Tags Posts tagged with "mihnea costachi"

mihnea costachi

După o lună de pauză competiţională în care a urmat un program de pregătire intensivă, cu antrenamente între 3 şi 5 ore zilnic, tânărul şahist albaiulian Mihnea Costachi îşi reia în acest weekend participarea la competiţiile şahiste urmând a lua startul în Campionatul Internaţional Open al Bulgariei care se va desfăşura la Plovdiv în perioada 31 ianuarie – 7 februarie. La turneu, care este cel mai puternic open organizat anual în Bulgaria, sunt înscrişi peste 250 de concurenţi din 17 ţări, dintre aceşti 8 având titlul de mare maestru internaţional. Favoritul principal al turneului este brazilianul Alexandr Fier (rating 2607).

A doua participare internaţională a lui Mihnea Costachi din acest an va fi la Festivalul Internaţional de Şah de la Bunratty (Irlanda) în perioada 19-21 februarie. Turneul irlandez este unul foarte puternic, favoritul principal al competiţiei fiind marele maestru englez Nigel Short, nimeni altul decât adversarul lui Garry Kasparov în meciul pentru titlul mondial din 1993, alături de acesta anunţându-şi deja prezenţa mai mulţi mari maeştri din Anglia, Spania şi Irlanda.

Mihnea Costachi, care în luna martie va împlini 16 ani, este cel mai bine cotat jucător de şah din judeţul Alba, având titlul de maestru FIDE şi un coeficient ELO 2409. În cei 10 ani de activitate şahistă, juniorul albaiulian şi-a trecut în palmares succese remarcabile: medalie de bronz la Campionatele Mondiale de juniori, o medalie de aur şi două de argint la Campionatele Europene de juniori la şah rapid, titlul de campion al Uniunii Europene de juniori, numeroase titluri de campion naţional de juniori, dar şi titlul de campion naţional de seniori în proba de blitz şi cel de vicecampion naţional de seniori în proba de şah rapid.

Comuna harghiteană Corund, probabil una dintre cel mai bine dezvoltate localități rurale din România, a găzduit în perioada 17-20 septembrie prima ediție a Festivalului International de Șah “Ceramica” Corund, organizat de Asociația Clubul de Șah Ceramica Corund cu sprijinul Primăriei Corund și al Consiliului Județean Harghita. Grație echipei organizatorice, în frunte cu Sandor Levente, condițiile de joc au fost impecabile, similare celor de la marile openuri din străinătate. La cele doua secțiuni ale festivalului, seniori și copii sub 12 ani, au participat 111 șahiști din România, Ungaria și Germania, dintre aceștia 6 având titluri internaționale.

Șahiștii de la CSU Alba Iulia s-au aflat în prim-planul întrecerilor, toți cei 4 reprezentanți ai clubului obținând premii. Maestrul FIDE Marius Ceteraș s-a impus în proba de blitz cu 6 puncte din 7 partide, la egalitate de puncte cu următorii doi clasați, maestrul FIDE Lehel Vrencian (CN Aprily Lajos Brașov) și maestru internațional Daniel Baratoși (CSU Ploiesti), dar având coeficient de departajare superior și s-a clasat pe locul 5 în proba de șah clasic cu 5.5 puncte din 7 partide, la egalitate de puncte cu Sandor Petruț (Chindia Târgoviște), Daniel Baratosi (CSU Ploiești) și Radu Toma (AEM Luxten Timisoara), dar având în această probă coeficient de departajare mai slab. Proba de șah clasic a fost câștigată de Takacs Balazs (Ungaria).

Foarte bine au evoluat și juniorii albaiulieni prezenți la turneu. George Ileana și Iustin Ciorgovean au acumulat 4,5 puncte și au primit premiile speciale pentru cei mai buni juniori sub 14 în proba de șah clasic. Deși a fost cel mai tânăr participant în secțiunea seniorilor, Radu Țâmpea (9 ani) a acumulat 3 puncte din 7 partide în proba de șah clasic, în plus mezinul delegației CSU Alba Iulia obținând premiul special pentru cel mai bine clasat junior sub 12 ani în proba de blitz, în care a acumulat 4 puncte din 7 partide.

Juniorul albaiulian Mihnea Costachi (15 ani) a continuat seria evolutiilor foarte bune si la Cupa Orasului Tasnad, un open international de seniori care a reunit la start 81 de participanti din 7 tari: Franta, Germania, Moldova, Serbia, Ucraina, Ungaria si Romania. Valoarea turneului a fost una ridicata, intre participanti aflandu-se 3 mari maestri internationali, 10 maestri internationali si 8 maestri FIDE, fondul total de premiere fiind de 13000 lei, dintre care 3100 lei pentru primul clasat.

La capatul celor 7 runde desfasurate in sistem elvetian, Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) s-a clasat pe un excelent loc 4 cu 5 puncte (3 victorii si 4 remize), fiind devansat de un trio format din maestrii internationali Dan Bogdan (Sah Club Vados Arad), Gabor Nagy (Ungaria) si Adrian Petrisor (Sah Club Galati), toti cu 5,5 puncte. Pentru clasarea pe locul 4 Mihnea Costachi a fost recompensat cu un premiu de 900 lei. Un rezultat bun a obtinut si maestrul FIDE Ovidiu Lupu (CSO Cugir), clasat pe locul 16 cu 5 puncte.

Pentru Mihnea Costachi, openul de la Tasnad a fost ultima repetitie inaintea Campionatelor Europene de juniori de la Porec (Croatia), care se vor desfasura in perioada 20 septembrie – 1 octombrie. Vestea buna este ca atat la aceasta competitie europeana, cat si la Campionatele Mondiale de juniori de la Porto Carras (Grecia), Mihnea Costachi va continua sa reprezinte municipiul Alba Iulia, urmand ca pana la sfarsitul anului sa aiba dubla legitimare la CSU Alba Iulia si Politehnica Iasi, club pentru care va juca in Superliga Nationala pe echipe. Tot dubla legitimare vor avea si alti doi juniori ai CSU Alba Iulia, George Ileana si Iustin Ciorgovean, acestia urmand sa joace in Campionatul National pe echipe pentru CS Universitatea de Vest Timisoara.

Festivalul International de Sah de la Arad – Prima norma de maestru international pentru Mihnea Costachi care devine cel mai bine cotat sahist al judetului Alba

Evolutie excelenta pentru juniorul de doar 15 ani Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) la Festivalul International de Sah de la Arad, unul dintre cele mai puternice turnee open organizate in Romania, care in acest an a reunit la start 240 de participanti din 16 tari, 15 dintre participanti avand titlul de mare maestru international, cea mai inalta clasificare sahista.

Juniorul albaiulian, cotat ca favoritul 32 la start, a inceput turneul cu 3 victorii in primele 3 partide. Dupa o infrangere in runda a 4-a impotriva maestrului international Bogdan Deac, intr-o partida in care a avut initiativa in deschidere, Mihnea a castigat alte 2 partide, cea din runda a 6-a impotriva marelui maestru international Vladimir Dobrov (Rusia), dupa o partida maraton de 87 de mutari, care a durat peste 5 ore. Mihnea Costachi a incheiat cu 3 remize impotriva altor 3 jucatori de mare valoare, maestrul international Ivajlo Enchev (Bulgaria), maestrul international Tiberiu Georgescu (Romania), dupa o partida de 146 de mutari si aproape 6 ore de joc (!!!), si marele maestru international Viorel Iordachescu (Moldova), favoritul numarul 2 al turneului!

In urma acestei evolutii, cu 6,5 puncte acumulate in 9 partide, Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 12 din cei 240 de participanti, cea mai buna clasare dintre juniorii prezenti la turneu, a obtinut prima sa norma de maestru international si va avea incepand cu luna septembrie un rating FIDE 2408, ceea ce inseamna ca va deveni si oficial cel mai bine cotat jucator al judetului Alba, devansandu-l pe antrenorul sau Marius Ceteras, al carui rating FIDE este 2403. O performanta remarcabila pentru elevul Colegiului National “Horea, Closca si Crisan”, care a obtinut la Arad Open si o clasare pe locul 3 in proba de blitz.

Turneul a fost castigat de Vladimir Dobrov (Rusia), urmat de Lucian Miron (Romania) si Ulvi Bajarani (Azerbaidjan), toti cu 7,5 puncte.

Ceilalti sahisti din judetul Alba prezenti la acest puternic turneu international au obtinut urmatoarele rezultate: George Ileana (CSU Alba Iulia) 5,5 puncte (locul 71), Cristian Vlad (Apulum Alba Iulia) 4,5 puncte (locul 117), Nicolae Sandru (CSU Alba Iulia) 4 puncte (locul 141) si Ovidiu Craciun (Sah Club Cugir) 4 puncte (locul 144).

Datorita oboselii acumulate pe durata turneului, desfasurat pe o caldura aproape insuportabila intr-o sala de joc fara aer conditionat, juniorii Mihnea Costachi si George Ileana si-au anulat participarea la openul de la Predeal, urmand a se pregati la Alba Iulia pana la sfarsitul lunii pentru importantele competitii internationale din aceasta toamna, Campionatul European de juniori de la Porec (Croatia) si Campionatul Mondial de juniori de la Porto Carras (Grecia). Lipsiti de sprijin financiar la Alba Iulia, cei doi juniori vor decide in aceasta perioada si la ce cluburi se vor transfera incepand cu luna viitoare.

Sfârşitul săptămânii trecute a programat la Cluj-Napoca prima ediţie a Cupei “Coral Impex Cluj”, care a cuprins două turnee: unul de şah rapid şi unul de blitz. Organizată de Asociaţia Judeţeană de Şah Cluj în parteneriat cu SC Coral Impex SRL şi Facultatea de Ştiinţe Econimice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca, competiţia a beneficiat de un fond total de premiere de 6000 lei.

Printre cei 87 de jucători prezenţi la startul probei de şah rapid s-au aflat marea maestră internaţională Cristina Foişor, multiplă campioană naţională de senioare şi componentă de bază a echipei feminine a României în ultimele 3 decenii, maeştri internaţionali Ovidiu Foişor şi Dragoş Dumitrache, foşti campioni naţionali de seniori, alături de alţi 4 jucători cu titluri internaţionale. În această companie selectă, maestrul FIDE Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) a avut o nouă evoluţie foarte bună, terminând concursul pe locul 2, fiind devansat doar de Cristina Foişor (AEM Luxten Timişoara) care a acumulat 8,5 puncte în 9 partide. Juniorul albaiulian, care este susţinut financiar de SC IPEC SA Alba Iulia, a obţinut 7 puncte, la fel ca şi maestrul FIDE Paul Rusan (ASC Bistriţa) şi candidatul de maestru Alexandru Pop (CS Otopeni), clasaţi pe locurile 3, respectiv 4. La aceeaşi probă evoluţii foarte bune au avut şi ceilalţi doi juniori ai CSU Alba Iulia prezenţi la turneu, Radu Ţâmpea (9 ani) obţinând premiul special pentru cel mai bine clasat junior sub 10 ani, iar Iustin Ciorgovean (14 ani), clasându-se pe locul 2 între juniorii categoriei sale de vârstă.

Proba de blitz a oferit o nouă dovadă a nivelului ridicat de joc la care a ajuns Mihnea Costachi. Juniorul albaiulian în vârstă de doar 15 ani a obţinut 7 victorii şi 2 remize în cele 9 partide jucate, clasându-se pe locul 1 din cei 89 de participanţi prezenţi la startul acestei probe. Locul 2 a fost ocupat de Alexandru Pop (CS Otopeni), tot cu 8 puncte dar cu un coeficient Bucholtz inferior, podiumul fiind completat de maestrul internaţional Ovidiu Foişor (CS Sînandrei Timiş) cu 7,5 puncte. Radu Ţâmpea (CSU Alba Iulia) s-a clasat şi în această probă pe locul 1 la categoria juniori sub 10 ani.

Următorul weekend este unul al şahului şcolar, Şcoala gimnazială “Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia urmând a fi sâmbătă dimineaţa gazda turneului pentru preşcolari şi elevi Cupa Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, competiţie la care sunt aşteptaţi să ia startul peste 100 de participanţi. Tot în weekendul următor sunt programate şi finalele la şah a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, elevii albaiulieni George Ileană (Şcoala gimnazială “Avram Iancu” Alba Iulia) şi Mihnea Costachi (Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia) fiind printre favoriţii la podiumurile competiţiilor rezervate elevilor de gimnaziu, respectiv liceu.

Staţiunea Călimăneşti-Căciulata din judeţul Vâlcea a găzduit finala masculină a Campionatului Naţional de şah pentru seniori, 18-26 aprilie 2015. Competiţia a fost dominată de sportivii de la AEM Luxten Timişoara care au ocupat primele 4 locuri prin marii maeştri internaţionali Constantin Lupulescu, Alin Berescu, Mircea Pârligras şi Vladislav Nevenichy (pregătiţi de antrenorul emerit Sergiu Grunberg). Pe locul 5 s-a clasat Bogdan Deac, un junior din Râmnicu Vâlcea legitimat la CSU Ploieşti.

Finala de la Călimăneşti-Căciulata a adus rezultate spectaculoase pentru juniorii din Alba, dar a fost totuşi un test util înaintea competiţiilor internaţionale în care vor fi angrenaţi Mihnea Costachi (15 ani), Adrian Sechereş (17 ani) şi George Ileană (14 ani). Cei trei au avut şansa de a se număra printre cei 32 de finalişti şi de a se confrunta cu cei mai buni şahişti seniori ai ţării, mulţi dintre aceştia jucători de şah profesionişti.

Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) a reuşit 4 victorii, o remiză, dar a avut şi 4 înfrângeri. Cu 4,5 puncte acumulate juniorul albauiulian s-a clasat pe locul 15, un rezultat care îl reconfirmă pe Mihnea Costachi, aflat într-o ascensiune evidentă.

Adrian Sechereş (CCS 1 Timişoara) – cu 4 puncte, Adrian a reuşit o clasare pe locul 22.

George Ileană (CSU Alba Iulia) – cu 6 remize împotriva unor adversari mult mai experimentaţi, dar şi cu 3 înfrângeri, acesta a ocupat locul 28, un loc nu neapărat rău, ţinând cont de faptul că pentru George este primul turneu de calibru.

Antrenorul albaiulian Marius Ceteraş comentează rezultatele înregistrare de cei trei juniori: „În concluzie se poate spune că turneul a fost unul extrem de util pentru cei trei juniori albaiulieni în perspectiva competiţiilor internaţionale de juniori la care vor participa în acest an. Rezultatele lor confirmă progresul constant făcut de ei în ultima perioadă şi ne îndreptăţesc să sperăm că vom avea în curând un jucător albaiulian inclus în lotul naţional de seniori”.

Finala feminină a fost câştigată de Corina Peptan (CSM Bucureşti), urmată de Luminiţa Cosma (ACS Apa Nova Bucureşti), Irina Ionescu (CSM Bucureşti), Mihaela Sandu (CS Medicina Timişoara), Cristina Foişor (AEM Luxten Timişoara) şi Andreea Stanciu (CS Otopeni).

Marţi şi miercuri au continuat Campionatele Naţionale de Şah pentru juniori cu proba de şah rapid, proba favorită a şahiştilor din judeţul Alba şi la care de-a lungul timpului aceştia au obţinut numeroase medalii naţionale şi internaţionale.

George Ileană (CSU Alba Iulia) şi-a luat revanşa în faţa ieşeanului George Stoleriu, care îl depăşise în proba de şah clasic, obţinând primul său titlu de campion naţional de juniori cu un rezultat aproape perfect: 7 victorii şi 2 remize în cele 9 runde disputate. Un rezultat excelent care confirmă progresul mare făcut de juniorul albaiulian în ultima perioadă. La aceeaşi categorie de vârtă, juniori sub 14 ani, Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia) s-a clasat pe locul 14 din cei 50 de participanţi cu 5 puncte.

De asemenea, Radu Ţâmpea şi-a luat revanşa după rezultatul mai puţin reuşit din proba de şah clasic: Radu Ţâmpea (CSU Alba Iulia) a debutat în forţă în proba de şah rapid a categoriei juniori sub 10 ani obţinând 5 victorii în primele 5 partide. Din păcate în a doua zi de concurs mezinul delegaţiei albaiuliene nu a reuşit decât 4 remize în cele 4 partide jucate astfel că a fost depăsit pe final de Luca Metehau (Clubul Central de Şah Bucureşti) şi Robert-Ionuţ Creangă (CSU Bucureşti), trebuind să se mulţumească cu medalia de bronz, o performanţă foarte bună dacă ţinem cont că majoritatea contracandidaţilor săi la medalii au fost mai în vârstă cu un an.

Un bronz notăm şi în contul teiuşanului Adrian Sechereş, care reprezintă CSS 1 Timişoara şi se pregăteşte sub îndrumarea antrenorului emerit Mihai Ghindă. Acesta s-a clasat pe locul 3 al categorie juniori sub 18 ani cu un total de 6,5 puncte.

Aproape de medalie a fost şi Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia, care are doar 15 ani), acesta clasându-se pe locul 4 la categoria juniori sub 20 de ani cu 4 puncte din 7 partide.

Campionatele Naţionale se încheie joi cu proba de blitz.

Marţi, 7 aprilie 2015, au fost publicate rezultatele probei de dezlegări (rezolvări de probleme de şah) din cadrul Campionatelor Naţionale de Şah pentru juniori – probă desfăşurată luni după-amiază.

Nefiind una dintre probele favorite ale şahiştilor albaiulieni, totuşi aceştia au reuşit să obţină două medalii de argint prin Mihnea Costachi (CSU Alba Iulia) la categoria juniori sub 20 de ani şi Adrian Sechereş, care reprezintă CSS 1 Timişoara, la categoria juniori sub 18 ani.

De remarcat evoluţia foarte bună a lui George Ileană (CSU Alba Iulia), care s-a clasat pe locul 4 la categoria juniori sub 14 ani. George a obţinut acelaşi punctaj ca şi primii 3 clasaţi, dar a rezolvat problemele într-un timp mai lung.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook