desfășurat acțiunea de selecție a candidaților pentru concursul de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan-Cuza” Bucureşti, sesiunea iulie-august 2015.

În perioada menționată au fost înscriși 25 de candidați (8 de fete și 17 băieți), transmite IPJ Alba.

Dintre aceștia, în urma susținerii examenelor au reușit să obțină note de promovare, cinci tineri (o fată şi patru băieți):

1. Cristian Oneţ din municipiul Aiud – pentru specializarea „Drept”

2. Gabriel-Iulian Chirilă din oraşul Ocna Mureş – pentru specializarea „Ordine și Siguranță Publică”

3. Diana-Andreea Marian din municipiul Alba Iulia – pentru specializarea „Ordine și Siguranță Publică”

4. Florin-Tiberiu Patiţa din oraşul Cîmpeni; pentru specializarea „Ordine și Siguranță Publică”

5. Dan Oniga din municipiul Aiud; pentru specializarea „Ordine și Siguranță Publică”.

Elevii care au reprezentat județul Alba la etapa naţională a Concursului pentru Sănătate şi Prim Ajutor “Sanitarii Pricepuţi” au ocupat locul 13. Competiţia a avut loc în perioada 24 – 29 iulie şi a fost organizată de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Sanătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă).

Competiţia s-a desfaşurat în Complexul de Agrement „Poiana Pinului” din judeţul Buzău.

La concurs au participat 220 elevi din clasele V-VIII, membri ai 44 de echipaje câştigătoare ale fazei judeţene a competiţiei organizate de filialele SNCRR.

Filiala de Cruce Roşie Alba a fost reprezentată de echipajul Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga”Ocna Mureş, câstigător al locului 1 de la Faza Judeţeană din 13 iunie 2015.

Membrii echipei din Alba sunt Anda Mădălina Benţea, Ana-Maria Chirilă, Mihaela Lidia Hopârtean, Roxana Neamţ şi Adelina Florina Stoica, eleve în clasa a VII-a A la Şcoala „Lucian Blaga” Ocna Mureş. Au fost însoţite de profesor Ioan Baciu.

Aau ocupat locul 13, cu un punctaj de 67,2 din totalul de 70 de puncte.

Juriul de concurs a fost format din dr. Mihail Voicescu şi dr. Sorina Botescu, reprezentanţi ai Sediului Central al SNCRR, cpt. dr. Monica Dragomir, reprezentant IGSU, prof. Dorina Simion, reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Mihaela Necula, psiholog, reprezentant al Ministerului Sănătăţii.

Toate echipajele au primit diploma de participare şi obiecte promoţionale CRR.

Pe parcursul taberei au fost organizate cu sprijinul voluntarilor: atelier de resuscitare în care li s-a acordat echipajelor posibilitatea să exerseze pe manechinele adult, junior şi bebeluş; atelier de educaţie umanitară; atelier de educaţie pentru sănătate în care s-a pilotat jocul „Healthy-o-poly”, joc dezvoltat de un grup de voluntari SNCRR şi premiat de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie; sesiuni de înviorare în fiecare dimineaţă, foc de tabără şi activităţi recreative (dans, sport etc).

foto: aradon.ro

Un bărbat în vârstă de 48 de ani din Ocna Mureș și-a pus capăt zilelor. Acesta a fost găsit spânzurat, marți noapte, într-un imobil din oraș.

Poliţia oraşului Ocna Mureş a fost sesizată marți, la ora 22.30, despre faptul că la un imobil din oraşul Ocna Mureş, se află o persoană spânzurată. La faţa locului poliţiştii au stabilit că persoana decedată se numeşte R.V., de 48 de ani, din oraşul Ocna – Mureş. La examinarea sumară a cadavrului nu au fost descoperite urme de violenţe.

Cadavrul va fi depus la morga Spitalului Municipal Aiud în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei decesului.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba a adus întăriri. Şapte poliţişti, absolvenţi ai şcolilor de poliţie, promoţia 2015, şi-au început activitatea, din 3 august, în structuri ale IPJ Alba.

Doi ofiţeri, absolvenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi cinci agenţi, absolvenţi ai Şcolilor de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi „Septimiu Mureşan” din Cluj Napoca – promoţia 2015 s-au prezentat luni, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pentru a-şi prelua atribuţiile de serviciu,

Aceştia au fost prezentaţi în cadrul Consiliului de Conducere al Inspectoratului şi au aflat care sunt noile lor locuri de muncă.

Cei doi ofiţeri au fost repartizaţi la Biroul Juridic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi la Poliţia Ocna Mureş – Compartimentul Ordine Publică, iar cei 5 agenţi de poliţie au fost repartizați la Posturile Comunale de Poliţie Ighiu, Meteş, Ciugud, Ponor, şi Arieşeni.

Chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şi-a exprimat convingerea că tinerii poliţişti îşi vor îndeplini cu devotament şi seriozitate obligaţiile ce rezultă din profesie şi se vor implica operativ în rezolvarea problemelor comunităţilor în mijlocul cărora îşi vor desfăşura activitatea, pentru liniştea şi siguranţa cetățenilor.

Totodată, i-a asigurat de tot sprijinul de care vor avea nevoie, pentru a-şi putea îndeplini în mod corespunzător noile atribuţii.

Un bărbat în vârstă de 42 de ani este cercetat de poliţiştii din Ocna Mureş, după ce aceştia i-au găsit maşina abandonată într-un şanţ. Oamenii legii au stabilit că şoferul condusese cu 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-au deschis dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, în jurul orei 23.15, poliţiştii din Ocna Mureş au observat un autoturism ce se afla într-un şanţ, în apropierea intersecţiei străzilor Digului cu Cuza Vodă.

Autoturismul prezenta avarii uşoare, iar poliţiştii l-au identificat pe G.I.O., de 42 de ani, din Ocna Mureş, care se afla la volanul autoturismului şi care, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, a pierdut controlul asupra acestuia, intrând în şanţ.

În urma testării lui cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Aiud unde i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de G.I.O., cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

Un tânăr în vârstă de 24 de ani din Unirea s-a ales cu dosar penal după ce a ieșit în trafic cu o motocicletă neînmatriculată, fiind sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere corespunzător. Bărbatul a fost implicat într-un accident rutier în Ocna Mureș, în urma căruia a suferit mai multe leziuni corporale.

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 iulie, în jurul orei 02.53, pe strada Digului din Ocna Mureş, T.R., de 24 de ani, din comuna Unirea, în timp ce conducea o motocicletă, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, iar la intersecţia cu strada Cuza Vodă a pierdut controlul asupra acesteia şi s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma accidentului, motociclistul a suferit mai multe leziuni corporale şi a fost transportat la spitalul din Aiud unde a rămas internat.

Poliţiştii l-au testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat că motocicleta nu era înmatriculată şi tânărul nu posedă permis de conducere corespunzător acestei categorii de autovehicule.

În cauză a fost întocmit un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducere cu permis necorespunzător, conducere sub influenţa alcoolului şi conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook