Tags Posts tagged with "Mircea Hava"

Mircea Hava

În prima sa vizită în Alba Iulia, Ambasadorul SUA în România Hans Klemm a discutat cu primarul Mircea Hava despre realitățiile politice și sociale din zonă și despre oportunitățiile de investiții pe plan local. Ambasadorul Klemm a fost de asemenea interesat de potențialul turistic al orașului și a făcut un tur al Cetății Alba Carolina, alături de soția sa Mari Klemm, pentru a observa de aproape artefacte din situl arheologic al Cetății Alba Iulia. În 2009, ambasada SUA a acordat 30.000 USD, prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, pentru conservarea a aproximativ 4.500 de artefacte.

Un american cred ca a spus-o, unul dintre cei mai importanti din istoria moderna a SUA, Steve Jobs: “Singurul mod de a realiza lucruri minunate e sa iubesti ceea ce faci…”. Noi am pus atata dragoste in aceste ziduri si in jurul lor incat era normal sa apara si rezultatele si aprecierile. Faptul ca Excelenta Sa, dl Hans Klemm a ales Alba Iulia ca o prima  destinatie in Romania de cand este ambasador, nu doar ca ne onoreaza dar, de ce sa fim modesti, ne confirma ca nu ne-am zbatut chiar degeaba, ca Alba Iulia si Cetatea sunt vizibile dincolo de granitele tarii si, iata, si dincolo de ocean. Excelenta Sa ne-a confirmat ca a venit aici sa inteleaga in mod direct cum a reusit un oras ca Alba Iulia sa utilizeze fondurile europene si alte resurse, pentru dezvoltare. In egala masura, i-am prezent oportunitatile de investitii si domeniile in care Alba Iulia poate fi un punct de origine pentru cei interesati. As putea face o paralela intre felul in care Printul Charles a venit prima data in Romania, acum multi ani si vizita d-lui ambassador de acum in Alba Iulia. In toate exista un inceput iar noi ne-am bucura ca Excelenta Sa doar sa duca mai departe povestea a ceea ce-a vazut aici. Corect, realist, fara metafore si inflorituri, cum sunt americanii, de obicei. Astfel, cu siguranta ca vom mai vedea si alti americani in Cetate si-n oras.” a spus Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia

AGENDA
INAUGURARE CENTRU DE RESURSE – ACADEMIA DOAMNELOR,
Alba Iulia, 15.10.2015
Locaţie: CENTRU DE RESURSE – ACADEMIA DOAMNELOR, ALBA IULIA
08.30 - 09.00 Înregistrare participanţi
09.00 – 09.05 Cuvânt de deschidere – Anamaria Tan, Asistent manager proiect
09.05 - 09.15 Cuvânt inaugural – Andreea Esca
09.15 - 09.25 Cuvânt inaugural – Gianina Corondan – redactor şef Revista VIP
09.25 - 09.35 Cuvânt inaugural – Valerie Cioloş-Villemin
09.45 Cuvânt inaugural Centru de Resurse - Academia Doamnelor , preşedinte Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, Dl. Mircea HAVA - Primar Municipiul Alba Iulia
09.45 – 10.00 Vizitare Centru de Resurse – Academia Doamnelor
10.00 – 11.00 Sesiune de autografe 

Academia Doamnelor Alba Iulia – un centru de resurse modern pentru femei şi pentru întreaga comunitate

Centrul de Resurse - Academia Doamnelor Alba Iulia a luat naştere prin proiectul cu acelaşi nume, implementat de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia şi finanţat prin Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Direcţia Generală de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013 prin Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru, Axa prioritară 6 „Promovarea Incluziunii Sociale”, DMI 6.3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.

Începând cu data de 15 octombrie 2015, doamnele vor avea un loc de socializare modern, dotat corespunzător, în care vor putea susține cursuri sau ateliere creative şi vor beneficia de îndrumare și consiliere în diverse domenii. Este un centru care se adresează femeilor dar, în acelaşi timp, întregii comunităţi, deoarece ele sunt soţii, mame, fiice ori colege, iar de lucrurile bune care li se întâmplă lor beneficiază toţi cei care le sunt aproape.

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia va avea sediul în clădirea fostei centrale termice de pe strada Gladiolelor, nr. 3A, situată în spatele cinematografului Dacia, care a fost extinsă şi modernizată total.

Acesta este singurul centru de resurse socio-profesionale dedicat în întregime femeilor din localitățile ce alcătuiesc Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba (AIDA): Alba Iulia, Sebeş, Teiuş, Vinţu de Jos, Sântimbru, Galda de Jos, Ighiu, Cricău, Berghin, Ciugud şi Meteş.

Lucrările au fost executate de SC Ben Oni Loghin SRL. Contribuția la dezvoltarea fizică a centrului suportată de muncipalitate este 727.039 lei. Valoarea totală a proiectului implementat în cadrul programului de finanțare europeană PSDRU 2007-2013 este de 2.171.390 lei.

Despre proiect

Proiectul a avut două componente. Una a vizat reamenajarea acestei clădiri, iar cealaltă a oferit unui număr de aproximativ 580 de persoane, în majoritate femei, din arealul Asociației Intercomunitare de Dezvoltare Alba (AIDA), şansa de a urma cursuri gratuite de calificare, perfecţionare sau specializare. Totodată, ele au primit consiliere personalizată în carieră, dar şi consiliere antreprenorială, în cazul celor care au dorit să îşi înceapă propria afacere.

Circa 350 de femei au participat la programe de calificare şi recalificare, alte 230 de persoane având şansa de a urma cursuri de specializare şi perfecţionare. Totodată, în cadrul proiectului au fost organizate şi 11 caravane în fiecare comunitate aparţinătoare arealului AIDA.

40 de persoane au beneficiat de consiliere antreprenorială în cadrul proiectului. O parte dintre acestea şi-au deschis propriile afaceri, unele reuşind chiar să acceseze finanţări europene.

Proiectul a fost implementat de Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în parteneriat cu Asociaţia AGORA Alba Iulia – organizaţie neguvernamentală care activează în domeniul educaţiei şi serviciilor sociale din anul 2006, SC DAD Expertise SRL – furnizor acreditat de formare profesionala a adulţilor cu o experienţă în derularea proiectelor cu finanţare prin POSDRU şi Instituto de Formacion Integral, S.L.U, partener transnaţional – companie cu o vastă experienţă în ceea ce priveşte furnizarea de servicii de consultanţă în formare profesională şi de asemenea cu o amplă experienţă în implementarea proiectelor POSDRU.

 

Astăzi, în jurul orei 11 a fost inaugurată zona centrală a municipiului Alba Iulia, zona Tudor Vladimirescu cuprinsă între strada Henri Coandă (Oborului) și Calea Moților, în prezența oficialităților locale.

            Reamenajarea zonei centrale a durat 12 luni calendaristice, iar prețul contractului a fost de 4.481.509,37 lei cu TVA inclus. Modernizarea constă în amenajarea spațiului pietonal, a trotuarelor pietonale și a zonelor verzi de pe latura de est, precum și a aleilor auto și a parcărilor de pe latura vestică a străzii și în fața magazinului Unirea. S-au mai realizat două sensuri giratorii la intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu strada Henri Coandă și Calea Moților, reconfigurându-se în același timp partea carosabilă dintre cele două străzi cu sens giratoriu. Pe suprafața carosabilă dintre cele două sensuri giratorii, aproximativ 8855 mp, a fost așternut un covor asfaltic din beton. Tot pe această suprafața a fost schimbat sistemul de iluminare, compus din 26 stâlpi cu braț și corpuri de iluminat pentru partea carosabilă, iar pentru partea pietonală s-au folosit 25 corpuri cu stâlp cu o înălțime de 4 metri, 50 corpuri cu o înălțime de 90 centimetri, dar și 20 spoturi încastrate în spațiile de odihnă.

            S-au amenajat pe zona vestică 88 de locuri de parcare, la care se face accesul prin doua stații de intrare/ieșire prevăzute cu bariere și sistem automat de plată a tichetelor, începând cu luna septembrie. Plata se va face doar în intervalul orar 7:30 – 17:00, tariful fiind de 1 leu pe o jumătate de oră de staționare, accesul fiind gratuit în afara acestui program. Tot din luna septembrie mașinile parcate pe carosabil vor dispărea, ușurând astfel traficul. În următoarea luna se va da drumul semafoarelor din sensul giratoriu, cel pietonal funcționând pe bază de buton.  Tot în cadrul proiectului au mai fost prevăzute amenajarea a 30 de locuri de parcare în zona BCR și în spatele magazinului Unirea, două stații de parcare taxi și două stații de autobuz.

            Au fost modificate și zonele verzi, atât ca formă, cât și ca dimensiune. O suprafață de 2110 mp a fost însămânțată cu gazon, au fost amenajate 15 spații de odihnă pentru pietoni, sprijinite pe ziduri înclinate și placate cu piatră, s-au plantat arbori ornamentali –  tei și 16 platani – pentru umbrirea spațiilor de odihnă, și 18 coșuri de gunoi.

            De asemenea s-a înlocuit rețeaua de distribuție a apei potabile și a branșamentelor aferente din conducte de oțel pe conducte din polietilenă PE100, pe o lungime de 394 ml, s-a efectuat o rețea de  canalizație pluvială în zona noii parcări, dar și în zona trotuarul estic. Contractul de servicii și lucrări a fost atribuit în baza procedurii cerere de ofertă executantului SC Elis Pavaje SRL Petrești, cu faza finală electronică și are la bază PUZ-Centrul Civic Alba Iulia aprobat prin HCL nr 67/2011.

Mircea Hava promite: Alba Iulia, un oraş verde la Paştele Cailor

A trecut Paştele, şi cel catolic şi cel ortodox, în general în linişte. Imediat după Paşte au început luptele politice, iar iniţiativa a fost preluată de Ponta, care prin Corpul de Control al primului-ministru îi acuză pe liberalii Ludovic Orban şi Varujan Vosganian de ilegalităţi grave în dosarul şoselei Transalpina, cea modernizată de Romstrade, nefinalizată niciodată din cauza arestării patronului Nelu Iordache.

De câteva zile Milu Negruţ se ceartă cu Ioan Dîrzu, ambii dau bine cu uppercutul la corupţia celuilalt, cu directe la imaginea proastă şi cu croşee scurte la traseism…

În acelaşi timp avem o veste proată pentru oamenii care iubesc copacii şi spaţiile verzi: alegerile locale din 2016 vor avea loc tot într-un tur de scrutin. Prin urmare în 2016 cel care a ras Parcul Custozza, cel care a betonat o parte din pădurea de la Schit, Mircea Hava pe numele său din buletin, va fi reales cu succes de Noul PNL… în Alba este Noul PDL. Că la noi în Alba Iulia, ca la nimenea: PDL-iştii nu au decontat nimic din guvernarea 2009-2012 şi continuă să conducă judeţul zâmbind batjocoritor la fraierul de alegător.

În urmă cu 2-3 zile tânărul şi ambiţiosul Radu Cristian s-a autoproclamat candidat al Noului PNL la primăria Sebeşului în 2016. Rockărul Radu are o mică problemă: candidaţii la primăriile judeţului Alba vor fi stabiliţi de … eternul, nul, nul, şi fascinantul Mircea Hava. Prezenţa lui Hava în fruntea administraţiei locale este o garanţie că nu vom avea un oraş verde decât la Paştele Cailor.

La Aiud avem un abandon politic: primarul din ultimii ani, Horaţiu Josan a anunţat că nu mai vrea un nou mandat la Primăria Aiud. Oare de ce nu se retrage şi brusturosul Mircea Hava ?! Este timpul pentru ambiţioasa Oana Badea (membru al vechiului PDL), cea care şopteşte foarte bine.

Fostul (ce bine sună fostul) preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost în emisiune la Realitatea TV, ca invitat al lui Octavian Hoandră. Băsescu şi Hoandră s-au certat ca la uşa cortului. Evident a intervenit cu aplomb şi Rareş Bogdan, care era cât pe ce să fie dat afară în emisiune de Traian Băsescu, cel care a condus în bătaie de joc România timp de 10 ani.

Havarnam

Palatul Principilor va renaşte printr-un proiect european pe care Primăria Alba Iulia îl va depune în toamna anului 2015.

În ultimele 3 luni la Palatul Principilor au avut loc cercetări arheologice conduse de A.A. Rusu – cel mai important medievist din Transilvania, cu o echipă de istorici, arheologi şi istorici de artă formată din specialişti din Alba Iulia-Cluj: Kovacs Andras, Ileana Burnichioiu, Kovacs Zsolt, Weisz Atilla, Kiss Lorand, Oana Toda, Doru Bogdan, George Bounegru, Laura Stanciu, Livia Bucşa, ing. Virgil Drăguleanu.

A.A. Rusu: „Avem aici cel mai lung tarseu de zid roman – şi cel mai înalt zid roman (peste 3 m înălţime) – din Cetatea Alba Iulia. Într-un loc am găsit o baracă romană. În corpul G am găsit pivniţe medievale, în altă parte o fântână medievală… Aici aveam şi un drum pe unde episcopii mergeau din Palatul episcopal în catedrală fără a se intersecta cu simplii cetăţeni. Din această feerie de perioade şi elemente sper că se va găsi un arhitect care va reuşi să le pună în valoare. O parte din pietrele romane ar putea fi extrase şi aşezate într-un viitor lapidarium. De asemenea am găsit picturi de sec. XVIII”.

După ultimele descoperiri, primarul Mircea Hava crede că mai bine s-ar face aici un complex de clădiri funcţionale: muzeu, spaţii de reeactment, bucătărie, ateliere de creaţie etc: „Eu trebuie să am şi latura asta: aspectul ăsta comercial. Vreau să aduc aici turişti, să avem vizitatori, activităţi care să susţină economic acest palat”.

Ileana Burnichioiu: „Vrem o conservare in situ a vestigiilor de aici. Vrem să facem vizitabile aceste spaţii”.

A.A. Rusu: „Vrem să înlocuim cuvântul cercetare cu INVESTIGAŢIE, să descoperim bolile zidurilor, să punem în valoare superioară ceea ce găsim, să găsim poveştile cu care să umplem apoi spaţiile. Asemenea poveşti vor fi deosebit de valoroase”.

Termenul pentru depunerea documentaţiei proiectului de la Palatul Principilor este toamna 2015, după care urmează procedura de licitaţie.

Concluzia aparţine lui A.A. Rusu: „Este cel mai important patrimoniu de arhitectură gotică civilă din Alba Iulia”.

Primăria Alba Iulia a preluat Palatul Principilor în 2009 de la Ministerul Apărării Naţionale. Construit în secolul al XV-lea el a fost folosit de câţiva principi ardeleni (inclusiv de Mihai Viteazul, Gabriel Bethlen, Gheorghe Rakoczi I), mai târziu de armata austro-ungară şi apoi, după 1918, de armata României. Tot aici a funcţionat pentru câţiva ani Dieta Transilvaniei.

Tic-tac, tic-tac, timpul trece… Edilul Ilie Tomuş din Şibot are zile numărate în fruntea comunei sale. Oile pe care le-a păstorit Tomuş îs foarte nemulţumite de matrapazlâcurile la care s-a dedat Păstorul lor. Dar nu-i asta problema, ci Justiţia care i-a dat un an de Zuhaus (închisoare) cu…. suspendare.

Eu nu înţeleg ce înseamnă închisoare cu suspendare ! E o enigmă totală. Ori îl bagi la Zuhaus ori nu… Una din două!

Veşti bune de la noi, din Italia. Primarele Mircea Hava a venit din vacanţa pesagistică (ce fain sună) din Italia, unde a văzut parcuri verzi. Cu copaci, cu iarbă etc… Nu cu pavele şi maşini, aşa cum e pe la noi prin urbe. Mircea ne-a adus şi câţiva copaci, vreo 40. I-a plantat imediat, fără remuşcări: 2 la primărie, 2 la prefectură, 1 la PSD, unul în Parcul Custozza, 2 în zona Schitului, 3 pe strada Toporaşilor, 2 la Miceşti, 2 la Oarda… pe strada lui Pistol… În total să fie vo 40 de copaci noi-nouţi…

Cu acest prilej anunţăm o altă revenire de top. Un alt primar sau viceprimar sau fost viceprimar ce se repatriază: după ce a văzut Dubaiul şi finala turneului cu Simona Halep, ex-viceprimarul Dorin şerdean pleacă în Spania, la căpşunari, ca să vadă meciul Real Madrid-Villa Dolorosa (ceva de genul ăsta, nu ştim exact că nu ne pricepem la spanioloaică sau dubaineză).

La Alba Iulia au avut loc manifestări care au marcat împlinirea a 230 de ani de la tragerea pe roată a marilor eroi Horea, Cloşca şi Crişan. Puţină lume, foartă puţină lume, pe Dealul Furcilor şi la Obelisc. Poate din cauza vremii. Siguuur…. În schimb la Rimetea, la Îngroparea Fărşangului, au fost câteva mii de oameni…

 

Acest text este un pamflet !

O nouă problemă la zidul Cetăţii Alba Iulia, de această dată pe Latura de Vest, în apropiere de Poarta a V-a (lângă Grădiniţa nr. 8). Bucăţi din zid au căzut în ultimele zile, punându-i în pericol pe cei care treceau pe lângă zid (în primul rând copii de la grădiniţă şi părinţii lor).

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia spun că vor fi remediate pe cheltuiala firmei care a executat lucrările: „Problemele apărute la zidul nou construit în zona parcului de joacă Regina Maria au fost constatate de către Primarie. A fost notificat constructorul pentru remedierea viciilor de calitate care pereclitau rezistenţa şi stabilitatea elementelor de construcţie (ziduri, arcade, porţi metalice). Grup Corint şi-a asumat responsabilitatea refacerii zidului, prin lucrări de consolidare/ reconstruire/ reparare, limitarea fenomenului de degradare. Obiectivul este în garanţie. Obiectivul „Latura de vest” a fost recepţionat în noiembrie 2013, lucrarea fiind în garanţie”, a precizat Mihai Coşer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Reamintim, în 2012 s-au semnalat fisuri majore la Poarta a II-a a Cetăţii Alba Iulia, reparaţiile fiind executate de firma care a restaurat Poarta a II-a (Grup Corint) pentru suma de 520.000 euro.

Primarul oraşului Alba Iulia, Mircea Hava, şi arhitectul Ioan Străjan se află în aceste zile în Italia.

Mircea Hava dă astfel curs unei invitaţii făcute de firmele Giorgio Tesi Group sepecializată în producerea de arbori ornamentali, şi Paghera, societate specializată în domeniul amenajărilor şi restaurărilor urbanistice.

Hava a ţinut să-i liniştească pe cârcotaşii care vorbeau de cheltuiala inutilă a Primăriei Alba Iulia: „Voi merge cu arhitectul Străjan, cu maşina lui, el pune motorina, eu îmi plătesc doar cazarea”.

De notat că oraşul Alba Iulia nu are un parc care să corespundă normelor urbanistice: spaţii verzi pe o suprafaţă minimă de un hectar.

Vizita peisagistică a primarului Hava se desfăşoară în perioada 21-26 februarie 2015.

Foto: Parcul Custozza înainte de raderea parcului

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook