Tags Posts tagged with "luna"

luna

În noaptea de 27 spre 28 septembrie se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă parțial din toată țara. „Vizibilă parțial” înseamnă că nu toată eclipsa se va putea vedea de la noi, Luna apunând când încă se află în umbra Pământului.

Eclipsa începe la ora 3:11 (28 septembrie), are maximul la ora 5:47 și se termină pentru noi în jurul orei de 7:16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului și până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 4:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.


Momentele desfășurării eclipsei totale de Lună din 28 septembrie 2015

Luna va sta complet în umbra Pământului între 5:10 și 6:23, momentul de maxim find ora 5:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roșiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcție de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Pentru că fenomenul se produce în a doua jumătate a nopții, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfășurării eclipsei. Eclipsa începe cu Luna înspre sud-vest, aflată la aprox. 40° deasupra orizontului, în momentul maximului se va afla la 20°, iar după aceea se va apropia din ce în ce mai mult de orizont până când va apune (în jurul orei 7:16).

O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 5:32.

 

Momentele producerii eclipsei din 28 septembrie 2015
Fază a eclipseiZiuaOra (TLR + ora de vară)
Începutul eclipsei (Luna intră în penumbră)28 septembrie03:10
Luna intră în umbra terestră28 septembrie04:06
Începutul totalității28 septembrie05:10
Maximul eclipsei28 septembrie05:47
Sfârșitul totalității28 septembrie06:23
Apusul Lunii28 septembrie07:15 București
07:20 Centrul tării
07:21 Nordul țării
07:20 Sudul țării
07:07 Estul tării
07:38 Vestul tării
Eclipsa se va termina după ce Luna va apune

Pentru a observa aceasta eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nefiind necesara, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber.

În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară.

Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.

Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin.

Din locul de unde se fac în prezent observațiile astronomice, Palatul Voievodal Curtea Veche, Luna nu se va putea vedea din cauza clădirilor alăturate.

Următoarea eclipsă de Lună se produce pe 16 septembrie 2016.

Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, http://www.astro-urseanu.ro/

În noaptea de vineri spre sâmbătă, românii vor putea fi martorii unui fenomen astronomic rar, care se va mai repeta abia în 2018.

În ultima zi a lunii iulie se produce faza de Lună Plină la ora 13:43, discul Lunii va fi complet luminat iar de acum faza Lunii va descrește răsărind din ce în ce mai târziu, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Sintagma „Lună albastră” este utilizată în mod tradițional pentru descrierea fenomenului caracterizat de faptul că Luna plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică.

Denumirea de „Lună albastră” a fost inventată de astronomul James Hu Pruitt, care a folosit-o într-un articol publicat în anul 1946 de revista “Sky&Telescope”. Este vorba de o simplă convenție de numire, Luna neschimbându-și efectiv culoarea.

sursa: realitatea.net

Martie 2015. Astfel se încheie la Alba Iulia Luna Muierii (Femeii)… sau luna Parcului Custozza.

Ministrul PSD Liviu Pop (un fel de ministru la un minister inventat) are veşti bune pentru fabrica arme de la Cugir, fabrică ce pare că va fi iată salvată. Fabrica are şanse măricele să nu moară: cică războaiele se înteţesc în jurul României şi e nevoie de arme. Deci e de bine. Pentru noi, vasăzică…

Avem o veste bună şi pentru firmele de pavele din judeţul Alba: o echipă din America vrea să ajungă în Univers, pe Marte. Pământenii au şanse de a pava o parte a Planetei Marte şi de a rade spaţiile verzi de pe Planeta marţienilor.

Revenind la plaiurile noastre mioritice, gri şi maronii… Hoţii din Sebeş au decis să marcheze anticipat Ziua Poliţiei Române, adică ziua de 25 martie: în ultimele 2 săptămâni la Sebeş s-au dat câteva spargeri la oamenii „de treabă”, cei cu mulţi bani: unul este marele producător de biscuiţi (pavele) din Petreşti, altul este un mare traficant cu maşini de import… Păgubiţii nu au declarat valoarea bunurilor dispărute, adică furate… e decât câteva jdemii de euro.

Practic marile lovituri din Sebeş nu au fost date publicităţii. Ne aducem aminte că
şi la Alba Iulia casa primarului Mircea Hava a fost călcată de hoţi…. în urmă cu exact 9 ani! În seara de 31 martie spre 1 aprilie… 2006. Vă mai amintiţi ?

Şi dacă tot se aproprie 1 aprilie, facem câteva anunţuri, cu rugămintea dvs: PLR-ul lui Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu, premierul cu 5 nume şi 5 neveste,… partidul lui aşadar a ajuns la 0,52 la sută din voturi. La Alba Iulia are ca membri 5 oameni: 2 barmani, un ospătar, un boss şi o pipiţă.

Deputatul PMP Clement Negruţ a decis să candideze, dar nu la Ciugud, că nu vrea să se certe cu toate neamurile.

UNPR-ul lui Gabriel Oprea vrea în numele interesului naţional să fuzioneze cu PSDR-ul lui MIrcea Geoană şi Marian Vanghelie, care ba este ba nu este.

De asemenea, Guvernul PSD condus de Victor Ponta a anunţat că de la 1 aprilie salariul mediu pe economie va creşte la 1.200 de lei. Cred că râd toţi „investitorii” din ţară… sau din Alba Iulia.

Şi la final, o veste frumoasă: Doamna Sofia din Alba Iulia a împlinit 100 de ani. Ea a fost recompensată de Primăria Alba Iulia cu 500 de lei. Impresionant! Bine că nu i-au dat anticipat 500 de pavele, loc central, în zona Maieri.

Apriluş

Exponatul lunii martie este o piesă din colecţia de preistorie a Muzeului Naţional al Unirii aparţinând unei categorii extrem de rare în întreg spaţiul Europei sud-estice: un sceptru-măciucă din piatră, prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn. Piesa a fost donată muzeului albaiulian în anul 1984 de un localnic din Şard (comuna Ighiu, judeţul Alba), din relatările acestuia ea fiind descoperită cu ocazia săpării unei fântâni în curtea casei sale. Sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană, cunoscând însă o evidentă concentrare în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre – după cum ne anunţă reprezentanţii muzeului albaiulian.

Piesa de la Şard este la ora actuală cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale, ea având o vechime de cca. 6.000 de ani.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Național al Unirii din Alba Iulia.

Administraţia locală din Alba Iulia se plânge că Bazinul de Înot administrat de Primărie aduce pierderi de până la 100.000 lei pe lună.

Bazinul a fost redat în folosinţă după ce a fost închis timp de 3 ani şi jumătate (începând din septembrie 2010 până în iulie 2014). Costurile renovării s-au ridicat la 13 milioane lei, adică vreo 2,9 milioane euro.

În acest moment există propuneri pentru realizarea unui management privat al bazinului pentru a-l aduce la parametrii rentabili pentru Primăria Alba Iulia.

„Nu avem fondul demografic şi fluxul de utilizatori pentru a avea profitabilitate la acest obiectiv”, a explicat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Crucea Roșie Română vine încă o dată în sprijinul cetăţenilor afectaţi de dezestre naturale. Crucea Roşie Românăîn parteneriat cu Televiziunea Română a lansat un APEL UMANITAR DE URGENȚĂ pentru a veni în sprijinul celor afectați, prin donații on-line pe www.crucearosie.ro și sms la nr. 8829 (2 Eur/sms).

„Românii au demonstrat de fiecare dată solidaritate față de semenii lor aflați în dificultate. Îi rugăm și acum să răspundă apelului lansat de Crucea Roșie Română și să devină salvatori pentru sinistrații inundațiilor din ultimele zile”, a declarat Silviu Lefter, directorul Crucii Roșii Române.

În data de 31 iulie 2014 Crucea Roşie România a trimis sinistraţilor un transport care conține saci de dormit, cizme de cauciuc, pachete alimentare, precum și pachete igienice către persoanele afectate de inundaţii din județele Argeș, Gorj și Vâlcea. Transportul a fost efectuat cu mijloace propii cu sprijinul voluntarilor noştri. Pachetele provin din depozitul central al Crucii Roșii Române.

Crucea Roșie Română își propune să asiste victimele inundațiilor până când va fi depășită perioada de criză. Pentru sprijinirea operațiunilor și derularea programelor de asistență a sinistraților pe termen mediu și lung, persoanele care vor să se alăture acestei campanii pot face donații on-line pe site-ul oficial al Crucii Roșii Române www.crucearosie.ro sau direct în contul deschis la BRD – Agenția Piața Romană: RO90BRDE410SV73263084100

Sumele colectate în cadrul campaniei umanitare vor fi folosite pentru transportul ajutoarelor și completarea necesarului de alimente, apă, pături și produse de igienă.

Începând de astăzi persoanele care doresc să contribuie cu alimente greu perisabile pot face donații la sediul Crucii Roșii Filiala Alba situat în Alba Iulia, Str. Bucureşti, nr. 16 (în apropiere de Prefectura Alba).

Alimentele ce pot fi donate de populaţie: mălai, făină, zahăr, orez, paste făinoase, conserve de carne, conserve de pește, apă etc.

Informaţii suplimentare la:

Daniel Modoacă, Director Departament Situații de Urgență și Dezastre, tel. 0748.238.018
Ina Pusta, Departament Colectă de Fonduri şi Comunicare, tel. 0743.042.252
Adrian Duşa – Director Crucea Rosie Romana Filiala Alba tel. 0722.654.324.

AJOFMAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba organizează în luna noiembrie 2013 următoarele cursuri de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare a  persoanelor  aflate  în căutarea unui loc de muncă si a persoanelor care ocupă un loc de muncă şi, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia (contra cost) :

Operator la maşini unelte cu comandă numerică
Electrician  instalaţii şi echipamente electrice
Frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist
Inspector Resurse Umane<
Comunicare în limba engleză

Formele prin care se realizează formarea profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă sunt: cursuri, stagii de practică şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii.

Cursurile sunt gratuite pentru persoanele aflate în evidenţa agenţiei. Persoanele fără loc de muncă interesate să participe la curs, pot fi luate în evidenţă ca persoane în căutarea unui loc de muncă.

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care beneficiază în mod gratuit de servicii de formare profesională, au următoarele drepturi:

să beneficieze de pregătire teoretică  şi practică pe toată durata cursului;

să beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi să primească în folosinţă manuale;

să beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului;

să beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregatire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire, în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegării şi deplasării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interes de serviciu;

persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau locuiesc la o distanţă mai mare de 50 km de aceasta, au dreptul, pe perioada cât participă la pregatirea profesională, să  beneficieze de cazare şi de o sumă de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevăzut de reglementarile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegării şi deplasării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interes de serviciu.

Persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite şi se încadrează în muncă, potrivit legii, pot beneficia în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, de serviciile de formare  profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat.

Obligaţiile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă

să participe la toate activităţile cuprinse în programul de formare profesională şi să îndeplinească toate cerinţele prevăzute de acesta  şi să se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare;

să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională, dacă nu se prezintă la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu excepţia cazului în care neprezentarea se datorează unor motive neimputabile persoanei (naşterea unui copil, căsătorie, îmbolnăvire, decesul soţului, soţiei sau rudelor până la gradul al doilea inclusiv, îndeplinirea obligaţiilor militare, forţă majoră, încadrare în muncă, începerea unei activităţi economice);

să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională, dacă după absolvire refuză în mod nejustificat încadrarea în muncă oferită de agenţie

dacă numărul absenţelor nemotivate depăşeşte 10% din totalul orelor prevăzute în programa de pregătire, cursantul va fi exmatriculat, fără a mai avea dreptul de a urma un curs gratuit, fiind obligat să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională până la data exmatriculării sale, urmând, după caz, să îi fie încetată plata indemnizaţiei de şomaj

neprezentarea la examenul de absolvire sau la reexaminare a persoanelor care participă la programe de formare profesională gratuite, din alte motive decât cele prevăzute mai sus, constituie refuz nejustificat şi, după caz, atrage încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj.

Acte necesare înscrierii la cursurile de formare profesională:

1. Recomandare de la compartimentul de consiliere A.J.O.F.M. Alba

2. Certificat de naştere original si copie

3. Buletin/carte de identitate original şi copie

4. Acte studii original şi copie

5. Adeverniţă medicală de la medicul de familie, cu menţiunea: „Apt pentru meseria _________”

6. Certificat de căsătorie original şi copie (dacă este cazul)

Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul AJOFM Alba – telefon 0258831137 sau la sediul Centrului de Formare Profesională a Adulţilor Blaj – telefon 0725225880.

1044562_4889705094621_1719632737_nGarda romană împreună cu voluntarii ce vor compune viitoarea trupă de daci de la Alba Iulia au participat, în ultimele două weekend-uri din luna iunie, la două mari festivaluri de reconstituire istorică antică, găzduite de judeţul Alba: a VII-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cricău şi I ediţie a Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia.

Succesul de care s-au bucurat cele două evenimente a demonstrat încă o dată necesitatea unei prezenţe constante a Gărzii Romane şi a voluntarilor daci în Cetatea Vauban Alba Carolina.

Acest fapt ar constitui încă un important punct de atracţie turistică în Cetate.

Tocmai din acest motiv, în fiecare zi de vineri din luna iulie, începând cu ora 19.00, cei prezenţi în Cetatea Alba Carolina vor avea ocazia să se întâlnească cu romanii şi dacii care compun trupa de reconstituire istorică (reenactment) de la Alba Iulia.

Prezenţa lor este pe deplin justificată prin patrimoniul arheologic roman extrem de bogat care se găseşte la Alba Iulia, oraş care se suprapune peste anticul Apulum.

În ceea ce priveşte programul evenimentului, romanii şi dacii vor pleca în paradă, de la ora 19.00, din faţa Muzeului Naţional al Unirii.

Traseul lor va fi: Muzeu, Poarta a III-a şi Poarta a IV-a. De asemenea, pe platoul din faţa Porţii a IV-a trupa va realiza demonstraţii şi prezentări de tehnică militară romană şi dacică.

De reţinut că Garda Romană a apărut la în toamna anului trecut în urma unui proiect câştigat de muzeul albaiulian şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.).

Garda e compusă din voluntari care dau viaţă Legiunii a XIII-a Gemina, de a cărui castru se leagă începuturile vieţii urbane la Alba Iulia.

De asemenea, trupa dacilor este parte tot a unui proiect A.F.C.N. care urmează să fie finalizat în toamna acestui an.

Spectacolul este oferit de Societatea de Transport Public Alba Iulia cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba, Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţiei Culturale Apulum Reenactment.

Fii la curent cu cele mai noi anunturi negociate.

Urmărește negociat.ro pe Facebook