Tags Posts tagged with "modernizare"

modernizare

Un număr de 40 de străzi din Blaj se află în acest an în vizorul administrației publice. Asta pentru că acestea intră într-un proces de modernizare substanțială. Proiectul, sub numele de „Marea asfaltare” a fost o urmare firească și programată după încheierea lucrarilor de extindere a sistemului de canalizare spun reprezentanții primăriei.

„Suntem la momentul în care putem pune cireașa pe tortul reprezentat de cea mai mare investiție post revoluționară la Blaj, extinderea sistemului de canalizare. Nu a fost ușor, orașul a fost sub imperiul șantierelor, șoferii și pietonii au avut mult de suferit. Ne aflăm acum cu bucurie în momentul în care prin modernizarea străzilor canalizate ștergem practic orice urmă a inconveniențelor suferite. În același timp însă rămânem cu o investiție pe care nu ne-am fi permis-o niciodată din fonduri proprii, extinderea canalizării pe întreaga suprafața a municipiulu”, spune primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Dacă anul trecut au fost modernizate prin turnarea unui nou strat asfaltic străzi pe o lungime de 8 km, anul acesta practic indicatorii s-au dublat.

Practic pe 16 km de străzi de pe raza municipiului Blaj s-au turnat 9.800 de tone de asfalt în ultimele luni.
Străzile deja asfaltate sunt: Republicii, Mitropolit Vancea, Artarului, Aurel Vlaicu, Caisului, Câmpul Libertății, Ioan Lemeny, Clujului, Costache Negri, Eroilor (partial), Fabricii, Gării, Gheorghe Foja, Gheorghe Magheru, Ion Ionescu de la Brad, Luncii, Măceșului, Prundului, Salciilor, Tudor Vladimirescu (partial), Dr. Vasile Suciu, Petru Maior, Samuil Micu, Ion Heliade Radulescu, Mitropolit Andrei Saguna, Iuliu Maniu (partial), Alexandru Borza, Lt. Niculescu Popa, si strada Principala din Petrisat.

De asfaltare după canalizare vor mai beneficia în următoarea perioada 25 de strazi din localitatea componenta Tiur precum și străzile: Salcâmului, Pârâului, Gutuiului, Sipotului, Arinilor, Oborului, Mihai Eminescu, Arinilor si Oborului.

Având în vedere că lucrările de extindere a canalizarii din localitatea Tiur s-au finalizat doar anul acesta există posibilitatea ca edilii să amâne asfaltarea pe aceste străzi pentru anul viitor. Motivul îl reprezintă necesitatea ca tasarea naturală pe porțiunile de sant să se facă pe o perioada de cel puțin 6 luni.

Tot în această vară a fost reabilitata și modernizată complet strada Axente Sever, valoarea investiției fiind de 240.000 lei.

Valoarea totală a investiției în ceea ce se dorește „schimbarea la față” a sistemului rutier ca urmare a extinderii canalizării se ridică la suma de 3,2 milioane lei.

Cu un buget mai mare cu 35 % față de anul trecut, municipalitatea blajeană a alocat în acest an cifre record pentru investiții și reparații capitale, nu mai puțin de 38,6% din venituri fiind îndreptate către acest capitol de dezvoltare urbană.

De câțiva ani Alba Iulia se află în șantier. Până acum a fost modernizat Bulevardul Transilvaniei și Cetatea Alba Carolina, iar acum a venit momentul să se schimbe și bordurile din zona Parcului Unirii și a Colegiului Națonal „Horea Cloșca și Crișan”. Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia, bordurile din această zonă nu au mai fost schimbate de mai bine de 25 de ani.

Începând de la sediul Colegiului Național „HCC” și până la Hotel „Cetate”, toate bordurile vor fi schimbate, inclusiv alveolele de la trecerile de pietoni de la cele două intersecții din zonă, mai exact intersecția de la Casa de Cultură a Sindicatelor și cea din capătul opus care face legătura cu strada Cloșca.

Costurile acestui proiect  au fost estimate la peste 30.000 de lei.

Lucrările au început în această săptămână și vor fi finalizate săptămâna viitoare.

Rerezentanții primăriei precizează că bordurile trebuiau schimbate deoarece erau foarte degradate, dat fiind faptul că nu au mai fost schimbate de când s-a construit Bulevardul 1 Decembrie 1918. În afara acestei zone, majoritatea bordurilor din oraș au fost schimbate, inclusiv cele de pe strada Horea.

Începând cu această săptămână, circulația tronsonul din strada Decebal cuprins între ADR Centru și strada Mihai Viteazul se va reda integral. Artera şi trotuarul din această zonă au fost reabilitate. Pentru a fluidiza traficul în zonă, Primăria Alba Iulia dorește ca această stradă să fie cu sens unic.

În urma lucrărilor au fost amenajate 27 de locuri de parcare, s-a refăcut caseta drumului, sistemul pietonal și cel de canalizare. Practic, întreaga platformă a fost reabilitată și modernizată, în raport direct cu investițiile recente realizate în zonă, transmit reprezentanţii Primăriei.

Suprafețele și cantitățile incluse în proiect sunt reprezentate de următoarele repere tehnice:

– trotuare 215 mp;

– carosabil – 900 mp;

– parcaje – 500 mp;

– guri de scurgere şi plăci cămine canalizare – 7 bucăţi.

„După lucrările de reabilitare ale secțiilor de infecțioase și dermatologie, în special după refacerea utilităților, era firesc să schimbăm în bine cât mai mult din zona respectivă. A fost șantier acolo, clar, nici drumul acela nu era de cinci stele, așa că s-a impus această intervenție. Lumea era nevoită să parcheze pe zone verzi, se formau bălți și alte neplăceri pe care le știm.

Vom încerca și o reconsiderare a sensurilor de circulație auto, pentru eliminarea disconfortului, propunând un sens unic dinspre ADR spre strada Mihai Viteazul. Sunt obiective de interes public acolo, lucru ce ne îndeamnă să optam pentru aceste schimbări”, a spus Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Propunerea de adoptare a unui sens unic de circulaţie auto a fost înaintată IPJ Alba. Totalul investiţiei se ridică la aproximativ 150.000 lei (TVA inclus).

Foto1La Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost semnat un contract prin care Primaria oraşului Cugir primeşte o finanţare de 16,09 milioane lei pentru reabilitarea străzilor din oraş.

Contractul de finanţare a fost semnat de Adrian Teban, primarul oraşului Cugir şi Simion Cretu, directorul general al ADR Centru – un contract care îşi propune să susţină procesul de dezvoltare economică şi socială a  oraşului prin revitalizarea zonei vechi a localităţii.

Lucrările vor fi finalizate în maxim 14 luni.

Lucrări de reparaţii, reabilitare şi extindere vor fi realizate pe străzile: 1 Mai, Mihai Viteazu, Avram Iancu, Vasile Alecsandri, 1 Decembrie şi Raul Mic din oraşul Cugir, respectiv strada Eroilor din localitatea apărţinătoare Vinerea.

Valoarea totală a proiectului este de 20,42 milioane lei, din care 16,09 milioane lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată de beneficiar. Contribuţia financiara a beneficiarului este de 4,34 milioane lei.

Pe perioada de implementare a proiectului, cele 7 străzi vor fi reabilitate şi modernizate pe o lungime de aproape 7 km. De asemenea vor fi modernizate trotuare pe o suprafaţă de 14.400 mp, precum şi două poduri. În plus, se vor efectua lucrări de modernizare şi extindere a reţelelor de canalizare, pluvială, menajeră şi de apă potabilă pe o lungime de 9,69 km.

Adrian Teban, primarul orasului Cugir, a declarat: „Mă bucur să mă duc acasă la cugirenii mei şi să le dau această veste bună. Am depus acest proiect în 2009 şi, în sfârşit, reuşim să semnăm primul proiect de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional. Mai avem un proiect depus spre finantare, aflat în etapa de precontractare în prezent, unde avem nevoie de 4,5 milioane lei pentru reabilitarea policlinicii spitalului din oraş şi, sperăm că şi acesta să fie semnat cât mai curând”.

La rândul său, Simion Creţu, directorul ADR Centru, a precizat: „Acest domeniu de finanţare nerambursabilă a fost primul deschis spre finanţare nerambursabilă din fondurile Regio şi are bugetul cel mai mare alocat la nivel de program, respectiv 93,65 milioane euro pentru reabilitarea străzilor. Sumele solicitate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere din Regiunea Centru au depăşit cu 300% bugetul disponibil, fiind solicitate 301 milioane euro. Din toate contractele finantate, 50% sunt deja finalizate şi am decontat autorităţilor publice locale peste 70 de milioane euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de peste 75%. Nu este judeţ în care să nu vedeţi drumuri reabilitate şi panouri Regio, fapt ce ilustrează că acolo s-au investit fonduri nerambursabile”.

Prin domeniul major de intervenţie 2.1 s-au finanţat până acum 18 proiecte prin care se reabilitează şi amenajează 280 km de drumuri judeţene şi şosele de centură, precum şi 41 km de străzi urbane din cele 6 judeţe ale Regiunii Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mures şi Sibiu). Valoarea totală a acestor proiecte este de 160 milioane euro, din care 119 milioane euro reprezintă fondurile nerambursabile solicitate spre finanţare.

 

drum micestiDupă lungi aşteptări, deranj şi inconveniente, lucrările de modernizare a Drumului Naţional 74, de la intrarea în Alba Iulia dinspre Zlatna, au ajuns la final. Totul s-a făcut chiar cu o economisire considerabilă, de 7 milioane de lei.

Prin acest proiect, s-a realizat modernizarea străzilor Zlatnei şi Calea Moţilor şi echiparea acestora cu reţea de distribuţie apă potabilă, de la km 99 până la km 103, cu canale de preluare a apelor pluviale, a fost realizată pistă de biciclete, dar şi un canal tehnic care poate prelua reţele aeriene de cabluri ale mai multor furnizori de servicii. Până acum, au fost relocate în subsol cablurile unor operatori de televiziune şi internet, însă pe viitor se are în vedere şi mutarea cablurilor de curent electric.

Silvia Moldovan„Lucrarea nu a fost una uşoară. A fost chiar foarte complexă, ţinând cont de faptul că totul s-a făcut sub trafic, pentru că nu aveam pe unde să deviem traficul. De aici a rezultat şi disconfortul pentru şoferi şi pentru locuitori”, a declarat Silvia Moldovan, director tehnic în cadrul Primăriei Alba Iulia.

Proiectul în cadrul căruia au fost realizate aceste lucrări a avut o valoare totală de 21.712.036 lei, din care Primăria Alba Iulia a contribuit cu 4.136.345 lei. Restul banilor au venit din fonduri europene şi de la Guvern. Valoarea cheltuită a fost de 15.091.069 lei, cu aproape 7 milioane mai puţin decât se estima iniţial. Din păcate, suma economisită nu va putea fi folosită în alte scopuri.

„Am ajuns la finalul proiectului. Sunt sigur că lucrările executate vor contribui în mod direct în creşterea gradului de confort urban pentru albaiulieni. Pot spune că în ceea ce priveşte infrastructura rutieră din Alba Iulia, oraşul stă foarte bine. Am început proiectarea şi intervenim şi pe străzile din cartierele nou construite şi am început să intervenim şi pe alte 52 de noi străzi. Acum vreau să le mulţumesc albaiulienilor pentru răbdarea avută pe durata de intervenţie şi derulare a lucrărilor, dar şi echipei din unitatea de implementare pentru interesul avut în impunerea exigenţelor noastre tuturor furnizorilor din proiect. Acum ne vom concentra pe viitoarea alocare bugetară europeană pe perioada 2014 – 2020 să depunem noi proiecte fezabile şi să continuăm dezvoltarea municipiului  ca oraş european”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Lucrarea are o garanţie de cinci ani de la darea în folosinţă a drumului. Cheltuielile de întreţinere a lucrării, însemnând curăţarea parapeţilor, a spaţiilor verzi, etc. vor fi suportate de administraţia locală. Eventualele costuri din distrugerea unor elemente ale drumului, provocate de accidente, vor fi fie recuperate de la persoanele care se fac vinovate de deteriorarea lor, fie vor fi acoperite de primărie.

spitalCompania Transavia va participa alături de autoritățile locale, la modernizarea secției de chirurgie din cadrul Spitalului Județean Alba. Investiția finală a acestui proiect se ridică la aproximativ 500.000 euro. Potrivit conducerii unităţii medicale, în această perioadă se încep procedurile pentru organizarea licitaţiei de atribuire a lucrării

În cursul ultimilor trei ani, Transavia a sprijinit modernizarea mai multor secții din acest spital- secția de oncologie, neuro-chirurgie si secția de urgențe. Această acțiune vine în completarea unor activități de ordin social pe care compania Transavia le desfășoară anual în sprijinul comunității.

« Ne dorim foarte mult să realizăm proiecte sustenabile pentru societate și să ne implicăm proactiv în activități menite să vină în ajutorul oamenilor. În general, ne place să ne implicăm în proiecte mari, de amploare, dar susținem ocazional şi alte activităţi sociale. Sprijinim şi persoane nevoiaşe, bolnavi, copii, bătrâni, dar şi diverse instituţii, precum case de copii și aziluri. Renovarea și modernizarea secției de chirurgie a spitalului județean din Alba răspunde unei reale nevoi locale și ne bucurăm că avem posibilitatea să oferim sprijinul nostru.», declară Ioan Popa, Director General Transavia.

Transavia susține în paralel și alte acțiuni sociale. Anul trecut, compania a lansat programul educațional « Ora de Nutriție », prin care își propune să ofere elevilor din clasele gimnaziale, informații utile despre importanța abordării unui stil de viață sănătos.

De asemenea, în centrul preocupărilor companiei Transavia se află și activitățile sportive. De mai mulți ani, compania organizează o competiţie sportivă dedicată iubitorilor de golf și este sponsorul echipei de baschet CSU Alba Iulia.

 

Foto: arhivă

Primaria municipiului Alba IuliaPrimăria Alba Iulia anunţă că în această perioadă se execută lucrări de modernizare a mai multor drumuri din localităţile aparţinătoare municipiului Alba Iulia.Este vorba despre Oarda de Jos, Partoş, Bărăbanţ, dar sunt vizate şi câteva străzi din cartierul Cetate.

În cartierul Oarda de Jos se intervine pe străzile: Cărăbuşului 459 ml, Duzilor 112 ml, Lăcrămioarei 410 ml, Gloriei 310 ml. În Partoş se lucrează pe străzile : Gemenilor 816 ml, Ana Ipătescu şi Ion Ghica 176+203 ml, Dacilor 735 ml. Primăria Alba Iulia anunţă că în prezent se execută lucrări de terasamente pentru realizarea infrastructurii şi suprastructurii drumului (asigurarea capacităţii portante corespunzătoare clasei tehnice stabilite prin proiect). Potrivit HG 490/2013, în trama stradală se realizează şi canale tehnice pentru pozarea subterană a reţelelor de telecomunicaţii cu căminele aferente. Complementar acestor lucrări administraţia locală a reluat reparaţiile capitale la strada Măceşului din Bărăbanţ. Termenul de finalizare prevăzut în contract pentru această stradă este sfârşitul lunii aprilie.

Din această săptămâna se vor relua lucrările de reparaţii prin plombare pe mai multe zone din cartierul Cetate: Detunata, Piaţa Cetate, Lalelelor, Macului, Luceafărului, Vânătorilor şi Toporaşilor.

P1380750Începând de marţi 5 noiembrie, persoanele care vor ajunge la Unitatea de Primiri Urgenţe vor fi primite în noul spaţiu funcţional şi total reabilitat. În perioada următoare, până la finalul acestui an, vor fi derulate lucrări în sălile care până la acest moment au fost utilizate pentru buna funcţionare a secţiei.

De astăzi(marţi, 5 noiembrie) ne mutăm activitatea în sălile care au fost deja rebilitate.

P1380771La acest moment lucrările au fost încheiată în proporție de peste 50%.

Recepția finală a UPU este însă programată la finalul acestui an.

Vom face, în continuare, tot posibilul ca activitatea medicală să fie corespunzătoare cu nevoile pacienților”, a spus medicul Aurel Crișan, șeful UPU Alba Iulia.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook