Tags Posts tagged with "muzeu"

muzeu

Miercuri, 2 martie 2016, ora 11:00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisajul mini-expoziţiei „Exponatul lunii martie”. Cu această ocazie va fi expus un fragment din Sbornicul slavon, apărut la Sebeș în anul 1580.
Deşi fragmentară, tipăritura recent identificată prezintă o importanţă deosebită, fiind o raritate bibliofilă. La ora actuală, incluzând fragmentul de la Alba Iulia, sunt cunoscute doar 17 exemplare ale Sbornicului slavon.
Piesa va fi expusă în perioada 2 martie – 3 aprilie 2016.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Joi, 21 ianuarie 2016, ora 12, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziţiei: Alba Iulia. Imagini în mozaic (1850-1940). Carte poştală ilustrată. Colecţia Remus Baciu.

Organizată în cadrul programului de cercetare Colecţii şi Colecţionari, expoziţia oferă o parte dintr-o fabuloasă colecţie particulară de ilustrate de altădată, adunate vreme de mai multe decenii de colecţionarul albaiulian Remus Baciu.

Cu această ocazie va fi lansat şi volumul cu acelaşi titlu, un volum document şi artă deopotrivă, o poveste şi o invitaţie la lectură, o revelaţie a trăirii prezentului prin raportarea la un trecut (ne)uitat cu ajutorul mozaicului format din imaginile celor 372 de ilustrate prezentate, însoţite de scurte informaţii documentare şi de arhivă legate de oraşul Alba Iulia în perioada 1850-1940.

Dincolo de valoarea istorico-documentară şi estetică a ilustratelor, care pot naşte sensibilităţi nebănuite, colecţia, în ansamblu, aduce în prim plan şi pe Omul din spatele ei ca model de trăire, dornic să împărtăşească o vocaţie şi o experienţă de viaţă, dând astfel măsura valorii spiritului autohton care slujeşte, sfinţind locul.

Expoziţia, organizată de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, Colegiu Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, va fi deschisă în perioada 21 ianuarie 2016 – 29 februarie 2016.

Marți, 3 noiembrie 2015, orele 11:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii noiembrie prima Condică a vizitatorilor Muzeului Național al Unirii 1888-1911, care conține    semnăturile oficialităților orașului Alba Iulia din 9 noiembrie 1888.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Joi, 7 mai 2015, de la ora 11.00 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisarea mini-expoziției Exponatul lunii mai. Cu această ocazie va fi expus sigiliul principelui Sigismund Báthory.

Istoria acestui sigiliu și modul în care a fost creat îl puteți afla fie participând la vernisaj, fie vizitând mini-expoziția în perioada 6 – 31 mai 2015, timp în care sigiliul va fi expus la muzeul albaiulian.

De precizat că acest sigiliu, datat în anul 1585 și aflat în patrimoniul muzeului, este cea mai veche atestare a utilizării unei steme transilvane deopotrivă cu cele ale celorlalte două țari românești.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lansez prin prezenta în spațiul public și în special autorităților locale și județene din Alba ideea și propunerea fermă de a înființa în premieră în România MUZEUL INSTRUMENTELOR MUZICALE la Alba Iulia. Acest proiect ar aduce beneficii culturale atât locuitorilor orașului cât și vizitatorilor, ar fi un punct de atracție turistică cel puţin la nivel național și ar asigura locuri de muncă. Totodată ar putea funcționa și ca centru cultural de proiecte muzicale (concerte, ateliere, cursuri, seminarii, dezbateri etc.)

În urma participării mele recente la cel mai mare târg de instrumente muzicale din lume, Musikmesse Frankfurt – Germania, unde am susținut recitaluri și am reprezentat firma românească pe parte de chitară, am propus producătorului român de la Reghin, SC HORA SA, ideea înființării muzeului iar acesta s-a declarat totalmente deschis, oferindu-se totodată să pună la dispoziție fond semnificativ de instrumente muzicale.

Nu mai rămâne decât acceptul autorităților pe această temă, întocmirea fermă a unui proiect de management, identificarea resurselor logistice și punerea în practică.

Ofer astfel tot suportul meu profesional pentru ducerea la îndeplinire a unui asemenea obiectiv.

Al dvs.
Silvan Stâncel

Atelierul de icoane organizat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a devenit extrem de apreciat de instituțiile școlare fie ele din județ, fie din întreaga țară.

Ba mai mult chiar, în week-endul trecut pragul atelierului a fost trecut de două grupuri de elevii, unii proveniți de la Liceul George Moisil din Timişoara iar ceilalți de la Liceului Giuseppe Peano din Tortona, Italia.

Astfel, liceenii italieni şi români, dar şi profesorii lor, au profitat de acest moment experimentând un vechi meșteșug local, zugrăvirea de icoane. Rodul muncii lor va putea fi admirat în cadrul unor expoziții ce vor fi organizate în Timişoara și în Italia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook