Tags Posts tagged with "munti"

munti

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică privind intensificări ale vântului și ninsori moderate cantitativ la munte, începând de duminică dimineața, de la ora 10,00, până luni dimineață, la ora 10,00.

„În intervalul menționat, temporar vântul va avea intensificări în toată zona montană, cu viteze de peste 65…75 km/h, iar pe crestele cele mai înalte, rafalele vor depăși 85…90 km/h. Totodată, la munte vor predomina ninsorile, ce vor fi temporar viscolite și mai însemnate cantitativ în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali. Pe parcursul zilei de duminică, va ninge, în general slab cantitativ, și la altitudini mai joase în Maramureș și trecător în Transilvania”, precizează ANM.

Potrivit meteorologilor, unele intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului, dar pe spații restrânse și cu viteze de până la 50…60 km/h.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba au anunţat astăzi că pentru sensibilizarea cetăţenilor din cele 24 de localităţi incluse în siturile „Frumoasa” au fost realizate şapte filme scurte şi un film documentar de 30 de minute, care prezintă speciile naturale şi habitatele de importanţă comunitară ale sitului, beneficiile asociate, problemele existente şi alte aspecte relevante pentru proiect.

Filmul documentar conţine o prezentare generală a celor două situri, mediul abiotic şi biotic (geologie, geomorfologie, climă, floră, faună), habitatele naturale şi speciile sălbatice care fac obiectul conservării, precum şi date de arheologie-istorie, aspecte de cultură şi tradiţii din zona Frumoasa.

De asemenea, deoarece suprafaţa şi complexitatea capitalului natural din cele două situri este extrem de mare, au fost realizate şi 7 filme scurte (de câte două minute) în care sunt prezentate problemele specifice aferente fiecărei grupe taxonomice de specii (mamifere, păsări, amfibieni şi reptile, peşti, nevertebrate, floră) şi habitatelor naturale ce constituie obiectivele de conservare. Filmările s-au întins pe perioada celor patru anotimpuri. Acest lucru a fost considerat important atât pentru surprinderea diverselor faze din ciclul de viaţă al anumitor specii, cât şi pentru corelarea cu activităţile umane specifice fiecărei perioade din an.
Costul filmelor a fost de 94.367 lei (documentar 75.500 lei și cele 7 filme scurte 18.867).
Filmul documentar îl puteţi viziona aici:

Filmele au fost regizate de Mariana Pachiş şi realizate de Brio Media SRL Piteşti, beneficiind şi de participarea actriţei Adriana Trandafir. Filmul documentar şi filmele scurte au fost difuzate la televiziunile locale sau regionale din Alba, Sibiu, Vâlcea şi Hunedoara, dar vor fi utilizate şi pentru promovarea ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa în cadrul Centrului de Vizitare şi Informare Frumoasa (care va fi construit în Poarta Raiului).
Prin proiectul „Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa”, SMIS – CSNR 36409 se propune realizarea planului de management integrat pentru siturile ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa, cu accent pe măsurile speciale de conservare care se impun pentru speciile şi habitatele de importanţă comunitară aflate pe suprafaţa acestora. Suprafaţa totală a ariilor vizate de proiect este de 137.115 ha, localizată în raza teritorială a judeţelor: Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013, Axa prioritară 4, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Conform sit-ului http://blog.hotelguru.ro/, Peştera Scărişoara din judeţul Alba este una din cele 10 minuni ale naturii din România.
Alături de Peşetera Scărişoara mai sunt cuprinse următoarele obiective turistice: Delta Dunării; Vulcanii noroioşi; Groapa Ruginoasa; Cazanele Dunării – Porţile de Fier; Cheile Nerei; Delta Comanei; Cascada Cailor; Parcul Naţional Retezat şi Sfinxul din Bucegi.

Pe scurt cei de la blog.hotelguru.ro spun următoarele despre Peşetra Scărişoara: „Seria celor zece minuni ale naturii continuă cu Peştera Gheţarul de la Scărişoara, aceasta fiind prima peşteră din România declarată monument al naturii înca din anul 1938. Face parte din sistemul carstic Gheţar – Ocoale – Dobreşti din munţii Apuseni, iar numele i se trage de la faptul că adăposteşte în ea cel mai mare gheţar subteran din ţară”.

Situată în Munţii Apuseni la aproximativ 40 km de oraşul Câmpeni, în NV judeţului Alba, pe teritoriul comunei Garda de Sus, Peştera Scărişoara este una dintre cele mai mari peşteri cu gheaţă din România (al doilea gheţar subteran ca mărime din lume. Cel mai mare este în Slovacia).

Nu se poate preciza cu exactitate dată când peştera a fost descoperită dar este menţionată de către Adolt Schmididi în 1863, geograf austriac care a făcut primele observaţii şi prima hartă a peşterii. Declarată monument al naturii şi rezervaţie speologică, peşteră, situată la o altitudine de 1150 m este renumită datorită prezenţei în interiorul ei a unui gheţar cu vechime de peste 3000 de ani, ce are o suprafaţă de 5500 metri pătraţi, cu grosime a stratului de gheaţă ce depăşeşte în unele locuri 37 m, iar unde este stratul cel mai subţire 26 m.
Peştera Scărişoara are o lungime totală de 750 m din care vizitabil 250 m iar adâncimea de 110 m, cu o intrare de 50 m diametru şi 48 m adâncime accesul făcându-se printr-o scară metalică în vederea facilitării intrării turiştilor.

Portalul www.HotelGuru.ro va ofera posibilitatea de a rezerva cazare in intreaga tara, de la pensiuni minunate pana la hoteluri de lux. Pe blog-ul si Facebook-ul nostru va prezentam idei de vacanta, pentru a va inspira sa calatoriti mai mult in Romania – si sa vizitati locuri de care, poate, nici nu ati mai auzit. Daca gasiti un loc interesant in care doriti sa rezervati cazare, va invitam sa vizitati HotelGuru.ro sau contactati-ne prin e-mail la info@hotelguru.ro sau prin telefon la 021.569.54.50, de luni pana vineri intre orele 9:30 – 17:00.

sursa: http://blog.hotelguru.ro/10-minuni-ale-naturii-din-romania-care-merita-vizitate/

Temperaturile ridicate în ultima vreme au crescut riscul de avalanşă în majoritatea masivelor montane din România.
Conform meteorologilor în ultimele zile zăpada s-a topit și umezit în partea superioară a stratului, iar la altitudini mai joase, zăpada este umezită în întreg stratul rămas. Noaptea, se vor forma cruste de gheață la suprafață.
Datorită temperaturilor ridicate din cursul zilei, stratul va continua să se umezească, iar la altitudini mai joase să se topească, exceptând zonele adăpostite și pe văi, unde sunt prezente depozite mari.

Pe pante suficient de înclinate stratul este mediu sau puțin stabilizat. Pe fondul temperaturilor ridicate din cursul zilei, se vor semnala curgeri sau avalanșe spontane de topire de suprafață, care pot antrena și stratul aflat dedesubt.

Masivele Bucegi, Făgăraş şi Călimani sunt predispuse avalanşelor în această perioadă.

Riscul „însemnat” de avalanşă, adică de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, se menţine până marţi seara, la ora 20.00, în Munţii Bucegi. „Riscul de avalanşă” va creşte în următoarele două zile, conform meteorologilor.

Cei care sunt pasionaţi de sporturile de iarnă sunt sfătuiţi să evite zonele periculoase sau traseele interzise.
sursa: gândul.info

GALuriPreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a avut astăzi, la sediul instituției, o întâlnire de lucru cu reprezentanții celor 4 Grupuri de Acțiune Locală (GAL) constituite în județul Alba și cu reprezentanții Centrului Regional pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit de la Alba Iulia, pentru a discuta problemele cu care se confruntă aceste organisme și modul în care Consiliul Județean Alba poate dinamiza activitatea activitatea GAL-urilor și poate sprijini administrațiile publice beneficiare ale proiectelor.

Cele 4 GAL-uri din județul nostru se află pe poziții fruntașe în România și trebuie să extindem această experiență la nivelul întregului județ. Ca urmare a discuțiilor de astăzi, am stabilit că este necesar să sprijinim înființarea unui GAL și în zona Munților Apuseni, pentru a asigura astfel o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate spațiului rural și în acest areal cu cerințe specifice. –  a declarat Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Grupurile de Acţiune Locală (GAL) reprezintă parteneriate public-private alcătuite din reprezentanţi ai sectoarelor:

1. Public – administraţie publică (la nivel local şi judeţean – primării, consilii locale, judeţene, etc.), servicii publice (servicii sociale, de sănătate şi transport, şcoli, universităţi, etc.)

2. Privat – sector comercial (societăţi pe acţiuni, societăţi cu răspundere limitată, etc.); – sector financiar (bănci, instituţii de credit, etc.); – sector agricol (cooperative agricole, grupuri de producători,etc.); – organizaţii de întreprinzători; – societăţi de furnizare a serviciilor comunitare (culturale,radio, TV, servicii non-culturale, etc.).

3. Societate civilă – organizaţii non-profit, asociaţii, fundaţii, federaţii (asociaţii de mediu, asociaţii culturale, sociale,religioase, camere de comerţ, unităţi de cult, etc.); – persoane fizice, grupuri de persoane neînregistrate oficial.

În judeţul Alba sunt autorizate şi îşi desfăşoară activitatea în prezent 4 GAL-uri:

1.         GAL MMTMM, Munţii Metaliferi, Trascău, Muntele Mare; constituit cu personalitate juridică in anul 2009. Componenta – Oraşul Baia de Arieş,; Comunele: Cricău, Galda de Jos, Ighiu, Intregalde, Livezile,Lupşa,  Miraslău, Mogoş, Ocoliş, Ponor, Poşaga, Rimetea, Rîmeţ, Sălciua, Stremţ, Unirea, Consiliul Judeţean Alba.

2.         GAL „Ţara Secaşelor”, constituit cu personalitate juridică in anul 2011; Componenta – comunele Câlnic, Gârbova, Şpring, Doştat, Daia Română, Ciugud, Berghin, Ohaba, Roşia de Secaş,  Sîntimbru, Mihalţ, Cergău, Cenade, Valea Lungă, Crăciunelul de Jos, Bucerdea Grânoasă.

3.         GAL „Pe Mures si pe Tirnave”, constituit cu personalitate juridică in anul 2010; Componenta – Oraşul Teiuş; comunele: Rădeşti, Lopadea Nouă, Hopârta, Noşlac, Lunca Mureşului, Fărău, Şona, Sâncel, Jidvei, Cetatea de Baltă, Consiliul Judeţean Alba.

4.         GAL „Valea Mureşului şi Valea Ampoiului”, constituit cu personalitate juridica in anul 2011; Componenta – Oraşul Zlatna; comunele: Almaşu Mare, Ceru Băcăinţi, Meteş, Blandiana, Vinţu de Jos, Şibot, Săliştea, Pianu, Săsciori.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook