Tags Posts tagged with "Militar"

Militar

Ministerul Apărării Naţionale a făcut, miercuri, precizări referitoare la cazul subofiţerului care și-a pierdut viața în accidentul rutier petrecut în 29 iulie, pe DN1, între Alba Iulia şi Teiuş. Împrejurările producerii tragediei sunt anchetate de Corpul de Control şi Inspecţie MApN, Pachetul Militar şi Statul Major General.

Potrivit MApN, plutonierul-major Laurenţiu-Rodian Mihai fusese chemat din concediu pentru misiunea din iulie.

“Militarii Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazul” au executat, în data de 29 iulie 2015, misiuni specifice de ceremonii şi onoruri militare în garnizoana Oradea, cu prilejul aniversării Centrului de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT şi sărbătoririi Zilei Imnului Naţional.

Accidentul de circulaţie în care şi-a pierdut viaţa plutonierul-major Mihai Laurenţiu-Rodian s-a produs pe timpul deplasării din Oradea către Bucureşti, între localităţile Teiuş şi Alba Iulia.

În scopul asigurării efectivelor necesare desfăşurării activităţilor, mai mulţi militari ai unităţii au fost chemaţi temporar din concediile de odihnă, inclusiv plutonierul-major Mihai. Această procedură a respectat în totalitate prevederile legale.

Din ordinul ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, Corpul de Control şi Inspecţie al M.Ap.N. a demarat marţi, 4 august, o acţiune de cercetare a împrejurărilor producerii evenimentului.

Facem precizarea că împrejurările producerii acestui eveniment sunt investigate, conform prevederilor legale, de către Parchetul Militar, iar la nivelul Statului Major General a fost constituită o comisie de cercetare pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă.

Familia va beneficia de toate drepturile financiare, potrivit legii”, se arată în comunicatul MApN.

Reamintim că plutonierul major Laurenţiu-Rodian Mihai (34 de ani) din București, şi-a pierdut viaţa, pe 29 iulie, în urma unui accident rutier petrecut pe DN1, între Alba Iulia şi Teiuş. Militarul se afla într-un autocar MApN, alături de alţi colegi de la Regimentul 30 Gardă “Mihai Viteazul”. Autocarul se afla într-o coloană formată din patru autocare MApN. A fost izbit frontal de o autoutilitară (cisternă de lapte), care circula din sens opus, dinspre Alba Iulia. Era condusă de un şofer de 37 de ani, din comuna Lopadea Nouă, care, din primele cercetări, a intrat pe contrasens.

Laurenţiu-Rodian Mihaise afla pe locul din dreapta-faţă al autocarului, în momentul producerii accidentului. Era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din anul 2000, încadrat în funcţia de instrumentist şef la Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Era căsătorit şi avea un copil.

Alte patru persoane din autocarul MApN, respectiv V.L.C. de 47 ani, A.G. de 28 ani, T.N. de 45 ani și F.E.R. de 41 ani, au fost rănite, la fel ca şoferul autoutilitarei şi o pasageră.

În urmă cu 40 de ani se reînființa Liceul Militar ”Mihai Viteazul” unitate de învățământ de elită a armatei române. Alba Iulia a fost orașul ales pentru reînnodarea tradiționalului liceu militar înființat de Regele Ferdinand I în 1919 la Târgu Mureș, mutat apoi la Timișoara, datorită Dictatului de la Viena și desființat apoi de comuniști în august 1947.

Redeschiderea lui la Alba Iulia orașul în care patronul liceului Mihai Viteazul înfăptuia prima unire politică a țărilor române, la împlinirea a 375 de ani de la istorica înfăptuire, a reprezentat un eveniment cu multiple semnificații în viața culturală a Cetății Unirii.

Noua unitate de învățământ militar a funcționat doi ani de zile în localul fostei școli generale nr. 2 din Alba Iulia (astăzi Universitatea 1 decembrie 1918).

În 15 ianuarie 1976 au început lucrările de construcție a localului actual astfel că pe 15 septembrie 1977 festivitatea de deschidere a noului an școlar a avut loc odată cu inaugurarea complexului școlar militar din cartierul Cetate.

Astăzi Colegiul Militar Național ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia face parte din elita învățământului preuniversitar din România, recunoscut și prin acordarea în mai mulți ani a titlului de ”Școală europeană”.

sursa: cjalba.ro

Sâmbătă, 30 mai 2015, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” se va desfășura prima etapă a examenului de admitere în clasa a IX-a. Pentru ocuparea celor 120 de locuri (l00 băieți și 20 fete) vor concura 409 elevi de gimnaziu (302 băieți și 107 fete).

Astăzi, cei 409 candidați sunt așteptați în colegiu, până la ora 16:00, urmând ca mâine, începând cu ora 9:00, să susțină testul grilă de verificare a cunoștințelor la limba și literatura română și matematică, test la care trebuie să obțină minim nota 6,00 pentru a fi declarat admis. A doua etapă se va desfășura în data de 6 iulie, iar candidații admiși la testul grilă și la evaluarea națională, vor fi ierarhizați în ordinea strict descrescătoare a mediilor finale de admitere, în limita numărului de locuri, atât la fete cât și la băieți.

În perioada 09-13 mai delegația a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” formată din el.plt.maj. Darian Grosu, el.sg. Cosmin Crețu, el. cap. Alexandra Burz și el.cap. Andrei Klett și însoțită de către comandantul colegiului, colonel Marcel Domșa și profesorii Paraschiva Fărcaș și Alina Chiorean, a participat la ultima reuniune de proiect multilateral de la Boras, Suedia. Programul reuniunii a cuprins ateliere practice, activități sportive, vizite de documentare precum și o expoziție cu produsele finale din cadul activităților realizate la nivel de proiect în toate cele 7 reuniuni ce s-au defășurat pe parcursul celor doi ani de activitate.

În prima zi a reuniunii oaspeții au avut ocazia să observe popularitatea de care se bucură sportul și activitățile în aer liber în Suedia. Boras a fost gazda unei competiții pe echipe destinată tuturor celor ce doreau să facă mișcare, iar probele îmbinau sportul cu amuzamentul, promovând stilul de viață sănătos.

Apoi, duminică, 10 mai 2015, a fost vizitat orașul Goteborg, participanții au văzut, la cald, stilul de viață suedez și modul în care clima și spațiul geografic au influențat evoluția civilizației suedeze de-a lungul timpului.
A treia zi de proiect a fost dedicată activităților în școală. Elevii și profesorii au participat la cursuri și activități în aer liber reușind să socializeze și să se bucure de beneficiile pe care sportul le aduce sănătății fizice și mintale. Cadrele didactice au participat la reuniuni de lucru pe tema managementului educațional și a managementului de proiect, s-a realizat un bilanț al proiectului și s-a prezentat rezultatul chestionarelor de impact aplicate la finalul proiectului. Acestea au scos în evidență faptul că proiectul a contribuit la schimbarea stilului de viață al elevilor, cadrelor didactice și părinților și, totodată, la crearea unor legături de prietenie și colaborare.

A patra zi a fost dedicată atelierelor practice, unde participanții au învățat câteva din secretele stilului de viață suedez și aplicarea acestora în viața de zi cu zi. Oaspeții au participat și la lecțile de prim ajutor în caz de înec iar la finalul zilei au socializat în cadrul unei întâlniri cu părinții și reprezentanții comunității locale, urmărind proiecții de filme și fotografii realizate în cadrul proiectului.

Putem spune că, obiectivele stabilite au fost atinse. Încă de la început proiectul a reușit să aducă schimbări în modul de viață al elevilor, părinților și cadrelor didactice. În toate instituțiile partenere s-a acordat o mai mare atenție activității fizice a elevilor dar și a personalului, s-au organizat activități de prevenire a bolilor de nutriție, consumului de droguri și expoziții cu rezultatele proiectului.

Proiectul multilateral Comenius „ Mens Sana in Corpore Sano-Let`s Find the Balance” se derulează în perioada 2013-2015 și își propune să identifice problemele cu care tinerii de astăzi se confruntă și să găsească soluții pentru a pune în practică celebrul dicton latin în societatea contemporană. Sunt vizate toate aspectele unei vieți sănătoase: activitate fizică, alimentație, gândire pozitivă, igienă etc. Pe parcursul celor 6 reuniuni de proiect care s-au derulat până în prezent, instituțiile partenere au elaborat produse de proiect precum logo-ul proiectului, pagina web, ghidul pentru o viață sănătoasă, revista proiectului, galerie foto, jurnalul proiectului, chestionare despre modul de viață al tinerilor, chestionare de evaluare a proiectului.

Activitățile desfășurate în cadrul acestui parteneriat sunt finanțate în totalitate de către Comisia Europeană prin Programul de Învățare pe tot parcursul vieții.
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

În urmă cu câteva zile a avut loc Olimpiada interdisciplinară „Ştiințele pământului”.

Printre participanţi s-au numărat şi elevul sergent major Vlad Șchiopu din clasa a XII-a din Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, care a obținut, pentru al doilea an consecutiv, calificarea la etapa națională

Elevul este pregătit de profesorii Dorina Filipescu, Valer Macarie, Adela Tudor și Lucian Irimie.

De remarcat că elevul militar a reuşit şi calificarea la etapa națională a olimpiadei de fizică.

Interdisciplinaritatea științelor pământului (fizică, chimie, geografie și biologie) îl preocupă și pe elevul sergent Paul Cîrje, din clasa a XI-a, care a obținu premiul III la etapa județeană a olimpiade – ne anunţă Daniela Filimon, purtătorul de cuvânt al Colegiului Naţional Liceal „Mihai Viteazul”.

În perioada 21-26 februarie 2015 o delegație a colegiului militar albaiulian a participat la Santarem, Portugalia, cea de-a șasea reuniune din cadrul parteneriatului multilateral Comenius „Mens Sana in Corpore Sano – Lets Find the Ballance”.

Din delegaţie au făcut parte elevele caporal Mădălina Coloji, Letisia Scînteie, Camelia Precop, profesoara Cornelia Bratu, profesoara Paraschiva Fărcaș și colonelul Gheorghe Urian – alături colegi din alte șase instituții de învățământ din Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia, Bulgaria.

Pentru reuniunea din Portugalia fiecare partener a intervievat persoane în vârstă despre stilul de viață sănătos și a realizat un studiu comparativ privind stilul de viață al tinerilor de azi și cel al bunicilor lor pe vremea când aveau aceiași vârstă. Concluziile studiului au scos la iveală faptul că tinerii de azi sunt sedentari, nu desfășoara activități în aer liber și sunt dependenți de tehnologie – după cum precizează profesoara Paraschiva Fărcaş.

În Portugalia elevii și cadrele didactice au participat la un work-shop în restaurantul liceului portughez, având ocazia să învețe rețete tradiționale, modul în care trebuie asociate diferitele alimente pentru a asigura necesarul zilnic de calorii printr-o alimentație variată.

Din program nu au lipsit activitățile sportive, prilej de socializare pentru elevii și cadrele didactice participante. În cadrul întâlnirilor de lucru, cadrele didactice au evaluat activitățile derulate la nivel local și în cadul reuniunilor și au stabilit sarcinile fiecărui partener pentru ultima etapă a proiectului ce se va desfășura în perioada 9-13 mai 2015 în Suedia.

Pe parcursul reuniunii participanții au vizitat Lisabona, Obidos și Nazare.

Proiectul multilateral Comenius „Mens Sana in Corpore Sano – Lets Find the Balance” se derulează în perioada 2013-2015 și își propune să identifice problemele cu care tinerii de astăzi se confruntă și să găsească soluții pentru a pune în practică celebrul dicton latin în societatea contemporană. Sunt vizate toate aspectele unei vieți sănătoase: activitate fizică, alimentație, gândire pozitivă, igienă etc.

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.

La Centrul Militar Judeţean Alba a început procesul de întocmire a dosarelor de candidat pentru anul şcolar 2015-2016 (băieţi şi fete).

Acţiunea este realizată de Biroul Informare Recrutare din cadrul C.M.J. Alba, o structură militară a Ministerului Apărării Naţionale, care se ocupă de promovarea profesiei militare şi recrutarea candidaţilor pentru cariera militară – ne anunţă Şeful Biroului Informare Recrutare, locotenent-colonel Cornel Oltean.

Numărul de locuri ce se scot la concurs în acest an sunt:

Pentru învăţământul militar liceal:
– Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia – 120 locuri (din care 20 pentru fete)

Pentru învăţământul militar postliceal:
– Şcoala Militară de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Piteşti – 134 locuri (din care 9 pentru fete)
– Şcoala Militară de Maiştri şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene Boboc (BZ) – 105 locuri (din care 20 pentru fete)
– Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale Constanţa – 57 locuri (din care 6 pentru fete)

Pentru învăţământul militar universitar:
– Academia Forţelor Terestre Sibiu – 190 locuri (din care 27 pentru fete)
– Academia Forţelor Aeriene Braşov – 78 locuri (din care 14 pentru fete)
– Academia Navală Constanţa – 37 locuri (din care 4 pentru fete)
– Academia Tehnică Militară Bucureşti – 80 locuri (din care 14 pentru fete)
– Institutul Medico-Militar Bucureşti/ Târgu Mureş – 39 locuri.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul B.I.R. Alba din Alba Iulia, Str. Mihai Viteazul, nr. 11.
Telefon / Fax: (0258) 81.22.91

Marţi, 16 decembrie 2014, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia va avea loc spectacolul intitulat „Seara de colinde”.

Pe lângă reprezentanţii colegiului (17 cadre didactice și 24 de elevi), vor participa şi invitaţi din cele șase țări partenere (Suedia, Grecia, Italia, Portugalia, Turcia și Bulgaria) prezenți în colegiul nostru în cadrul celei de a cincea reuniune de proiect multilateral Comenius „Mens Sana in Corpore Sano – Let`s Find the Balance”.

Oaspeții colegiului albaiulian vor avea ocazia să vadă un spectacol specific românesc cu colinde, brad, colăcei, moș și alte obiceiuri autohtone.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook