Tags Posts tagged with "MOLDOVA"

MOLDOVA

Administraţia Naţională de Metorologie atenționează că joi, 9 iulie, sunt aşteptate furtuni locale în centrul ţării, dar zonele de vest şi est. Canicula va persista în sudul Moldovei, Muntenia şi Oltenia.

Instabilitatea atmosferică se va accentua în cursul nopţii de miercuri spre joi (8/9 iulie) în regiunile din vestul şi nord-vestul ţării.

Local vor fi intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, căderi de grindină şi averse ce izolat pot avea caracter torenţial.
Astfel de fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de joi local în centru şi în est, precum şi în zonele montane, iar seara şi în sud şi sud-est.

Valul de căldură se menţine n cea mai mare parte a Munteniei şi a Olteniei, dar şi în jumătatea de sud a Moldovei zone unde temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

sursa: meteoromania.ro

Preşedintele Raionului Ialoveni, Lilian Popescu, a participat joi, 12 martie 2015, la şedinţa Consiliului Judeţean Alba.

Lilian Popescu a mulţumit consilierilor judeţeni pentru finanţarea realizării unui muzeu în Raionul Ialoveni: „Vreau să vă mulţumesc în numele locuitorilor Raionului Ialoveni. Vă spun că nu ne oprim aici, o să avem şi alte proiecte împreună, pentru că suntem de acelaşi neam, acelaşi sânge. Trebuie să fim împreună indiferent de conjunctura prin care trecem acum”.

Preşedintele Raionului Ialoveni a fost însoţit de scretarul Raionului – Nicolae Mereacre şi şeful Direcţiei Finanţe a Raionului – Valeriu Racu.

Reamintim, consilierii judeţeni au decis în unanimitate alocare a 50.000 euro pentru finanţarea proiectului Resistematizarea şi amenajarea centrului expoziţional – Muzeul Ialoveni, propus de Raionul Ialoveni din Republica Moldova.

Judeţul Alba şi Raionul Ialoveni au un parteneriat de colaborare semnat în 5 septembrie 2012, prin preşedinţii Ion Dumitrel şi Lilian Popescu.

În urma unei adrese trimise în ziua de 17 februarie 2015, Raionul Ialoveni solicita Consiliului Judeţean Alba „susţinerea financiară şi logistică pentru implementarea proiectului local, propus de administraţia raionului, care prevede amenajarea în oraşul Ialoveni a unui ansamblu muzeistic. Acest proiect prevede vernisarea şi expunerea unui număr impunător de exponate-file de istorie seculară a neamului românesc”.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012 solicită autorităților competente eliminarea pașapoartelor pentru intrarea în Republica Moldova. În acest sens, 500 de persoane, inclusiv de la Chișinău, vor participa la o manifestație stradală, duminică, 15 martie, ora 14:00, în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe al României.

,,Considerăm că este o situație nefirească aceea în care state asociate Uniunii Europene precum Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Albania şi Georgia, au acordat dreptul de intrare prin prezentarea cărţii de identitate tuturor cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, în timp ce autorităţile Republicii Moldova solicită în continuare prezentarea paşaportului la intrarea pe teritoriul acestui stat. Deși suntem legați prin trecutul comun, limbă și civilizație, este mai dificil pentru un cetăţean român să se deplaseze în patria soră, Republica Moldova, decât în alte ţări”, precizează av. dr. Mihai Nicolae, co-președintele Acțiunii 2012.

,,La Chișinău trebuie să poți circula ca la Brașov sau la Constanța, la București sau la Timișoara: liber”, subliniază Anatol Ursu, membru al Mișcării Civice Tinerii Moldovei, originar din Ialoveni.
Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei au depus petiții pentru legiferarea accesului cetățenilor Uniunii Europene în Republica Moldova doar cu obligația de a prezenta alternativ pașaportul sau cartea de identitate la Ministerul Afacerilor Externe al României, respectiv la Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova.

Cetățenii României pot călători doar cu cartea de identitate în 58 de țări sau teritorii, aspect care face aproape inutilă perfectarea pașaportului. În prezent, cei mai mulți dintre românii din dreapta Prutului solicită eliberarea pașaportului pentru a călători în Republica Moldova.

Consilierii judeţeni au decis în unanimitate alocare a 50.000 euro pentru finanţarea proiectului Resistematizarea şi amenajarea centrului expoziţional – Muzeul Ialoveni, propus de Raionul Ialoveni din Republica Moldova.

Judeţul Alba şi Raionul Ialoveni au un parteneriat de colaborare semnat în 5 septembrie 2012.

În urma unei adrese trimise în ziua de 17 februarie 2015, Raionul Ialoveni solicită Consiliului Judeţean Alba „susţinerea financiară şi logistică pentru implementarea proiectului local, propus de administraţia raionului, care prevede amenajarea în oraşul Ialoveni a unui ansamblu muzeistic. Acest proiect prevede vernisarea şi expunerea unui număr impunător de exponate-file de istorie seculară a neamului românesc”.

Drumul spre Europa a fost oprit brusc prin numirea cabinetului Chiril Gaburici, personaj dubios din anturajul comunistului Vladimir Voronin (om de încredere al Moscovei).

Miercuri, 18 februarie 2015, comuniştii s-au aliat cu PLDM şi PDM pentru a trece noul guvern al Republicii Moldova.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este un partid condus de Vladmir Voronin, un partid românofob şi anti-european.

Noul premier se numeşte Chiril Gaburici, un prieten foarte bun cu Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin (vinovat de violenţele stradale de la Chişinău care au culminat în 5 aprilie 2009, soldate cu un om mort şi zeci de răniţi)…

Guvernul a trecut cu 60 de voturi din totalul de 101: au votat ÎMPOTRIVĂ membrii Partidului Liberal, Iurie Leancă (membru PLDM), dar şi partidul oficial al Moscovei (Partidul Socialiştilor, condus de un personaj dubios, controlat de FSB, Igor Dodon).

Iurie Leancă, fostul premier proeuropean al Moldovei şi propunere de premier în urmă cu o săptămână (12 februarie), a declarat după votarea Guvernului Gaburici: „E o zi care înseamnă un pas înapoi pentru parcursul european. Trei partide pro-europene au câștigat majoritatea în Parlament și două luni și jumătate au pus la încercare răbdarea oamenilor. Situația financiară s-a deteriorat, la fel și situația regională. Azi avem guvern minoritar pentru că nu s-a dorit unul majoritar. Este un guvern construit cu Partidul Comuniștilor. Nimic nu va fi votat fără PCRM, iar PD și PLDM va trebui să negocieze fiecare pas cu comuniștii. Este ziua în care Voronin umilește partidul din care fac parte, un partid născut din lupta anti-comunistă. Voronin conduce azi parada în R. Moldova. În noiembrie mulți cetățeni m-au sfătuit să părăsesc partidul. Am decis atunci să nu trădez partidul din care fac parte. Nu am trădat nici azi cetățenii și valorile PLDM, deci nu am votat alături de PCRM pentru un guvern minoritar”.

 

Foto: inprofunzime.md

Partidele care militează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova negociază în aceste zile formarea noului guvern. Mihai Ghimpu (PL), Vlad Filat (PLDM) şi Marian Lupu (PD) s-au întâlnit, punând bazele unui nou guvern proeuropean.

Premierul Iurie Leancă (PLDM) are şanse mari pentru a primi un nou mandat în fruntea Guvernului Republicii Moldova.

Partidele controlate de Moscova au 46 de mandate în noul parlament: Partidul Socialiştilor (25 mandate), Partidul Comunist (21 mandate).

Rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014:

Partidul Socialiştilor 20,51 % – 25 mandate
Partidul Liberal Democrat 20,16 % – 23 mandate
Partidul Comuniştilor 17,48 % – 21 mandate
Partidul Democrat 15,8 % – 19 mandate
Partidul Liberal cu 9,67 % – 13 mandate.

 

Între PS şi PLD sunt doar 0,35 % din voturi…. dar socialiştii pro-ruşi au 2 mandate în plus. Aşadar fiecare vot contează!

Sâmbătă, 29 noiembrie 2014, la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia va avea loc festivitatea de acordare a titlului de doctor Honoris Caua avocatului Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Ceremonia va avea loc sâmbătă, 29 noiembrie 2014, ora 12.00, în Amfiteatrul A9 al Universităţii.

Printre cei prezenţi la ceremonie se numără şi ambasadorul Republicii Moldova în România, E.S. Iurie Reniţă.

Alexandru Tănase s-a născut la 24 februarie 1971, în Chişinău.

Activitate profesională:

Preşedinte al Curţii Constituţionale (octombrie 2011 – prezent)
Judecător la Curtea Constituţională (aprilie 2011 – prezent)
Ministru al Justiţiei (septembrie 2009 – mai 2011)
Biroul Asociat de Avocaţi „Hanganu, Tănase şi Partenerii”, Avocat Partener (2007 – 2009)
Biroul de avocaţi „Alexandru Tănase”, Avocat (iunie 2005 – 2007)
Centrul de Studii şi Politici Juridice, Consultant juridic (aprilie 2005 – iunie 2005)
Fundaţia SOROS Moldova, Programul Drept, Manager de Proiect (aprilie 2003 – aprilie 2005)
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Consultant naţional de Proiect, Proiectul „Susţinerea Dezvoltării Judiciare în Moldova” (decembrie 2000 – martie 2003)
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Manager de Proiect, Proiectul „Consolidarea Sistemului Legislativ şi Judecătoresc” (septembrie 1999 – decembrie 1999)
Baroul Avocaţilor din Moldova, Avocat (februarie 1999 – martie 2009)
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Programul „Guvernare şi Democraţie”, Manager de Proiect, Proiectul „Consolidarea Sistemelor Judiciar şi Legislativ în Moldova” (octombrie 1998 – august 1999)
Ministerul Justiţiei, Direcţia Agent Guvernamental şi Relaţii Internaţionale, Consultant Superior (ianuarie – septembrie 1998)
Consilier juridic independent (ianuarie 1995 – decembrie 1997).

În perioada 8-26 septembrie 2014 Universitatea „1 Decembrie 1918” organizează admiterea de toamnă pentru anul universitar 2014-2015.

În această sesiune Universitatea oferă 65 locuri subvenţionate, la care se adaugă 8 locuri subvenţionate pentru elevii romi, respectiv 491 locuri cu taxe şi 165 locuri pentru Învăţământul la Distanţă. Elevii din Republica Moldova care au Bacalaureatul în România sunt 3 locuri, iar pentru românii din diaspora sunt 60 locuri, din care 50 cu bursă.

La masterat sunt disponibile 34 locuri subvenţionate şi 395 de locuri cu taxă.

În sesiunea din vară s-au înmatriculat 1.122 de candidaţi – fără cetăţenii din Republica Moldova şi studenţii internaţionali, ale caror dosare sunt în curs de procesare la MAE (deocamdată numărul lor nu se cunoaşte cu exactitate).

Calendarul Admiterii sesiunii din septembrie:

8-18 septembrie: înscrierea candidaţilor;
19 septembrie: susţinerea probei scrise şi a probelor de aptitudini/ eliminatorii/ competenţă lingvistică (la specializările unde este cazul); interviuri masterate;
20 septembrie: ierarhizarea candidaţilor pe baza criteriilor de selecţie;
22 septembrie: comunicarea rezultatelor admiterii;
22-26 septembrie: înmatricularea candidaţilor admişi pe locuri finanţate prin granturi de studii şi cu taxă.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook